Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BIOWIN
›
Instrukcja Wędzarnia BIOWIN 330001 z termometrem 27 x 42 x 21 cm Srebrny
Znaleziono w kategoriach:
Wędzarnie
(1)
Wróć
Instrukcja obsługi Wędzarnia BIOWIN 330001 z termometrem 27 x 42 x 21 cm Srebrny
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
─
I
NST
RUK
C
JA
OBSŁUG
I
─
W
ĘDZA
R
NI
A
BALKONO
W
A
Z T
ERM
OME
T
R
EM
No 33
0001
2
JĘZ
Y
K
I
IN
STRU
KCJA
O
BS
ŁU
GI
–
WĘDZAR
NIA
BA
LKONOWA
Z TER
MOMETR
EM
PL - 3
U
SER M
ANU
AL
–
PORTAB
LE S
MOKER
WITH
THE
RMOM
ETER
GB - 8
BED
IEN
UNGS
ANLE
ITUN
G
–
TISCH
RÄU
CHEROFEN
MI
T THE
RMOM
ETER
DE -
12
РУКОВОДСТВО ПО
ПЕР
ЕНОСНА
Я КОПТИЛЬ
НЯ
С ТЕРМ
ОМЕТР
ОМ
RU
- 17
NAU
DOJI
MO I
NSTRU
KCI
JA
-
NEŠ
IOJAM
OJI
RŪK
YKLA
SU
TERM
O
ME
TRU
LT
-
22
LIE
TOŠAN
AS P
AMĀCĪB
A
-
PĀR
VIETOJ
AMA
ŽĀVĒ
TAVA A
R
TERM
OMETR
U
LV
-
26
KA
SUTU
SJUH
END
-
KA
ASASK
ANTAV
SU
ITSU
AHI
TERM
OMEET
RI
EE
-
30
IN
STRU
CŢIUN
I D
E
FOLOSIR
E
─
AFU
MĂTOARE M
OBILĂ
CU
TERM
OMETR
U
RO -
35
NÁV
OD K OBSL
UZE
─
MOBI
LNÍ
UD
ÍRNA
S
TEPL
OMĚRE
M
CZ -
39
NÁV
OD NA OB
SLUH
U
─
PRE
NOSNÁ
UDI
AREŇ
S
TEPL
OMEROM
SK -
43
MA
NU
EL D'U
TILIS
ATION
─
FU
MOIR
PORTABL
E AVEC
THE
RMOM
ÈTRE
FR -
47
ІН
СТРУКЦІЯ
З
ПОРТАТИВ
НА
КОПТИЛЬ
НЯ
З
ТЕРМ
ОМЕТР
О
М
UA
-
51
HA
SZNÁL
ATI Ú
TMU
T
ATÓ
─
HORD
OZ
H
ATÓ FÜ
STÖLŐ,
HŐM
ÉRŐVEL
HU -
56
3
─
INSTRU
KCJA
OBSŁUGI ─
WĘDZAR
NI
A
BALKONOW
A
Z
TERMOMETRE
M
Uniwersalna
domowa
wędzarnia,
wy
k
onana
z
wy
s
okiej
jakości
stali
nierdzewnej.
Dzięki
dwóm
rusztom
i
dwóm
palnikom
jest
idealna
do
przygotow
ywania
pysznych
dań
dla
c
ałej
rodzin
y.
Pozwala
s
zybko
i
be
z
trudu
uwędzić drób i inne
ulubione rodzaje m
ięs, ryby oraz ser
y.
W
ędz
arnia
w
yposażona
jest
w
termometr,
k
tóry
pozwala
na
kontrolę
temperatur
y w komorze
podc
zas całego procesu wędzenia.
Urządzenie zasilane
jest paliwem
żelowym, bezwonnym i
bezdymnym, które
daje
odpowie
dni
ą
moc
grzewczą,
nie
zwiększając
swojej
objętoś
ci
jak
inne
paliwa np. denaturat.
Z
niniejszą
instrukc
ją
należy
s
ię
dokładnie
zapo
znać
przed
u
życiem
urządzenia i zacho
wać ją
do wglądu na pr
zyszłość.
Drogi Klie
ncie! Pami
ętaj, by przed rozpoc
zęciem wędzenia bar
dzo
dokładnie osuszyć mięso
. Źle osuszone m
ięso może spowodować
gromadzenie się wilg
oci wewnątrz komory podc
zas wędzenia.
Wyposażenie:
1.
dwa palniki
2.
osłonki do gas
zenia palników
3.
metalowa osłon
a
4.
brytfanna
5.
tacka tłus
z
c
zowa
6.
dolny ruszt
7.
górny ruszt
8.
pokr
yw
a z wbudo
wany
m
term
ometrem (0
-
100
ºC
)
9.
metalowe uchw
yty
4
SPOSÓB UŻYT
KOWANIA:
Dokładne
zapoznanie
się
z
poniższymi
zaleceniam
i
umożliwi
właściwe
korzystanie
z
wędzarni
i
pozwoli
cieszyć
się
j
ej
bezawaryjnym
działaniem
przez dłuższ
y
c
zas.
Sposób
sk
ładania
węd
zarni
j
est
bardzo
prosty,
p
odobnie
j
ak
s
amo
wędzenie,
by
jed
nak
uzyskać
w
pełni
satysfakcj
onujące
ef
ekty,
pr
zy
ka
żdy
m
u
życiu
należy przestrzegać k
ilku podstawow
ych zaleceń.
Zrębki
nale
ży
um
ieścić
na
spo
dzie
br
ytfanny,
w
s
pecjalnie
do
tego
przygotowanym w
yżłobieniu w ilośc
i (30
-
40 g
–
ok
. 2 garści)
-
należy jednak
uważać,
by
nie
przesadzić,
g
dyż
zb
yt
d
uża
ilość
zrębek
m
oże
m
ieć
niekorzystny
wpł
yw na
sm
ak
wędzonych p
otra
w (m
ięso n
abierze k
waśnego
posmaku).
Podczas
całego
procesu
wędzenia
nale
ży
kontrolo
wać
tem
peraturę
w
wędzarni –
wykorz
y
stując t
ermom
etr w
ędzarn
iczy zamontowan
y
w pok
rywie
urządzenia.
Jeśli
tem
peratura
jest
zbyt
w
y
sok
a
mamy
możliwość
jej
zmniejszenia
za
pomocą
regulo
wanych
palników
lub
wy
gas
zenia
jednego
z
nich.
Należy uważać, b
y nie przepełnić palników pa
liwem żelowym.
1.
Sprawdź
zawartoś
ć
opakowania
i
upewnij
się,
że
w
ś
rodku
znajdują
się
wszystkie części ur
ządzenia.
2. Zapewnij sobie miejsce odpowiednie do wędzenia, zgodnie z podanymi w
instrukcj
i z
aleceniam
i dotyczącymi be
zpiec
znego użytkowania wędzar
ni.
3.
W
szystkie
c
zęści
wę
dzarni
zł
óż
według
zam
ieszczonego
powyżej
schematu.
4.
Pr
zygotuj
z
rębk
i,
pali
wo,
produk
ty
pr
zeznaczone
do
uwędzenia
oraz
szczypce lub inne ak
cesoria pr
zydatne do przekładani
a potraw.
Jeśli
potra
wa została w
c
ześniej
zapek
lowana
dobr
ze
ją osuszyć.
W
tym celu
najle
piej
powiesić
j
ą
w
przewie
wny
m
miejsc
u
w
temperaturze
pok
ojowej. W
celu
przyspies
zenia
proc
esu
m
ożna
użyć
went
ylatora.
Ni
e
zaleca
s
ię
wystawiania produk
tu na bezpośrednie
działanie prom
ieni słonecznych.
5. W
zagłębieniu n
a d
nie br
ytfanny ró
wnomiernie
rozł
óż
zrębki
wędzarnic
ze
–
w
taki sposób, by
twor
zyły
płaską warstwę lub
nisk
ie,
rozło
ż
y
st
e
„k
opczy
k
i”
nad palnikam
i.
5
Do
wędzenia
możesz
używać
różnego
rodzaju
drewnianych
zrębek,
np.
bukowych, z olchy, b
ądź bard
zo
aromat
ycznych z
ręb
ek owocowych: z
wiśni,
cz
ere
śni, jabłoni, śliwy czy
gruszy.
6. Na zrębkach
wędzarniczych um
ieść tack
ę tłuszczową.
7.
W
palnik
ach
um
ieść
paliwo,
a
nastę
pnie
je
rozpal.
Przykr
y
j
wędzarnię
pokr
yw
ą z term
ometrem
i odczekaj ok. 3 m
in, aż delikatnie się nagrzeje.
8.
Produk
t
przeznacz
on
y
do
wędzenia
po
łóż
na
ruszcie
dolnym
tak
,
aby
w
jak
najm
niejszy
m
stopniu
m
iał
on
kontak
t
ze
ściankam
i
wędzarni.
Dzięki
tem
u
potrawa
zostanie
uwędzona
równomiernie.
Głębok
a
brytfanna
umo
żliwia
przyrządzenie potra
w, zwłaszcza mięsa o
większych gabarytach.
Pamiętaj,
że
im
m
niejsza
jest
odległość
od
paleniska,
tym
wyższa
sta
j
e
się
temperatura wędzeni
a.
9.
Podc
zas
całego
procesu
wędzeni
a
należy
k
ontrolo
wać
temperaturę
w
wędzarni –
ułatwi to wbud
owany w jej pok
rywie termom
etr.
Jeśli
tem
peratura
jest
zbyt
wysok
a
mam
y
m
ożliwość
jej
zmniejszenia
za
pomocą regulowan
ych palników
lub wygaszenia jedne
go z nich
.
10.
W
z
ależności
od
up
odobań
ora
z
r
odzaju
wędzenia
w
ystudzone
m
ięso
możesz
sparz
y
ć,
po
zostawić
do
dalszego
w
y
s
uszenia
w
chłodn
y
m
miejscu
lub bezpośrednio sp
ożyć.
Przybliżony
czas
wędzenia
ryb
to
30
-
50
min.
W
ędzenie
drobiu
i
mięsa
czerwonego wyma
ga ok. 60 - 90 m
in.
11.
P
o
zakończeniu
wędzenia
zaczekaj,
aż
ur
ządzenie
wy
st
ygnie,
a
następnie
oczyść
j
ego
pos
zczególne
elementy
i
zabezpiecz,
uwzględniając
podane
poniżej
zalecenia.
Pr
zechowuj
w
zam
ykany
m
opak
owaniu
(firmowym lub inn
y
m
podobnym, w pok
rowcu itp.)
12.
Przed
k
ażdorazowym
prz
ystąpieniem
do
węd
zenia
upewnij
się,
że
urządzenie jest w peł
ni sprawne
i c
zyste.
CZYSZCZENIE I KON
SERW
A
CJ
A
W
łaściw
a
i
regu
larna
konserwacj
a
pr
zedłuży
użytko
wanie
pr
oduktu.
Dbaj,
aby był on w dobr
y
m
stanie przecho
wywany i właściwie wykorzy
st
ywany.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników