Znaleziono w kategoriach:
Okap BOSCH Serie 2 DFM064W54 Srebrny 388m3/h 67dB klasa B

Instrukcja obsługi Okap BOSCH Serie 2 DFM064W54 Srebrny 388m3/h 67dB klasa B

Wróć
Register your
new device on
MyBosch now and
get free benefits:
bosch-home.com/
welcome
Okap
DFM06… DFL06… DFL09…
[pl] Instrukcja obsługi i instrukcje montażu
pl Bezpieczeństwo
2
Spis treści
INSTRUKCJA OBSŁUGI
1 Bezpieczeństwo ...................................................2
2 Wykluczanie szkód materialnych........................5
3 Ochrona środowiska i oszczędność...................5
4 Tryby pracy...........................................................6
5 Poznawanie urządzenia .......................................7
6 Podstawowy sposób obsługi ..............................7
7 Czyszczenie ipielęgnacja....................................8
8 Usuwanie usterek...............................................10
9 Serwis .................................................................10
10 Akcesoria............................................................10
11 Utylizacja ............................................................11
12 INSTRUKCJA MONTAŻU ...................................11
12.3 Bezpieczny montaż............................................12
1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡Instrukcję należy zachować i starannie
przechowywać jako źródło informacji, a tak-
że z myślą o innych użytkownikach.
¡Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zo-
stało uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡do odciągania oparów powstających pod-
czas gotowania.
¡w prywatnym gospodarstwie domowym i
zamkniętych pomieszczeniach domowych.
¡do wysokości 2000m nad poziomem mo-
rza.
Nie używać urządzenia:
¡z zewnętrznym wyłącznikiem czasowym.
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oogra-
niczonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiada-
jące wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opa-
kowania na głowę lub zawinąć się w nie i udu-
sić się.
Materiały z opakowania należy trzymać po-
za zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opako-
waniem, aszczególnie folią.
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udu-
szenia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
Bezpieczeństwo pl
3
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko zatrucia!
Odprowadzane gazy pochodzące ze spalania
mogą być przyczyną zatrucia. Zależne od po-
wietrza w pomieszczeniu urządzenia spalające
(np. grzejniki na gaz, olej, drewno lub węgiel,
przepływowe podgrzewacze wody i inne pod-
grzewacze wody) pobierają powietrze do spa-
lania z pomieszczenia, w którym się znajdują,
a spaliny odprowadzają przez układ wylotowy
(np. komin) na zewnątrz. Włączenie okapu ku-
chennego powoduje zasysanie powietrza w
kuchni i sąsiadujących pomieszczeniach. Bez
wystarczającej wentylacji powstanie podci-
śnienie. Trujące gazy z komina lub ciągu wen-
tylacyjnego uwalniane będą do pomieszczeń
mieszkalnych.
Należy zadbać o dostateczną ilość dopro-
wadzanego powietrza, jeżeli urządzenie
pracujące w trybie obiegu otwartego jest
użytkowane jednocześnie z zależnym od
dopływu powietrza urządzeniem spalają-
cym.
Praca bez zagrożeń możliwa jest, jeśli w
miejscu ustawienia urządzenia spalającego
nie zostanie przekroczone podciśnienie 4
Pa (0,04 mbara). Taką wartość można
osiągnąć, jeśli powietrze potrzebne do spa-
lania będzie dostarczane przez otwory nie-
zamykane na stałe, np. drzwi, okna, wy-
wietrzniki ścienne lub za pomocą innych
środków technicznych. Sam wywietrznik
ścienny nie zapewnia utrzymania wartości
granicznej.
Należy zasięgnąć porady kominiarza, który
może ocenić instalację wentylacyjną budyn-
ku i zaproponować odpowiednie rozwiąza-
nie w zakresie wentylacji.
Jeżeli urządzenie użytkowane jest wyłącz-
nie w trybie obiegu zamkniętego, może być
stosowane bez ograniczeń.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Osady z tłuszczu w filtrach przeciwtłuszczo-
wych mogą się zapalić.
Nie używać urządzenia bez filtrów przeciw-
tłuszczowych.
Regularnie czyścić filtry przeciwtłuszczowe.
Nie używać w pobliżu urządzenia źródeł
otwartego ognia (np. przy flambirowaniu).
Urządzenie można zainstalować w pobliżu
pieca opalanego paliwem stałym (np. drew-
nem lub węglem) tylko wtedy, gdy piec po-
siada zamkniętą, zamocowaną na stałe
osłonę ochronną. Nie może dochodzić do
iskrzenia.
Gorący olej i tłuszcz mogą się szybko zapalić.
Należy stale nadzorować gorący olej i
smar.
Jeśli tłuszcz lub olej zapali się, nigdy nie
gasić go wodą. Wyłączyć pole grzewcze.
Ostrożnie stłumić ogień używając pokrywki,
koca gaśniczego lub podobnego przedmio-
tu.
Włączone gazowe pola grzewcze bez posta-
wionych na nich naczyń wytwarzają dużo cie-
pła. Może to prowadzić do uszkodzenia lub
zapalenia się znajdującego się nad nimi wen-
tylatora.
Gazowe pola grzewcze włączać tylko wte-
dy, gdy znajdują się na nich naczynia do
gotowania.
W przypadku jednoczesnego użytkowania kil-
ku gazowych pól grzewczych wytwarza się du-
żo ciepła. Może to prowadzić do uszkodzenia
lub zapalenia się znajdującego się nad nimi
wentylatora.
Gazowe pola grzewcze włączać tylko wte-
dy, gdy znajdują się na nich naczynia do
gotowania.
Ustawić najwyższy stopień mocy wentylato-
ra.
Nie włączać równocześnie dwóch gazo-
wych płyt grzewczych z dużym płomieniem
na okres dłuższy niż 15 minut. Dwa gazo-
we pola grzewcze odpowiadają jednemu
dużemu palnikowi.
Nie użytkować dużych palników o mocy
przekraczającej 5kW z ustawionym naj-
większym płomieniem przez okres dłuższy
niż 15minut, np.patelni Wok.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Dostępne elementy nagrzewają się podczas
eksploatacji.
Nie dotykać gorących elementów.
Nie zezwalać dzieciom na zbliżanie się.
pl Bezpieczeństwo
4
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pra-
cy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia od-
czekać, aż urządzenie ostygnie.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia
obrażeń!
Elementy urządzenia mogą mieć ostre krawę-
dzie.
Ostrożnie czyścić wnętrze urządzenia.
Wszelkie zmiany i modyfikacje w zakresie
układu elektrycznego lub konstrukcji mecha-
nicznej są niebezpieczne i mogą być przyczy-
ną nieprawidłowego działania urządzenia.
Nie dokonywać żadnych zmian w zakresie
układu elektrycznego lub konstrukcji me-
chanicznej.
Światło emitowane przez oświetlenie LED jest
bardzo jaskrawe i może uszkodzić wzrok (gru-
pa ryzyka 1).
Nie patrzeć bezpośrednio na włączone
oświetlenie LED dłużej niż przez 100se-
kund.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia
prądem!
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyciągnąć wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego lub wyłączyć bezpiecznik w
skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwać serwis. →Strona10
Nieprawidłowo przeprowadzane naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywa-
ne wyłącznie przez wykwalifikowany perso-
nel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu siecio-
wego tego urządzenia należy zlecić jego
wymianę wymieniony przez producenta, je-
go serwis lub przez odpowiednio wykwalifi-
kowaną osobę, co jest koniecznym warun-
kiem wykluczenia zagrożeń.
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Przed czyszczeniem wyciągnąć wtyczkę lub
wyłączyć bezpiecznik w skrzynce bezpiecz-
nikowej.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko wybuchu!
Obecność żrących, silnie zasadowych lub
kwasowych środków czyszczących w połącze-
niu z elementami aluminiowymi w komorze
zmywania może spowodować wybuch.
Nie stosować żrących, silnie zasadowych
lub kwasowych środków czyszczących. W
szczególności nie należy stosować środ-
ków czyszczących używanych w sektorze
usług lub w przemyśle w połączeniu z czę-
ściami aluminiowymi, takimi jak filtry prze-
ciwtłuszczowe okapów kuchennych.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Osady z tłuszczu w filtrach przeciwtłuszczo-
wych mogą się zapalić.
Regularnie czyścić filtry przeciwtłuszczowe.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia
obrażeń!
Nieprawidłowo przeprowadzane naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia może przeprowadzać
tylko wyszkolony i wykwalifikowany perso-
nel.
Jeżeli urządzenie jest uszkodzone, należy
wezwać serwis.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia
prądem!
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać mokrych ściereczek z gąbki.
Wykluczanie szkód materialnych pl
5
2  Wykluczanie szkód materialnych
UWAGA!
Skropliny mogą prowadzić do powstania szkód spowo-
dowanych korozją.
Aby uniknąć tworzenia się skroplin, włączać urzą-
dzenie podczas gotowania.
Jeśli wilgoć przedostanie się do elementów obsługi,
może dojść do uszkodzeń.
Elementów obsługi nigdy nie czyścić mokrą ście-
reczką.
Niewłaściwe czyszczenie powoduje uszkodzenie po-
wierzchni.
Przestrzegać wskazówek dotyczących czyszczenia.
Nie należy stosować szorstkich ani ściernych środ-
ków czyszczących.
Powierzchnie ze stali nierdzewnej czyścić tylko w
kierunku szlifu.
Nigdy nie czyścić elementów obsługi środkami do
czyszczenia stali nierdzewnej.
Spływająca z powrotem woda skondensowana może
uszkodzić urządzenie.
Przewód wentylacyjny musi być zainstalowany co
najmniej ze spadkiem 1° w stosunku do urządzenia.
Niewłaściwe korzystanie z elementów wzornictwa może
spowodować ich pęknięcie.
Nie ciągnąć za elementy wzornictwa.
Nie stawiać ani nie wieszać żadnych przedmiotów
na elementach wzornictwa.
Uszkodzenie powierzchni przez nieusuniętą folię
ochronną.
Usunąć folię ochronną ze wszystkich urządzeń
przed pierwszym użyciem.
Lakierowane powierzchnie sa delikatne.
Przestrzegać wskazówek dotyczących czyszczenia.
→"Czyszczenie urządzenia", Strona8
Chronić lakierowane powierzchnie przed zadrapa-
niami.
3  Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami
zużywa mniej prądu.
Stopień mocy wentylatora dopasować do intensywno-
ści oparów kuchennych.
¡Niższy stopień mocy wentylatora oznacza mniejsze
zużycie energii.
Tryb intensywny stosować wyłącznie w razie potrze-
by.
W przypadku intensywnych oparów w odpowiednim
momencie włączyć wyższy stopień mocy wentylatora.
¡Zapachy nie rozchodzą się wówczas po całym po-
mieszczeniu.
Wyłączyć oświetlenie, jeżeli nie jest już potrzebne.
¡Przy wyłączonym oświetleniu urządzenie nie zużywa
energii.
Filtry należy regularnie czyścić, a w razie potrzeby wy-
mienić.
¡Filtry zachowują skuteczność działania.
Nałożyć przykrywkę.
¡Opary kuchenne i ilość kondensatu ulegają zmniej-
szeniu.
Z funkcji dodatkowych korzystać wyłącznie, gdy jest
taka potrzeba.
¡Wyłączenie funkcji dodatkowych zmniejsza zużycie
prądu.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756