Kuchenka jednopalnikowa
Wypady poza miasto często kojarzą nam się z suchym prowiantem i ciepłą kawą prosto z termosu. Wiele osób ceni sobie te wspomnienia, które mają swój własny urok, a pobyt pod namiotem lub na kempingu zdecydowanie do takich się zalicza. Nie tak dawno temu dostęp do gniazdek elektrycznych w takich miejscach był mocno ograniczony lub wręcz niemożliwy. Na szczęście czasy się zmieniły i aktualnie nie ma z tym większych problemów. Jeśli celem naszej wycieczki nie jest zupełne odludzie, to znalezienie dostępu do prądu nie może być trudne. Podróżując po polach biwakowych szybko zauważymy, że nieodłącznym kompanem takich wypraw może stać się kuchenka jednopalnikowa zasilana prądem elektrycznym.
Małe, ale pełne mocy
Dlaczego kuchenka elektryczna przewyższa kuchenkę gazową? Głównym argumentem w tej dyskusji jest oczywiście wygoda jej użytkowania oraz transportu. Nie musimy martwić się przenoszeniem ciężkich butli gazowych z kempingu na kemping, waga jednopalnikowych kuchenek elektrycznych zwykle nie przekracza kilku kilogramów. Co istotne, ich wymiary również nie są kłopotliwe i pozwalają na bezproblemowe zmieszczenie ich w większości plecaków. Modele dostępne na rynku mają rozmiary od 22 do 39 cm szerokości i od 22,5 do 37 cm głębokości. Zminimalizowanie tych wymiarów było możliwe przez ograniczenie się wyłącznie do jednej płyty grzewczej. Ma to swoje plusy, np. to, że urządzenie jest kompaktowe, a co za tym idzie łatwe do przetransportowania. Kuchenka jednopalnikowa dzieli się na kilka rodzajów, które warto poznać dokładnie zakupem. Pomoże to nam dobrać idealne rozwiązanie dla naszych potrzeb.
Wiele możliwości
Tradycyjne kuchenki elektryczne wciąż cieszą się dużą popularnością, głównie dzięki swojej niezawodności. Jest to rozwiązanie głównie dla osób, które nigdzie się nie śpieszą i maja czas poczekać nieco dłużej na zagotowanie wody lub podgrzanie posiłku. Żeliwne płyty potrzebują kilku minut do pełnego nagrzania, a potem wychłodzenia, ale są przy tym praktycznie bezawaryjne. Wyposażono je w jedno pokrętło kontroli mocy oraz lampkę, sygnalizującą tryb pracy. Termiczny bezpiecznik skutecznie chroni przed przegrzaniem urządzenia. Kolejnym rodzajem kuchenek są te wyposażone w płyty ceramiczne, które znacznie skracają czas podgrzewania posiłków i wody. Działają na zasadzie podczerwieni, co pozwala na osiągnięcie wybranej przez nas temperatury (za pomocą pokrętła) w zaledwie 30 sekund od uruchomienia. Dla wielu osób jest to najważniejsza cecha tego produktu, pozwalająca na ograniczenie zużycia energii elektrycznej, a także oszczędność czasu.
Zasilanie indukcyjne
Trzecim typem kuchenek są urządzenia, które posiadają płyty indukcyjne. Doskonale sprawdzą się głównie w domkach letniskowych i działkach. Nagrzewanie trwa zaledwie kilka sekund i pozwala na wybór temperatury od 60 do 240 stopni Celsjusza. Sterowanie odbywa się przy pomocy pokrętła oraz czytelnego wyświetlacza LED. Dodatkowym udogodnieniem jest automatyczne wyłączenie się urządzenia po usunięciu z płyty naczynia. Zobacz także produkty z kategorii: kuchenka Amica, kuchenka Beko, kuchenka Gorenje, kuchenka Indesit, kuchenka Smeg, kuchenka Electrolux, kuchenka Bosch, kuchenka Whirlpool, kuchenka gazowa, kuchenka elektryczna, kuchenka indukcyjna, kuchenka przenośna oraz kuchenka dwupalnikowa.