Lodówka na wino
Lodówka na wino stanowi osobną grupę chłodziarek, dlatego że jest ściśle wyspecjalizowana, przeznaczona wyłącznie do przechowywania butelek. A świadczą o tym choćby zamontowane w niej półki.
Pojemność i kształt
Przyjęło się, że lodówka do wina, a mówi się na nią też winiarka, ma pojemność zależną od liczby butelek wina, która się w niej mieści. Butelki mogą być różne, przyjęto więc uniwersalną jednostkę. W lodówce na wino jest nią najpopularniejsza butelka 0,75 l – tzw. butelka Bordeaux. Chłodziarka do wina może zmieścić 6 takich butelek, ale i więcej, nawet ponad 200 sztuk, choć najwięcej modeli w sklepie Media Expert znajduje się w grupie do 50 butelek. Wszystko zależy od tego, jak często pijemy wino. Winiarki mogą przypominać smukłe wieże o szerokości zaledwie 14,8 cm i wysokości 82 cm lub prostopadłościany o wysokości 49,3 cm i szerokości 48 cm – wszystko zależy od liczby butelek.
Wymogi stawiane winiarkom
Temperatura w komorze, bo ta jest zwykle jedna, waha się w przedziale od 5 do 20 st. C. Chłodziarka do wina powinna mieć wewnątrz odpowiednią, dla danego gatunku – białe lub czerwone wino – stałą temperaturę oraz wilgotność powietrza. Nie może ulegać wstrząsom i musi być zabezpieczona przed promieniami UV, ponieważ to wszystko oddziałuje na smak trunku. Lodówka na wino może być jedno-, dwu- lub trzystrefowa, przy czym najwyższa temperatura jest na górze, a najniższa na dole urządzenia. I tam też układamy butelki z winem, zależnie od tego, jaki gatunek preferujemy.
Wyposażenie chłodziarek do wina
Lodówka na wino ma w swoim wnętrzu półki – mogą być one wykonane z drewna albo druciane. I jedne, i drugie są z charakterystycznym wgłębieniem, pasującym do butelki-miary. Półek jest minimum jedna, ale może być nawet 10, zależy to od pojemności modelu. W drzwiach winiarki, które otwieramy, gdy chcemy coś wyjąć albo włożyć, znajduje się specjalna szyba, zabezpieczająca leżakujące w niej wino przed promieniami UV. Szyba pozwala też zlokalizować dane wino, bez konieczności zbędnego otwierania drzwi.
Ważne funkcje i elementy
Należy do nich na pewno sterowanie, może być ono manualne (w najmniej pojemnych modelach) lub, najczęściej występujące, elektroniczne oraz dotykowe. W każdym niemal modelu można regulować temperaturę, niektóre urządzenia mają zamontowany także wskaźnik temperatury. Jedne z nich mają panel sterowania umieszczony wewnątrz komory, inne na zewnątrz. O właściwą wilgotność powietrza w komorze dba specjalny wentylator. Są też modele, w których znajduje się filtr węglowy. Wszystkie winiarki pracują dość cicho – 30 do około 40 dB, ponieważ zwłaszcza te najmniejsze, można ustawić nawet w pokoju dziennym.
Sposób odszraniania komory
Wiele z nich ma odszranianie mechaniczne, ale znajdziemy i takie, w których trzeba to zrobić manualnie, czyli ręcznie. Jednakże nawet te urządzenia trzeba czasami umyć, a najlepiej zrobić to wtedy, gdy wewnątrz jest mało butelek (trzeba je wyjąć) lub nie ma ich akurat w ogóle.