Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jaki ekspres do kawy na ziarna – jak zrobić 50 różnych kaw?

Data dodania: 18-09-2023

Producenci ekspresów do kawy, zwłaszcza tych do użytku domowego, coraz częściej zaskakują użytkowników najnowszymi technologiami w zakresie zaparzania kawy, a także praktycznymi funkcjami, które wpływają na komfort użytkowania tego urządzenia. Do niedawna jedną z nich była możliwość obsługi ekspresu przy pomocy telefonu lub tabletu i specjalnej aplikacji. Obecnie nowością jest automatyczne zaparzanie kawy na zimno, tak czarnej, jak i z dodatkiem mleka. Czym jeszcze może wyróżniać się obecnie oferowany ekspres do kawy na ziarna i jak przygotować ulubioną kawę, jeśli urządzenie oferuje nam nawet 50 specjałów wprost z panelu sterowania? Na to i inne pytania, odpowiadamy w naszym poradniku.

Przygotuj nawet 50 napojów korzystając z ekspresu

Ekspres do kawy na ziarna, w zależności od modelu i producenta, oferuje szerokie spektrum specjałów kawowych, a najbardziej zaawansowani technologicznie kawowi rekordziści przygotują ich nawet 50 za naciśnięciem jednego przycisku. Wśród nich nie brakuje esencjonalnego ristretto czy aromatycznego espresso, a także lekkiego jak piórko cappuccino i bajkowego latte macchiato. Producenci poszli o krok dalej i możemy wybrać odpowiedni napój wprost z panelu sterowania. W najnowocześniejszych urządzenia jest również możliwość wybrania kawy z naszego smartfonu lub tabletu. Takie ekspresy ciśnieniowe oferują przygotowanie najmodniejszych rodzajów kaw z najdalszych zakątków świata. Warto wymienić popularne np. Irish Coffee, Flat White, Kawę Bon Bon czy najpopularniejsze ostatnio kawy na zimno, jak np. Cold Brew Espresso, Iced Latte Macchiato i Freshpresso. Obsługa bezprzewodowa przy pomocy specjalnej, darmowej aplikacji oferowanej przez producentów ekspresów do kawy, powoli staje się standardem. Użytkownicy cenią tę komfortową funkcjonalność i coraz częściej jest to jeden z głównych parametrów wyboru tego sprzętu.

Ekspresy ciśnieniowe w naszej ofercie:

Automatyczne ekspresy do kawy

Producenci urządzeń do zaparzania kawy, wychodząc naprzeciw oczekiwaniom miłośników kawy i dostrzegając trend na zdrową żywność oraz zrównoważony rozwój, wyposażają ekspresy do kawy w młynki. Dzięki temu, użytkownicy mogą mielić kawę tuż przed jej zaparzeniem. To sprawia, że cenne olejki trafiają wprost do filiżanki, a nie ulatniają się z opakowania kawy uprzednio zmielonej.


Jeszcze do niedawna w młynki do kawy wyposażane były wyłącznie ekspresy do kawy do użytku profesjonalnego. Obecnie wraz z ogromnych postępem technologicznych, są one montowane również w małych ekspresach domowych. Nie ma tu znaczenia konstrukcja urządzenia, bowiem nawet najmniejszy ekspres do kawy na ziarna, który z powodzeniem zmieści się na blacie kuchennym, również jest wyposażany w automatyczny młynek. Dodatkowo nowoczesne ekspresy do kawy mają możliwość regulacji stopnia zmielenia ziaren.

Ekspres z młynkiem stalowym, czy ceramicznym?

Decydując się na ekspres ciśnieniowy do kawy na ziarna, czyli taki, który na etapie projektu, a potem produkcji jest wyposażony w młynek, staniemy przed wyborem spośród ich dwóch rodzajów. Producenci oferują młynki ceramiczne oraz stalowe. Jest tyle samo zwolenników, co przeciwników obydwu konstrukcji, ale wybór powinien zależeć od preferencji użytkownika. Oba rodzaje młynków mają zarówno wiele zalet, jak i potencjalnych niedogodności.


Młynki ceramiczne uznawane są za ciszej pracujące, a smakosze kawowych specjałów dodatkowo twierdzą, że podczas mielenia nie wpływają na smak kawy, ponieważ nie nagrzewają się. Warto jednak wiedzieć, że ceramika nie należy do najtwardszych materiałów i jest podatna na uszkodzenia mechaniczne. Z kolei młynki stalowe uznawane są za bardzo trwałe podzespoły i odporne na uszkodzenia. Przy długotrwałym mieleniu mogą się nagrzewać, co sprawne podniebienie miłośnika kawy może wyczuć, jako negatywne zjawisko smakowe. Warto w tym miejscu wspomnieć, że profesjonalni bariści w kawiarniach i restauracjach, korzystają ze stalowych młynków, które uważają za bardziej precyzyjne.

Lepsza kawa ziarnista, czy mielona?

Wiele badań wskazuje na fakt, że naturalne produkty są zdrowsze, niż przetworzone. Dotyczy to również kawy. Przygotowując specjały kawowe z kawy ziarnistej, pozyskanej ze sprawdzonego źródła, mamy również wiedzę na temat jej uprawy, pochodzenia, transportowania, a także obróbki zakończonej prażeniem. Mielona kawa może posiadać te same zalety, jednak będzie smakowała nieco inaczej, niż ta przygotowana z namielonych tuż przed zaparzeniem kawy świeżych ziaren.


Naturalne opakowanie smaku i aromatu kawy, jakim jest ziarno i jego delikatna skorupka, są najlepszą ochroną i zapewnieniem odpowiedniego rezultatu w filiżance. Nie ma oczywiście nic złego w tym, że jedni piją kawę ze świeżo mielonych ziaren, a inni z kawy mielonej, ponieważ najlepsza kawa to ta, która nam najbardziej smakuje. I tu nikt nie powinien się sprzeczać, bo o gustach się nie dyskutuje.

Czarne kawy na jesienne dni

Każdy ekspres do kawy, czy to ekspres ciśnieniowy czy ekspres kolbowy przygotuje rozmaite warianty kawy. Proste konstrukcyjnie modele oferują podstawowe ristretto, espresso i czarną kawę, a urządzenia zaawansowane technologicznie, które wcale nie muszą być kosztowne, pozwolą na przygotowanie nawet 50 różnych rodzajów kawy. Wśród nich warto wymienić długie Lungo, czy łagodne Americano. Na tym jednak nie koniec, ponieważ przy pomocy aplikacji, a nierzadko również specjalnych przepisów kawowych umieszczonych w systemie sprzętu, użytkownik może przygotować rozmaite kawy czarne z różnymi dodatkami, takimi jak syropy, likiery, a także napoje gazowane i na bazie lub z dodatkiem alkoholu. 


Najmodniejszymi ostatnio kawami czarnymi, które są z przyjemnością spożywane zarówno latem, jak i jesienią czy zimną, są kawy na zimno zaparzane systemem Cold Brew. Warto mieć taką funkcjonalność w swoim ekspresie i szukać modeli, które ją oferują. To nowość, która bardzo szybko zyskała rzeszę zwolenników.

Jesień i zima z kawowym menu

Jesień i zima sprzyjają przygotowywaniu i piciu gorących, rozgrzewających napojów. Nie dotyczy to wyłącznie gorącej czekolady czy zimowej herbaty, tak chętnie występujących w restauracyjnym, zimowym menu, ale również rozmaicie przygotowywanych kaw. Nowoczesny ekspres do kawy na ziarna, a już na pewno taki, który przygotuje nawet 50 wariantów kawy wprost z intuicyjnego panelu sterowania. Pozwala użytkownikowi na przyrządzenie ciekawych specjałów kawowych, które będą idealnym dopełnieniem jesiennego popołudnia, zimowego wieczoru, świątecznego spotkania rodzinnego, czy domowego przywitania Nowego Roku. 


Hitem ostatnich lat jest niesłabnąca popularność dyniowego latte macchiato. To prosty, ale zarazem pyszny kawowy specjał. Jego przygotowanie sprowadza się do wyszukania przepisu w kawowym menu ekspresu, a następnie postepowanie zgodnie ze wskazówkami na dotykowym ekranie urządzenia lub naszego telefonu. Co więcej, zarówno kawy czarne jak i mleczne, doskonale komponują się z rozmaitymi słodkimi, słonymi, a nawet gazowanymi dodatkami. Warto dodać, że kawy rewelacyjnie łączą się smakowo i aromatycznie z nutami korzennymi, czekoladowymi, orzechowymi, rozmaitymi przyprawami, a także niewielką ilością alkoholu.

Kawy na zimno, popularne również zimą

Technologia, dzięki której ekspres do kawy na ziarna przygotuje wprost z menu szerokie spektrum kaw na zimno, zawiera zwykle w nazwie słowo Cold, co z angielskiego oznacza „zimny”. W zależności od producenta, dalsza część nazwy może różnić się opatentowaną specyfiką, jednak jeśli na opakowaniu znajdziemy wyrażenie „cold brew”, możemy być pewni, że nasz ekspres przygotuje kawy na zimno z zastosowaniem najnowszej technologii zimnego zaparzania kawy. Co więcej, zrobi to za naciśnięciem jednego przycisku, bez konieczności wykonywania przez użytkownika dodatkowych czynności.

Modne kawy na zimno są chętnie spożywane zarówno latem, jak i jesienią, czy zimą. Mogą być świetnym dodatkiem kulinarnym do domowej imprezy, firmowego spotkania, czy rodzinnego obiadu. Wśród nich znajdują się zarówno kawy czarne, jak te z dodatkiem mleka i mlecznej pianki. Oznacza to, że tak wyposażony ekspres, przygotuje nam np. Cold Brew Cappuccino czy Cold Brew Flat White z zimnym mlekiem i spienioną zimną pianką. To unikatowa, a zarazem bardzo praktyczna technologia podawania i spieniania mleka na zimno przez automatyczny ekspres do kawy do użytku domowego.

Ekspresy ciśnieniowe w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756