Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje ELDOM
›
Instrukcja Waga kuchenna ELDOM KCQ
Znaleziono w kategoriach:
Wagi kuchenne
(21)
Wróć
Instrukcja obsługi Waga kuchenna ELDOM KCQ
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
KC
Q
ret
ro
/ PL /
MECHANICZNA WA
GA KUCHENNA
/ EN /
MECHANICAL KITCHEN SCALE
/ DE /
MECHANISCHE
KÜCHENWAAGE
/ RU /
ЕХАНИЧЕСКИЕ КУХОННЫЕ ВЕСЫ
/ ES /
BÁSCULA
DE COCINA MECÁNICA
/ FR /
BALAN
CE DE CUISINE MÉCANIQUE
/ IT /
BIL
ANCIA DA CUCINA MECCANICA
Eldom Sp. zo
.o
.
•
ul. P
awła Chromika 5a
•
40-238 Katowice, POLAND
tel: +48 32 2553340
•
fax: +48 32 2530412
•
ww
w
.eldom.eu
INSTRU
KCJE DOTYCZĄ
CE
BEZPIEC
ZEŃSTW
A
Przed p
ierwszy
m użyci
em
należy u
ważnie
zapoznać
się
z cał
ością tr
eści nini
ejszej i
nstrukcji
.
Zachow
aj wszystki
e ostrz
eżenia i wsk
azówki d
otyczące
bezpiecz
eństwa,
aby m
óc skorzy
stać z
nich
w przyszł
ości.
1.
Urząd
zenie pr
zezna
czo
ne jest
tylko do użytku domowego.
2.
Przechowy
wać wagę w miejscu zacienio
nym i suchym
.
3.
Podczas prze
chowywania nie
dociskać wagi inn
ymi
przedmio
tami.
4.
Dokładność w
skazania wagi zal
eży od sp
osobu
jej użyt
kowani
a.
5.
Wagą należ
y posługiwać się ostro
żnie,
n
ie
upuszczać wagi.
6.
Nie wolno przekraczać d
opuszczal
nej m
aksymalne
j wagi
(5
kg)
–
m
oże to spowodować je
j uszkodze
nie l
ub
rozkalib
rowanie.
7.
Niniejszy sprzęt może być u
żytkowany przez dzieci w wieku
co najmnie
j 8 lat i p
rzez osoby
o obniżonych możl
iwościach
fizycznych, um
ysłowych i osob
y o braku doświad
czenia i
z
najomości sp
rzętu, jeżel
i zapewniony zostanie nad
zór lub
instrukt
aż odnośnie
do użytkowania sp
rzętu w bezpie
czny
sposób, tak aby związan
e z tym zagrożenia były z
rozumiałe.
Dzieci nie
powinn
y bawić się spr
zętem
. Dzieci bez
nadzoru
nie pow
inny wykonywać czyszczen
ia i konserw
acji sprzęt
u.
8.
Do czyszcze
nia używać wilgo
tnej, m
iękkiej sz
matki be
z
użycia środk
ów chem
icznych,
po czym wytrze
ć do sucha. Nie
zanurzać urządzenia w wodzie
.
9.
Napraw sp
rzętu może do
konać jedy
nie
autoryzowany punkt
serwisowy.
Wszelkie mode
rnizacje lub stosowanie
innych niż
oryginalne
części zam
ienny
ch lub elementów urz
ądzenia
jest zab
ronione i zagraża b
ezpiecz
eństwu użytk
owania.
10.
Firma Eldom sp. z o.
o
.
n
ie pono
si odp
owiedzialn
ości
za
ewentualne szkody powstałe
w wyniku niewłaściwego
używania urządze
nia.
IN
STRU
K
C
J
A
O
B
SŁ
U
G
I
M
EC
HAN
I
C
Z
N
A
W
AG
A
K
U
C
HEN
N
A
KC
Q
•
S
P
E
C
YF
I
K
AC
J
A
−
w
ag
a m
aks
y
m
al
n
a:
5
kg
−
d
okład
n
oś
ć
w
s
kaz
an
i
a
do
2
kg
:
2
0g
−
d
okład
n
oś
ć
w
s
kaz
an
i
a p
o
wy
ż
e
j 2
kg
:
4
0g
−
d
okład
n
oś
ć
p
od
z
i
ałki
:
25
g
•
P
R
ZE
ZN
A
C
ZE
N
I
E
W
ag
a
k
u
che
nna
KC
Q
s
łu
ż
y
d
o o
d
w
aż
an
i
a s
kład
n
i
ków
w
t
r
akc
i
e
p
r
z
y
g
ot
ow
y
w
an
i
a p
ot
r
aw
.
•
U
Ż
YT
K
O
W
AN
I
E
−
P
rz
ed
u
ż
y
c
iem n
a
l
eż
y
s
p
ra
w
d
z
i
ć
c
z
y ur
z
ą
dz
e
n
i
e
j
es
t
k
o
mp
l
et
n
e i
n
i
e j
es
t
u
s
z
k
o
d
z
o
n
e.
−
U
su
n
ą
ć
w
sz
y
st
k
i
e
z
a
b
ez
p
i
ec
z
e
n
i
a
t
ra
n
s
p
o
rt
o
w
e.
•
O
B
S
Ł
UGA
−
P
o
s
t
a
w
ić
w
a
g
ę
n
a
s
t
a
b
il
n
ej
, s
u
c
h
ej
p
o
w
i
er
z
c
hn
i
.
−
N
ałoż
y
ć
m
i
s
ę
.
−
P
rz
ed
p
ie
rw
s
z
y
m u
ż
y
c
i
em
s
k
a
l
ib
ro
w
a
ć
w
a
g
ę
p
o
k
rę
t
ł
em
z
n
a
j
d
u
j
ą
c
y
m s
ię
w
j
ej
g
ó
rn
ej
c
z
ęś
c
i,
u
s
t
aw
i
aj
ąc
w
s
kaź
n
i
k p
od
z
i
ałki
n
a
w
ar
t
oś
ć
“
0
”
.
−
D
o m
i
s
ki
w
łoż
y
ć
p
r
od
u
kt
y
i
od
c
z
y
t
ać
p
om
i
a
r
.
−
O
d
c
z
y
t
ać
p
om
i
ar
.
•
C
Z
Y
S
Z
C
Z
EN
I
E I
KO
N
S
ER
W
A
C
J
A
−
Urz
ą
d
z
en
ia
n
i
e w
o
l
n
o
z
a
n
u
rz
a
ć
w
w
o
d
z
ie.
−
N
i
e
u
ż
y
w
a
ć d
o
cz
y
s
z
cz
e
ni
a
s
i
l
ny
c
h l
u
b
n
i
s
z
cz
ą
cy
c
h p
o
w
i
e
r
z
chn
i
ę
ś
r
o
d
k
ó
w
cz
y
s
t
o
ś
ci
.
−
O
b
u
d
ow
ę
p
r
z
e
c
i
e
r
ać
w
i
l
g
ot
n
ą
s
z
m
at
ką.
•
G
W
AR
AN
C
J
A
P
r
o
d
u
c
e
nt
z
ap
e
w
n
i
a d
o
b
r
ą jak
o
ś
ć
i
d
o
b
r
e
d
z
i
ał
an
i
e
s
p
r
z
ę
t
u
,
k
t
ó
r
e
g
o
d
o
t
y
c
z
y
n
i
n
i
e
js
z
a g
w
ar
an
c
ja w
o
k
r
e
s
i
e
2
4
m
i
e
s
i
ę
c
y o
d
d
a
t
y
sp
r
z
e
d
a
ż
y z
a
p
i
sa
n
e
j
w
d
o
w
o
d
z
i
e
z
a
k
u
p
u
.
W
a
d
y
l
u
b
u
sz
k
o
d
z
e
n
i
a
sp
r
z
ę
t
u
u
j
a
w
n
i
o
n
e
w
o
k
r
e
s
i
e
g
w
a
r
a
nc
j
i
,
b
ę
d
ą
na
p
r
a
w
i
a
ne
b
e
z
p
ła
tni
e
na
t
e
r
e
n
i
e
R
P
w
te
r
m
i
ni
e
1
4
d
ni
r
o
b
o
c
z
y
c
h
o
d
d
a
ty
dos
t
a
r
c
z
e
n
i
a
n
i
e
s
p
r
a
w
n
e
g
o u
r
z
ą
d
z
e
n
i
a
do p
u
n
k
t
u
s
e
r
w
i
s
ow
e
g
o w
r
a
z
z
d
ow
od
e
m
z
a
k
u
p
u
.
R
ek
lam
u
j
ąc
y
p
o
w
i
n
i
en
d
o
s
t
ar
c
zy
ć
u
s
zk
o
d
z
o
n
y
s
p
r
zęt
w
r
az z d
o
w
o
d
e
m
zak
u
p
u
d
o
c
en
t
r
aln
eg
o
p
u
n
k
t
u
s
er
w
i
s
o
w
eg
o
n
a ad
r
es
: E
ld
o
m
S
p
. z
o
.o
. 4
0
-
2
3
8
K
a
t
o
w
i
c
e, u
l. P
aw
ł
a C
h
r
o
m
i
k
a 5
A
.
Pr
z
e
s
y
ł
k
a
p
o
w
in
n
a
b
y
ć
n
a
l
e
ży
c
ie
za
b
e
zp
ie
c
zo
n
a
(
za
l
e
c
a
s
i
ę
u
ż
y
c
i
e
o
r
y
g
i
n
a
l
n
e
g
o
o
p
a
k
o
w
a
n
ia
)
.
U
r
zą
d
ze
n
ie
m
o
ż
n
a w
y
s
ł
ać
n
a k
o
s
z
t
g
w
ar
an
t
a
–
s
p
o
s
ó
b
w
y
s
y
łk
i
p
r
z
e
d
s
ta
w
i
o
ny
na
s
tr
o
ni
e
:
h
t
t
p
s
:
//w
w
w
.
e
l
d
o
m
.
e
u
/w
s
p
a
r
ci
e
/p
o
m
o
c/j
a
k
-
n
a
le
z
y
-
w
ys
yl
a
c
-
u
s
z
k
o
dz
on
y
-
sp
r
z
e
t
-
do
-
c
e
ntr
a
l
i
-
se
r
w
i
so
w
e
j
I
n
f
o
r
m
a
c
j
e
o
w
ys
ył
c
e
m
o
ż
n
a
t
a
k
ż
e
u
z
y
sk
a
ć
p
o
d
n
r
t
e
l
e
f
o
n
u
3
2
2
5
3
0
4
1
3
l
u
b
m
a
i
l
o
w
o
:
se
r
w
i
s@
e
d
l
o
m
.e
u
Po
j
ę
c
ie
“
n
a
p
r
a
w
a
”
n
i
e
o
b
e
j
m
u
j
e
c
zy
n
n
o
ś
c
i w
y
m
i
e
n
io
n
y
c
h
w
in
s
t
r
u
k
c
j
i o
b
s
ł
u
g
i (
n
p
.
c
zy
s
zc
ze
n
ie
l
u
b
k
o
n
s
e
r
w
ac
ja)
,
d
o
w
y
k
o
n
an
i
a k
t
ó
r
y
c
h
z
o
b
o
w
i
ąz
an
y
je
s
t
u
ż
y
t
k
o
w
n
i
k
w
e
w
ł
as
n
y
m
z
ak
r
e
s
i
e
.
T
e
r
m
i
n
na
p
r
a
w
y
,
w
p
r
z
y
p
a
d
k
u
d
o
s
ta
r
c
z
e
ni
a
d
o
c
e
ntr
a
l
ne
g
o
p
u
nk
tu
s
e
r
w
i
s
o
w
e
g
o
w
y
s
y
łk
ą
p
o
c
z
to
w
ą
l
u
b
z
a
i
nn
y
m
p
oś
r
e
dn
i
c
t
w
e
m
u
le
g
n
i
e
p
r
z
e
dł
u
ż
e
n
i
u
o
c
z
a
s
n
i
e
z
b
ę
dn
y
do d
os
t
a
r
c
z
e
n
i
a
i
o
d
b
i
o
r
u
s
p
r
z
ę
t
u
.
Gw
ar
an
c
ją n
i
e
są
o
b
j
ę
t
e
u
s
z
k
o
d
z
e
n
i
a
p
o
w
st
a
ł
e
w
w
yn
i
k
u
n
i
e
w
ł
a
śc
i
w
e
g
o
l
u
b
n
i
e
z
g
o
d
n
e
g
o
z
i
n
st
r
u
k
c
j
ą
j
e
g
o
u
ż
yt
k
o
w
a
n
i
a
,
p
r
z
e
c
h
o
w
yw
a
n
i
a
,
k
o
n
se
r
w
a
c
j
i,
s
a
m
o
w
o
l
n
e
g
o
zr
y
w
a
n
ia
p
l
o
m
b
,
w
s
ze
l
k
ic
h
u
s
zk
o
d
ze
ń
m
e
c
h
a
n
ic
zn
y
c
h
o
r
a
z
na
s
k
u
te
k
na
tu
r
a
l
ne
g
o
,
c
z
ę
ś
c
i
o
w
e
g
o
l
u
b
c
a
łk
o
w
i
t
e
g
o
z
u
ż
y
c
i
a
z
g
o
d
ni
e
z
w
ła
ś
c
i
w
o
ś
c
i
a
m
i
l
u
b
p
r
z
e
z
na
c
z
e
ni
e
m
t
o
w
ar
u
.
Gw
ar
an
c
ja n
i
e
o
b
e
jm
u
j
e
ż
ar
ó
w
e
k
,
b
at
e
r
i
i
i
ak
u
m
u
l
at
o
r
ó
w
.
Gw
ar
an
c
ja n
i
e
w
y
ł
ąc
z
a,
n
i
e
o
g
r
an
i
c
z
a an
i
n
i
e
z
aw
i
e
s
z
a
u
p
r
aw
n
i
e
ń
k
u
p
u
j
ą
c
e
g
o
w
y
n
i
k
ając
y
c
h
z
p
r
z
e
p
i
s
ó
w
U
s
ta
w
y
z
d
n
i
a
3
0
.
0
5
.
2
0
1
4
r
.
o
p
r
a
w
a
c
h k
o
ns
u
m
e
nta
o
r
a
z
i
nn
y
c
h p
o
w
s
z
e
c
hni
e
o
b
o
w
i
ą
z
u
j
ą
c
y
c
h p
r
z
e
p
i
s
ó
w
p
r
aw
a r
e
g
u
l
u
jąc
y
c
h
s
p
r
z
e
d
aż
i
o
d
p
o
w
i
e
d
z
i
al
n
o
ś
ć
p
r
o
d
u
c
e
n
t
a/
s
p
r
z
e
d
aw
c
y
z
a t
o
w
ar
.
S
p
r
z
ę
t p
r
z
e
z
na
c
z
o
ny
j
e
s
t w
y
łą
c
z
ni
e
d
l
a
k
o
ns
u
m
e
nta
d
o
p
r
y
w
a
tne
g
o
u
ż
y
tk
u
w
g
o
s
p
o
d
a
r
s
tw
i
e
d
o
m
o
w
y
m
,
w
p
r
z
y
p
ad
k
u
i
n
n
e
g
o
u
ż
y
t
k
o
w
an
i
a t
r
ac
i
g
w
ar
an
c
ję
.
3
I
N
S
T
R
U
K
C
J
E DO
T
Y
C
ZĄ
C
E
B
EZP
I
EC
Z
EŃ
S
T
W
A
P
r
z
ed
p
i
er
w
sz
y
m
u
ż
y
ci
em
n
al
e
ż
y
u
wa
ż
n
i
e
z
ap
o
z
n
ać
s
i
ę
z
c
ał
o
ś
ci
ą
t
r
eśc
i
n
i
n
i
ej
sz
ej
i
n
st
r
u
k
cj
i
.
Z
ac
h
o
w
aj
wsz
y
st
k
i
e o
st
r
z
eż
e
n
i
a
i
w
sk
az
ó
wk
i
d
o
t
y
cz
ąc
e
b
ez
p
i
ecz
eń
st
w
a,
ab
y
m
ó
c
sk
o
r
z
y
st
a
ć z
n
i
c
h
w p
r
z
y
s
z
ł
o
ś
ci
.
1.
Ur
z
ą
d
z
en
i
e
p
r
z
ez
n
a
c
z
o
n
e j
es
t
t
y
l
k
o d
o
u
ż
y
t
k
u
d
o
m
ow
e
g
o.
2.
P
r
z
e
c
h
o
w
y
w
ać
w
agę
w
m
i
e
j
sc
u
z
ac
ie
n
io
n
y
m
i su
c
h
y
m
.
3.
P
o
d
c
z
as p
r
z
e
c
h
o
w
y
w
an
ia n
ie
d
o
cisk
ać
w
agi in
n
y
m
i
p
r
z
e
d
m
io
t
am
i.
4.
D
o
k
ład
n
o
ść
w
sk
az
an
ia w
agi z
al
e
ż
y
o
d
sp
o
so
b
u
je
j uż
y
t
k
o
w
a
n
i
a
.
5.
W
agą n
al
e
ż
y
p
o
słu
giw
ać się
o
st
r
o
ż
n
ie
,
n
ie
u
p
u
sz
c
z
ać
w
ag
i.
6.
N
i
e
w
ol
n
o
p
rz
e
k
ra
c
z
a
ć
d
o
p
u
sz
c
z
al
n
e
j
m
ak
sy
m
a
l
n
e
j
w
agi
(5
k
g)
–
m
o
ż
e
t
o
sp
o
w
o
d
o
w
ać
j
e
j
u
sz
k
o
d
z
e
n
ie
l
u
b
r
o
z
k
al
ib
r
o
w
an
ie
.
7.
N
i
n
i
e
j
s
zy s
p
r
zę
t
m
o
ż
e
b
yć
u
żyt
k
o
wa
n
y
p
r
ze
z d
zi
e
c
i
w
wi
e
k
u
c
o
n
aj
m
n
ie
j
8
l
at
i p
r
z
e
z
o
so
b
y
o
o
b
n
iż
o
n
y
c
h
m
o
ż
l
iw
o
śc
iac
h
f
iz
y
c
z
n
y
c
h
,
u
m
y
sło
w
y
c
h
i o
so
b
y
o
b
r
ak
u
d
o
św
iad
c
z
e
n
ia i
z
n
aj
o
m
o
śc
i sp
r
z
ę
t
u
,
j
e
ż
e
l
i
z
ap
e
w
n
io
n
y
z
o
st
an
ie
n
ad
z
ó
r
l
u
b
in
st
r
u
k
t
aż
o
d
n
o
śn
ie
d
o
u
ż
y
t
k
o
w
an
ia sp
r
z
ę
t
u
w
b
e
z
p
ie
c
z
n
y
sp
o
só
b
,
t
ak
a
b
y
z
w
iąz
an
e
z
t
y
m
z
ag
r
o
ż
e
n
ia b
y
ły
z
r
o
z
u
m
iałe
.
D
z
ie
c
i n
ie
p
o
w
in
n
y
b
aw
ić
się
sp
r
z
ę
t
e
m
.
D
z
ie
c
i b
e
z
n
ad
z
o
r
u
n
ie
p
o
w
in
n
y
w
y
k
o
n
y
w
ać
c
z
y
sz
c
z
e
n
ia i k
o
n
se
r
w
ac
j
i sp
r
z
ę
t
u
.
8.
D
o
c
z
y
sz
c
z
e
n
ia u
ż
y
w
ać
w
il
go
t
n
e
j
,
m
ię
k
k
ie
j
sz
m
at
k
i
b
e
z
uż
y
ci
a
ś
r
o
d
k
ó
w
ch
e
m
i
cz
n
y
ch
,
p
o
cz
y
m
w
y
t
r
z
e
ć d
o
s
uch
a
.
N
i
e
za
n
u
r
za
ć
u
r
zą
d
ze
n
i
a
w wo
d
zi
e
.
9.
N
ap
r
aw
sp
r
z
ę
t
u
m
o
ż
e
d
o
k
o
n
ać
j
e
d
y
n
ie
a
u
t
o
r
yzo
wa
n
y p
u
n
k
t
se
r
w
iso
w
y
.
W
sz
e
l
k
ie
m
o
d
e
r
n
iz
ac
j
e
l
u
b
st
o
so
w
an
ie
in
n
y
c
h
n
iż
o
r
y
g
in
al
n
e
c
z
ę
śc
i z
am
ie
n
n
y
c
h
l
u
b
e
l
e
m
e
n
t
ó
w
u
r
z
ąd
z
e
n
ia
j
e
st
z
ab
r
o
n
io
n
e
i z
agr
aż
a b
e
z
p
ie
c
z
e
ń
s
t
w
u
u
ż
y
t
k
o
w
an
ia.
10.
F
i
rm
a
E
l
d
om
s
p
. z
o.
o
.
n
ie
p
o
n
o
si
o
d
p
o
w
ie
d
z
ial
n
o
śc
i
z
a
e
w
e
n
t
u
al
n
e
sz
k
o
d
y
p
o
w
st
ałe
w
w
y
n
ik
u
n
ie
w
łaśc
iw
e
go
u
ż
y
w
an
ia u
r
z
ąd
z
e
n
ia.
IN
STRU
K
C
J
A
O
B
SŁ
U
G
I
M
EC
HAN
I
C
Z
N
A
W
AG
A
K
U
C
HEN
N
A
KC
Q
•
SPECYF
IKACJA
−
waga maksymaln
a:
5
kg
−
dokładność wskazani
a
do 2
kg:
2
0g
−
dokładność wskazani
a po
wyżej 2
kg:
4
0g
−
dokładność podziałki
:
25
g
•
PRZEZNACZEN
IE
Waga
kuchenna
KCQ
służy do odważania s
kładników
w trakcie p
rzygotowywania p
otraw.
•
UŻYTKOWANIE
−
Przed u
życiem nal
eży spra
wdzi
ć
czy urz
ądzeni
e
jest ko
mpletn
e i nie jes
t uszk
odzo
ne.
−
Usunąć wszy
stkie
zab
ezpiecz
enia
transpo
rtowe.
•
OBSŁUGA
−
Posta
wić wagę
na stab
ilnej, su
chej
pow
ier
zchn
i
.
−
Nałożyć misę
.
−
Przed p
ierwsz
ym uży
ciem sk
alib
rować w
agę pok
rętłem
znajd
ujący
m się w
jej
gó
rnej części,
ustawiając wskaźn
ik podziałki
na wartość “
0”.
−
Do miski włożyć p
rodukty i odczytać
pomiar
.
−
Odczytać pomi
ar.
•
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
−
Urządz
enia ni
e wolno z
anurzać
w w
odzie.
−
Nie uży
wać do
czyszczenia
silnyc
h lub nisz
czących po
wierz
chnię środ
ków czy
stości.
−
Obudowę pr
zecierać wilgotn
ą szmatką.
•
GWARANCJA
Producent
z
apewnia dobrą jakość i dobre działani
e sprzętu, którego
dotyczy niniejsza gwarancja w okres
ie
24 mi
esięcy o
d dat
y spr
zedaż
y zapi
sanej w
dow
odzie
zakupu
. Wady
lub
uszko
dzenia
sprz
ętu uja
wni
one
w okresie gwarancji, będą naprawiane bezpłatni
e na terenie RP w terminie 14 dni roboczy
ch od daty
dostarcz
enia niesp
rawnego ur
ządzen
ia do punktu
serwisow
ego wraz z d
owodem zak
upu.
Reklamujący
powinien do
starczyć uszko
dzony sprzęt wraz z dowodem zaku
pu do centralnego
punktu s
erwisowego na adres
: Eldom Sp. z o.o. 40
-
238 K
atowice, ul. Pawła C
hromika 5A.
Przesył
ka pow
inna być n
ależyc
ie zabezp
ieczona
(zaleca
się użyci
e orygi
nalneg
o opakow
ania). U
rządzen
ie
można wysłać
na koszt gwaranta
–
spos
ób wysyłki przedstawiony na stronie
:
https://www.eldom.
eu/wsparcie/po
moc/jak-
nale
zy
-
wysylac
-
uszko
dzony
-
sprzet
-
do
-
centrali
-
serwi
sowej
Infor
macj
e o wys
yłce m
ożna
także u
zysk
ać pod n
r tele
fonu
32 25
3 04
13 lub mail
owo:
serw
is@ed
l
om
.eu
Pojęcie
“napra
wa” ni
e obejmu
je c
zynnośc
i wymi
enionych
w ins
trukcj
i obsług
i (np. c
zyszczen
ie
lub konser
wacja), do wykonania któryc
h zobowiązany jest użyt
kownik we własnym zakresie.
Termin
naprawy, w przypadku dostarczeni
a do centralnego punktu serwisowego wysyłką pocztową lu
b za innym
pośredn
ictwem ulegn
ie przedł
użeniu o cza
s niezbędn
y do dostarc
z
enia i odbioru
sprzętu. Gwarancją n
ie
są obj
ęte us
zkod
zenia
powsta
łe w w
yniku n
iewł
aściw
ego lu
b nie
zgodn
ego z
instruk
cją j
ego uż
ytkowa
nia
,
przech
owyw
ania
, kon
serwa
c
ji,
samowol
nego zr
ywania
plomb,
wsze
lkich
uszkod
zeń mech
aniczn
ych
oraz
na skutek naturalnego, częściowego lub całkowi
tego zużycia zgodnie z właściwościami lub przeznaczeniem
towaru. Gwaranc
ja nie obejm
uje żarówek, bate
rii i akumulatoró
w.
Gwarancja nie wyłącz
a, nie ogranicza ani nie zawiesz
a uprawnień kupującego wy
nikających z przepisów
Ustawy z dnia 30.05.2014r. o prawach konsumenta oraz innych powszechnie obowiązujących przepisów
prawa regul
ujących sprzedaż
i odpowiedzialność
producenta/sprzedawcy za to
war.
Sprzęt przeznaczony
jest wyłącznie dla konsumenta do prywatnego użytku w gos
podarstwie domowym,
w przypad
ku innego użytkowania traci
gwarancję.
INSTRUK
CJA OBSŁ
UGI
MECHANICZNA W
A
GA
KUCHENNA
KCQ
PL
4
SAFETY INSTRUCTIONS
Before
first u
se, ple
ase thor
oughly r
ead t
he enti
re manual
.
It is reco
mmended t
o keep this i
nstructio
ns manual
for f
uture refere
nce
.
1.
The unit is in
tended for dom
estic use only.
2.
Store the scal
e in a shaded and dry pl
ace.
3.
Do not press down on the scale
with other objects during
storage.
4.
The accuracy of t
he scale displ
ay depends on how
it is used.
5.
Hand
le the s
cale ca
refu
lly,
do not drop the scale.
6.
Do not exceed the
maximum pe
rmissible weight (5kg).
This
may dam
age it or cause it to become cal
ibrate
d.
7.
This equipmen
t may be used by children of at least 8 years
of age and by pe
rsons of diminish
ed physical and ment
al
capacity and
persons wit
h inexpe
rience and l
ack of
familiarit
y with the equipmen
t, if supervision or inst
ruction
is provide
d regarding th
e use of the equipment in a safe
manne
r so that the a
ssociate
d risks are understoo
d. Children
shou
ld not pla
y with
the equ
ipmen
t. Unsu
pervis
ed childr
en
should not carry o
ut clean
ing or maintenan
ce of the
equip
ment.
8.
Use a damp, soft cloth with
out chemicals to clean, then wipe
dry.
Do not im
merse the equ
ipment in
water.
9.
Repairs t
o the equipment may only be carried out by an
authorised
service cent
re.
10.
Any mode
rnization or
use of
non
-
original
spare parts o
r
componen
ts of the appl
iance is prohib
ited and end
angers
the safet
y of use.
11.
E
ldom sp. z o. o. is n
ot liable for
any damage cause
d by
imprope
r use of the appl
iance.
O
P
E
R
A
TIN
G
IN
ST
RU
C
TIO
N
M
E
CHA
N
I
CA
L
K
I
TC
HE
N
S
CA
L
E
KC
Q
•
S
P
E
C
IF
IC
A
T
IO
N
−
ma
x
i
mu
m w
e
i
g
h
t
:
5
kg
−
a
ccu
ra
cy
o
f
re
a
d
i
n
g
<
2
k
g:
2
0g
−
a
ccu
ra
cy
o
f
re
a
d
i
n
g
>
2
k
g:
4
0g
−
gr
a
d
u
a
t
io
n
:
25
g
•
D
E
S
IG
N
A
T
IO
N
Th
e
K
CQ
k
i
t
c
he
n
s
c
a
l
e
is
u
s
e
d
f
o
r
w
e
igh
in
g
i
n
g
r
ed
i
en
t
s
d
u
r
i
n
g
f
ood
p
r
ep
a
r
a
t
i
on
.
•
U
SE
−
B
ef
or
e u
s
i
n
g
t
h
e m
a
c
h
i
n
e f
or
t
h
e f
i
r
s
t
t
i
m
e,
p
lea
s
e c
a
r
ef
u
lly
r
ea
d
t
h
i
s
m
a
n
u
a
l.
A
f
t
er
u
n
b
ox
i
n
g
t
h
e d
ev
i
c
e,
m
a
k
e s
u
r
e i
t
h
a
s
n
ot
b
een
d
a
m
a
g
ed
w
h
i
le
tr
a
n
s
p
o
r
te
d
.
−
I
f i
n
d
o
u
bt
,
pl
e
a
s
e
r
e
fr
a
i
n
fr
o
m u
s
i
n
g
t
h
e
d
ev
i
c
e u
n
t
i
l y
ou
c
on
s
u
lt
t
h
e
s
er
v
i
c
e
ce
n
t
re
.
•
U
S
I
N
G
T
H
E S
C
A
L
ES
−
P
la
c
e t
h
e s
c
a
le on
a
s
t
a
b
le,
d
r
y
s
u
r
f
a
c
e.
−
P
lac
e
t
h
e
bo
w
l o
n
t
h
e
s
c
ale
.
−
B
ef
or
e f
i
r
s
t
u
s
e,
c
a
li
b
r
a
t
e t
h
e
s
c
a
le u
s
i
n
g
t
h
e k
n
ob
loc
a
t
e
d
a
t
t
h
e t
op
,
s
e
t
t
in
g t
h
e
i
n
d
i
c
at
o
r
t
o
"0
".
−
P
la
c
e t
h
e i
n
g
r
ed
i
en
t
s
i
n
t
h
e b
ow
l a
n
d
t
a
k
e t
h
e m
ea
s
u
r
em
e
n
t
.
−
R
ea
d
t
h
e m
ea
s
u
r
em
en
t
.
•
C
LE
AN
I
N
G
AN
D
M
A
I
N
T
E
N
AN
CE
−
T
h
e a
p
p
li
a
n
c
e c
a
n
n
o
t
b
e s
u
b
m
er
s
ed
i
n
w
a
t
er
.
−
D
o
no
t
u
s
e
a
ny c
l
e
a
ns
i
ng
a
g
e
nt
s
wh
i
c
h a
r
e
s
t
r
o
ng
a
nd
d
a
m
a
g
e
t
he
s
u
r
f
a
c
e
.
−
W
i
p
e t
h
e h
ou
s
i
n
g
w
i
t
h
a
m
oi
s
t
en
ed
c
lot
h
.
•
E
NV
I
RO
N
ME
N
T
A
L
P
RO
T
E
C
T
I
O
N
−
T
h
e a
p
p
li
a
n
c
e i
s
m
a
d
e of
m
a
t
er
i
a
ls
w
h
i
c
h
c
a
n
b
e r
ec
ov
er
e
d
or
r
ec
y
c
led
.
−
T
h
e a
p
p
li
a
n
c
e s
h
ou
ld
b
e h
a
n
d
ed
ov
er
t
o t
h
e a
p
p
r
op
r
i
a
t
e
c
en
t
r
e of
c
ollec
t
i
on
a
n
d
re
cy
cl
i
n
g
.
−
Th
e
a
ppl
i
a
n
c
e
c
a
n
n
o
t
be
su
b
m
e
r
se
d i
n
w
a
t
e
r
.
•
GUA
R
A
N
T
E
E
−
T
h
e d
ev
i
c
e i
s
i
n
t
en
d
ed
f
or
p
r
i
v
a
t
e h
ou
s
eh
old
u
s
e.
−
I
t
m
a
y
n
ot
b
e u
s
ed
f
or
p
r
of
es
s
i
on
a
l a
p
p
li
c
a
t
i
on
s
.
−
T
h
e g
u
a
r
a
n
t
ee s
h
a
ll b
ec
om
e v
oi
d
i
f
t
h
e u
n
i
t
i
s
i
m
p
r
op
er
ly
op
er
a
t
ed
.
5
S
A
F
E
TY
I
N
S
TR
U
C
TI
O
N
S
B
ef
o
r
e
f
i
r
st
u
se,
p
l
e
ase
t
h
o
r
o
u
g
h
l
y
r
e
a
d t
h
e
e
n
t
i
r
e
m
a
n
u
al
.
I
t
i
s r
eco
m
m
e
n
d
ed t
o
k
eep
t
h
i
s
i
n
st
r
u
ct
i
o
n
s
m
a
n
u
al
f
o
r f
u
t
u
re
re
f
e
re
n
c
e
.
1.
T
h
e
u
n
it
is in
t
e
n
d
e
d
f
o
r
d
o
m
e
s
t
ic
u
se
o
n
l
y
.
2.
S
t
o
r
e
t
h
e
sc
al
e
in
a s
h
ad
e
d
an
d
d
r
y
p
l
ac
e
.
3.
D
o n
ot
p
re
s
s
d
ow
n
on
t
h
e
s
c
a
l
e
w
i
t
h
ot
h
e
r ob
j
e
c
t
s
d
u
ri
n
g
st
o
r
ag
e
.
4.
T
h
e
ac
c
u
r
ac
y
o
f
t
h
e
s
c
al
e
d
isp
l
ay
d
e
p
e
n
d
s
o
n
h
o
w
it
is u
se
d
.
5.
H
a
n
d
le
t
h
e s
c
a
le c
a
r
ef
u
lly
,
d
o
n
o
t
d
r
o
p
t
h
e
sc
al
e
.
6.
Do
no
t
e
x
c
e
e
d
t
h
e
m
ax
im
u
m
p
e
r
m
issib
l
e
w
e
igh
t
(
5
k
g)
.
T
h
is
m
ay
d
am
ag
e
it
o
r
c
a
u
se
it
t
o
b
e
c
o
m
e
c
al
ib
r
at
e
d
.
7.
T
h
is
e
q
u
ip
m
e
n
t
m
ay
b
e
u
se
d
b
y
c
h
il
d
r
e
n
o
f
at
l
e
ast
8
y
e
ar
s
o
f
ag
e
an
d
b
y
p
e
r
so
n
s o
f
d
im
in
ish
e
d
p
h
y
sic
al
an
d
m
e
n
t
al
c
ap
ac
it
y
an
d
p
e
r
s
o
n
s w
it
h
in
e
x
p
e
r
ie
n
c
e
an
d
l
ac
k
o
f
f
am
il
iar
it
y
w
it
h
t
h
e
e
q
u
ip
m
e
n
t
,
if
su
p
e
r
v
i
sio
n
o
r
in
st
r
u
c
t
io
n
is p
r
o
v
id
e
d
r
e
g
ar
d
in
g t
h
e
u
se
o
f
t
h
e
e
q
u
ip
m
e
n
t
in
a saf
e
m
an
n
e
r
so
t
h
at
t
h
e
a
sso
c
iat
e
d
r
isk
s ar
e
u
n
d
e
r
st
o
o
d
.
C
h
il
d
r
e
n
s
h
o
u
ld
n
o
t
p
la
y
w
i
t
h
t
h
e e
q
u
i
p
m
en
t
.
Un
s
u
p
er
v
i
s
ed
c
h
i
ld
r
e
n
sh
o
u
l
d
n
o
t
ca
r
r
y
o
u
t
c
l
e
an
in
g o
r
m
ai
n
t
e
n
an
c
e
o
f
t
h
e
eq
u
i
p
m
en
t
.
8.
U
se
a d
a
m
p
,
so
f
t
c
l
o
t
h
w
it
h
o
u
t
c
h
e
m
ic
al
s
t
o
c
l
e
an
,
t
h
e
n
w
ip
e
d
ry
.
Do
no
t
i
m
m
e
r
s
e
t
h
e
e
qu
i
p
m
e
n
t
i
n
w
a
t
e
r
.
9.
R
e
p
air
s t
o
t
h
e
e
q
u
ip
m
e
n
t
m
ay
o
n
l
y
b
e
car
r
ie
d
o
u
t
b
y
an
au
t
h
o
r
ise
d
se
r
v
ice
c
e
n
t
r
e
.
10.
A
n
y
m
od
e
rn
i
z
a
t
i
on
or
u
s
e
of
n
on
-
o
r
ig
in
al
sp
ar
e
p
ar
t
s
o
r
c
o
m
p
o
n
e
n
t
s o
f
t
h
e
ap
p
l
ian
c
e
is p
r
o
h
ib
it
e
d
an
d
e
n
d
an
g
e
r
s
t
h
e
saf
e
t
y
o
f
u
se
.
11.
E
l
d
o
m
sp
.
z
o
.
o
.
is n
o
t
l
iab
l
e
f
o
r
an
y
d
am
age
c
au
se
d
b
y
im
p
r
o
p
e
r
u
se
o
f
t
h
e
ap
p
l
ian
c
e
.
O
P
E
R
A
TIN
G
IN
ST
RU
C
TIO
N
M
E
CHA
N
I
CA
L
K
I
TC
HE
N
S
CA
L
E
KC
Q
•
SPECIFIC
ATION
−
maximu
m weight
:
5 kg
−
accuracy o
f readin
g < 2
kg:
2
0g
−
accuracy o
f readin
g > 2
kg:
4
0g
−
gradua
tion
:
25
g
•
DESIGNAT
ION
The
KCQ
kitchen
s
cal
e is u
sed fo
r weigh
ing
ingredi
ents duri
ng food prepar
ation.
•
USE
−
Before usi
ng the m
achine for t
he first
time, p
lease caref
ully read t
his manua
l.
After
unboxing
the devic
e, mak
e sure it
has not
been damaged whi
le
trans
por
ted.
−
If in doubt, pl
ease
refrain fro
m using the
device u
ntil you con
sult the serv
ice
centre.
•
USING
THE SCA
LES
−
Place t
he scale on a
stable,
dry surf
ace.
−
Place the bowl on the scale.
−
Before f
irst use, c
alibrate t
he scale using
the knob loc
ated at the top
,
se
ttin
g the
indicator to "0".
−
Place t
he ingredi
ents in th
e bowl and t
ake the m
easurement.
−
Read the m
easuremen
t.
•
CLEAN
ING AN
D MAINTENAN
CE
−
The ap
pliance ca
nnot be submer
sed in wa
ter.
−
Do not use any cle
ansing age
nts which are stro
ng and damage t
he surface.
−
Wip
e the housing
with a moist
ened cloth
.
•
ENVIRON
MEN
TAL PRO
TECT
ION
−
The ap
pliance i
s made of m
aterials whi
ch can be r
ecovered or recy
cled.
−
The ap
pliance sh
ould be handed ov
er to th
e approp
riate cent
re of collect
ion and
recycling
.
−
The applia
nce can
not be
submersed in water.
•
GUARANT
EE
−
The devi
ce is i
ntended for p
rivate h
ousehold use.
−
It ma
y not be us
ed for prof
essional ap
plications
.
−
The gu
arantee sha
ll become voi
d if t
he unit is
improperly op
erated.
OPERA
TING INSTRUCTION
MECHANICAL KIT
CHEN SCALE
KCQ
EN
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Taty
Prezent na komunię
Prezent na Dzień Dziecka
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking lodówek [TOP15]
Ranking osuszaczy powietrza [TOP10]
Ranking gier na PS4 [TOP10]
Cyberpunk 2 w fazie preprodukcji. CD Projekt RED zdradza pierwsze szczegóły kontynuacji
Ranking hulajnóg elektrycznych do 3000 zł [TOP10]
Ranking przenośnych stacji zasilania [TOP10]
Ranking telefonów do 800 zł [TOP10]
Jak wybrać butelkę dla psa na podróż?
Ranking kamer samochodowych [TOP10]
Ranking orbitreków [TOP10]
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Ranking procesorów [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych nausznych [TOP10]
Ranking kaw ziarnistych [TOP10]
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Sprawdź więcej poradników