Zdaniem eksperta
Jak wyczyścić okap z tłuszczu? Okapy są jednym z urządzeń AGD, które w kuchni brudzą się najbardziej, lecz stosunkowo rzadko są przez nasz czyszczone. Jak wyczyścić tłusty okap w kilka minut? Okazuje się, że jest do bardzo proste!
Aby w pełni zrozumieć, jak czyścić okap, powinniśmy uprzednio poznać podstawy jego działania. Dzięki temu zrozumiemy również, dlaczego regularne czyszczenie okapu jest tak istotne. Naczelnym zadaniem okapu jest oczyszczanie powietrza z wszelkiego rodzaju lotnych zabrudzeń powstających podczas gotowania. Szczególnie podczas smażenia oraz gotowania bez przykrycia do powietrza dostają się zaskakująco duże ilości tłuszczy i oparów. Okap ma za zadanie zassać zanieczyszczone powietrze, a następnie je oczyścić z pomocą specjalnych filtrów. Dzięki temu nie tylko znacznie ograniczmy osadzanie się zabrudzeń na blatach, meblach i urządzeniach kuchennych, ale również zapobiec wdychaniu zanieczyszczeń do naszego organizmu.
Okapy możemy podzielić na dwa rodzaje – wyciągi i pochłaniacze. Te pierwsze, choć dużo rzadziej montowane w naszych kuchniach, uznaje się za lepsze rozwiązanie. Wyciągi poza filtrowaniem powietrza z tłuszczów i późniejszych osadów, mają za zadanie odprowadzić powietrze poza obieg kuchni, niejako działając jak wentylacja. W ten sposób nie tylko oczyszczamy powietrze z zabrudzeń, ale również mamy pewność, że wszelkie pozostałe zanieczyszczenia nie dostaną się do z powrotem do pomieszczenia. Częściej stosowanym i prostszym w działaniu i montażu urządzeniem jest pochłaniacz, czyli sprzęt, przez który zabrudzone powietrze przelatuje poprzez specjalne filtry, by powrócić do pomieszczenia. Współczesne pochłaniacze charakteryzują się wysoką mocą zasysania oraz dobrym oczyszczaniem, dzięki czemu wracające powietrze pozbawione jest dużej ilości zanieczyszczeń.
Wszelkie tłuszcze i opary osadzają się przede wszystkim na filtrach, które należy regularnie wymieniać (w wypadku filtrów jednorazowych) lub czyścić (przy filtrach wielorazowych). Część z zabrudzeń pojawi się również na innych częściach urządzenia – obudowie, wewnętrznych zabezpieczeniach oraz wiatraku. Regularne czyszczenie wymienionych wcześniej składowych pozwoli nam na zaoszczędzenie dużej ilości czasu. Zamiast czyścić sprzęt rzadko, lecz z dużym wysiłkiem, powinniśmy najlepiej raz w tygodniu (chociażby podczas sprzątania kuchni) zastosować lekkie i szybkie oczyszczanie, a gruntowne odtłuszczanie przeprowadzać rzadziej, np. podczas kontroli zanieczyszczenia filtrów. Taki sposób pracy pozwoli nam nie tylko na rezygnację z użycia silnych środków, które mogą uszkodzić powłokę urządzenia, pozwoli nam to również zaoszczędzić sporo wysiłku i czasu przy oczyszczaniu drobnych otworów okapu. Jednak najważniejszą zaletą regularnego czyszczenia okapu jest jego prawidłowe działanie. Pozbawiony zabrudzeń okap będzie działał sprawnie i bez zakłóceń, a także nie będzie wymagał dużej mocy, by przepuścić powietrze przez zapchane otwory i filtry.
Mycie okapu jest dość prostym zajęciem, choć wymaga regularności. Im dłużej zaniedbamy ten obowiązek, tym trudniej będzie nam domyć urządzenie. Mycie okapu nie powinno różnić się między rodzajami urządzenia – wcześniej wspomnianymi wyciągami i pochłaniaczami. Różnica w ich budowie polega głównie na zewnętrznej zabudowie kuchni. Cotygodniowe czyszczenie okapu jest bardzo proste – wystarczy obmyć zewnętrzną część urządzenia z pomocą wybranego specyfiku z listy przedstawionej poniżej. Więcej „zachodu” przyniesie nam głębsze czyszczenie urządzenia, które powinniśmy przeprowadzać co jakiś czas w zależności od tego, jak często gotujemy i smażymy bez przykrywki. Jeżeli dawno nie czyściliśmy urządzenia, warto poświęcić trochę czasu i wysiłku na pozbycie się zabrudzeń. W tym celu należy zdjąć pokrywę urządzenia – w zależności od modelu urządzenia robi się to na różne sposoby. Najlepiej jest w tym celu spojrzeć do instrukcji obsługi urządzenia lub znaleźć odpowiednie informacje w Internecie. Po zdjęciu obudowy przede wszystkim należy sprawdzić stan filtrów. Filtry jednorazowe należy wymienić w razie potrzeby lub po skończeniu się okresu zalecanego przez producenta. Ciekawym rozwiązaniem są filtry wielorazowe. Najczęściej są to filtry węglowe. Jak wyczyścić wielorazowy filtr węglowy? Przede wszystkim należy przestrzegać zaleceń producenta. Zazwyczaj proces ten ogranicza się do porządnego przemycia filtra letnią, bieżącą wodą (nie potrzebujemy do tego żadnych dodatkowych specyfików), a następnie porządnie wysuszyć filtr w piekarniku, nastawiając go na niską temperaturę i „wypiekając” go przez dłuższy czas. Należy jednak pamiętać, że wielorazowe filtry nie są przeznaczone do wiecznego użytku i po wyznaczonym przez producenta czasie również powinny być wymienione.
Środki do czyszczenia okapu możemy podzielić na słabsze (zazwyczaj możemy wykonać je samodzielnie w domu) i silniejsze (oparte na działaniu specjalnych środków chemicznych). Te pierwsze przydadzą nam się podczas regularnego oczyszczania okapu (a także innych sprzętów kuchennych i domowych!), te drugie możemy zarezerwować zazwyczaj do większych porządków.
Oliwka dla niemowląt może nie zdawać się dobrym rozwiązaniem do usuwania tłustych plam, lecz okazuje się, że tłuszcze w niej zawarte świetnie rozpuszczają trudne do usuwania zabrudzenia. Jak wyczyścić okap kuchenny ze stali nierdzewnej? Oliwka może okazać się najlepszym rozwiązaniem. Wystarczy wetrzeć w tłuste plamy oliwkę, rozgrzać je z pomocą szmatki zamoczonej w gorącej wodzie, a następnie delikatnie zdrapać zanieczyszczenia twardszą stroną gąbki do naczyń. Pozostałości po oliwce możemy wytrzeć ręcznikiem papierowym.
Lekkie zabrudzenia możemy skutecznie i szybko usunąć z pomocą roztworu ciepłej wody i płynu do naczyń. Jest to jedno z najmniej inwazyjnych rozwiązań, lecz nie będzie zbyt skuteczne przy trudnych do usunięcia zanieczyszczeniach. Proces czyszczenia jest bardzo prosty – wystarczy w ciepłej wodzie rozpuścić odrobinę płynu do naczyń i z pomocą delikatnej gąbki lub szmatki przemyć urządzenie.
Na trudniejsze zabrudzenia, szczególnie te zgromadzone we wnętrzu urządzenia, możemy przygotować jeden z tych roztworów. Wystarczy odrobina wody i sody oczyszczonej, by stworzyć z niej papkę o konsystencji musu owocowego. Wystarczy wetrzeć ją w powierzchnię urządzenia i odczekać kilka minut. Innym rozwiązaniem jest woda z niewielką domieszką octu (spirytusowego lub jabłkowego). Możemy ją wetrzeć z pomocą szmatki lub spryskać. Pozostawmy ją na kilkanaście minut na urządzeniu. Oba specyfiki możemy zmyć z pomocą wilgotnej szmatki i wysuszyć papierowym ręcznikiem.
Ostatnim rozwiązaniem są specjalistyczne środki dostępne w sklepach z chemią domową lub w Internecie. Zazwyczaj są to specyfiki o silnej mocy działania, które przydadzą nam się przy porządniejszych porządkach. Sposób stosowania tych środków zależy od ich rodzaju – zawsze postępuj według zaleceń producenta. Pamiętaj również o dobrej wentylacji kuchni podczas sprzątania oraz kilka godzin po jego zakończeniu.