Wybierając kuchnię gazowo elektryczną na początku warto zastanowić się nad tym jakim miejscem na te urządzenie dysponujemy. Najpopularniejsze rozwiązania to kuchnie o szerokości 50 i 60 cm. Większa kuchnia to więcej miejsca na płycie, a także większa pojemność piekarnika, przy tych samych kosztach eksploatacji. Jeśli zależy Ci na skróceniu czasu gotowania, lub smażenia ulubionych potraw to zwróć uwagę, czy Twoja kuchnia posiada palnik o dużej mocy z tzw. „potrójną koroną”, w którym gaz wypływa aż z trzech okręgów w tym samym czasie. Jeśli często pieczesz to weź pod uwagę urządzenie z dużą ilością funkcji piekarnika. Termoobieg, rozmrażanie, podgrzewanie naczyń, grill, czy nawet pieczenie z dodatkiem pary to jedne z wielu przydatnych programów, które wydobędą z Twoich potraw maksimum smaku i aromatu. Istotne jest również to czy pod piekarnikiem znajduje się szuflada, która może pełnić funkcję praktycznego schowka na naczynia i akcesoria kuchenne.