
158
6. JAK PRZYGOTOWAĆ KAWĘ CAPPUCCINO
1. Przygotować kawę espresso jak opisano w poprzednich
paragrafach, w odpowiednio dużych liżankach. Aby użyć
wysokich szklanek, należy zdjąć tackę na skropliny i umie-
ścić szklankę na odpowiedniej tacce (A10);
2. Wcisnąć przycisk (rys. 12): kontrolka miga;
3. W między czasie napełnić pojemnik 100 gramami mleka
na każdą kawę cappuccino, którą chce się przygotować.
Aby uzyskać bardziej gęstą i obtą piankę, należy użyć
mleka odtłuszczonego lub półtłustego prosto z lodówki
(około 5° C). Podczas wyboru wymiarów pojemnika wziąć
pod uwagę, że objętość mleka zwiększy się 2 lub 3 razy
(rys. 13).
4. Upewnić się, że pierścień dyszy do spieniania mleka (A14)
znajduje się na pozycji „CAPPUCCINO” (rys. 14);
5. Upewnić się, że kontrolka przycisku jest włączona
na stałe wskazując, że temperatura bojlera jest idealna do
wytworzenia pary.
6. Umieścić pojemnik pod dyszą do spieniania mleka i odkrę-
cić na kilka sekund pokrętło w celu usunięcia ewentualnej
wody znajdującej się w obwodzie. Zakręcić pokrętło.
7. Umieścić pojemnik z mlekiem pod dyszą do spieniania
mleka.
8. Zanurzyć dyszę do spieniania mleka w pojemniku z mle-
kiem uważając, aby nigdy nie zanurzać czarnego pierście-
nia (rys. 15). Ustawić pokrętło na pozycji . Z dyszy
do spieniania mleka wydobędzie się para, dzięki czemu
mleko spieni się i zwiększy objętość (rys. 16). Aby uzyskać
bardziej kremową piankę zanurzyć dyszę do spieniania w
mleku i przekręcać pojemnik przesuwając go wolnymi ru-
chami z dołu do góry.
9. Po osiągnięciu temperatury (idealna wartość to 60°C) i żą-
danej gęstości pianki, przerwać wytwarzanie pary prze-
kręcając pokrętło pary w kierunku zgodnym z kierunkiem
ruchu wskazówek zegara.
10. Wlać spienione mleko do liżanek z przygotowaną wcze-
śniej kawą espresso. Kawa cappuccino jest gotowa: posło-
dzić do smaku i, według uznania, posypać piankę kakaem.
Zwróć uwagę:
• jeżeli chce się przygotować kilka kaw cappuccino, należy
wcześniej zaparzyć wszystkie kawy a dopiero potem spie-
nić mleko;
• aby wyjść z funkcji pary wcisnąć jakikolwiek przycisk: kon-
trolki i migają wskazując, że temperatura jest
zbyt wysoka do wytwarzania kawy (patrz paragraf „Chło-
dzenie bojlera”).
Zaleca się wytwarzanie pary przez nie dłużej
niż 60 sekund.
7. PRZYGOTOWANIE CIEPŁEGO MLEKA (HOT
MILK)
Aby przygotować ciepłe mleko bez pianki, postępować jak opi-
sano w poprzednim paragrae, upewniając się, że pierścień
dyszy do spieniania mleka (A14) jest umieszczony do góry, na
pozycji „HOT MILK”.
8. CZYSZCZENIE DYSZY DO SPIENIANIA MLEKA
PO
KAŻDYM
UŻYCIU
Uwaga:
Ze względów higienicznych zaleca się czyszczenie dyszy do spie-
niania mleka po każdym użyciu.
Postępować w następujący sposób:
1. Przekręcając pokrętło wytworzyć parę przez kilka sekund
(punkty 2, 5 i 6 poprzedniego paragrafu). Dzięki temu
opróżni się dyszę do spieniania z ewentualnych pozostało-
ści po mleku. Wyłączyć urządzenia naciskając na przycisk
ON/OFF.
2. Poczekać kilka minut, aż dysza do spieniania mleka wy-
stygnie: jedną ręką przytrzymać rurkę dyszy do spienia-
nia mleka, a drugą odblokować ją przekręcając w kierunku
zgodnym z kierunkiem ruchu wskazówek zegara; następ-
nie zsunąć na dół (rys. 17).
3. Zdjąć gumową dyszę pary z rurki wytwarzania pociągając
ją na dół (rys. 18).
4. Popchnąć do góry pierścień i sprawdzić, czy otwory wska-
zane strzałką na rys. 19 nie są zatkane. Jeżeli konieczne,
wyczyścić go za pomocą igły;
5. Założyć dyszę, przesunąć pierścień na dół i ponownie zało-
żyć na nią dyszę do spieniania mleka przekręcając i popy-
chając do góry, aż do zaczepienia.
9. CHŁODZENIE BOJLERA
Jeżeli zaraz po spienieniu mleka chce się przygotować kawę, na-
leży ostudzić bojler, w przeciwnym wypadku wytarzana kawa
będzie przypalona. Należy postępować następująco:
• pod dyszą do spieniania mleka umieścić pojemnik;
• odkręcić pokrętło pary do wytworzenia gorącej wody i
ochłodzić bojler;
• wytwarzanie gorącej wody zostaje automatycznie prze-
rwane podczas chłodzenia bojlera: gdy pompa przestanie
funkcjonować i woda nie będzie już wypływać, zakręcić
pokrętło pary.
Urządzenie jest gotowe do użytku.
10. WYTWARZANIE GORĄCEJ WODY
1. Włączyć urządzenie naciskając na przycisk ON/OFF (rys. 3).
Poczekać, aż kontrolki parzenia kawy włączą się.
2. Pod dyszą do spieniania mleka umieścić pojemnik.