Znaleziono w kategoriach:
Okap AKPO WK-12 Carmen Czarny matowy 646.1m3/h 64dB klasa B

Instrukcja obsługi Okap AKPO WK-12 Carmen Czarny matowy 646.1m3/h 64dB klasa B

Wróć
INSTRUKCJA OBSŁUGI I UŻYTKOWANIA
OKAPU WK-12
CARMEN
WYPRODUKOWANO PRZEZ:
Przedsiębiorstwo Produkcyjno-Handlowe
“AKPO” Spółka Jawna
05-080 Izabelin-Laski; ul. Łąkowa 10
www.akpo.pl
Zakład:
06-430 Sońsk; ul. Ciechanowska 26
Tel. (0-23) 671-34-70
Fax. (0-23) 671-34-72
e-mail: biuro@akpo.pl
str. 2
SZANOWNI PAŃSTWO
Serdecznie gratulujemy Państwu dokonania trafnego wyboru. Nasze urządzenia
projektowane i wykonywane są z myślą o spełnieniu Państwa oczekiwań i z pewnością będą
stanowić część nowocześnie wyposażonego gospodarstwa domowego. Jesteśmy
przekonani, że nowoczesne, funkcjonalne i praktyczne urządzenia, wyprodukowane z
najwyższej jakości materiałów, spełnią wszystkie Państwa wymagania.
Przed przystąpieniem do montażu i użytkowania zakupionego okapu prosimy o dokładne
zapoznanie się z treścią niniejszej instrukcji, a także zawartych w niej reguł bezpieczeństwa
użytkowania. Życzymy satysfakcji i zadowolenia z wyboru okapu naszej firmy.
str. 3
UWAGA:
W czasie prac montażowych należy przestrzegać obowiązujących
przepisów dotyczących odprowadzania powietrza.
Gdy okap nad kuchenny jest używany w tym samym czasie co przyrządy
spalające gaz lub inne paliwa, pomieszczenie powinno być odpowiednio
wentylowane. Powietrze z okapu nie powinno być odprowadzane do
kanału kominowego służącego do odprowadzania spalin z przyrządów
spalających gaz lub inne paliwa.
Przed podłączeniem okapu do prądu należy sprawdzić, czy napięcie
i częstotliwość prądu zasilającego odpowiada danym podanym na
tabliczce znamionowej urządzenia. Okap musi być podłączony do łatwo
dostępnego gniazdka. Niedopuszczalne jest usuwanie wtyczki
i podłączanie na stałe okapu do zasilania.
Okap należy podłączyć tylko do gniazda sieciowego posiadającego
sprawnie działające uziemienie.
Jeżeli czyszczenie i konserwacja nie jest wykonywana zgodnie z
instrukcją, istnieje ryzyko pożaru.
W przypadku użytkowania kuchenki gazowej nie wolno pozostawiać
odkrytego płomienia.
Jeżeli przewód zasilający nieodłączalny ulegnie uszkodzeniu, to powinien
on być wymieniony u wytwórcy lub u pracownika zakładu serwisowego
albo przez wykwalifikowaną osobę w celu uniknięcia zagrożenia.
Producent nie ponosi odpowiedzialności z powodu nieprzestrzegania
przepisów dotyczących instalacji i konserwacji oraz nieprawidłowej
obsługi okapu. Dostępne części mogą stać się gorące podczas gotowania na
kuchni.
Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co najmniej 8
lat i przez osoby o obniżonych możliwościach fizycznych, umysłowych
i osoby o braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony
zostanie nadzór lub instruktaż odnośnie do użytkowania sprzętu w
bezpieczny sposób, tak aby związane z tym zagrożenia były zrozumiałe.
Dzieci nie powinny bawić się sprzętem. Dzieci bez nadzoru nie powinny
wykonywać czyszczenia i konserwacji sprzętu.
Okap ze względu na niebezpieczeństwo wystąpienia pożaru powinien być
czyszczony minimum raz w miesiącu.
Do montażu okapu należy używać tylko takich wkrętów i urządzeń
mocujących jakie zostały zamieszczone w komplecie do montażu okapu.
Jeżeli instrukcja obsługi kuchni gazowej lub elektrycznej nakazuje
zastosować inny, większy dystans od okapu niż 65 cm, to należy się do tego
zastosować.
str. 4
1.INFORMACJE OGÓLNE
Okap kuchenny został zaprojektowany do usuwania oparów kuchennych w trybie
wyciągowym (przewody poprowadzone na zewnątrz) lub w trybie pochłaniacza (obieg
wewnętrzny). Jest przeznaczony do mocowania nad gazową lub elektryczną płytą
grzewczą. Posiada niezależne oświetlenie oraz turbinę wyciągową z możliwością ustawienia
jednej z trzech prędkości obrotowych.
UWAGA:
Prosimy zachować dowód zakupu w celu ewentualnej reklamacji. Bez tego
dokumentu gwarancja jest nieważna.
Producent zrzeka się odpowiedzialności za uszkodzenia i obrażenia powstałe
wskutek montażu i użytkowania niezgodnego z instrukcją obsługi zawartą w niniejszym
tekście.
2. INSTALACJA
2.1 USTAWIENIE TRYBU PRACY OKAPU
Okap typu WK-12 może pracować w dwóch trybach:
1. Wyciągu (Rys.3a i 3b) - odprowadzenie powietrza na zewnątrz budynku poprzez połączenie
okapu sztywną rurą z tworzywa sztucznego Ø120mm lub Ø150mm z kanałem
wentylacyjnym.
2. Pochłaniacza (Rys.3c) - obieg wewnętrzny powietrza, przy użyciu odpowiednich filtrów
węglowych (Rys.1).
Rys.1
Przy obiegu wewnętrznym konieczne jest zamontowanie odpowiednich filtrów
węglowych (Rys.1). Oczyszczone powietrze przez filtry powraca do obiegu otworem
wylotowym.
Filtry węglowe należy wymieniać nie rzadziej niż raz na 3 miesiące (w zależności od
intensywności gotowania).
str. 5
Poniżej nazwy filtrów węglowych w zależności od zamontowanej turbiny w okapie:
Turbina 800 m3/h - filtry glowe T800 - 2 szt na turbinę
Turbina 650 m3/h - filtry węglowe 650 - 2 szt na turbinę
Turbina 450 m3/h - filtry węglowe SOFT - 2 szt na turbinę
Turbina 300 m3/h filtry węglowe T300 – 2 szt na turbinę
Rodzaj zamontowanej turbiny w okapie należy sprawdzić w karcie produktu, która dołączona
jest do każdego okapu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756