Poradniki Eksperta

Płyta ceramiczna a indukcyjna – którą wybrać

Niegdyś popularne kuchenki gazowe obecnie są coraz rzadziej wybierane przez klientów. Ich miejsce zajmują płyty ceramiczne i indukcyjne. Czym charakteryzują się oba typy sprzętu? Co lepiej wybrać: płytę indukcyjną czy ceramiczną?


płyta ceramiczna a indukcyjna


Płyta ceramiczna a indukcyjna – czym się różnią?


Chociaż obie wyglądają łudząco podobnie, działają w zupełnie inny sposób. Przekłada się to na zużycie prądu, a także efektywność i wygodę gotowania.


Płyty ceramiczne mają w swoim wnętrzu wbudowane grzałki. Działają one w obrębie pól grzewczych, oddając swoją energię naczyniom postawionym na zaznaczonych miejscach. Każda grzałka potrzebuje czasu, aby się rozgrzać, dlatego decydując się na to rozwiązanie, należy wziąć pod uwagę fakt, że czas gotowania na płycie ceramicznej jest stosunkowo długi. Na rynku dostępne są modele z lampami halogenowymi, które nagrzewają się bardzo szybko. Wciąż jednak nie są powszechnie sprzedawane. 


Płyty indukcyjne wyposażono w tzw. cewkę indukcyjną. Wytwarza ona zmienne pole magnetyczne, którego efektem działania jest powstanie prądów wirowych. Przekazują one wytworzoną przez siebie energię do dna postawionego na polu grzewczym naczynia. Takie rozwiązanie ma szereg zalet. Przede wszystkim, płyta indukcyjna nawet po długiej pracy nie nagrzewa się tak bardzo, jak ceramiczna. Zdecydowana większość energii jest oddawana do używanego naczynia. Warunkiem koniecznym, aby tak się stało, jest jednak to, by garnek był ferromagnetyczny. Po drugie, płyta indukcyjna „reaguje” bardzo szybko na zmianę mocy, co sprawia, że gotowanie na niej jest najbardziej zbliżone do tego na gazie.


Płyta ceramiczna czy indukcyjna?


Zastanawiając się, co będzie dla nas lepsze: płyta indukcyjna czy ceramiczna, warto rozważyć przede wszystkim budżet, jakim dysponujemy. Płyty ceramiczne są znacznie tańsze od indukcyjnych. Jeśli chodzi o użytkowanie, pobierają jednak więcej prądu i tym samym są mniej energooszczędne od swojej alternatywy. 


Jeśli interesują nas płyty do zabudowy, to oczywiście oba rozwiązania mogą być montowane w blatach wykonanych z różnorodnych materiałów – wymagają jednak profesjonalnego przyłączenia przez elektryka. Oba sprzęty są łatwe do utrzymania w czystości, jednak płyta ceramiczna może przypalać produkty spożywcze, które się z nią zetkną. 



Kwestia nagrzewania się powierzchni płyty jest również istotna w przypadku małych dzieci – płyta indukcyjna nawet po intensywnym gotowaniu pozostaje dość chłodna w dotyku, dlatego ryzyko oparzenia się jest minimalne.  

Wybierając płytę indukcyjną, decydujemy się na najbardziej efektywne rozwiązanie dostępne na rynku: wydajność indukcji wynosi bowiem 90%, a płyt ceramicznych jedynie 60%. 


Płyta indukcyjna a garnki


Często powtarzanym argumentem przeciwko płytom indukcyjnym jest fakt, że wymagają wymiany garnków na ferromagnetyczne. Jeszcze kilka lat temu faktycznie mogło to stanowić problem, jednak obecnie przeważająca część sprzedawanych naczyń kuchennych może być używana na wszystkich rodzajach palników. Co więcej, płyty indukcyjne posiadają zabezpieczenia przed przypaleniami (np. kipiące płyny, rozlana zupa, a nawet nadmiernie nagrzana metalowa powierzchnia), co znacznie wydłuża żywotność garnków i zapobiega ich uszkodzeniom. 



Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert