Znaleziono w kategoriach:
U Płyta GASMASTER 3B-03SRBP

Instrukcja obsługi U Płyta GASMASTER 3B-03SRBP

Powrót
INSTRUKCJA OBS£UGI
ARKA AGD Sp. z o.o.,
ul.Strycharska 4, 26-600 Radom
Tel: (048) 360 91 40, (048) 360 94 32
Faks: (048) 384 65 38
www.arkaagd.pl, E-mail: arkaagd@arkaagd.pl
Kuchenka 1-palnikowa - model 1-13SRBP
Kuchenka 2-palnikowa - model 2-03SRBP
Kuchenka 3-palnikowa - model 3B-03SRBP
Gasmaster
0461-11
Kuchenki gazowe na gaz p³ynny LPG
Gasmaster serii SRBP
z zabezpieczeniem
przeciwwyp³ywowym gazu
GASMASTER
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA
UWAGA:
KUCHENKA MO¯E BYÆ ZASILANA WY£¥CZNIE P£YNNYM GAZEM
PROPAN-BUTAN (G-30) O CIŒNIENIU NOMINALNYM 37 MBAR
- Przed pierwszym u¿yciem kuchenki nale¿y starannie zapoznaæ siê z instrukcj¹
obs³ugi. Instrukcjê nale¿y zachowaæ (nie wyrzucaæ).
- Kuchenka jest przeznaczona do u¿ytku domowego oraz do stosowania
w ma³ych punktach gastronomicznych do przygotowywania i podgrzewania
posi³ków.
- Zabrania siê instalowaæ i u¿ytkowaæ kuchenek w kabinach ³odzi i jachtów.
- Zabrania siê u¿ytkowaæ kuchenek w zamkniêtych przyczepach kempingowych,
szczelnie zamkniêtych namiotach itp.
- Kuchenka winna byæ ustawiona na p³askiej powierzchni, odpornej na
o
temperaturê co najmniej do 70 C.
- Kuchenka powinna byæ zainstalowana powy¿ej poziomu terenu (zabrania siê
instalowania kuchenki w piwnicach), z dala od materia³ów ³atwopalnych oraz
w odleg³oœci co najmniej 15 cm od œciany oraz innych przedmiotów.
Jakiekolwiek przedmioty znajduj¹ce siê nad kuchenk¹ powinny znajdowaæ siê
w odleg³oœci minimum 80 cm.
- Przewód gazowy musi posiadaæ prawid³owo za³o¿one zaciski na obu koñcach,
które uniemo¿liwi¹ zsuniêcie siê przewodu z koñcówek kuchenki i reduktora.
- Butla gazowa musi byæ wyposa¿ona w sprawny reduktor ciœnienia gazu.
Zabrania siê u¿ytkowania kuchenki bez zainstalowanego na butli reduktora.
- Elastyczny przewód gazowy o d³ugoœci max. 1.5 m musi byæ zainstalowany
w taki sposób, aby nie by³ rozci¹gany, skrêcany b¹dŸ zginany.
- Po zainstalowaniu kuchenki nale¿y sprawdziæ szczelnoœæ po³¹czeñ najlepiej
przy u¿yciu piany mydlanej. W ¿adnym przypadku nie nale¿y u¿ywaæ zapa³ek,
zapalniczek lub œwieczek. W przypadku nieszczelnoœci nale¿y zamkn¹æ zawór
odcinaj¹cy i skontaktowaæ siê z autoryzowanym punktem serwisowym.
- Nale¿y regularnie sprawdzaæ stan przewodu gazowego, a w przypadku
jakichkolwiek uszkodzeñ i ulatniania siê gazu nale¿y natychmiast wymieniæ
przewód na nowy.
- Zabrania siê u¿ytkowania niesprawnej i nieszczelnej kuchenki.
- Zabrania siê korzystania z uszkodzonej i niesprawnej butli z gazem, lub butli
posiadaj¹cej niesprawny reduktor ciœnienia gazu.
- Ka¿dorazowo, po zakoñczeniu u¿ytkowania, nale¿y odci¹æ dop³yw gazu do
kuchenki zakrêcaj¹c zawór przy butli z reduktorem ciœnienia.
- Nie pozostawiaæ dzieci i osób niepe³nosprawnych bez dozoru w pobli¿u
w³¹czonej i nagrzanej kuchenki.
- W pobli¿u kuchenki nie powinny znajdowaæ siê ¿adne materia³y ³atwopalne
(papier, tkaniny, p³yny ³atwopalne itp.).
- Okresowo sprawdzaæ szczelnoœæ kuchenki oraz przewodów przy u¿yciu
roztworu wody z myd³em.
- Zabrania siê samowolnego dokonywania przeróbek kuchni na inny rodzaj gazu.
- 2 -
- 3 -
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
- Nie otwieraæ kurka na przy³¹czu gazu lub zaworu na butli bez uprzedniego
sprawdzenia czy wszystkie kurki s¹ zamkniête.
- Zabrania siê gasiæ p³omieñ palnika przez dmuchanie.
- Nie dopuszczaæ do kuchni ma³ych dzieci oraz osób nie zapoznanych
z instrukcj¹ u¿ytkowania kuchni.
- U¿ytkownicy zobowi¹zani s¹ do utrzymywania urz¹dzenia w dobrym stanie
technicznym (nie dopuszczaæ do uszkodzeñ mechanicznych i korozji).
- Odbiorniki gazu powinno siê eksploatowaæ zgodnie z instrukcj¹ producenta
(np. nie wolno u¿ywaæ kuchenek gazowych do ogrzewania pomieszczeñ).
- W³¹czona i pracuj¹ca kuchenka powinna byæ na bie¿¹co kontrolowana.
Nie pozostawiaæ w³¹czonej i pracuj¹cej kuchenki bez nadzoru.
- Nale¿y równie¿ kontrolowaæ gotowane na kuchenkach gazowych ciecze,
w celu unikniêcia wykipieñ, zgaszenia p³omienia i niekontrolowanego wyp³ywu
gazu. Po zakoñczeniu pracy nale¿y dok³adnie zakrêciæ kurek gazowy.
- Do zasilania kuchenek gazowych GASMASTER serii SRBP mo¿e byæ
stosowany wy³¹cznie gaz p³ynny propan-butan w butlach (G30, kat. I-3B/P).
- Butle powinny byæ umieszczone w odleg³oœci co najmniej 1.5 metra
od urz¹dzeñ promieniuj¹cych ciep³o.
- Butle nale¿y umieszczaæ z dala od urz¹dzeñ powoduj¹cych iskrzenie.
- Butle nale¿y instalowaæ w pozycji pionowej oraz zabezpieczyæ przed
uderzeniem, przewróceniem lub przypadkowym przemieszczeniem.
- Butli nie nale¿y wystawiaæ na dzia³anie promieni s³onecznych.
- Zabrania siê sprawdzania szczelnoœci urz¹dzenia lub ustalania miejsca
ulatniania siê gazu przy pomocy otwartego ognia.
- W przypadku stwierdzenia uszkodzenia czêœci gazowej urz¹dzenia, zabrania
siê przeprowadzania samodzielnych napraw. Urz¹dzenie nale¿y od³¹czyæ
i zwróciæ siê o pomoc do autoryzowanego punktu naprawczego.
- Zaleca siê, by raz na dwa lata zleciæ pracownikom uprawnionej firmy
serwisowej dokonanie przegl¹du technicznego wraz z przeprowadzeniem
konserwacji urz¹dzenia.
- To urz¹dzenie nie jest przeznaczone do u¿ytkowania przez dzieci i osoby
upoœledzone fizycznie i umys³owo oraz osoby, które nie s¹ mentalnie do tego
przygotowane lub którym brak doœwiadczenia i wiedzy nie pozwala na
bezpieczn¹ obs³ugê tego urz¹dzenia. Osoby te mog¹ warunkowo obs³ugiwaæ
urz¹dzenie, jeœli bêd¹ pod sta³¹ kontrol¹ osoby doros³ej i zosta³y dodatkowo
poinstruowane z zakresu obs³ugi przez osobê odpowiedzialn¹ za ich
bezpieczeñstwo.
- Producent nie odpowiada za szkody spowodowane niew³aœciw¹ obs³ug¹
kuchenki (np. poparzenie, oparzenie, zanieczyszczenie palników i.t.p.).
- Producent zastrzega sobie prawo do wprowadzania zmian, bez uprzedniego
powiadamiania odbiorców, o ile zmiany te nie zmieniaj¹ w istotny sposób
charakterystyki technicznej i cech u¿ytkowych kuchenek.
- 4 -
II. MODELE KUCHENEK GAZOWYCH SERII SRBP
I. WA¯NE WSKAZÓWKI BEZPIECZEÑSTWA - c.d.
UWAGA:
W razie podejrzenia ulatniania siê gazu nie wolno pod ¿adnym pozorem zapalaæ
zapa³ek, paliæ papierosów, w³¹czaæ i wy³¹czaæ odbiorników elektrycznych oraz
u¿ywaæ innych urz¹dzeñ elektrycznych i mechanicznych, powoduj¹cych
powstawanie iskry elektrycznej lub udarowej.
W takim przypadku nale¿y natychmiast zamkn¹æ zawór na butli.
GASMASTER
GASMASTER
Kuchenka gazowa 3-palnikowa GASMASTER model 3B-03SRBP
Kuchenka gazowa 2-palnikowa GASMASTER model 2-03SRBP
Kuchenka gazowa 1-palnikowa GASMASTER model 1-13SRBP
GASMASTER
- 5 -
III. BUDOWA KUCHENKI - CZÊŒCI SK£ADOWE
IV. DANE TECHNICZNE
1. Obudowa (korpus) kuchenki
2. Ruszt lewego palnika
3. Zapalarka piezoelektryczna
4. Pokrywka zewnêtrzna lewego palnika
5. Pokrywka wewnêtrzna lewego palnika
6. Lewy palnik
7. Pokrêt³o
8. Pokrywka œrodkowego palnika
9. Ruszt œrodkowego palnika
1
2
3
4
5
6
78 9 10 11 13 14
15
16 17 18
19
20
12
10. Zapalarka piezoelektryczna
11. Prawy palnik
12. Pokrywka zewnêtrzna prawego
palnika
13. Pokrywka wewnêtrzna lewego
palnika
14. Zapalarka piezoelektryczna
15. Belka monta¿owa (wspornik)
16. Zawór gazu
17. Rurka gazowa
18. Korpus palnika
19. Nó¿ka
20. Ruszt prawego palnika
UWAGA:
Wymiary kuchenek, wymiary pude³ek opakowania oraz wagi nett i brutto podane
s¹ na opakowaniach kuchenek.
0.42 / 0.85
4.3 - 0.4
339 - 32
0.30 / 0.77 0.42 / 0.85
Lewy
1-13SRBP 2-03SRBP 3B-03SRBP
Prawy
3.3 - 0.4 4.3 - 0.4
268 - 32 339 - 32
Œrednica dyszy (mm): 0.30 / 0.77 0.47 0.42 / 0.85
Lewy Œrodkowy Prawy
3.3 - 0.4 1.0 - 0.5 4.3 - 0.4
268 - 32 79 - 39 339 - 32
Piezoelektryczny
P L
I - 3B/P
G30 (LPG)
37
Zakres regulacji mocy (kW):
Model:
Zu¿ycie gazu (g/godz.):
Rodzaj zap³onu:
Kraj przeznaczenia:
Kategoria gazu:
Rodzaj gazu:
Ciœnienie gazu (mbar):

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756