Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BOSCH
›
Instrukcja Urządzenie do gotowania na parze BOSCH CDG634AB0 Czarny
Znaleziono w kategoriach:
Piekarniki do zabudowy
(54)
Wróć
Instrukcja obsługi Urządzenie do gotowania na parze BOSCH CDG634AB0 Czarny
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
3FHJTUFS
ZPVS
OFXEF
WJDFPO
.Z#PTDIOP
XBOE
HF
UGSFFCFOFGJUT
CPTDIIPNFDPN
XFMDPNF
[pl]
Instrukcja obsługi
Piekarnik par
owy
Piekarnik parowy
CDG634A.0
pl
3
Spis tre
ś
ci
[pl]I
ns
t
r
u
kc
j
a
obs
ł
ugi
P
i
ek
ar
ni
k
par
ow
y
8
U
ż
ywanie zgodne z przeznaczeniem
. . . . . . . . .
4
(
Wa
ż
ne wskazówki dotycz
ą
ce bezpiecze
ń
stwa
.
4
]
Przyczyny uszkodze
ń
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
5
7
Ochrona
ś
rodowiska . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6
Wskazówki dotycz
ą
ce oszcz
ę
dzania energii
. . . . . . . .
6
Utylizacja zgodna z przepisami o ochronie
ś
rodowiska
naturalnego
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
6
*
Informacje na temat urz
ą
dzenia
. . . . . . . . . . . . .
7
Pulpit obs
ł
ugi
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
Elementy obs
ł
ugi . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
7
Wy
ś
wietlacz
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
8
Rodzaje grzania
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9
Pozosta
ł
e informacje
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9
Funkcje komory piekarnika
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
9
_
Wyposa
ż
enie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10
Do
łą
czone wyposa
ż
enie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10
Wsuwanie wyposa
ż
enia
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10
Wyposa
ż
enie dodatkowe
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
10
K
Przed pierwszym u
ż
yciem
. . . . . . . . . . . . . . . . .
11
Przed uruchomieniem:
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
11
Pierwsze uruchomienie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
11
Kalibracja urz
ą
dzenia i czyszczenie komory
piekarnika
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
11
Czyszczenie wyposa
ż
enia
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
1
Obs
ł
uga urz
ą
dzenia
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
W
łą
czanie i wy
łą
czanie urz
ą
dzenia. . . . . . . . . . . . . . .
12
W
łą
czenie trybu pracy
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
12
Nape
ł
nianie zbiornika na wod
ę
. . . . . . . . . . . . . . . . .
12
Ustawianie rodzaju grzania i temperatury
. . . . . . . . . .
13
Po ka
ż
dym u
ż
yciu
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
14
O
Funkcje zegara
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
14
Nastawianie czasu trwania
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
14
Nastawianie czasu zako
ń
czenia
. . . . . . . . . . . . . . . . .
15
Nastawianie minutnika
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
16
P
Potrawy
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
16
Wprowadzanie ustawie
ń
potrawy
. . . . . . . . . . . . . . . .
16
Wskazówki dotycz
ą
ce potraw
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
17
Tabela
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
17
A
Zabezpieczenie przed dzie
ć
mi
. . . . . . . . . . . . .
19
Aktywacja i dezaktywacja
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
19
Q
Ustawienia podstawowe
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
19
Zmiana nastawie
ń
podstawowych
. . . . . . . . . . . . . . .
19
Wykaz ustawie
ń
podstawowych
. . . . . . . . . . . . . . . . .19
Zanik zasilania pr
ą
dem. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
20
Zmiana ustawionej godziny
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
20
D
Czyszczenie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
20
Ś
rodki czyszcz
ą
ce
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
20
Odkamienianie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .21
Zdejmowanie i zak
ł
adanie drzwi urz
ą
dzenia
. . . . . . . .
23
Monta
ż
i demonta
ż
szyb w drzwiach
. . . . . . . . . . . . .
24
3
Co robi
ć
w razie usterki?
. . . . . . . . . . . . . . . . . .
25
Usuwanie usterek we w
ł
asnym zakresie
. . . . . . . . . . .25
Wymiana
ż
arówki w komorze gotowania
. . . . . . . . . .
26
Wymiana os
ł
ony
ż
arówki i uszczelek
. . . . . . . . . . . . .27
Wymiana uszczelki drzwiczek
. . . . . . . . . . . . . . . . . . .
27
4
Serwis
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
27
Symbol produktu (nr E) i numer fabryczny (nr FD)
. . .
27
J
Tabele i rady
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
28
Wyposa
ż
enie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
28
Naczynia
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Czas gotowania i ilo
ść
produktów
. . . . . . . . . . . . . . .
28
Równomierne roz
ł
o
ż
enie produktów
. . . . . . . . . . . . . .28
Produkty wra
ż
liwe na dzia
ł
anie ci
ś
nienia
. . . . . . . . . .
28
Gotowanie ca
ł
ego menu
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .28
Warzywa
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
28
Dodatki i warzywa str
ą
czkowe
. . . . . . . . . . . . . . . . . .29
Drób i mi
ę
so
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .30
Ryby
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .31
Dodatki do zup, inne
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Desery, owoce pra
ż
one
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Odgrzewanie potraw
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .32
Rozmra
ż
anie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Wyrastanie ciasta
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
33
Ods
ą
czanie soku
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .33
Wekowanie
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Produkty mro
ż
one
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .34
Potrawy testowe
. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . .
35
Produktinfo
Wi
ę
cej informacji na temat naszych produktów,
wyposa
ż
enia, cz
ęś
ci zamiennych oraz serwisu mo
ż
na
znale
źć
na stronie internetowej:
www.bosch-home.com
oraz w sklepie internetowym:
www.bosch-eshop.com
pl
U
ż
ywanie zgodne z przeznaczeniem
4
8
U
ż
ywanie zgodne
z przeznaczeniem
U
ż
yw
ani
e
zgo
d
ne
z
pr
zezn
ac
zen
i
e
m
Nale
ż
y dok
ł
adnie przeczyta
ć
niniejsz
ą
instrukcj
ę
. Zapoznanie si
ę
z ni
ą
pozwoli na
bezpieczne i w
ł
a
ś
ciwe u
ż
ytkowanie
urz
ą
dzenia. Instrukcj
ę
obs
ł
ugi i monta
ż
u
nale
ż
y zachowa
ć
do pó
ź
niejszego wgl
ą
du lub
dla kolejnego u
ż
ytkownika.
Niniejsze urz
ą
dzenie przeznaczone jest
wy
łą
cznie do zabudowy. Nale
ż
y przestrzega
ć
specjalnej instrukcji monta
ż
u.
Po rozpakowaniu nale
ż
y sprawdzi
ć
stan
urz
ą
dzenia. Nie pod
łą
cza
ć
, je
ś
li urz
ą
dzenie
zosta
ł
o uszkodzone podczas transportu.
Urz
ą
dzenie bez wtyczki mo
ż
e pod
łą
czy
ć
wy
łą
cznie specjalista z odpowiednimi
uprawnieniami elektrycznymi. Gwarancja nie
obejmuje szkód wynikaj
ą
cych z niew
ł
a
ś
ciwego
pod
łą
czenia.
Urz
ą
dzenie jest przeznaczone wy
łą
cznie do
u
ż
ytku domowego. Urz
ą
dzenia nale
ż
y u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie do przygotowywania potraw i
napojów. Nie zostawia
ć
w
łą
czonego
urz
ą
dzenia bez nadzoru. Urz
ą
dzenia u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie w zamkni
ę
tych pomieszczeniach.
To urz
ą
dzenie jest przeznaczone do u
ż
ytku na
wysoko
ś
ci do 2000 metrów nad poziomem
morza.
Urz
ą
dzenie mog
ą
obs
ł
ugiwa
ć
dzieci w wieku
powy
ż
ej 8 lat oraz osoby z ograniczonymi
zdolno
ś
ciami fizycznymi, sensorycznymi lub
umys
ł
owymi, a tak
ż
e osoby nie posiadaj
ą
ce
wystarczaj
ą
cego do
ś
wiadczenia lub wiedzy,
je
ś
li pozostaj
ą
pod nadzorem osoby
odpowiedzialnej za ich bezpiecze
ń
stwo lub
zosta
ł
y pouczone, jak w
ł
a
ś
ciwie obs
ł
ugiwa
ć
urz
ą
dzenie i s
ą
ś
wiadome zwi
ą
zanych z tym
zagro
ż
e
ń
.
Dzieci nie mog
ą
bawi
ć
si
ę
urz
ą
dzeniem.
Czyszczenie i czynno
ś
ci konserwacyjne nie
mog
ą
by
ć
wykonywane przez dzieci, chyba
ż
e
maj
ą
one uko
ń
czone 15 lat i s
ą
nadzorowane
przez osob
ę
doros
łą
.
Dzieciom poni
ż
ej 8 roku
ż
ycia nie nale
ż
y
pozwala
ć
na zbli
ż
anie si
ę
do urz
ą
dzenia ani
przewodu przy
łą
czeniowego.
Zawsze prawid
ł
owo wsuwa
ć
wyposa
ż
enie do
komory piekarnika.
~
"Wyposa
ż
enie"
na stronie 10
(
Wa
ż
ne wskazówki
dotycz
ą
ce bezpiecze
ń
stwa
W
a
ż
ne
w
ska
zów
ki
dot
y
cz
ą
ce
bez
pi
ec
ze
ń
st
w
a
:
Ostrze
ż
enie – Niebezpiecze
ń
stwo
poparzenia!
■
Urz
ą
dzenie bardzo si
ę
nagrzewa. Nigdy nie
dotyka
ć
gor
ą
cych powierzchni wewn
ą
trz
komory gotowania ani elementów
grzejnych. Zawsze odczeka
ć
, a
ż
urz
ą
dzenie
ostygnie. Nie zezwala
ć
dzieciom na
zbli
ż
anie si
ę
!
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Akcesoria i naczynia bardzo si
ę
nagrzewaj
ą
. Do wyjmowania gor
ą
cego
wyposa
ż
enia lub naczy
ń
z komory
gotowania zawsze u
ż
ywa
ć
ł
apek
kuchennych.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Podczas u
ż
ytkowania mo
ż
e wydostawa
ć
si
ę
gor
ą
ca para. Nie dotyka
ć
otworów
wentylacyjnych. Nie zezwala
ć
dzieciom na
zbli
ż
anie si
ę
.
:
Ostrze
ż
enie – Niebezpiecze
ń
stwo
poparzenia!
■
Dost
ę
pne elementy nagrzewaj
ą
si
ę
podczas
eksploatacji. Nie dotyka
ć
gor
ą
cych
elementów. Nie zezwala
ć
dzieciom na
zbli
ż
anie si
ę
.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Woda w gor
ą
cej komorze gotowania mo
ż
e
prowadzi
ć
do powstania gor
ą
cej pary
wodnej. Nigdy nie wlewa
ć
wody do gor
ą
cej
komory gotowania.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Podczas otwierania drzwiczek urz
ą
dzenia
mo
ż
e wydostawa
ć
si
ę
gor
ą
ca para. W
zale
ż
no
ś
ci od temperatury para mo
ż
e by
ć
niewidoczna. Podczas otwierania nie sta
ć
zbyt blisko urz
ą
dzenia. Ostro
ż
nie otworzy
ć
drzwiczki urz
ą
dzenia. Nie zezwala
ć
dzieciom na zbli
ż
anie si
ę
.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Po wy
łą
czeniu urz
ą
dzenia woda w misie
parownika jest jeszcze gor
ą
ca. Nie
opró
ż
nia
ć
misy parownika natychmiast po
wy
łą
czeniu. Przed przyst
ą
pieniem do
czyszczenia odczeka
ć
, a
ż
urz
ą
dzenie
ostygnie.
Niebezpieczeństwo poparzenia!
■
Podczas wyjmowania wyposa
ż
enia mo
ż
e
si
ę
z niego wylewa
ć
gor
ą
cy p
ł
yn. Gor
ą
ce
elementy wyposa
ż
enia wyjmowa
ć
ostro
ż
nie,
u
ż
ywaj
ą
c r
ę
kawic kuchennych.
:
Ostrze
ż
enie – Niebezpiecze
ń
stwo
obra
ż
e
ń
!
■
Porysowane szk
ł
o lub drzwiczki urz
ą
dzenia
mog
ą
p
ę
kn
ąć
. Nie u
ż
ywa
ć
skrobaczki do
szk
ł
a,
ż
r
ą
cych ani szoruj
ą
cych
ś
rodków
czyszcz
ą
cy.
Przyczyny uszkodze
ń
pl
5
Niebezpieczeństwo pożaru i obrażeń!
■
Ł
atwopalne p
ł
yny mog
ą
zapali
ć
si
ę
w
gor
ą
cej komorze piekarnika (wybuch). Do
zbiornika na wod
ę
nie wlewa
ć
ż
adnych
ł
atwopalnych p
ł
ynów (np. napojów
alkoholowych). Do zbiornika wlewa
ć
wy
łą
cznie wod
ę
lub zalecany przez nas
roztwór do odkamieniania.
:
Ostrze
ż
enie – Niebezpiecze
ń
stwo
pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Nieprawid
ł
owo przeprowadzone naprawy
stanowi
ą
powa
ż
ne zagro
ż
enie.Naprawy
mog
ą
by
ć
wykonywane wy
łą
cznie przez
wykwalifikowanych techników serwisu.Je
ś
li
urz
ą
dzenie jest uszkodzone, nale
ż
y
wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwa
ć
serwis.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!
■
Izolacja przewodu urz
ą
dzenia elektrycznego
mo
ż
e si
ę
stopi
ć
na gor
ą
cych cz
ęś
ciach
urz
ą
dzenia. W
ż
adnym wypadku nie mo
ż
e
doj
ść
do kontaktu przewodu
przy
łą
czeniowego z gor
ą
cymi cz
ęś
ciami
urz
ą
dzenia.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!
■
Wnikaj
ą
ca wilgo
ć
mo
ż
e spowodowa
ć
pora
ż
enie pr
ą
dem. Nie u
ż
ywa
ć
myjek
wysokoci
ś
nieniowych ani parowych.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!
■
Podczas wymiany
ż
arówki w komorze
gotowania styki oprawki znajduj
ą
si
ę
pod
napi
ę
ciem. Przed przyst
ą
pieniem do
wymiany
ż
arówki wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z
gniazda lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w
skrzynce bezpiecznikowej.
Niebezpieczeństwo porażenia prądem!
■
Uszkodzone urz
ą
dzenie mo
ż
e prowadzi
ć
do
pora
ż
enia pr
ą
dem. Nigdy nie w
łą
cza
ć
uszkodzonego urz
ą
dzenia. Wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik
w skrzynce bezpiecznikowej. Wezwa
ć
serwis.
]
Przyczyny uszkodze
ń
P
r
zyczyny
uszk
odze
ń
Uwaga!
■
Wyposa
ż
enie, folia, papier do pieczenia lub naczynia
na dnie komory piekarnika: nie stawia
ć
wyposa
ż
enia
na dnie piekarnika. Nie wyk
ł
ada
ć
dna piekarnika
foli
ą
, oboj
ę
tnie jakiego rodzaju, ani papierem do
pieczenia. Na dnie komory piekarnika oraz w misie
parownika nie mo
ż
e znajdowa
ć
si
ę
ż
aden przedmiot.
Nagromadzone gor
ą
ce powietrze mo
ż
e uszkodzi
ć
urz
ą
dzenie. Naczynia nale
ż
y zawsze stawia
ć
w
perforowanych pojemnikach do gotowania.
■
Folia aluminiowa w komorze piekarnika nie mo
ż
e
styka
ć
si
ę
z szyb
ą
w drzwiczkach. Mo
ż
e to
spowodowa
ć
powstanie trwa
ł
ych przebarwie
ń
na
szybie.
■
Naczynia: Naczynia musz
ą
by
ć
odporne na dzia
ł
anie
wysokiej temperatury i gor
ą
cej pary.
■
Naczynia ze
ś
ladami rdzy: Nie u
ż
ywa
ć
naczy
ń
ze
ś
ladami rdzy. Nawet najmniejsze
ś
lady rdzy mog
ą
spowodowa
ć
korozj
ę
w komorze piekarnika.
■
Skropliny: W przypadku gotowania na parze w
perforowanym pojemniku zawsze nale
ż
y wsuwa
ć
pod spód blach
ę
do pieczenia, uniwersaln
ą
blach
ę
do pieczenia lub nieperforowany pojemnik do
gotowania. Umo
ż
liwia to wy
ł
apywanie powstaj
ą
cych
skroplin.
■
Wilgo
ć
w komorze piekarnika: wilgo
ć
, która przez
d
ł
u
ż
szy czas utrzymuje si
ę
w komorze piekarnika,
mo
ż
e by
ć
przyczyn
ą
korozji. Po ka
ż
dym u
ż
yciu
osuszy
ć
komor
ę
piekarnika. Wilgotnych produktów
spo
ż
ywczych nie przechowywa
ć
przez d
ł
u
ż
szy czas
w zamkni
ę
tej komorze piekarnika. Nie
przechowywa
ć
potraw w komorze piekarnika.
■
Mocno zabrudzona uszczelka: je
ś
li uszczelka jest
mocno zabrudzona, podczas eksploatacji drzwi
urz
ą
dzenia nie zamykaj
ą
si
ę
szczelnie. Fronty
s
ą
siaduj
ą
cych mebli mog
ą
ulec uszkodzeniu.
Utrzymywa
ć
uszczelk
ę
w czysto
ś
ci. Nigdy nie
u
ż
ywa
ć
urz
ą
dzenia z uszkodzon
ą
uszczelk
ą
lub bez
uszczelki.
~
"Czyszczenie" na stronie 20
■
Drzwiczki urz
ą
dzenia jako miejsce do siedzenia lub
odk
ł
adania przedmiotów: nie stawa
ć
, nie siada
ć
ani
nie opiera
ć
si
ę
na otwartych drzwiczkach urz
ą
dzenia.
Nie stawia
ć
naczy
ń
i wyposa
ż
enia na drzwiczki
urz
ą
dzenia.
■
Wsuwanie wyposa
ż
enia: W zale
ż
no
ś
ci od typu
urz
ą
dzenia wyposa
ż
enie mo
ż
e zarysowa
ć
szyb
ę
drzwiczek podczas ich zamykania. Wyposa
ż
enie
nale
ż
y zawsze wsuwa
ć
do oporu do komory
piekarnika.
■
Transport urz
ą
dzenia: nie podnosi
ć
ani nie przenosi
ć
urz
ą
dzenia trzymaj
ą
c za uchwyt drzwiczek. Ci
ęż
ar
urz
ą
dzenia przekracza wytrzyma
ł
o
ść
uchwytu, który
mo
ż
e si
ę
urwa
ć
.
■
Konserwacja urz
ą
dzenia: Komora piekarnika
wykonana jest ze stali nierdzewnej najwy
ż
szej
jako
ś
ci. Niew
ł
a
ś
ciwa konserwacja mo
ż
e prowadzi
ć
do korozji w komorze piekarnika. Nale
ż
y
przestrzega
ć
zalece
ń
dotycz
ą
cych konserwacji i
czyszczenia zawartych w instrukcji obs
ł
ugi. Wszelkie
zanieczyszczenia nale
ż
y usuwa
ć
od razu po
ostygni
ę
ciu urz
ą
dzenia.
Pomiń
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Pomysł na prezent
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking soundbarów [TOP10]
Zalany laptop – co zrobić w takiej sytuacji?
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking spalaczy tłuszczu [TOP10]
Wuchang: Fallen Feathers - wymagania PC. Gdy pierwszym bossem może stać się twój komputer
Ranking suszarek do prania [TOP10]
Ranking kaw rozpuszczalnych [TOP10]
Ranking parownic do ubrań [TOP10]
Ranking zabawek dla 4-latka [TOP10]
Premiery gier 2025. Na te tytuły warto czekać
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking płyt indukcyjnych [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Sprawdź więcej poradników