Poradniki Eksperta

Grill gazowy czy węglowy – jaki lepszy?


Grillowanie kojarzy nam się z dobrym jedzeniem i miło spędzonym czasem. Trudno wyobrazić sobie letnie wieczory, bez tej formy spędzania wolnego czasu. Unoszący się zapach grillowanych potraw, zachęca nas do ich próbowania. Tak spędzony czas w gronie przyjaciół i najbliższych, jest niezwykle przyjemny i staje się niemalże tradycją. Możemy grillować na świeżym powietrzu, co jest oczywiście dodatkowym atutem. Wielu z nas ma dylemat – grill gazowy czy węglowy, który wybrać? Zapewne wielu z Was słyszało bardzo różne opinie na temat jednego i drugiego. Warto mieć swój pogląd i podjąć decyzję najlepszą właśnie dla siebie. Pomoże Ci w tym poniższy poradnik.



Grill gazowy czy węglowy


Potrawy z grilla


Zanim przejdziemy do tematu, jaki grill lepszy, gazowy czy węglowy, kilka słów o potrawach na grilla. Otóż niezależnie od tego, czy zdecydujesz się na grill gazowy czy węglowy, sposób przyrządzania potraw jest taki sam. Zaletą jest to, że potrawy na grilla przygotujesz bardzo szybko i łatwo. Możesz grillować różne rodzaje mięs, ryb, warzyw, czy owoców. Produkty na grilla należy wcześniej zamarynować, by nabrały niepowtarzalnego smaku i aromatu. Najczęściej marynatę robi się z oleju czy oliwy i różnorodnych przypraw, jak np. czosnek, papryka ostra i słodka, bazylia, rozmaryn, tymianek. Duże kawałki mięsa należy marynować nawet kilkanaście godzin. Idealnie zamarynowane produkty będę miękkie, chrupiące i soczyste.


Rozpalanie grilla gazowego i węglowego


Grill gazowy a węglowy, jaka jest podstawowa różnica? Dotyczy ona przede wszystkim sposobu rozpalania. Pierwszy z nich jest zasilany gazem z butli podłączonej bezpośrednio do grilla. Wystarczy przekręcić kurek i płomień zacznie ogrzewać ruszt, na którym umieszczone są potrawy. Trochę bardziej skomplikowane jest uruchomienie grilla węglowego. Jednak niektórzy mają swoje sprawdzone sposoby, by płomień pojawił się bardzo szybko. Do tej czynności potrzebny jest brykiet lub węgiel oraz rozpałka. Podczas grillowania na grillu węglowym, czasami trzeba dołożyć węgla. Nie jest to natomiast konieczne w przypadku grilla gazowego. Zatem grill węglowy czy gazowy, będzie wygodniejszy pod kątem uruchomienia? Prostszy w obsłudze jest grill gazowy. Jednak rozpalenie grilla węglowego przy użyciu dobrej jakości węgla czy brykietu, również może nie być bardzo problematyczne.


Grille węglowe w naszej ofercie:


Grill węglowy dla tradycjonalistów i nie tylko


Jeśli zdecydujesz się na zakup tradycyjnego grilla węglowego, zwróć uwagę na kilka jego podstawowych cech. Możesz wybrać grill ogrodowy przenośny lub murowany na stałe. Pierwszy rodzaj grilli, możesz postawić w różnych miejscach. Praktyczne są grille wyposażone w kółka, czy specjalne rączki do przenoszenia. W zależności od Twoich potrzeb, przydatny może być grill o dużych rozmiarach, na którym przyrządzisz pyszne dania grillowe dla większej liczby osób. Jeśli masz działkę, na której spędzasz dużo czasu, rozważ zakup małego grilla, który bez problemu przewieziesz. W zależności od modelu, mogą mieć one różne kształty, np. kuliste, okrągłe, czy prostokątne. Dolne lub boczne półki, pokrywa ułatwiająca równomierne pieczenie i regulowany ruszt. Wszystko to wpływa na funkcjonalność grilli węglowych. Natomiast grille murowane, charakteryzują się dużymi gabarytami. Umiejscowione są w jednym miejscu i nie można ich przenieść. Są niezwykle efektowne i mogą być ozdobą każdego ogrodu. Przypominają mały domek z daszkiem. Nie musisz się obawiać, że się przewrócą. Poza tym, są proste w obsłudze i wygodne w użytkowaniu.


Grille gazowe w naszej ofercie:


Grill gazowy dla wygodnych


Atutem grilla gazowego, jest niewątpliwe czas przyrządzania potraw. Urządzenie szybko się rozpala i nagrzewa. Sam regulujesz wielkość płomienia, co przekłada się na wyjątkowo soczysty smak potraw. Dania możesz przyrządzić bez nadmiaru tłuszczu i zachować wiele wartości odżywczych. W grillach gazowych, ruszt może być wykonany np. z żeliwa (długo trzyma ciepło), stali nierdzewnej (łatwo utrzymać ją w czystości), czy emalii (odpornej na ogień). W zależności od swoich potrzeb, możesz wybrać grill z różną ilością palników. Przydatny jest również wbudowany w pokrywę termometr, który pokazuje temperaturę wewnątrz urządzenia. Niektóre modele zostały dodatkowo wyposażone w funkcję odprowadzania tłuszczu. Dzięki temu, potrawy są zdrowsze, a z grilla nie wydobywa się zapach przypalonego tłuszczu. Jaki zatem grill, gazowy czy węglowy? Zdecyduj sam i ciesz się przyjemnie spędzonym czasem i niepowtarzalnym smakiem potraw z grilla.


Sprawdź również:

Jaki grill węglowy? Ranking [TOP 10]

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756