Chłodziarki do wina muszą zapewnić jak najlepsze warunki dla jego leżakowania. Najważniejszą cechą tych urządzeń będą ich możliwości eliminacji ciepła i utrzymywania stałej temperatury wewnątrz. Wino potrzebuje bardzo ściśle określonych parametrów otoczenia, żeby mogło być przechowywane przez długi czas. Optymalną temperaturą jest od 10 do 14 stopni, dlatego chłodziarka powinna pracować właśnie w tym przedziale. Kompresor w chłodziarce musi działać wydajnie, a przy tym nie generować większych wibracji, które mogą negatywnie wpłynąć na wino. Z tych samych powodów najlepiej, żeby w chłodziarkach znalazły się drewniane lub bambusowe półki. Skutecznie stłumią one każdą niepożądaną wibrację z zewnątrz. Pojemność chłodziarki należy dobrać według własnego uznania. Najpopularniejsze, a co za tym idzie, optymalne modele pozwolą na przechowywania do 7 do 86 butelek.