Znaleziono w kategoriach:
Okap FABER Black TIE BK 80

Instrukcja obsługi Okap FABER Black TIE BK 80

Wróć
INSTRUKCJA UŻYTKOWANIA
OKAPU KUCHENNEGO MODEL
BLACK TIE
(wszystkie wersje kolorystyczne)
DOM BIANCO Sp. z o.o.
Al. Krakowska 5,05-090 Raszyn
tel. 22/7201198, 7201199
fax. 22/7200688
www.dombianco.pl
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Gratulujemy
dokonania dobrego wyboru. Mamy nadzieję, że urządzenie będzie
Państwu służyć przez wiele lat.
Okap jest przeznaczony do stosowania w indywidualnych
gospodarstwach domowych i służy do eliminowania oparów i
zapachów powstających podczas przyrządzania potraw.
- 16 -
- 1 -
Spis treści
1. Zalecenia i rady 2
2. Opisy okapów 4
3. Instalacja 6
4. Użytkowanie 11
5. Obsługa bieżąca 14
- 2 -
1. ZALECENIA I RADY
Instrukcja dotyczy kilku wersji wymiarowych i kolorystycznych okapów
kuchennych objętych nazwą „Black Tie”, dlatego pewne informacje zawarte
w niej nie muszą dotyczyć zakupionego przez Państwa modelu.
Instalacja
Producent i Generalny Przedstawiciel nie ponoszą żadnej
odpowiedzialności prawnej i/lub materialnej za szkody powstałe w
wyniku niewłaściwej instalacji okapu.
Minimalna bezpieczna odległość między najwyższym punktem płyty
grzewczej a dolną powierzchnią okapu wynosi 650 mm (niektóre modele
mogą być instalowane niżej patrz rozdziały poświęcone wymiarom i
instalacji).
Należy sprawdzić, czy parametry prądu w domowej instalacji elektrycznej
odpowiadają wartościom podanym na tabliczce znamionowej urządzenia
umieszczonej wewnątrz korpusu.
Dla urządzeń klasy I należy skontrolować, czy domowa instalacja
elektryczna zapewnia odpowiednie uziemienie okapu.
Okap w wersji wyciąg należy łączyć z kanałem wentylacyjnym za pomocą
rur o minimalnej średnicy 120 mm. Dukt powietrzny powinien być możliwie
krótki.
Nie wolno podłączać okapu do kanałów, którymi są odprowadzane spaliny
z innych urządzeń (np. term gazowych i olejowych, kominków itp.).
Jeżeli okap jest instalowany w pomieszczeniu, w
którym znajdują się urządzenia zasilane energią
inną niż elektryczna, to należy zapewnić
odpowiednie przewietrzanie pomieszczenia w
celu zapobiegnięcia nawrotowi spalin. Kuchnia
musi być wyposażona w otwór ścienny
wychodzący na zewnątrz budynku gwarantujący
dopływ świeżego powietrza (rozporządzenie
Ministra Infrastruktury z dnia 12 kwietnia 2002 r.
w sprawie warunków technicznych, jakim
powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie, Dz. U. nr 75 z 2002 r., poz.
690 wraz z późniejszymi zmianami i uzupełnieniami).
- 15 -
Wymiana filtrów z węgla aktywowanego
Wyjąć pojedynczo metalowe filtry
przeciwtłuszczowe naciskają ytkę zamka do
tyłu i jednocześnie lekko pociągając filtr w dół.
Zdemontować zużyte filtry z węgla
aktywowanego w sposób pokazany na
rysunku obok (strzałka A).
Założyć nowe filtry (strzałka B).
Zainstalować filtry przeciwtłuszczowe.
Sprawdzić, czy płytki zamków w pełni się
wysunęły.
5.3. Oświetlenie
Na zespół oświetleniowy składa się zespół diodowy klasy 1M zgodnie z EN
60825-1: 1994 + A1:2002 + A2:2001 o maksymalnej emitowanej mocy
świetlnej @439nm: 7µW. Nie należy patrzeć bezpośrednio na zespół
oświetleniowy przez przyrządy optyczne (lornetki, szkła powiększające
itp.).
W przypadku uszkodzenia zespołu oświetleniowego należy skontaktować
się z autoryzowanym serwisem.
- 14 -
5. OBSŁUGA BIEŻĄCA
5.1. Metalowe filtry przeciwtłuszczowe
Filtry należy czyścić, co najmniej raz na dwa miesiące
lub częściej, jeżeli okap jest użytkowany intensywnie.
Resetowanie alarmu nasycenia
Wączyć silnik i oświetlenie.
Nacisnąć i przytrzymać przycisk (F) funkcji 24H
przez ok. 5 s.
Czyszczenie filtrów
Wyjąć pojedynczo filtry naciskają płytkę zamka do tyłu i jednocześnie
lekko pociągając filtr w dół.
Oczyścić filtry unikając ich zginania i pozostawić do całkowitego
wyschnięcia, a następnie ponownie zainstalować.
Zabarwienie powierzchni filtrów może z czasem ulegać zmianie, co nie
ma znaczenia dla ich sprawności.
Sprawdzić, czy płytki zamków w pełni się wysunęły.
5.2. Filtry z węgla aktywowanego (tylko w wersji pochłaniacz)
Filtry z węgla aktywowanego są instalowane tylko w urządzeniach
przeznaczonych do pracy w trybie pochłaniacz zatrzymują na swojej
powierzchni substancje zapachowe aż do nasycenia zdolności
sorpcyjnych. Nie mogą być czyszczone ani regenerowane, lecz
wymieniane, ale nie rzadziej, niż raz na 4 miesiące albo częściej, gdy okap
jest użytkowany intensywnie. Alarm nasycenia filtrów, o ile został
uaktywniony, pojawia się tylko przy wączonym silniku i oświetleniu.
Uaktywnienie alarmu nasycenia
W przypadku instalowania okapu w wersji pochłaniacz alarm nasycenia
filtrów węglowych można uruchomić podczas prac instalacyjnych lub
źniej.
Wączyć silnik i oświetlenie.
Nacisnąć przycisk D i trzymać wciśnięty do chwili, gdy:
- kontrolka wyłączenia silnika mignie dwukrotnie alarm nasycenia
został uaktywniony,
- kontrolka wyłączenia silnika mignie jeden raz alarm nasycenia został
wyłączony.
- 3 -
Użytkowanie
Okap został zaprojektowany do stosowania
wyłącznie w indywidualnych gospodarstwach
domowych do eliminowania zapachów powstających
w kuchni.
Nie wolno używać okapu do celów innych, niż te, do
których został zaprojektowany.
Nie wolno pozostawiać otwartego płomienia pod
okapem podczas jego pracy.
Wysokość płomienia należy regulować tak, aby nie wychodził on poza
obrys dna naczynia.
Podczas smażenia w ębokim tłuszczu proces gotowania musi być stale
nadzorowany, gdyż przegrzany tłuszcz może ulec zapaleniu.
Nie wolno pod okapem przyrządzać potraw
flambowanych („płonących”) – zagrożenie pożarem.
Okap nie może być obsługiwany przez osoby (łącznie z
dziećmi) niemające odpowiedniego doświadczenia o ile
nie zostały one odpowiednio poinstruowane przez
osoby odpowiedzialne za ich bezpieczeństwo.
Należy uważać, aby dzieci nie bawiły się okapem.
Obsługa bieżąca
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek prac związanych z obsługą bieżącą
okap należy odłączyć od instalacji elektrycznej.
Filtry należy czyścić i/lub wymieniać po upływie czasu podanego w
niniejszej instrukcji.
Do czyszczenia okapu należy używać wilgotnej szmatki i roztworu
neutralnego płynnego detergentu w wodzie.
Symbol na wyrobie lub jego opakowaniu oznacza, że zużyte
urządzenie nie może być traktowane jako odpad komunalny. Należy je
przekazać do odpowiedniej zbiornicy zużytego sprzętu elektrycznego i
elektronicznego zgodnie z wymaganiami dyrektywy 2002/96 UE (w Polsce

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756