Znaleziono w kategoriach:
Grill elektryczny DELONGHI CGH923D

Instrukcja obsługi Grill elektryczny DELONGHI CGH923D

Powrót
64
WPROWADZENIE
Dziękujemy za zakup produktu rmy De’Longhi.
Prosimy Was o poświęcenie kilku minut na przeczytanie
niniejszej instrukcji obsługi, użytecznej w celu uniknięcia
niebezpiecznych sytuacji lub uszkodzenia urządzania.
Symbole używane w niniejszej instrukcji
Ważne ostrzeżenia sygnalizowane przez symbole podane
poniżej. Ważne jest porzestrzeganie ostrzeżeń.
W przypadku braku przestrzegania ostrzeżeń, może dojść do
porażenia prądem, ciężkich obrażeń, oparzeń lub uszkodz
urządzenia.
Niebezpieczeństwo!
Nieprzestrzeganie może być przyczyną wypadków na skutek
porażenia prądem, z zagrożeniem życia.
Uwaga!
Nieprzestrzeganie może być przyczyną wypadków lub
uszkodzeń urządzenia.
Ryzyko oparzenia!!
W przypadku nieprzestrzegania,
niebezpieczeństwo oparzeń.
Uwaga:
Ten symbol podkreśla ważne porady i informacje dla
użytkownika.
WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA
Uwagi dotyczące bezpieczeństwa
Niebezpieczeństwo! Nieprzestrzeganie może
spowodow obrażenia stwarzające zagrożenie dla życia, na
skutek porażenia prądem elektrycznym.
- Przed podłączeniem urządzenia do gniazdka, sprawdzić
czy:
Napięcie sieci wskazane na tabliczce urządzenia,
odpowiada napięciu instalacji elektrycznej;
● Gniazdko zasilające ma obciążenie wne 16A i
wyposażone jest w przewód uziemiający. Producent
nie ponosi odpowiedzialności, jeżeli niniejsze zasady
bezpieczeństwa nie będą przestrzegane.
- Upewnić się, że kabel zasilający
nie wchodzi w kontakt z
częściami, które nagrzewają
się podczas użytkowania. W
przypadku uszkodzenia kabla,
jego wymiany powinien
dokonać producent lub
jego Serwis Techniczny, aby
zapobiec wszelkiemu ryzyku.
- Przed odstawieniem urządzenia lub wyciągnięciem płyt
opiekających i przed czyszczeniem lub konserwacją,
należy wyłączyć urządzenie, ustawiając wyłącznik na “0”
i wyciągnąć wtyczkę z gniazdka.
- Nie korzystać z urządzenia na wolnym powietrzu.
- Nigdy nie zanurzać urządzenia w wodzie.
- Urządzenie nie może być
włączane przy pomocy
zewnętrznego regulatora
czasowego lub przy pomocy
oddzielnego urządzenia
zdalnego sterowania.
- Używać tylko przedłużaczy zgodnych z obowiązującymi
normami bezpieczeństwa
- Nie wyciągać wtyczki z gniazdka pociągając za kabel
zasilający.
- Nie stosować urządzenia w pozycji półotwartej.
- Przed włożeniem wtyczki do gniazdka, upewnić się, że
wyłącznik jest w pozycji “0”.
Uwaga!
- Urządzenie przeznaczone jest do opiekania produktów
żywnościowych. Nie należy używać go w innym celu, jak
również nie dokonywać w nim jakichkolwiek zmian czy
przeróbek.
- Urządzenie przeznaczone
jest wyłącznie do użytku
domowego. Nie przewidziano
użycia w: pomieszczeniach
przeznaczonych na kuchnię
dla pracowników sklepu,
biurach i innych miejscach
Ważne uwagi dotyczące bezpieczeństwa pl
65
Opis
pl
pracy, gospodarstwach
agroturystycznych,
hotelach, motelach i innych
obiektach rekreacyjnych,
wynajmowanych pokojach.
- Urządzenie może być używane
przez dzieci w wieku powyżej 8
lat i przez osoby o ograniczonych
możliwościach psychicznych,
zycznych i ruchowych
lub o niewystarczającym
doświadczeniu i wiedzy,
pod warunkiem, że będą
uważnie nadzorowane i
pouczone przez osobę, która
jest za nie odpowiedzialna,
o bezpiecznym użytkowaniu
urządzenia i o ryzyku z nim
związanym. Należy pilnować,
by dzieci nie bawiły się
urządzeniem.
- Czyszczenie i konserwacja przez użytkownika nie może b
wykonywana przez dzieci, chyba że mają one ponad 8 lat
i nadzorowane. Trzymać urządzenie i kabel zasilający z
dala od dzieci w wieku poniżej 8 lat.
- Trzymać z dala od dzieci i nie pozostawiać działającego
urządzenia bez nadzoru.
- Nigdy nie używać urządzenia bez płyt opiekających.
- Urządzenie można schowdopiero po jego całkowitym
schłodzeniu.
- Nie przenosić urządzenia podczas jego użytkowania.
Zanotuj:
- Nie opiekać produktów zawiniętych w folię spożywczą
lub w plastykowych woreczkach, w celu uniknięcia ryzyka
pożaru.
Ryzyko Oparzenia!!
- W trakcie działania urządzenia
temperatura powierzchni
zewnętrznych może być bardzo
wysoka. Używać uchwytu (2)
lub rękawic, jeśli okaże się to
konieczne.
- Wyjąć lub wymienić płyty opiekacza, gdy urządzenie jest
zimne.
Urządzenie jest zgodne z następującymi dyrektywami
WE:
- Rozporządzenie Komisji (WE) 1275/2008 dla zużycia
energii w trybie czuwania i wyłączenia.
- Dyrektywa Niskonapięciowa 2006/95/WE z późniejszymi
nowelizacjami;
- Dyrektywa kompatybilności elektromagnetycznej EMC
2004/108/WE wraz z późniejszymi nowelizacjami;
- Materiały i przedmioty przeznaczone do kontaktu ze
środkami żywnościowymi zgodne ze wskazaniami
regulaminu Europejskiego 1935/2004.
DANE TECHNICZNE
Waga netto 4,55 kg
Składowanie urządzenia
Zgodnie z dyrekty europejską 2002/96/WE, nie
składować urządzenia wraz z nieposortowanymi
odpadami komunalnymi, lecz dostarczyć do ocjalnego
punktu segregacji odpadów.
OPIS
1. Podstawa i pokrywa: solidna struktura ze stali
nierdzewnej z pokrywą samoregulującą.
2. Uchwyt: mocny uchwyt z odlewanego metalu do regulacji
pokrywy w zależności od grubości opiekanych produktów.
3. Wyjmowane płyty: nieprzylegające i nadające się do
mycia w zmywarce, łatwe do czyszczenia.
a. Płyty grillowe: idealne do grillowania steków,
hamburgerów, kurczaka i warzyw.
b. Płyty gładkie: do przygotowywania naleśników, jajek,
boczku i owoców morza.
4. Przełącznik funkcji: opiekacz, grill, gładkie płyty.
5. pokrętło termostatu opiekacza: reguluje temperaturę
66
Instrukcja obsługi
pl
od 100 do 230 stopni.
6. pokrętło termostatu gładkiej płyty: reguluje
temperaturę, od pozycji 1 do pozycji 5.
7. Lampka kontrolna włączonego urządzenia.
8. Lampka kontrolna opiekacza gotowego do opiekania.
9. Lampka kontrolna gotowości do użytku.
10. Zbiorniczki na tłuszcz: zbierają wytapiany tłuszcz, mogą
być myte w zmywarce.
11. Łopatka do czyszczenia: pomaga wyczyścić płyty po
użytkowaniu.
12. Przyciski odblokowujące płytę: wcisnąć w celu
odblokowania płyty.
13. Dźwignia odblokowująca zawias: pozwala na
całkowite otwarcie pokrywy dla opiekania w pozycji
płaskiej.
INSTRUkCJA OBSŁUgI
Pierwsze użycie urządzenia:
Usunąć cały materiał opakowania i etykiety promocyjne,
znajdujące się na płycie i na pojemniku.
Przed wyrzuceniem materiału opakowania, należy upewnić
się, czy wyciągnęło się wszystkie części opakowania z nowego
urządzenia. Zaleca się przechowywanie pudełka i materiału
opakowania do kolejnego użycia.
Uwaga: zbiorniczki na tłuszcz znajdują się za zewnątrz
styropianowego wkładu, po lewej stronie. Przed użyciem należy
usunąć kurz zebrany podczas transportu, wycierając wilgotną
szmatką podstawę, pokrywę, pokrętła regulacyjne. Dokładnie
wyczyścić płyty opiekające, zbiorniczki na tłuszcz i łopatkę do
czyszczenia. Płyty, zbiorniczki na tłuszcz i łopatka mogą być
myte w zmywarce.
Opiekacz (użyć płyty do opiekacza)
Opiekacz idealnie nadaje się do hamburgerów, mięsa bez kości i
pokrojonego w cienkie plastry, warzyw i bułek.
Funkcja “przylegająca” jest idealna do przygotowywania
jedzenia w krótkim czasie, w zdrowy sposób.
Używając opiekacza, produkty spożywcze są gotowe w krótkim
czasie, ponieważ opiekane z dwóch stron w tym samym
czasie (zobacz rysunek). Rowki płyty o otwór w rogu pozwalają
na odprowadzanie i zbieranie wytopionego tłuszczu. Kiedy
używa się urządzenie w pozycji “przylegającej”, zaleca się użycie
płyt grillowych.
Oprzeć równomiernie pokrywę na górnej części produktu, do
osiągnięcia żądanej temperatury opiekania.
Urządzenie
wyposażone
jest w specjalny
uchwyt i
zawias, które
pozwalają
na regulację
pokrywy w zależności od grubości opiekanych produktów
spożywczych.
W ten sposób można opiekać, osiągając idealne rezultaty,
zarówno ziemniaki pokrojone w cienkie plasterki, jak i grube
steki. Jeśli chce się przygotować w opiekaczu kilka rzeczy w tym
samym czasie, produkty powinny mieć samą grubość, aby
umożliwić równomierne domknięcie pokrywy.
Tryb grilla z płytą do grilla (użyć płyty do grilla)
Urządzenie może być używane jak grill dla przygotowywania
hamburgerów, steków, kurczaka (nie zaleca się opiekania drobiu
z kośćmi, ponieważ nie dopieka się równomiernie) i ryb. Tryb
grilla jest najbardziej wszechstronnym trybem do używania
urządzenia. Płyty znajdują się w pozycji otwartej, podwajając
powierzchnię pieczenia (zobacz rysunek).
Na dwóch
płytach można
przygotować
wiele
produktów
spożywczych,
bez mieszania
ich smaków lub też przygotow większą ilość tych samych
produktów. Otwarta pozycja grilla pozwala na grillowanie
różnych kawałków mięsa, o różnej grubości, z żnymi stopniami
wysmażenia. W pozycji grillowej, pokrywa jest całkowicie
otwarta, tworząc podwójną, płaską powierzchnię grillowania.
W pozycji tej niezbędne jest obracanie produktów podczas ich
grillowania. Przy użytkowaniu urządzenia w pozycji grillowej,
należy stosować płyty grillowe.
Tryb grilla z gładką płytą (tylko w modelu CgH902)
Urządzenie może być używane z płaskimi płytami, do smażenia
naleśników, jajek, serów i wędlin na śniadanie (zobacz
rysunek). Funkcja z płaską płytą jest idealna do przygotowania
fantastycznego śniadania dla dwóch osób lub dla całej
rodziny. Duża powierzchnia pieczenia pozwala na jednoczesne
przygotowanie różnych produktów spożywczych lub
przygotowanie dużej ilości tego samego produktu. Kiedy używa
się urządzania z gładką płytą, pokrywa jest całkowicie otwarta,
67
tworząc
podwójną
powierzchnię
płaską. W
pozycji tej
niezbędne
jest obracanie
produktów podczas ich grillowania. Kiedy wybiera się funkcję,
należy używać gładkich płyt.
YTkOWANIE
Po prawidłowym przygotowaniu urządzenia i kiedy jest się
gotowym do pieczenia, przekręcić przełącznik w lewo, w celu
wybrania funkcji grilla z gładką płytą lub w prawo, w celu
wybrania funkcji opiekacza.
Po przekręceniu przełącznika na jedną z dwóch pozycji, zapala
się czerwona lampka kontrolna, która wskazuje, że urządzenie
jest włączone. Jeśli chce się używać urządzenia w funkcji
opiekacza, przekręcić pokrętło termostatu grilla, na żądaną
temperaturę. Można ustawić temperaturę od 100°C do 230°C.
Jeśli chce się używać urządzenia w funkcji grilla z gładką płytą,
przekręcić pokrętło termostatu grilla, na żądaną temperaturę.
Można wybrać od poz.1 do poz. 5.
W zależności od wybranej temperatury, może być koniecznych 8
minut na rozgrzanie urządzenia.
Kiedy termostat osiągnie żądaną temperaturę, zapala się
zielona lampka kontrolna, która wskazuje, że urządzenie
jest gotowe do użytku. Normalną rzeczą jest, że podczas
użytkowania lampka zapala się i gaśnie, sygnalizując, że
termostat reguluje temperaturę. Pokrętła termostatu służą do
regulacji temperatury powierzchni pieczenia.
Można zmienić regulację temperatury w każdym momencie
pieczenia, w zależności od rodzaju przygotowywanych
produktów. Podczas opiekania należy zachować szczególną
ostrożność. Aby otworzyć urządzenie, należy chwycić za czarną
plastykową część uchwytu, która się nie nagrzewa.
Natomiast części z odlewanego aluminium stają się bardzo
gorące, unikać dotykania tych części podczas i natychmiast po
pracy urządzenia.
Jeśli konieczna jest regulacja pokrywy podczas opiekania,
używać zawsze rękawicy, aby uniknąć poparzeń.
Siedzisko dolnej płyty wykonane jest z plastyku i również ono
może stać się bardzo gorące, ale nie istnieje ryzyko poparzenia.
Przed wykonaniem jakiejkolwiek operacji na urządzeniu, należy
pozostawić je do ochłodzenia (przynajmniej 30 minut).
Uwaga: Przy pierwszym użyciu urządzenia, może być
wyczuwalny lekki zapach i może pojawić się trochę dymu.
Jest to normalne zjawisko przy urządzeniach z powierzchniami
nieprzylegającymi. Urządzenie wyposażone jest w czarną
łopatkę do czyszczenia, która może być użyta na wszystkich
płytach, po ich całkowitym ochłodzeniu (przynajmniej 30
minut). Jeśli używa się łopatki przez dłuższy czas na gorących
płytach, istnieje ryzyko jej stopienia.
POZYCJE YTKOWANIA
URZĄDZENIA
Ustawić urządzenie na płaskiej i czystej powierzchni, w miejscu,
w którym chce się gotować.
Urządzenie może być użytkowane w jednej z trzech pozycji:
Pozycja zamknięta - Górna płyta/pokrywa przylega do dolnej
płyty/podstawy. Jest to początkowa pozycja pieczenia, gdy
używa się urządzania w funkcji opiekacza.
Pozycja otwarta - Górna płyta/pokrywa jest otwarta i znajduje
się w pozycji 100° w stosunku do podstawy.
W tej pozycji pokrywa musi zostać otwarta przed użyciem
urządzenia jako opiekacza. Aby wyregulow pokrywę w
tej pozycji, wystarczy podnieść pryz pomocy uchwytu, do
momentu usłyszenia przeskoku. Pokrywa dostosowuje się
automatycznie do grubości produktu spożywczego ułożonego
na płycie. Pokrywa pozostaje w pozycji otwartej, do momentu
obniżenia uchwytu. W tym momencie pokrywa zostaje
odblokowana i obniżona do przykrycia przygotowywanych
produktów. W ten sposób jedzenie opiekane jest równomiernie,
po obu stronach. Kiedy podnosi się uchwyt, po zakończeniu
opiekania, pokrywa pozostaje w pozycji równoległej do
podstawy. Aby ustawić ponownie w pozycji pionowej,
należy zamknąć urządzenie, po wyjęciu gotowego jedzenia, o
ponownie je otworzyć.
Pozycja płaska (całkowicie otwarta) - Górna płyty/pokrywa
jest na tym samym poziomie co dolna płyta/podstawa. Dolna
i górna płyta na tym samym poziomie, tworząc dużą
powierzchnię pieczenia.
W pozycji tej urządzenie może być używane w trybie grilla
z płytą do grilla lub z gładką. Aby wyregulować urządzenie
w tej pozycji, należy przede wszystkim znaleźć wignię
odblokowywania zawiasa, umieszczoną na zawiasie.
Chwycić za uchwyt lewą ręką, a pra przesunąć do siebie
dźwignię odblokowywania. Popchnąć do tyłu uchwyt
do momentu całkowitego otwarcia pokrywy i oparcia na
pl
Użytkowanie
68
Czyszczenie i konserwacja
powierzchni roboczej. Urządzenie pozostanie w tej pozycji do
momentu zamknięcia pokrywy. Jeśli urządzenie jest w pozycji
otwartej i chce się je otworzyć całkowicie, należy pociągnąć
lekko za uchwyt do siebie i podnieść dźwignię odblokowywania
zawiasu. Popchnąć do tyłu uchwyt do momentu całkowitego
otwarcia pokrywy i oparcia na powierzchni roboczej.
Jeśli podnosi się lekko uchwyt przed przesunięciem wigni
odblokowywania, zmniejsza się nacisk na zawias i operacja
otwarcia staje się łatwiejsza.
Wkładanie płyt opiekających
Ustawić pokrywę w pozycji płaskiej (zobacz powyżej), z
pokrętłami regulacyjnymi przed sobą.
Włożyć po kolei płyty. Każda płyta może zostać włożona tylko w
jedno miejsce, na górze lub na dole i na każdej znajduje się napis
górna lub dolna”. Podnieść dolną płytę grillową z miejscem na
grzałkę zwróconym w dół.
Patrząc na płytę, otwór odprowadzania tłuszczu musi znaleźć
się w przednim prawym rogu. Znaleźć wsporniki metalowe w
centralnej części siedziska. Nachylić tylną część płyty i ustawić
miejsce na grzałkę na płycie w linii z metalowymi wspornikami.
Przesunąć płytę na wspornikach i popchnąć w dół przednią
część płyty, która wejdzie w prawidłową pozycję. Przekręcić
urządzenie i włoż górną płytę, powtarzając operacje
wykonane przy dolnej płycie.
Wyciąganie płyt
Ustawić urządzenie w pozycji płaskiej (zobacz powyżej)
Znaleźć z boku przyciski odblokowujące płyty.
Wcisnąć zdecydowanie przycisk, płyta wyjdzie ze swojego
siedziska. Chwycić płytę dwoma rękami, przesunąć wzdłuż
wsporników metalowych i wyciągnąć ją z podstawy.
Wcisnąć również kolejny przycisk, w celu wyciągnięcia drugiej
płyty, powtarzając opisaną powyżej procedurę.
Wyciągnąć lub wymienić płyty opiekacza, gdy urządzenie
jest zimne.
Pozycjonowanie zbiorniczków na tłuszcz
Kiedy używa się urządzenia w funkcji opiekacza, potrzebny jest
tylko jeden zbiorniczek.
Podczas opiekania, ustawić zbiorniczek pod otworem
odprowadzającym tłuszcze. Tłuszcz pochodzący z jedzenia,
odprowadzany jest przez otwór w płycie i zbierany w zbiorniczku.
Po pieczeniu, usunąć odpowiednio tłuszcz.
Zbiorniczki na tłuszcz mogą być myte w zmywarce.
Kiedy używa się urządzenia w funkcji grilla lub z gładkimi
płytami, należy użyć obu zbiorniczków.
Ustawić każdy zbiorniczek na krawędzi płyty, przy otworze
odprowadzania tłuszczy. Po przygotowaniu urządzenia, włożyć
kabel zasilający do gniazdka.
W tym momencie można rozpocząć pieczenie.
CZYSZCZENIE I kONSERWACJA
konserwacja przeprowadzana przez
użytkownika
- Nie używać metalowych narzędzi, które mogłyby
porysować płyty. Używać narzędzi drewnianych lub z
plastyku termoodpornego.
- Nie pozostawiać plastykowych narzędzi w kontakcie
z gorącymi płytami, dotyczy to również łopatki na
wyposażeniu.
- Między jednym pieczeniem a drugim, usunąć pozostałości
pieczonych produktów, używając do tego celu otworu
odprowdzającego tłuszcze i zbiorniczka na tłuszcz,
następie przetrzeć papierowym ręcznikiem i przejść do
kolejnego pieczenia.
- Przed wykonaniem jakiejkolwiek operacji czyszczenia,
pozostawić urządzenie do ochłodzenia (przynajmniej 30
minut).
Czyszczenie
Uwaga: Przed rozpoczęciem czyszczenia urządzenia,
należy upewnić się, że jest ono całkowicie zimne.
Po zakończeniu pieczenia, przekręcić przełącznik do pozycji "0" i
wyciągnąć wtyczkę z gniazdka.
Pozostawić urządzenie do ochłodzenia, przez przynajmniej
30 minut. Użyć łopatki dostarczonej wraz z urządzeniem, do
usunięcia z płyt ewentualnych pozostałości jedzenia.
Łopatka może być myta w zmywarce.
Opróżnić zbiorniczki na tłuszcz. Zbiorniczki na tłuszcz mogą być
myte ręcznie lub w zmywarce.
Wcisnąć przyciski odblokowywania płyt, aby wyciągnąć je z
urządzenia.
Przed ich dotknięciem, upewnić się, że całkowicie zimne
(potrzebnych jest przynajmniej 30 minut).
Płyty opiekacza mogą być myte w zmywarce.
Nie używać metalowych przedmiotów do czyszczenia płyt.
pl

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756