Skoro okres grillowania, na który czekamy cały rok, już się zaczął i potrwa do jesieni, każdy z nas chciałby skorzystać z przysmaków tą drogą opiekanych. Kto żyw wyjeżdża za miasto, żeby tam rozpalić pod rusztem. Niektórzy z nas mają własne działki i samochody, więc tym jest wygodniej. Pewne grupy mieszkają w domach jednorodzinnych (niekoniecznie w willach), więc także praktycznie to do nich się przyjeżdża na grilla. Najgorzej mają osoby, które lubią takie specjały, a nie mają jak ich przyrządzić, bo mieszkają w blokach (domach wielorodzinnych) i to bez dostępu do balkonu. Ci, którzy mają balkony w takim bloku, muszą jednak sobie odpowiedzieć na pytanie, czy grill na balkonie jest dobrym rozwiązaniem. A jeżeli tak, to, jaki jego rodzaj – grill elektryczny na balkonie czy może grill gazowy na balkonie. To nie jest takie oczywiste.
Grillowanie, to nie tylko wspólne jedzenie, chociaż przede wszystkim o to chodzi. Zastanawiamy się, kto będzie zaproszony, co jada i co ewentualnie ze sobą przyniesie – może to przecież być impreza składkowa. Teraz trzeba się zastanowić, czy nasz grill na balkonie, to odpowiedni model zarówno dla ilości osób, jak dla tego, czym możemy gości zaskoczyć oraz sprawić im przyjemność. Wiadomo, że każdy rodzaj grilla piecze inaczej, a jest ich kilka rodzajów.
• Tradycyjny – ten opalany jest drewnem drzewnym i uważany przez wiele osób za najlepszy, bo potrawy nabierają aromatu i smaku. Jest też jednym z tańszych i najstarszych. Jednak, by dobrze zadział, potrzebny jest najpierw otwarty ogień, a potem żar. Z tego typu grilla unosi się też dym.
• Gazowy – w tym przypadku wykorzystuje się gaz z butli. Żywność przyrządzana tą metodą może opiekać się na ogniu lub na ceramicznych brykietach lub kamieniach z lawy nagrzanych ogniem i „oddających swoje ciepło” produktom. Takie grillowanie uważane jest za nieco zdrowsze, bo na grillowanych kawałkach nic się nie osadza. Łatwo się go obsługuje i czyści.
• Elektryczny – przygotowuje dania beztłuszczowo, a skapujący tłuszcz zbiera się w specjalnym pojemniku (może to być taca lub miska), nie ma też żadnego dymu, więc jedzenie z tego rodzaju grilla jest nieco inne w smaku niż z tradycyjnego, bardziej dietetyczne. Tego typu modele mogą też mieć m.in. regulator temperatury, pojemnik na tłuszcz oraz nieprzywieralną powierzchnię, która bardzo ułatwia czyszczenie.
Grille w naszej ofercie:
Praktycznie tak, jeśli nie ma się ani działki, ani samochodu można robić spotkanie przy grillu na balkonie, jeśli jest on odpowiednio duży. Problem jest jednak w tym, jaki grill na balkonie można postawić.
W zasadzie przepisy ogólne nie zabraniają robienia grilla na balkonie, a jak wiadomo, co nie jest zakazane, jest dozwolone. Byłoby to jednak zbyt proste i każdy, kto nie ma ogródka lub działki robiłby grilla. Jest jednak coś takiego jak przepisy przeciwpożarowe, a one zakazują wykorzystywania otwartego ognia w bloku. Poza tym są również przepisy wewnętrzne – mowa o regulaminie spółdzielni. Grill węglowy, to nie tylko ogień (przynajmniej w początkowej fazie smażenia), emituje on przecież także zapachy, unoszące się w dymie, a te mogą przeszkadzać naszym sąsiadom. Dlatego warto zapoznać się również z tym regulaminem. Za złamanie regulaminu spółdzielni, a zwłaszcza przepisów przeciwpożarowych grozi wysoka grzywna pieniężna. Nie warto, zatem ryzykować i rozpalać grilla węglowego na balkonie. W przypadku urządzenia gazowego, choć serwuje ono zdrowsze dania, również istnieje pewne ryzyko pożaru. Otóż butla z gazem zostawiona z grillem na balkonie w słoneczne lato, może grozić wybuchem, a z tym wiążą się zniszczenia, a nawet pożar.
Zostaje nam tylko jeden typ urządzeń, a są to różne modele grilli elektrycznych. Można wybrać taki, który będzie stosowny dla dwóch osób, ale również grill o większej powierzchni rusztu, na której zmieści się nawet i 10 porcji (zależnie od tego, co będziemy opiekać). Tego typu urządzenia mają sporo zalet. Przede wszystkim na pewno przygotujemy na nich potrawy beztłuszczowe, a coraz więcej osób szuka tego rodzaju urządzeń, zwłaszcza ci, którzy lubią potrawy smażone. Jak wiadomo smażenie na tłuszczu należy do najbardziej niezdrowych sposobów przyrządzania wszelkich potraw. Jednakże, jeśli dany model wyposażony jest przez producenta w specjalny pojemnik na skapujący tłuszcz, danie staje się lżejsze, a także i zdrowsze. Tak się bowiem składa, że tłuszczu się pozbędziemy i nie osiądzie on na grillowanym, np. mięsie czy kiełbasie.
Dołączony do urządzenia termometr sprawi, że potrawy nie spalimy i nie podamy jej również półsurowej, co istotne, zwłaszcza gdy mowa o drobiu. Właśnie kurczaka czy kawałków indyka (jak też innych ptaków) w żadnym razie nie można podać w postaci nieupieczonej do końca, gdyż takie mięso staje się wtedy szkodliwe dla naszego zdrowia. Oczywiście tego typu grill musi stać również na odpowiednim równym podłożu i najlepiej z daleka od dzieci, gdyż grozi poparzeniem. Trzeba, zatem bardzo uważać, gdy używamy go przy wielu gościach. Na jego plus trzeba również zapisać, to, że by taki grill uruchomić, wystarczy go do kontaktu plus najczęściej jeszcze włączyć. Nie potrzebuje on ani rozpałki ani też żadnych brykietów. Jako minusy trzeba zapisać mu dwie kwestie. Po pierwsze chodzi o długość kabla, a zatem warto wybrać taki z jak najdłuższym sznurem, jeżeli zamierzamy skorzystać z niego na balkonie. Jest jeszcze druga kwestia – dym i co się z nim wiąże aromat potraw, takiego jak przy grillu tradycyjnym na pewno nie uzyskamy. Sztuczne zapachy – są i takie – to czysta chemia, czy jest zdrowa?
I w tym przypadku trzeba rozważyć różne kwestie, bo od tego zleży się zarówno nasze bezpieczeństwo, jak i to, czy zapłacimy mandat.
• Jeśli domek stoi z dala od innych, jedzenie, a zwłaszcza przyrządzanie potraw „pod chmurką” nikomu nie powinno przeszkadzać. Nawet, jeżeli biesiada się przeciągnie w czasie, a posesja należy do właściciela, nie należy jednak przesadzać z głośnymi śpiewami, bo inni mieszkańcy mogą wezwać straż miejską z tego właśnie powodu.
• W przypadku, gdy żyjemy po sąsiedzku, przez przysłowiowy płot z innymi, nawet, jeśli dom oraz podwórko należą do nas, warto uprzedzić, że zapraszamy gości i zachowywać się w miarę kulturalnie.
• Gdy ten ogródek znajduje się w bloku, np. na parterze w zasadzie takich imprez nie należy robić bez względu na własność ogródka. Bliskość sąsiadów może wywołać, bowiem różne efekty, czasem możemy nawet dostać mandat za zakłócanie spokoju. A o rozpalaniu grilla nie ma co w ogóle mówić.
Warto o tym pamiętać, że nawet, jeżeli wyjeżdżamy poza miasto z namiotem, grilla trzeba rozstawić w miejscu do tego przeznaczonym, zwłaszcza gdy mamy suszę. Bardzo łatwo jest bowiem wywołać pożar, nawet, jeśli zachowujemy środki ostrożności. Czasem wystarczy jedna iskra, zwłaszcza przy wietrznej pogodzie, a skutki mogą być opłakane.
Sprawdź również:
Grill gazowy czy węglowy – jaki lepszy?
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756