Zdaniem eksperta
Instalacja elektryczna występuje we wszystkich gospodarstwach domowych. Co więcej, nowe budownictwo nierzadko nie oferuje już przyłączy gazowych. Podyktowane jest to rozmaitymi względami, w tym również względem bezpieczeństwa. W taki wypadku, jeśli chodzi o płytę grzejną, użytkownicy mają wybór między elektrycznym lub indukcyjnym urządzeniem. Indukcja jest jedną z najbardziej energooszczędnych form przygotowywania posiłków. Płyta pobiera energię tylko wtedy, gdy zostanie na niej ustawione naczynie z odpowiednim dnem. Po zdjęciu garnka z kuchenki prąd nie jest już pobierany. Co więcej, płyta indukcyjna, w przeciwieństwie do płyt elektrycznych czy zasilanych gazem, oferuje możliwość łączenia pól grzejnych w tak zwane strefy grzania. W ten sposób użytkownik może przygotowywać potrawy w niestandardowych naczyniach, jak duże patelnie czy brytfanny.
Codzienne gotowanie sprawia, że niezależnie od stopnia uważności, płyta grzejna czy też kuchenka ulegają większym lub mniejszym zabrudzeniom. Mogą to być resztki sosu, który kapnie z łyżki podczas próbowania, zupa nalewana na talerz, woda z kipiącego makaronu czy przypalony tłuszcz. Kluczem do utrzymania w czystości tego urządzenia jest codzienna pielęgnacja. Najlepszym i najskuteczniejszym sprzymierzeńcem czystej płyty grzejnej jest systematyczność. Jak dbać o płytę indukcyjną, aby wyglądała estetycznie, a przy tym jej powierzchnia nie uległa zniszczeniu czy też uszkodzeniu? Nie jest to trudne zadanie. Wystarczy stosować się do kilku ważnych zaleceń, które opisujemy w dalszej części poradnika.
Producenci płyt indukcyjnych oferują je w dwóch wersjach, jeśli chodzi o materiał wykonania. Na rynku znajdziemy zatem płyty wykonane ze szkła lub ceramiki. W przypadku czyszczenia ważne jest, aby dobrać odpowiedni detergent do materiału, z jakiego wykonana jest płyta. To przede wszystkim zapobiegnie możliwym uszkodzeniom powierzchni. Szklana powierzchnia jest łatwa do utrzymania w czystości. Do pielęgnacji można używać płynu do mycia naczyń, który bardzo dobrze radzi sobie z plamami z tłuszczu i przypalonymi resztkami jedzenia. Do ostatecznego polerowania można użyć płynu do mycia szyb. A jak dbać o płytę indukcyjną wykonaną z ceramiki? Dokładnie tak samo, jak o tą, która jest wykonana ze szkła. Warto dodać, że zarówno szklana, jak i ceramiczna powierzchnia może ulec uszkodzeniu, jeśli przywrą do jej resztki jedzenia i będziemy chcieli je zeskrobać. Nie należy tego robić jakkolwiek. W takim wypadku należy spryskać powierzchnię sprayem do czyszczenia lub pianką i odczekać, aż przypalone resztki namiękną tak, że będą mogły zostać bezpiecznie usunięte z powierzchni przy pomocy papierowego ręcznika lub miękkiej ściereczki.
Podczas użytkowania płyty grzejnej, oprócz czyszczenia po gotowaniu, warto również stosować środki prewencyjne, które zapobiegną utworzeniu się na powierzchni płyty trwałych zabrudzeń. Przypalone resztki jedzenia czy oleju są trudne do usunięcia, a podczas wykonywania tego zabiegu można uszkodzić płytę. Dlatego w zakresie czynności dotyczących tego, jak dbać o płytę indukcyjną, ważne jest uważne użytkowanie. Chodzi o to, że podczas gotowania warto na bieżąco usuwać resztki jedzenia, które wykipią lub w inny sposób wydostaną się z naczynia i przywrą do płyty. Warto za każdym razem usuwać takie resztki na bieżąco. Z jednej strony unikniemy potem długiego czyszczenia, a z drugiej wykluczymy ewentualne uszkodzenia powierzchni, które mogą podczas tej czynności wystąpić.
Najtrudniejsze do usunięcia są przypalone resztki jedzenia i tłuszczu. W przypadku tego rodzaju zabrudzeń warto skorzystać ze sprawdzonych sposobów, aby nie uszkodzić powierzchni płyty. Nie należy w żadnym wypadku skrobać płyty przedmiotami do tego nieprzeznaczonymi. Producenci płyt i akcesoriów kuchennych oferują do tego rodzaju czynności specjalną skrobaczkę, która w bezpieczny sposób pomaga w usunięciu zaschniętych i przypalonych na kuchence resztek jedzenia czy oleju. Innym sposobem jest użycie octu i namoczenie plamy, aby można ją było bezpiecznie usunąć, kiedy się rozpuści i oddzieli od powierzchni płyty. Ważną zasadą, której należy bezwzględnie przestrzegać, jest czyszczenie i polerowanie płyty wtedy, gdy wszystkie pola grzewcze są całkowicie wystudzone.
W każdym gospodarstwie domowym powinny znajdować się akcesoria i rozmaite detergenty do czyszczenia różnych powierzchni. W kwestii dbałości o płyty grzejne, w tym również indukcyjne, pomocne w codziennej pielęgnacji jak i podczas gruntownego czyszczenia będą nierysujące mleczka, pianki czy spraye. Oferta produktów do mycia i pielęgnacji płyt indukcyjnych jest bardzo szeroka, a producenci coraz częściej oferują również środki, które nie tylko doskonale czyszczą i pielęgnują te sprzęty, ale są również przyjazne środowisku. Dodatkowym detergentem wspierającym może być uniwersalny płyn do mycia naczyń. Z kolei płynu do mycia szyb warto używać na koniec, aby pozbyć się z płyty smug i zacieków powstałych podczas czyszczenia. Warto dodać, że do czyszczenia płyt indukcyjnych należy używać miękkich ścierek, które nie zarysują i nie uszkodzą powierzchni urządzenia.