Poradniki Eksperta

Jaka patelnia najzdrowsza? Jak smażyć zdrowo i bez tłuszczu?


Zakup patelni, której głównym kryterium wyboru jest zdrowie, nie jest prostym zadaniem. Zwłaszcza, że pod uwagę trzeba wziąć opcję smażenia z minimalną ilością tłuszczu, rodzaj powłoki oraz… nasze nerwy! Wizja przypalających się potraw i częstego szorowania, to dodatkowy argument za bardziej przemyślanymi zakupami. Kolejną kwestią jest materiał wykonania, wpływający m.in. na to, jak szybko nagrzeje się dno i jak długo będzie utrzymywać ciepło. Życie ułatwią też dodatkowe rozwiązania, dzięki którym patelnia, np. poinformuje Cię o osiągnieciu temperatury odpowiedniej do smażenia. Możesz też wybrać model nadający się do używania w piekarniku, czy mycia w zmywarce, co ułatwi codzienne gotowanie. Bez względu na to, jakie naczynie wybierzesz, pamiętaj o odpowiedniej pielęgnacji. Używanie ostrych akcesoriów kuchennych, polewanie gorącej patelni zimną wodą czy mycie ostrymi środkami, mogą zniszczyć powłokę, przez co nawet najwyższej jakości naczynie, straci swoje właściwości. Jaka patelnia najzdrowsza? Na to pytanie nie da się odpowiedzieć jednoznacznie, dlatego też podpowiemy Wam, na co warto zwrócić uwagę podczas zakupu.



jaka patelnia najzdrowsza


Jaka patelnia najzdrowsza? Materiał wykonania – aluminium i stal


Większość patelni dostępnych na rynku, wykonana jest z aluminium lub stali. Rodzaj materiału wpływa na funkcjonalność naczynia, czas nagrzania czy stopień przewodnictwa ciepła. Najlżejsze i zarazem najmniej odporne na uszkodzenia, są modele aluminiowe, pokryte np. teflonem. Tego typu produktów na rynku jest bardzo dużo i to właśnie niska cena często przekonuje ich nabywców. Tutaj warto wspomnieć o jakości. Zdecydowanie odradzamy zakup patelni teflonowych nieznanych producentów! Warto zapłacić więcej i mieć pewność, że jej powłoka została wykonana z dobrych materiałów i nawet po uszkodzeniu, nie będzie stanowić zagrożenia dla zdrowia – a to może zaoferować tylko sprawdzony producent z doświadczeniem.


Zdecydowanie trwalsze są modele ze stali nierdzewnej. Są też cięższe, dłużej się nagrzewają, ale też dłużej utrzymują ciepło. Nie polecamy ich tym, którzy chcieliby smażyć bez tłuszczu – w przypadku modeli stalowych, jest on obowiązkowy. Z drugiej strony, można używać stalowych akcesoriów nie martwiąc się o uszkodzenie powierzchni, co dla wielu jest dużym ułatwieniem.


jaka patelnia najzdrowsza


Patelnie z naturalnych materiałów


Jeśli szukasz neutralnych dla potraw i organizmu produktów, wybierz modele zrobione z naturalnych materiałów: ceramiki, kamienia czy żeliwa.

Najzdrowsza patelnia to taka, która nie zawiera szkodliwych substancji, jest bezpieczna dla zdrowia, ale też nie wpływa na smak i jakość potraw.



Patelnia żeliwna 


Spełnia wszystkie kryteria i jest bardzo dobrą inwestycją w najzdrowszą patelnię. Szczególnie polecamy modele z naturalnego żeliwa, które przy odpowiedniej pielęgnacji, posłużą nam przez lata. Wysokiej jakości materiał wykonania, nie tylko nie wpłynie na zapach czy smak smażonych warzyw, ryb czy mięsa, ale je dodatkowo podkreśli, wydobywając z nich to, co najlepsze. Modele żeliwne są solidne, trwałe i długo utrzymują ciepło. Warto wybrać produkt z nieprzywierającą powłoką, co dodatkowo zwiększy komfort użytkowania. Co ważne, patelnie żeliwne przed pierwszym użyciem trzeba odpowiednio wygrzać – tylko wtedy pokażą swoje możliwości. Kolejną kwestią jest czyszczenie (najlepiej bez detergentów) i natłuszczanie, dzięki któremu będą uzyskiwać lepsze właściwości nieprzywierające. Trzeba pamiętać o tym, że żeliwo jest wrażliwe na zmiany temperatury. Zalanie gorącego naczynia zimną wodą albo jego przegrzanie, może prowadzić do uszkodzenia materiału a w konsekwencji utraty jego właściwości – żeliwo należy rozgrzewać i schładzać stopniowo. Koniecznie zwróć także uwagę na sposób mycia. Tego typu naczynia nie nadają się do mycia w zmywarce – chyba, że producent mówi inacze.


Patelnie żeliwne w naszej ofercie


Patelnia kamienna 


To druga najzdrowsza patelnia na rynku. Ta kategoria obejmuje patelnie aluminiowe lub stalowe, pokryte powłoką marmurową bądź granitową. Oba rodzaje są bardzo odporne, zarówno na wysokie temperatury, jak i zarysowania, a to jedne z najważniejszych aspektów użytkowania. Nieprzywierająca powłoka, w połączeniu z grubym dnem, pozwala na smażenie każdego rodzaju produktów, prawie bez użycia tłuszczu! Co więcej, wykonane z naturalnych materiałów, są całkowicie bezpieczne dla zdrowia i mimo nagrzania do wysokiej temperatury, nie wydzielają szkodliwych substancji. Ponadto nie wpływają na smak potraw, nie wchodzą w reakcję z jedzeniem i dobrze traktowane, będą jednym z najlepszych kuchennych zakupów. Ich mocną stroną jest grube dno i sposób rozprowadzania ciepła. Naczynia tego typu znane są z bardzo dobrego przewodnictwa ciepła i szybkiego nagrzewania. Dodatkowo modele z wysokimi ściankami, dłużej utrzymują wysoką temperaturę i idealnie sprawdzają się podczas duszenia potraw. Warto zwrócić uwagę na rodzaj powłoki. W obu typach mówimy o odmianie non-stick, który zapobiega przypalaniu jedzenia. Różnica polega na tym, czy dodano cząsteczki marmuru czy granitu. To one odpowiadają za odporność naczyń na zadrapania, możliwość mycia w zmywarce, czy rodzaj używanych akcesoriów.

Patelnie kamienne w naszej ofercie:


Patelnia ceramiczna 


Jeśli zastanawiałeś się jaka patelnia najzdrowsza, to zastanów się nad zakupem tego typu naczynia. Połączenie minerałów i gliny wypalanych w bardzo wysokiej temperaturze, daje doskonałą powłokę – odporną na zarysowania i bezpieczną dla zdrowia. Powłoka nie wchodzi w reakcję z jedzeniem i nie wydziela szkodliwych związków. Co więcej, doskonale sprawdza się podczas smażenia w wysokiej temperaturze z niewielkim dodatkiem tłuszczu, nie wpływając na smak potraw a ponadto, jest idealną propozycją, np. dla alergików. Patelnie ceramiczne są trwalsze od teflonowych i trudniej je uszkodzić, ale nie lubią ostrych łopatek czy łyżek, mogących zadrapać powierzchnię. Tak naprawdę i w tym przypadku, najlepiej korzystać z drewnianych lub silikonowych akcesoriów, dzięki którym nasza ulubiona patelnia z powodzeniem posłuży nam przez kolejne lata. Co ważne, chociaż nie zaleca się mycia w zmywarce, to niektórzy producenci dopuszczają taką możliwość – warto to wcześniej sprawdzić.

Patelnie ceramiczne w naszej ofercie:


Inne propozycje


Jedną z najciekawszych, są patelnie tytanowe, które bardzo często określa się jako te „nie do zdarcia”. Przede wszystkim, są solidne i niezwykle trwałe. Cząsteczki tytanu sprawiają, że ich powierzchnia jest odporna na zarysowania, a podczas smażenia można korzystać z metalowych akcesoriów. Ponadto można je myć w zmywarce, co dla wielu osób jest bardzo dużą zaletą.


Patelnia szklana to kolejna propozycja dla alergików i tych, którzy lubią kontrolować proces smażenia. Tak naprawdę, to mało popularne rozwiązanie, m.in. ze względu na cenę, wagę, łatwość uszkodzenia i brak możliwości stosowania na płytach indukcyjnych. Z drugiej strony, nie zawiera żadnych związków, które byłyby szkodliwe i mogły źle wpłynąć na nasze zdrowie.


Warto zastanowić się też nad zakupem modelu emaliowanego, który także będzie dobrym wyborem.


Co z teflonem?


Patelnie teflonowe od lat cieszą się bardzo dużą popularnością, m.in. ze względu na cenę, lekkość i powłokę zapobiegającą przypalaniu. Z drugiej strony, rzadko mówi się o nich dobrze w temacie zdrowego smażenia. Czy słusznie? I tak, i nie. Jeśli chcemy kupić patelnię teflonową, to tylko od sprawdzonego producenta! Produkty oferowane za przysłowiową złotówkę, nie są wykonane z materiałów wysokiej jakości i jest duże prawdopodobieństwo, że nie spełniają najważniejszych norm. Dobra patelnia teflonowa, kupiona u dobrego producenta, jest w pełni bezpieczna i nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie!


Jaką patelnię wybrać?


Decyzja nie jest taka prosta. Oferta patelni jest bogata i nawet kryterium przeznaczenia nie ułatwia sprawy – przykładowo modele grillowe dostępne są z powłoką ceramiczną, marmurową czy tytanową. Odpinane uchwyty, wskaźniki nagrzania, czy rowki ułatwiające odprowadzanie tłuszczu też można spotkać w wielu modelach. Więc jaka patelnia najzdrowsza? Wybierając konkretny rodzaj, warto zadać sobie pytanie, jakie mamy wymagania. Czy waga, możliwość mycia w zmywarce, używania w piekarniku ma dla nas znaczenie? Co z estetyką? Musimy pamiętać też o tym, że każde naczynie ma maksymalną temperaturę smażenia, której nie wolno przekraczać! I to jest kolejna kwestia, którą warto wziąć pod uwagę. Jeśli już wiesz, jaki typ naczynia będzie Ci odpowiadał, to pamiętaj, że zdrowe smażenie nie oznacza tylko dobrej patelni, ale też dobre nawyki w kuchni – bez nich nawet najlepsza patelnia, nie spełni swojej roli.


Sprawdź również: Patelnie do smażenia bez tłuszczu – jak działają, które wybrać?


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756