Zdaniem eksperta

Co daje białko w proszku?

Data dodania: 20-02-2025

Białko w proszku to popularny dodatek do diety, po który sięgają osoby, które chcą w prosty sposób uzupełnić codzienny jadłospis. Tego typu produkty mogą różnić się składem, smakiem i pochodzeniem, dlatego przed wyborem warto poznać ich podstawowe rodzaje oraz zastosowania.  

Czy białko jest zdrowe?

Białko jest jednym z podstawowych składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania - wspiera m.in. budowę i regenerację tkanek, w tym mięśni. Jego źródłem może być zarówno codzienna dieta, jak i suplementy białkowe, które stanowią jego wygodne uzupełnienie. Dla większości osób białko w formie suplementu może być bezpiecznym wyborem, o ile jest stosowane zgodnie z zaleceniami producenta i jako dodatek do zbilansowanej diety. Warto jednak pamiętać, że suplementy nie zastępują pełnowartościowych posiłków, a osoby z problemami zdrowotnymi powinny skonsultować ich stosowanie ze specjalistą.

Odżywki białkowe w naszej ofercie:

Białko jako źródło zdrowia

Białko jest nie tylko zdrowe, ale niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Jego wpływ na zdrowie zależy od źródła, ilości spożycia i indywidualnych potrzeb. Do korzyści zdrowotnych z dostarczania odpowiedniej ilości białka należą:

  1. Budowa i regeneracja tkanek. Białko jest bowiem podstawowym budulcem mięśni, skóry, włosów i paznokci. Pomaga również w naprawie tkanek po urazach. Przyczynia się do szybszego gojenia ran powstałych w wyniku wypadku, takiego jak skaleczenia, otarć czy złamania, ale także regeneracji mięśni i ścięgien po ciężkim treningu.
  2. Białka odgrywają kluczową rolę w produkcji enzymów i hormonów, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Enzymy przyspieszają reakcje biochemiczne i regulują procesy metaboliczne, natomiast hormony białkowe działają jako sygnały chemiczne, koordynujące funkcje organizmu na poziomie komórkowym. Bez odpowiedniej ilości białka w diecie, organizm nie byłby w stanie produkować tych niezbędnych związków, co miałoby poważne konsekwencje dla zdrowia.
  3. Białka odgrywają również kluczową rolę w układzie odpornościowym, umożliwiając organizmowi skuteczną obronę przed patogenami. Przeciwciała, białka dopełniacza, cytokiny i receptory powierzchniowe, to tylko niektóre z białek zaangażowanych w reakcje odpornościowe. Bez odpowiedniego spożycia białka, organizm nie byłby w stanie produkować tych kluczowych składników, co prowadziłoby do osłabienia odporności i zwiększonej podatności na infekcje.
  4. Transport i magazynowanie. Białka pomagają w transporcie substancji w organizmie, między innymi takich jak tlen i składniki odżywcze. Pełnią one funkcję nośników, które przenoszą niezbędne molekuły do różnych części ciała oraz jako rezerwuary, które przechowują substancje do późniejszego wykorzystania. Białka transportowe i magazynujące, pełnią kluczowe funkcje w organizmie, zapewniając efektywne przenoszenie i przechowywanie niezbędnych substancji. Hemoglobina, albumina, transferyna, lipoproteiny, ferrytyna, mioglobina i kazeina, to przykłady białek, które umożliwiają transport i magazynowanie tlenu, żelaza, kwasów tłuszczowych, hormonów, leków, minerałów i aminokwasów. Te funkcje są niezbędne dla utrzymania homeostazy i prawidłowego działania organizmu.
  5. Białka odgrywają także kluczową rolę w utrzymaniu równowagi płynów i pH krwi w organizmie. Te funkcje są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania komórek i organów, zapewniając stabilne warunki środowiskowe potrzebne do zachodzenia procesów biologicznych.

Zdrowa ilość spożywanego białka

Jednak jak mówi przysłowie, „co za dużo, to niezdrowo”. Nadmierna ilość białka w organizmie także jest dla niego niekorzystna. Nadmierne spożywanie zbyt dużej ilości białka, szczególnie pochodzącego z czerwonego mięsa i przetworzonych produktów białkowych, może być związane z ryzykiem chorób serca czy nerek. Osoby zmagające się z problemami nerek, powinny zachować ostrożność, ponieważ nadmiar białka może dodatkowo obciążać ich pracę. Niezdrowe jest także zbyt duże skupienie się na dostarczaniu do organizmu samego białka i niedoborze innych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy i minerały, zwłaszcza w diecie ubogiej w warzywa i owoce.

Po co spożywać białko w postaci proszku?

Białko w proszku jest popularnym suplementem diety, szczególnie wśród sportowców i osób aktywnych fizycznie. Ważne jest jednak, aby w każdym przypadku osoby, które rozważają suplementację białka w proszku, skonsultowały się z lekarzem lub dietetykiem, aby upewnić się, że jest to odpowiednie w przypadku ich indywidualnych potrzeb zdrowotnych.

Co daje białko w proszku? Jaki wpływ na organizm ma jego spożywanie? Spożycie białka w proszku po treningu, może wspierać organizm w naprawie uszkodzonych włókien mięśniowych. 


Białko w proszku to także wygoda i łatwość przygotowania. Można je spożywać rozmieszane samo z wodą lub mlekiem, a także sporządzać z nich napoje i posiłki. Białko dodaje się do koktajli, smoothie, owsianki czy jogurtu, co czyni je wygodnym źródłem protein, szczególnie dla osób o intensywnym trybie życia.


Kolejną zaletą białka w postaci proszku jest to, że może pochodzić z różnych źródeł, takich jak serwatka, kazeina, soja, groch czy ryż, co pozwala na wybór odpowiedniego produktu zgodnie z indywidualnymi potrzebami dietetycznymi i preferencjami danej osoby. 


Pamiętaj - suplement diety nie posiada właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement nie zastępuje zróżnicowanej diety.

Jakie białko w proszku wybrać?

Gdy już zdecydowaliśmy się na zakup suplementów białkowych, powinniśmy wybierać te wysokiej jakości. Jak z każdym składnikiem odżywczym, ważne jest spożywanie go w odpowiednich ilościach, ale i zwrócenie uwagi na odpowiednią ich jakość. Poza tym odżywki białkowe powinny dostarczać też niezbędnych aminokwasów. Kupując odżywki, należy też uważać na dodatki w nich zawarte. Niektóre produkty białkowe mogą zawierać bowiem sztuczne słodziki, aromaty, czy konserwanty. Warto więc przed zakupem czytać etykiety i wybierać produkty z minimalną ilością tego typu dodatków. Zrównoważona dieta, która zawiera różnorodne źródła białka, a także warzywa, owoce, pełnoziarniste produkty zbożowe i zdrowe tłuszcze, jest najlepszym podejściem do utrzymania zdrowia.


Pamiętaj - suplement diety nie posiada właściwości leczniczych. Nie należy przekraczać zalecanej dziennej porcji. Suplement nie zastępuje zróżnicowanej diety.

Aminokwasy w naszej ofercie:

Wróć

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756