Poradniki Eksperta

Jaka kawa ziarnista? Ranking najlepszych kaw ziarnistych do ekspresu [TOP10]

 2023-06-05 

Jeszcze do niedawna, kawa była towarem luksusowym, a nawet trudnodostępnym. Wraz z postępem technologicznym, a także świadomością dotyczącą zdrowego odżywiania się, coraz częściej sięgamy po produkty nie tylko zdrowe, ale również wyprodukowane w oparciu o filozofię zrównoważonego rozwoju. Można śmiało przyznać, że dotyczy to domowych ekspresów do kawy oraz samej kawy, która do niedawna była rozpuszczalna, a teraz poszukujemy swoich ulubionych smaków wśród prażonych ziaren. Dobra kawa ziarnista to taka, która jest przede wszystkim świeżo palona, szczelnie zamknięta w hermetycznym opakowaniu, a także przeznaczona do ekspresu, w jakim ma być docelowo zaparzana. Producenci oferują szereg rodzajów, smaków, aromatów, a także mieszanek kaw ziarnistych. Czym się kierować podczas wyboru? Jaka będzie najbardziej odpowiednia do naszego ekspresu kawa ziarnista? Ranking 10 mieszanek i kaw jednorodnych, który przygotowaliśmy, z pewnością będzie pomocny w dokonaniu wyboru.

1

MIEJSCE

10.0 / 10

2

MIEJSCE

10.0 / 10

3

MIEJSCE

10.0 / 10

4

MIEJSCE

9.5 / 10

5

MIEJSCE

9.5 / 10

6

MIEJSCE

9.5 / 10

7

MIEJSCE

9.0 / 10

8

MIEJSCE

9.0 / 10

9

MIEJSCE

9.0 / 10

10

MIEJSCE

8.5 / 10

Smak smakowi nierówny

Zanim przejdziemy do rankingu najlepszych kaw do ekspresu, należy wyjaśnić bardzo ważną kwestię. Smak kawy po zaparzeniu, jest kwestią bardzo subiektywną. To dlatego, że kubki smakowe u ludzi różnią się. To, co dla jednych będzie miało intensywny czy orzechowy smak, dla innych może być gorzkie i nieprzyjemne do wypicia. Z drugiej strony, słodko smakujące specjały kawowe, dla smakoszy espresso, mogą okazać się zbyt łagodne, a nawet pozbawione aromatu. Warto więc testować kawy ziarniste w poszukiwaniu swojej ulubionej mieszanki.

Na smak kawy w filiżance będą miały wypływ nie tylko nasze indywidualne preferencje, ale również kwestie techniczne dotyczące zaparzania, takie jak rodzaj ekspresu do kawy, grubość zmielonych ziaren, rodzaj żaren w młynku, temperatura zaparzania i czas, a także woda.


Jaka zatem będzie najlepsza kawa ziarnista? Ranking prezentowanych propozycji zawiera 10 produktów, które z uwagi na pochodzenie, stopień wypalenia, a także szczególne nuty aromatyzujące, będą odpowiednie do danej metody zaparzania w ekspresie.

Arabika czy robusta?

Ranking kaw ziarnistych zaczniemy od rodzajów mieszanek i kaw jednorodnych, jakie oferują producenci. Kawa ziarnista dostępna jest jako jednorodna arabika oraz mieszanka arabiki z robustą. Niezwykle rzadko producenci oferują jednorodną robustę. To dlatego, że wg ogólnego przekonania, robusta uznawana jest po zaparzeniu za gorzką, niesmaczną, a do tego zawierającą wysoki wskaźnik kofeiny. Warto tu znowu zwrócić uwagę na indywidualne preferencje smakowe każdego miłośnika kawy.


To, co jest powszechnie uznawane za pewnik, może okazać się w perspektywie odpowiedniego zaparzenia kawy bardzo przyjemnym doznaniem smakowym. Wyjaśniając, rozmaite gatunki kawy pochodzą z różnych miejsc na świecie. W dużej mierze właśnie to ma ogromny wpływ na smak kawy po zaparzeniu.


Kolejnymi ważnymi czynnikami, są sposób obróbki ziaren po ich zebraniu, odpowiedni transport i składowanie, a na koniec prażenie. Oznacza to, że nawet bardzo wysokiej jakości arabika może odbiegać smakiem od takiego, którego się spodziewaliśmy, gdy zostanie poddana nieodpowiedniej obróbce na którymś z wymienionych etapów jej przygotowania do umieszczenia w hermetycznym opakowaniu. Nie należy zatem zamykać się wyłącznie na jednorodną arabikę, a raczej poszukiwać swojego smaku również w mieszankach arabiki z robustą.

Czy picie kawy jest zdrowe?

Od czasu wynalezienia tego napoju, co jakiś czas pojawiają się badania, które mają potwierdzić lub też zaprzeczyć dobroczynnemu działaniu kawy na organizm człowieka. Z badań tych wynika, że kluczowym aspektem podczas picia kawy jest jej odpowiednie zaparzanie oraz wypijanie wskazanych ilości. Kilka niewielkich filiżanek kawy zaparzonej w np. w ekspresie ciśnieniowym, może mieć zbawienne działanie na ludzki układ nerwowy, odpornościowy, trawienny, a także krwionośny.


Co równie ważne, zaparzanie specjałów kawowych w ekspresie do kawy, zwłaszcza automatycznym, zapewnia odpowiedni sposób wytrącania kofeiny i zapobiega jej nadmiernej ilości w naparze. Co najistotniejsze, najzdrowszą, a zarazem najsmaczniejszą opcją dla miłośników kawy jest kawa ziarnista. Ranking prezentowanych produktów zawiera wyłącznie tego rodzaju kawy.

Rodzaj kawy, a sprzęt do zaparzania

Wybierając kawę ziarnistą, warto przede wszystkim zwrócić uwagę na to, do jakiego rodzaju zaparzania rekomenduje ją producent. Takie oznaczenie znajduje się na opakowaniu. Z informacji tych wynika, czy dana mieszanka, czy też kawa jednorodna, będzie odpowiednia do sprzętu, w którym będziemy chcieli ją zaparzyć. Zatem jest to informacja, która daje nam wiedzę, jaka kawa do ekspresu przelewowego, ekspresu kolbowego lub też kawiarki jest rekomendowana. Zatem dobra kawa do ekspresu to taka, która jest do niego polecana przez producenta.


Biorąc po uwagę, że mamy automatyczny ekspres ciśnieniowy, jaka będzie najlepsza do niego kawa ziarnista? Ranking zawiera kilka takich produktów. Ich cechą charakterystyczną jest odpowiedni stopień palenia, biorąc pod uwagę specyfikę zaparzania. Ekspres automatyczny, jak wskazuje jego nazwa, jest już na etapie produkcji odpowiednio programowany, aby rola użytkownika ograniczała się jedynie do wyboru odpowiedniego przycisku lub pola dotykowego na panelu sterowania. Wszystko dzieje się wewnątrz ekspresu i to jest bardzo komfortowe rozwiązanie.

Ziarnista czy mielona – która lepsza?

Czy lepszym wyborem będzie kawa uprzednio zmielona, czy kawa ziarnista? Ranking zawiera proponowane do ekspresu ciśnieniowego kawy ziarniste. Wybór rodzaju obróbki należy do smakosza kawowego, niemniej Ci już dawno odkryli, że kawa w ziarnach jest o wiele smaczniejsza, ponieważ jej smak i aromat ukryty jest wewnątrz ziaren. Ziarna palonej kawy mielonej, aby nie straciły smaku i aromatu, a także rozmaitych olejków, witamin i minerałów, powinny być odpowiednio przechowywane. Dotyczy to również czasu przechowywania po otwarciu opakowania.


Najlepszym sposobem byłoby zużycie opakowania natychmiast, niemniej w praktyce jest to niewykonalne. Dlatego warto sięgać po kawę w ziarnach, nawet gdy nie mamy ekspresu do kawy. Producenci zarówno ekspresów do kawy, jak i samej kawy oferują bardzo dobrej jakości młynki, które będą świetną alternatywą dla automatycznego urządzenia do zaparzania kawy.

Zawartość kofeiny i kwasowość

Wielu miłośników kawy za jedną z ważnych cech charakterystycznych ich ulubionego napoju stawia brak charakterystycznej goryczki oraz to, że nie jest kwaśna. Żaden producent nie pisze tego na opakowaniu, a możemy się o tym przekonać dopiero w momencie kosztowania przygotowanego specjału. Czy jest na to rada? Jak poznać, że w opakowaniu jest łagodna i aromatyczna kawa ziarnista do ekspresu. Ranking zawiera produkty, które na opakowaniu mają jasno oznaczone parametry.


Nierzadko jest to ikonografia przedstawiająca ziarenka kawy, a ich liczba będzie świadczyć np. o stopniu palenia, intensywności naparu, kwasowości, czy dodatkowych nutach smakowych. Na tym jednak nie koniec, ponieważ równie ważną informacją jest zawartość kofeiny, która wytrąca się dopiero w procesie parzenia. Tutaj najistotniejszym parametrem będzie czas zaparzania. Im będzie on dłuższy, tym przyrządzony napój będzie zawierał więcej kofeiny. Zatem należy przyjąć, że intensywne, ale krótkie espresso będzie zawierało mniej kofeiny, niż latte macchiato o zawartości kawy na poziomie np. 100, czy 150 ml pojemności.

Kawa ziarnista do czarnych oraz mlecznych specjałów kawowych

Jaka będzie najlepsza kawa do ekspresu ciśnieniowego? Ranking zawiera produkty, które będą odpowiednie zarówno do przyrządzania kaw czarnych, jak i tych z dodatkiem mleka, czy pianki mlecznej.


W zależności od preferencji smakosza kawy, warto kierować się kilkoma ważnymi kwestiami. Ziarna kawy rekomendowane do mlecznych specjałów kawowych są zwykle mocniej palone. To dlatego, że mleko łagodzi smak i aromat kawy i aby był on intensywny i wyczuwalny, należy go zmaksymalizować. W tym wypadku dodatkowo producenci rekomendują mieszanki arabiki z robustą, a nawet z przewagą robusty nad arabiką. Robusta ma wyrazisty smak i aromat i z tego względu doskonale koresponduje z mlekiem i mleczną pianką. Do czarnych kaw warto wybierać produkty jednorodne, które są oznaczone znaczkiem Arabika 100 procent.

Kawy smakowe i aromatyzowane

Wraz ze wzrostem świadomości społeczeństwa o dobroczynności kawy, podróżami po świecie oraz otwarciem na inne kultury, zmieniło się też podejście do aromatyzowanych kaw do ekspresu.


Jak smakuje aromatyzowana kawa ziarnista? Ranking oferuje produkty, w których po zaparzeniu, smakosze kawy odczują rozmaite aromaty, od korzennych po owocowe. Jest to związane nie tylko z pochodzeniem kawy i miejscem jej uprawy, ale również z odpowiednią obróbką podczas prażenia. Wtedy to do ziaren dodawane są rozmaite aromaty naturalne, które wzmacniają czy też wzbogacają smak i zapach w filiżance.


Do najpopularniejszych aromatów należy zaliczyć czekoladę, wanilię, orzechy, karmel, a także cytrusy i nuty korzenne. Kawa aromatyzowana naturalnie podczas prażenia jest smaczna, zdrowa i bezpieczna dla młynka w automatycznym ekspresie do kawy.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756