Kuchenka gazowo-elektryczna
Kuchenka gazowo-elektryczna to jedno z tych urządzeń, które jest niezbędne w kuchni. Znajdziemy je w zdecydowanej większości domów. Na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat służyły kilku pokoleniom użytkowników, przechodząc liczne metamorfozy, które miały za zadanie lepiej je przystosować do rosnących wymagań ludzi. Wciąż jednak ich zadanie jest niezmienne i pełni podstawową funkcję w każdej kuchni. Jaką kuchenkę wybrać, aby spełniła obecne oczekiwania wymagających użytkowników?
Palnik nowej generacji
Kuchenki przeszły w ostatnich latach sporo przemian, które wpłynęły znacząco na poziom komfortu ich użytkowania, bezpieczeństwa oraz łatwości w ich czyszczeniu. Nadal ich podstawową funkcją jest dostarczenie energii cieplnej, generowanej na bazie gazu (płyta) oraz energii elektrycznej (piekarnik). Ta cecha pozostanie niezmienna na zawsze w tego typu urządzeniach, ale nie znaczy to, że nie można w znaczący sposób podnieść jej wydajności. Dzisiejsza kuchenka gazowo-elektryczna jest zaprojektowana w taki sposób, aby ograniczyć do niezbędnego minimum czas poświęcony na jej czyszczenie oraz w znaczący sposób ułatwić obsługę.
Palniki gazowe, które są obecne w modelach dostępnych na rynku to kolejna generacja, mająca na celu znaczne zmniejszenie zużywania gazu, przy jednoczesnym podniesieniu wydajności podczas ich używania. Dlatego też zdecydowana większość z nich, daje możliwość podniesienia tej wydajności nawet do 35 procent, przy jednoczesnym ograniczeniu zużywanego gazu do 17 procent. Co to oznacza dla przeciętnego użytkownika? Same korzyści, takie jak mniej czasu spędzonego przy gotowaniu, a także niższe koszty samego gazu. Zadbano także o bezpieczeństwo działania, stosując zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu.
Piekarnik w kuchni gazowo-elektrycznej
Nie inaczej sprawa wygląda w przypadku piekarnika, który jest w tego typu kuchni zawsze elektryczny. Modele dostępne do kupienia, posiadają nową generację tych urządzeń. Są ekonomiczniejsze, a ściany boczne i ruszty wykorzystane w piekarnikach cechują się o wiele większą wytrzymałością niż te stosowane jeszcze kilka lat temu. Materiał, z którego je stworzono, jest przy tym mniej podatny na zabrudzenie, a co za tym idzie, o wiele łatwiej go wyczyścić po skończonym pieczeniu. Nie jest tajemnicą, że największym zmartwieniem posiadaczy kuchenki z piekarnikiem, jest jego czyszczenie. Obecnie wykorzystuje się w nich szyby, które montowane są bez użycia śrub, przy maksymalnym ograniczeniu wszelkich załamań materiału wokół szyb. Technika ta pozwala na łatwe i szybkie wyczyszczenie drzwi od piekarnika.
Dodatkowo, wiele z szyb składa się z kilku warstw, dzięki temu nawet po dotknięciu ich z zewnątrz, nie odczujemy groźnego gorąca. Tego typu rozwiązanie jest idealne dla domów, w których są małe dzieci. Wszystkich wewnętrznych zabrudzeń można łatwo się pozbyć dzięki funkcji czyszczenia pirolitycznego, parowego lub za pomocą wkładów katalitycznych (w zależności od modelu). Z łatwością poradzi sobie ona z największymi zabrudzeniami, tymi tłustymi i tymi zapieczonymi. Standardem, który posiada kuchenka gazowo-elektryczna stała się także funkcja termoobiegu, zapewniająca równą temperaturę wewnątrz piekarnika, a co za tym idzie, lepszą jakość pieczonych potraw. Nowoczesne piekarniki posiadają także liczne dodatkowe udogodnienia takie jak: funkcje rozmrażania czy rożen obrotowy. Zobacz także produkty z kategorii: kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna, kuchenka indukcyjna, kuchenka przenośna oraz kuchenka dwupalnikowa i kuchenka jednopalnikowa.