Potrawy z grilla
Zanim przejdziemy do tematu, jaki grill lepszy, gazowy czy węglowy, kilka słów o potrawach na grilla. Otóż niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na grill gazowy czy węglowy, sposób przyrządzania potraw jest taki sam. Zaletą jest to, że potrawy na grilla przygotujesz bardzo szybko i łatwo. Możesz grillować różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, czy owoców. Produkty na grilla należy wcześniej zamarynować, by nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Najczęściej marynatę robi się z oleju czy oliwy i różnorodnych przypraw, jak np. czosnek, papryka ostra i słodka, bazylia, rozmaryn, tymianek. Duże kawałki mięsa należy marynować nawet kilkanaście godzin. Idealnie zamarynowane produkty będę miękkie, chrupiące i soczyste.
Rozpalanie grilla gazowego i węglowego
Grill gazowy a węglowy, jaka jest podstawowa różnica? Dotyczy ona przede wszystkim sposobu rozpalania. Pierwszy z nich jest zasilany gazem z butli podłączonej bezpośrednio do grilla. Wystarczy przekręcić kurek i płomień zacznie ogrzewać ruszt, na którym umieszczone są potrawy. Trochę bardziej skomplikowane jest uruchomienie grilla węglowego. Jednak niektórzy mają swoje sprawdzone sposoby, by płomień pojawił się bardzo szybko. Do tej czynności potrzebny jest brykiet lub węgiel oraz rozpałka. Podczas grillowania na grillu węglowym, czasami trzeba dołożyć węgla. Nie jest to natomiast konieczne w przypadku grilla gazowego. Zatem grill węglowy czy gazowy, będzie wygodniejszy pod kątem uruchomienia? Prostszy w obsłudze jest grill gazowy. Jednak rozpalenie grilla węglowego przy użyciu dobrej jakości węgla czy brykietu, również może nie być bardzo problematyczne.