Choć grill gazowy jest stosunkowo prostym sprzętem, to jednak coraz bardziej zaawansowane rozwiązania i nowe pomysły producentów sprawiają, że jest coraz więcej spraw, na które warto zwrócić uwagę. Pierwszą z kwestii jest wielkość grilla oraz liczba palników. Im jest ich więcej, tym grillowanie będzie efektywniejsze, jednak bardzo istotne jest tu także wykonanie samego sprzętu oraz to, jak wysoki poziom izolacji cieplnej zapewnia. Jest to ważne, by sprzęt nie tracił temperatury, bo to wpływa nie tylko na szybkość grillowania, ale i zużycie gazu. Zwróćmy uwagę także na ruszt – powinien być ciężki, najlepiej żeliwny, by utrzymywać temperaturę. Z kolei, pokrywa powinna być gruba, solidna, ale jednocześnie na tyle lekka, by móc swobodnie i komfortowo ją podnosić. Sam sprzęt powinien stać pewnie, nie kiwać się, ani nie przemieszczać w żadną stronę.
Kolejna sprawa to sposób podłączenia – większość grilli gazowych umożliwia korzystanie z butli, są i takie, które można podłączyć do zaworu gazowego. Warto zwrócić uwagę na konstrukcję sprzętu i dodatkowe rozwiązania i funkcje, jak boczne półki. Dobrze by z boku był dodatkowy palnik, umożliwiający podgrzanie dodatkowych produktów.