Poradniki Eksperta

Jaka kawa do ekspresu? Ranking najlepszych kaw ziarnistych [TOP 10]

 2022-09-08 

Na półkach znajdziemy rozmaite rodzaje kaw. Wybór nie jest ani łatwy, ani prosty. Tym bardziej, jeśli nie wiemy, na co zwrócić uwagę.  Niezależnie od ostatecznego wyboru warto pamiętać, że najlepsza kawa ziarnista to ta, która nam najbardziej smakuje. Poniżej ranking, który mamy nadzieję, pomoże w poszukiwaniu najlepszego smaku i aromatu.

1

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Owocowa nuta

Łagodny smak

Korek ułatwiający dozowanie

Praktyczne zamknięcie chroniące aromat

Wymaga zmielenia w ekspresie

Ranking otwiera marka Tchibo. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu kolbowego będzie odpowiednia – dobrze trafiłeś. Najwyższej jakości arabika w połączeniu z tradycyjnymi metodami palenia i praktycznym zamknięciem opakowania sprawiają, że cenny smak i aromat zawsze trafia wprost do filiżanki.

2

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Subtelny aromat

Wyrazisty smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Coraz większym zainteresowaniem cieszą się ekspresy przelewowe. Co ciekawe, nie ma większego znaczenia, jaka kawa do ekspresu przelewowego zostanie zastosowana. Ważne, aby została grubiej zmielona. W takim urządzeniu woda przepływa wolniej przez kawę, a drobne mielenie może jeszcze bardziej ten proces spowolnić. Kawa ziarnista Tchibo Exclusive Arabica będzie do niego idealnym rozwiązaniem.

3

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

10.0 / 10

Do ekspresów ciśnieniowych

Wyrazisty aromat

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Załóżmy, że pijesz głównie kawy czarne z przewagą espresso, a kawy z mlekiem tylko od czasu. Jaka kawa ziarnista do ekspresu będzie odpowiednia dla takich smakoszy? Polecamy tutaj mieszankę De Longhi Kimbo Classic, która zawiera dwa rodzaje ziaren – arabikę i robustę. Odpowiednie proporcje sprawiają, że arabika łagodzi aromat, a domieszka robusty nadaje napojowi zdecydowanej wyrazistości.

4

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.5 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Wyrazisty aromat

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Marka Lavazza jest jedną z najbardziej rozpoznawalnych spośród producentów kaw ziarnistych. W swojej ofercie posiada kawy dedykowane do różnego rodzaju specjałów kawowych. Jeśli zaczynasz dopiero swoją przygodę z tą marką, warto zwrócić uwagę na Lavazzę Qualita Oro Arabica. Łatwo znajdziecie ją na półce z uwagi na jej złote, wyróżniające się opakowanie. Ziarna pochodzą z Ameryki Środkowej, co przygotowanej kawie nadaje owocowego posmaku. Dodatkowa, staranna selekcja ziaren sprawia, że młynek jest bezpieczny od ciał obcych, takich jak na przykład niedopalone ziarenka kawy czy kawałki kory.

5

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

9.5 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Orzechowa nuta

Intensywny smak

Korek ułatwiający dozowanie

Praktyczne zamknięcie chroniące aromat

Wymaga zmielenia w ekspresie

Kawa Tchibo Barista Espresso Arabica jest szczególnie polecana miłośnikom kaw czarnych. Stuprocentowa, wyselekcjonowana arabika sprawia, że każdy napój charakteryzuje się wyrazistym smakiem i intensywnym aromatem. Dodatkowo możemy wyczuć orzechowy posmak, który dopełnia doznań smakowych. Na szczególną uwagę zasługuje opakowanie wyposażone w specjalny korek. Dzięki niemu możemy dokładnie dozować kawę. Co więcej, szczelne, praktyczne zamknięcie chroni smak i aromat ziaren kawy.

Do ekspresów ciśnieniowych

Kwiatowo – owocowa nuta

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Kolejną propozycją w naszym rankingu jest kawa ziarnista rekomendowana przez Martynę Wojciechowską. Jeśli zastanawiasz się, jaka kawa do ekspresu ciśnieniowego będzie odpowiednia – właśnie ta stuprocentowa arabica jest dedykowana pod ten rodzaj zaparzania. Oznacza to, że bez względu na grubość mielenia, temperaturę zaparzania czy rodzaj napoju – ziarna kawy nadają się do tej obróbki, a wynik w filiżance zawsze będzie idealny.

Uniwersalne zastosowanie

Orzechowa nuta

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Ciekawą propozycją smakową są mieszanki arabiki i robusty w równych proporcjach. Zbalansowany smak i aromat kawy ziarnistej Costa Coffee Signature Blend Medium sprawia, że każdy przygotowany specjał będzie idealnie smakował, a jego zapach będzie rozchodził się po całej kuchni. Ta mieszanka ma uniwersalne zastosowanie również z uwagi na metodę zaparzania. Co oznacza, że możemy ją przygotowywać zarówno w ekspresie ciśnieniowym czy przelewowym, jak i z wykorzystaniem alternatywnych, coraz modniejszych metod.

Uniwersalne zastosowanie

Karmelowa nuta

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Większość kaw w naszym rankingu występuje w opakowaniu o wadze 1000 gramów. Jedna z nich jest mniejsza. Jest to kawa Starbucks Espresso Dark Roast Arabica. Mniejsze opakowania są bardzo dobrym rozwiązaniem, jeśli nie wiemy jeszcze, która kawa najbardziej nam smakuje. Wtedy zakup pomniejszonego opakowania może okazać się bardzo przydatny. Ta sama sytuacja dotyczy sposobu przechowywania. Jeśli nie mamy specjalnego pojemnika, w którym kawa nie będzie wietrzała, mniejsze opakowania będą zdecydowanie lepszym sposobem na jego ochronę. Kawa Starbucks odznacza się karmelowym, słodkim posmakiem, co sprawia, że będzie odpowiednia zarówno do kaw z dodatkiem mleka czy pianki mlecznej, jak i do kaw czarnych.

9

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

8.5 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Wyrazisty aromat

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Inną propozycją marki Lavazza jest Crema e Aroma. To połączenie arabiki i robusty w równych proporcjach. Producent deklaruje przeznaczenie do wszystkich metod parzenia. Warto otworzyć się na nowe możliwości i spróbować nowych, alternatywnych metod zaparzania. Na przykład na zimno. Może się okazać, że znajdziemy swój nowy, ulubiony kawowy napój.

10

MIEJSCE

OCENA EKSPERTA

8.0 / 10

Uniwersalne zastosowanie

Pikantna nuta

Intensywny smak

Wentyl chroniący aromat

Wydajne opakowanie

Wymaga zmielenia w ekspresie

Nasz ranking zamyka kawa ziarnista Jacobs Barista Editions Espresso. Połączenie wykwintnej arabiki i wyrazistej w smaku i aromacie robusty prowadzi do intensywnego smaku i roznoszącego się po całej kuchni aromatu. Rekomendowana jest dla smakoszy espresso. Odznacza się pikantnym posmakiem, co jeszcze bardziej wzmacnia krótkie, czarne specjały kawowe.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756