Zdaniem eksperta
Generalny remont kuchni czy też projektowanie jej od nowa, stawia użytkowników przed wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest dobór odpowiedniej płyty do zabudowy. Przy decyzji o zasilaniu elektrycznym stajemy przed pewnym wyborem. Czy lepsza będzie płyta indukcyjna, czy ceramiczna? Przygotowaliśmy krótki poradnik, który będzie pomocny w wyborze odpowiedniego dla Ciebie sprzętu.
Niezależnie od tego, czy wybierzesz płytę indukcyjną, czy ceramiczną, oba te urządzenia zasilane są energią elektryczną. To szczególnie ważne w kuchniach zabudowy wielorodzinnej. W nowym budownictwie wielu deweloperów odchodzi od montowania instalacji gazowej, co skutkuje ograniczeniem wyboru płyty grzejnej do takiej, która jest zasilana wyłącznie energią elektryczną.
Warto wtedy zwrócić uwagę na to, jakiego napięcia będzie potrzebowała do prawidłowego działania wybrana przez nas płyta. Napięcie 230 V, a więc jednofazowe zalecane jest przy płytach o małej mocy (do ok. 5-6 kW). Zwykle producenci takich płyt rekomendują podłączanie takiej płyty do tradycyjnego gniazdka. Jeśli jednak model ma większą moc, jak np.L 8-10 i więcej kW (kilowatów) zalecane jest przyłączenie jej do kilku faz (L1, L2) i wykorzystanie napięcia 400 V.
Tutaj ważna uwaga: żadne domowe urządzenie AGD nie jest zasilane napięciem trójfazowym (tzw. siłą). To dość częsty błąd i nierozumienie tematu. Napięcie trójfazowe (L1, L2 i L3) przydaje się w domu czy kuchni tylko dlatego, aby każdy obieg – dla płyty, zmywarki czy piekarnika był odrębny i mówiąc potocznie, nie wywalało nam korka. Zwykle podłącza się np. lewą stronę płyty do fazy L1, prawą do L2, a fazę trzecią L3 zostawia się dla piekarnika i zmywarki.
Pamiętajmy, że przyłączenie płyty do sieci powinien wykonać fachowiec z odpowiednimi uprawnieniami w tym zakresie i odnotować odpowiednią adnotację w karcie gwarancyjnej.
Zanim przejdziemy do szczególnych parametrów i wyboru, czy lepsza jest płyta indukcyjna czy ceramiczna, sprawdźmy, jak działają oba urządzenia.
Pod szklaną powierzchnią płyty ceramicznej umiejscowione są grzałki w formie elektrycznych spirali lub halogenowych lamp. Są one stosowane są w rozmaitych kształtach, choć najczęściej spotykane są spirale w kształcie koła. Nie ma to większego znaczenia jeśli chodzi o sprawne działanie urządzenia, niemniej może być istotne dla użytkownika pod kątem wizualnym. Grzałki podczas nagrzewania zaczerwieniają się, dając efekt widoczny na płycie.
W bardziej zaawansowanych technologicznie modelach, pola grzejne oferują możliwość dostosowania się do wielkości naczynia z uwagi na podzielenie spirali na 2 lub 3 części. Wybór wielkości pola zależy od użytkownika i to on go uruchamia manualnie lub elektronicznie.
Wiemy już, jak działa płyta ceramiczna. Czy zatem model indukcyjny jest do niej podobny w tym zakresie, skoro również jest zasilany energią elektryczną? Otóż nie. Płyta indukcyjna, jak wskazuje jej nazwa, działa w oparciu o indukcję. Pod szklaną powierzchnią płyty znajdują się cewki generujące szybkozmienne pole magnetyczne, które uwalniają ciepło dopiero podczas zetknięcia ferromagnetycznego dna garnka z powierzchnią płyty. Zatem pole magnetyczne reaguje z dnem naczyń przeznaczonych do używania właśnie na tych urządzeniach. Dzieje się tak na skutek indukowania prądów wirowych i wtedy dno naczynia rozgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury.
To jedno z ograniczeń, które napotykają użytkownicy. Płyta indukcyjna do sprawnego działania wymaga odpowiednich garnków ze specjalnym dnem. Są one oznaczone ikoną spirali. W przypadku wyposażania nowej kuchni, zwykle nie ma z tym problemu. Jednak gdy w grę wchodzi remont, gdzie wszystkie produkty przeznaczone do gotowania i smażenia nie są przystosowane do indukcji, sprawia, że często użytkownicy decydują się na płytę ceramiczną.
Zobacz także: Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Płyta indukcyjna czy ceramiczna? Które urządzenie ma więcej zalet? Nie da się ukryć, że płyta ceramiczna oferuje wiele komfortowych udogodnień i korzyści. Zaliczyć do nich należy przede wszystkim szybkie podgrzewanie potraw, a zatem szybką gotowość do pracy, równomierne rozprowadzanie ciepła, a także łatwe utrzymanie w czystości.
W płycie ceramicznej ciepło rozprowadzane jest po całej jej powierzchni, a zatem nie tylko na polu grzejnym (choć tam najbardziej), ale również w jego najbliższych okolicach. Ogromną zaletą modeli tego typu jest także ich trwałość. Są wytrzymałe na zarysowania i uszkodzenia mechaniczne, a także bardzo wysokie temperatury ceramiczna powierzchnia.
Jest dodatkowo stosunkowo łatwa do utrzymania w czystości, jeśli przeprowadza się te czynności systematycznie i na bieżąco podczas gotowania.
Jedną z głównych zalet płyt indukcyjnych jest zastosowana w nich technologia, która bardzo szybko zdobyła uznanie oraz popularność wśród użytkowników. Początkowe teorie, jakoby zużywała ona dużo energii elektrycznej, okazały się błędne. Płyta indukcyjna, spośród innych rodzajów płyt zasilanych elektrycznie, odznacza się najwyższą efektywnością energetyczną. To dlatego, że prąd czerpany jest tylko wtedy, gdy garnek stoi na polu grzewczym. Po jego zdjęciu, energia elektryczna przestaje być poobierana.
Kolejną kwestią jest bardzo szybka gotowość do pracy, co również świadczy o jej energooszczędności. Płyta indukcyjna generuje bardzo wysoką temperaturę w krótkim czasie, co sprawia, że użytkownik nie musi długo czekać aż pole grzejne zacznie wytwarzać ciepło i podgrzewać potrawę.
Zobacz także: Ile prądu zużywa płyta indukcyjna?
Ważną kwestią podczas wyboru urządzenia do gotowania i smażenia jest możliwość regulacji temperatury. Pod tym względem, który sprzęt jest bardziej komfortowy - płyta indukcyjna czy ceramiczna? Tutaj przewagę ma pierwsza z nich, która oferuje precyzyjną kontrolę temperatury. Użytkownik dostosowuje moc danego pola grzewczego poprzez elektroniczny, zwykle dotykowy panel sterowania. Najbardziej zaawansowane modele oferują regulacje w przedziale od 1 do 9 poziomów.
W płytach ceramicznych, w najbardziej nowoczesnych modelach, możliwe jest sterowanie sensorowe. Jednak w większości oferowanych urządzeń z tej grupy asortymentowej, do sterowania urządzeniem służą pokrętła. Dla każdego pola grzewczego w płycie ceramicznej, dedykowane jest ergonomiczny przełącznik.
Która płyta, indukcyjna czy ceramiczna jest bezpieczniejsza w użytkowaniu? Odpowiedź na to pytanie jest jednoznaczna – obie konstrukcje należą do bardzo bezpiecznych. Zarówno płyty ceramiczne jak i indukcyjne, poddawane są szeregowi testów i badań, zanim trafią do seryjnej produkcji. Muszą także być oznaczone szczególnymi certyfikatami w zakresie bezpieczeństwa obsługi i użytkowania, nałożonymi przez prawo krajowe i europejskie.
Płyty grzejne, zarówno indukcyjne jak i ceramiczne, wyposażone są w szereg zabezpieczeń, które podnoszą ich bezpieczeństwo codziennego użytkowania. Wśród nich należy wymienić np. blokadę panelu sterowania. To praktyczne zabezpieczenie jest także nazywane blokadą rodzicielską.
Kolejnym elementem wartym uwagi jest specjalny czujnik, którego zadaniem jest uniemożliwienie uruchomienia płyty grzejnej, jeśli na danym polu grzewczym nie został ustawiony garnek lub patelnia. Zapobiega to przegrzaniu sprzętu, a także świadczy o jego energooszczędności. Wśród innych praktycznych blokad i zabezpieczeń, warto też wymienić wyłącznik bezpieczeństwa, ochronę przed przegrzaniem oraz chwilowe zatrzymanie pracy.
Najnowsze poradniki
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756