Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnia BIOWIN 330001 z termometrem

Instrukcja obsługi Wędzarnia BIOWIN 330001 z termometrem

Powrót
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA BALKONOWA
Z TERMOMETREM
No 330001
2
JĘZYKI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
WĘDZARNIA
BALKONOWA
Z TERMOMETREM
PL - 3
USER MANUAL
PORTABLE SMOKER WITH
THERMOMETER
GB - 8
BEDIENUNGSANLEITUNG
TISCHRÄUCHEROFEN
MIT THERMOMETER
DE - 12
РУКОВОДСТВО ПО
ПЕРЕНОСНАЯ КОПТИЛЬНЯ
С ТЕРМОМЕТРОМ
RU - 17
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA -
NEŠIOJAMOJI RŪKYKLA
SU TERMOMETRU
LT - 22
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA -
PĀRVIETOJAMA
ŽĀVĒTAVA AR
TERMOMETRU
LV - 26
KASUTUSJUHEND -
KAASASKANTAV
SUITSUAHI TERMOMEETRI
EE - 30
INSTRUCŢIUNI DE
FOLOSIRE
AFUMĂTOARE MOBILĂ CU
TERMOMETRU
RO - 35
NÁVOD K OBSLUZE
MOBILNÍ UDÍRNA S
TEPLOMĚREM
CZ - 39
NÁVOD NA OBSLUHU
PRENOSNÁ UDIAREŇ S
TEPLOMEROM
SK - 43
MANUEL D'UTILISATION
FUMOIR PORTABLE AVEC
THERMOMÈTRE
FR - 47
ІНСТРУКЦІЯ З
ПОРТАТИВНА
КОПТИЛЬНЯ З
ТЕРМОМЕТРОМ
UA - 51
HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ
HORDOZHATÓ FÜSTÖLŐ,
HŐMÉRŐVEL
HU - 56
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
WĘDZARNIA BALKONOWA
Z TERMOMETREM
Uniwersalna domowa wędzarnia, wykonana z wysokiej jakości stali
nierdzewnej. Dzięki dwóm rusztom i dwóm palnikom jest idealna do
przygotowywania pysznych dań dla całej rodziny. Pozwala szybko i bez trudu
uwędzić drób i inne ulubione rodzaje mięs, ryby oraz sery.
Wędzarnia wyposażona jest w termometr, który pozwala na kontrolę
temperatury w komorze podczas całego procesu wędzenia.
Urządzenie zasilane jest paliwem żelowym, bezwonnym i bezdymnym, które
daje odpowiednią moc grzewczą, nie zwiększając swojej objętości jak inne
paliwa np. denaturat.
Z niniejszą instrukc należy s dokładnie zapoznać przed użyciem
urządzenia i zachować ją do wglądu na przyszłość.
Drogi Kliencie! Pamiętaj, by przed rozpoczęciem wędzenia bardzo
dokładnie osuszyć mięso. Źle osuszone mięso może spowodować
gromadzenie się wilgoci wewnątrz komory podczas wędzenia.
Wyposażenie:
1. dwa palniki
2. osłonki do gaszenia palników
3. metalowa osłona
4. brytfanna
5. tacka tłuszczowa
6. dolny ruszt
7. górny ruszt
8. pokrywa z wbudowanym termometrem (0 -100 ºC)
9. metalowe uchwyty
4
SPOSÓB UŻYTKOWANIA:
Dokładne zapoznanie się z poniższymi zaleceniami umożliwi właściwe
korzystanie z wędzarni i pozwoli cieszyć się jej bezawaryjnym działaniem
przez dłuższy czas.
Sposób składania wędzarni jest bardzo prosty, podobnie jak samo wędzenie,
by jednak uzyskać w pełni satysfakcjonujące efekty, przy każdym użyciu
należy przestrzegać kilku podstawowych zaleceń.
Zrębki należy umieścić na spodzie brytfanny, w specjalnie do tego
przygotowanym wyżłobieniu w ilości (30-40 g ok. 2 garści) - należy jednak
uważać, by nie przesadzić, gdyż zbyt duża ilość zrębek może mieć
niekorzystny wpływ na smak wędzonych potraw (mięso nabierze kwaśnego
posmaku).
Podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w
wędzarni – wykorzystując termometr wędzarniczy zamontowany w pokrywie
urządzenia. Jeśli temperatura jest zbyt wysoka mamy możliwość jej
zmniejszenia za pomocą regulowanych palników lub wygaszenia jednego z
nich.
Należy uważać, by nie przepełnić palników paliwem żelowym.
1. Sprawdź zawartość opakowania i upewnij się, że w środku znajdują się
wszystkie części urządzenia.
2. Zapewnij sobie miejsce odpowiednie do wędzenia, zgodnie z podanymi w
instrukcji zaleceniami dotyczącymi bezpiecznego użytkowania wędzarni.
3. Wszystkie części dzarni óż według zamieszczonego powyżej
schematu.
4. Przygotuj zrębki, paliwo, produkty przeznaczone do uwędzenia oraz
szczypce lub inne akcesoria przydatne do przekładania potraw.
Jeśli potrawa została wcześniej zapeklowana dobrze ją osuszyć. W tym celu
najlepiej powiesić ją w przewiewnym miejscu w temperaturze pokojowej. W
celu przyspieszenia procesu można użyć wentylatora. Nie zaleca s
wystawiania produktu na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
5. W zagłębieniu na dnie brytfanny równomiernie rozłóż zrębki wędzarnicze
w taki sposób, by tworzyły płaską warstwę lub niskie, rozłożyste „kopczyki”
nad palnikami.
5
Do wędzenia możesz używać różnego rodzaju drewnianych zrębek, np.
bukowych, z olchy, bądź bardzo aromatycznych zrębek owocowych: z wiśni,
czereśni, jabłoni, śliwy czy gruszy.
6. Na zrębkach wędzarniczych umieść tackę tłuszczową.
7. W palnikach umieść paliwo, a następnie je rozpal. Przykryj wędzarnię
pokrywą z termometrem i odczekaj ok. 3 min, aż delikatnie się nagrzeje.
8. Produkt przeznaczony do wędzenia połóż na ruszcie dolnym tak, aby w
jak najmniejszym stopniu miał on kontakt ze ściankami wędzarni. Dzięki temu
potrawa zostanie uwędzona równomiernie. Głęboka brytfanna umożliwia
przyrządzenie potraw, zwłaszcza mięsa o większych gabarytach.
Pamiętaj, że im mniejsza jest odległość od paleniska, tym wyższa staje się
temperatura wędzenia.
9. Podczas całego procesu wędzenia należy kontrolować temperaturę w
wędzarni – ułatwi to wbudowany w jej pokrywie termometr.
Jeśli temperatura jest zbyt wysoka mamy możliwość jej zmniejszenia za
pomocą regulowanych palników lub wygaszenia jednego z nich.
10. W zależności od upodobań oraz rodzaju wędzenia wystudzone mięso
możesz sparzyć, pozostawić do dalszego wysuszenia w chłodnym miejscu
lub bezpośrednio spożyć.
Przybliżony czas wędzenia ryb to 30-50 min. Wędzenie drobiu i mięsa
czerwonego wymaga ok. 60 - 90 min.
11. Po zakończeniu wędzenia zaczekaj, urządzenie wystygnie, a
następnie oczyść jego poszczególne elementy i zabezpiecz, uwzględniając
podane poniżej zalecenia. Przechowuj w zamykanym opakowaniu
(firmowym lub innym podobnym, w pokrowcu itp.)
12. Przed każdorazowym przystąpieniem do wędzenia upewnij się, że
urządzenie jest w pełni sprawne i czyste.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
Właściwa i regularna konserwacja przedłuży użytkowanie produktu. Dbaj,
aby był on w dobrym stanie przechowywany i właściwie wykorzystywany.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756