Poradniki Eksperta

Suszenie jabłek w piekarniku i w suszarce


Przygotowując posiłki dla naszych bliskich staramy się korzystać z produktów pozbawionych konserwantów, barwników i innych substancji, które negatywnie wpływają na nasze zdrowie. Coraz częściej sięgamy po produkty ekologiczne. Latem robimy przetwory, by zimą cieszyć się dużą porcją witamin. Warto również zadbać o to, by w naszym jadłospisie znalazły się zdrowe przysmaki, które zawierają bogactwo składników odżywczych. Do takich niewątpliwie należą suszone jabłka. To świetna alternatywa dla niezdrowych łakoci. Czy suszenie jabłek jest trudne? Jakie są domowe sposoby suszenia tych owoców? Czy są specjalne urządzenia ułatwiające suszenie jabłek? Na te i inne pytania znajdziesz odpowiedź w poniższym poradniku.



suszenie jabłek w piekarniku i w suszarce


Jakie wartości odżywcze posiadają suszone jabłka?


Suszone jabłka to nieocenione źródło wartości odżywczych i witamin. Pozytywnie wpływają na nasze zdrowie i zapobiegają wielu chorobom. Zawierają dużo błonnika, który wskazany jest dla osób z problemami trawiennymi. Dzięki nim Twój układ trawienny będzie oczyszczony z resztek pokarmowych, a niestrawność odejdzie w niepamięć. Dużą zaletą suszonych jabłek jest to, że wspomagają układ odpornościowy, co jest istotne zwłaszcza jesienią i zimą. Ponadto obniżają zły cholesterol, wzmacniają serce i wpływają na kondycję skóry, ale przede wszystkim zapobiegają chorobom nowotworowym. Nie ulega więc wątpliwości, że warto jeść suszone jabłka i cieszyć się zdrowiem.


Co można przygotować z suszonych jabłek?


Jest wiele możliwości i sposobów, by te dobroczynne dla naszego zdrowia owoce wprowadzić do codziennego jadłospisu. Jeśli masz już gotowe suszone jabłka, mogą one stanowić rewelacyjną przekąskę np. zamiast słodyczy. Poza tym któż z nas nie pił aromatycznego kompotu z suszonych jabłek? Jego aromat rozchodzi się po całym domu. Te smaczne owoce można wykorzystać do ciast, deserów czy koktajli. Mogą być również idealnym dodatkiem do mięs i sosów. Sposobów na zastosowanie suszonych jabłek jest bardzo wiele i trudno oprzeć się takim specjałom. Suszenie jabłek nie jest trudne. Wystarczy odrobina chęci, a Twoi bliscy będą cieszyć się idealnie kruchymi i chrupiącymi owocami.


Jak przygotować jabłka do suszenia?


W pierwszej kolejności wybierz ulubioną odmianę owoców. Do suszenia w zasadzie nadają się wszystkie jabłka. Idealne są jednak te słodko-kwaśne owoce z zimowych odmian. Ich miąższ jest gęsty i mają wyrazisty smak. Jeśli już wybrałeś owoce, zwróć uwagę, aby nie były uszkodzone czy zepsute. Następnie umyj jabłka, osusz i cienko obierz ze skórki. Wprawdzie skóra zawiera wiele składników odżywczych, jednak podczas suszenia staje się dosyć twarda. Kolejnym krokiem jest wykrojenie z jabłek gniazd nasiennych i pokrojenie ich na równe plastry. Wiele osób skarży się na szybkie ciemnienie jabłek. Aby temu zapobiec, można je zamoczyć w zimnej wodzie z dodatkiem cytryny. Dzięki temu owoce będą miały jaśniejszy kolor. W zależności od Twoich upodobań, przed przystąpieniem do procesu suszenia jabłek możesz posypać je cynamonem, kardamonem, imbirem. Tak przygotowane do suszenia owoce będą miały niepowtarzalny smak i aromat.


Piekarniki w naszej ofercie:


Jak suszyć jabłka w piekarniku?


Suszenie jabłek w piekarniku nie jest skomplikowane. Gdy Twoje owoce będą już pokrojone, rozłóż je na blaszce, w brytfance, czy innym naczyniu. Kawałki jabłek nie powinny przylegać do siebie, gdyż podczas suszenia mogą się posklejać. Tak przygotowane owoce umieść w piekarniku (najlepiej z funkcją termoobiegu) i susz przez około trzy godziny w temperaturze około 70 stopni Celsjusza. Po godzinie możesz nieco zmniejszyć temperaturę suszenia i otworzyć piekarnik, by odparowała wilgoć. Jeśli lubisz bardziej chrupiące jabłka, możesz nieco wydłużyć czas suszenia. Pamiętaj jednak, by zaglądać do piekarnika, gdyż owoce mogą się spalić.


Jakie są domowe sposoby suszenia jabłek?


Sprawdzonym sposobem naszych babć było suszenie jabłek na piecu czy kaloryferze. Na papierze układano jabłka, a ciepło z kaloryfera osuszało kawałki owoców. Innym sposobem było nawlekanie jabłek na nitkę i zawieszanie ich nad kuchnią węglową. Bez problemu możesz również wysuszyć jabłka latem na świeżym powietrzu. Gorące promienie słońca idealnie je wysuszą. Tak ususzone owoce przechowujemy np. w materiałowym woreczku.


Suszarki elektryczne w naszej ofercie:


Jakie są bardziej profesjonalne sposoby suszenia jabłek?


Bezpiecznym i efektywnym sposobem suszenia jabłek jest suszenie w suszarce elektrycznej. Jak suszyć jabłka w suszarce elektrycznej? Po przygotowaniu jabłek należy je umieścić w specjalnych sitkach, w które wyposażone są te urządzenia. W zależności od modelu, suszarka do owoców może mieć np. 4 sita do suszenia, zaś większe modele nawet 10 czy 12 sit. Na każdym z nich należy równo ułożyć przygotowane wcześniej owoce. Następnie wybierasz temperaturę suszenia i włączasz urządzenie. Jeśli już zdecydujesz się na suszenie jabłek w suszarce, jak długo może to potrwać? To zależy od modelu urządzenia i jego mocy. Większa moc urządzenia gwarantuje jego szybsze nagrzanie, a to wpływa na czas suszenia owoców. Równomierna dystrybucja ciepła zapewnia idealne i równo wysuszone owoce. Wiele suszarek do owoców zostało wyposażonych w timer. Dzięki tej funkcji nie musisz pilnować urządzenia, aby je wyłączyć w odpowiednim czasie. Dodatkowym atutem w suszarkach elektrycznych jest wyświetlacz LCD, który umożliwia ustawienie czasu i temperatury suszenia. Ponadto suszenie jabłek w tym kompaktowym sprzęcie jest bezpieczne, dzięki zabezpieczeniu przed przegrzaniem. Niektóre modele zostały wykonane z przezroczystego materiału, który umożliwia obserwację procesu suszenia. Estetyka urządzeń i ich designerki wygląd idealnie pasują do wielu kuchni.


Suszenie jabłek to niewątpliwe dobry sposób na przygotowanie smacznych i zdrowych przekąsek. Można to zrobić korzystając z piekarnika lub innych domowych sposobów. Warto jednak zwrócić uwagę na niezwykle użyteczny i funkcjonalny sprzęt, jakim jest suszarka do owoców. Sam zdecyduj, który sposób będzie dla Ciebie najbardziej odpowiedni i ciesz się samodzielnie przygotowanymi specjałami.


Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 39 875 000 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756