Znaleziono w kategoriach:
Lodówka INDESIT INKS8261S4E 177cm Srebrna

Instrukcja obsługi Lodówka INDESIT INKS8261S4E 177cm Srebrna

Wróć
1
CHŁODZIARKO-ZAMRAŻARKA
INSTRUKCJA OBSŁUGI
Drodzy użytkownicy, niniejsza instrukcja zawiera podstawowe informacje o
produkcie, sposobie jego użytkowania, diagnostyce błędów i podstawowych
metodach rozwiązywania problemów. Aby lepiej zrozumieći korzystaćz tego
produktu, należy uważnie przeczytaćniniejsząinstrukcję.
2
Spis treści
Wskazówki dotyczące bezpieczeństwa...............................................................................3
Cechy produktu......................................................................................................................7
Funkcje ....................................................................................................................................8
Instrukcje dotyczące przechowywania żywności ..............................................................8
Wskazówki dotyczące specjalnych potrzeb........................................................................9
Konserwacja i czyszczenie .................................................................................................10
Prosta analiza i eliminacja błędów ....................................................................................11
Certykaty ...........................................................................................................................11
Instrukcje bezpiecznego odzyskiwania.............................................................................11
3
PL
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE
BEZPIECZEŃSTWA PRZECZYTAĆ I ŚCIŚLE PRZESTRZEGAĆ
Przed przystąpieniem do użytkowania
urządzenia należy zapoznać się instrukcjami
bezpieczeństwa. Przechowywać w podręcznym
miejscu w celu skorzystania w przyszłości.
W instrukcji oraz na samym urządzeniu znajdują
się ważne ostrzeżenia dotyczące bezpieczeństwa,
które należy zawsze uwzględniać. Producent
urządzenia nie ponosi odpowiedzialności za
jakiekolwiek szkody wynikłe z nieprzestrzegania
niniejszych instrukcji bezpieczeństwa,
nieprawidłowego użytkowania urządzenia lub
niewłaściwego ustawienia elemenw
sterujących.
Małe dzieci (0-3lat) nie powinny przebywać w
pobliżu urządzenia. Dzieci (3-8lat) nie powinny
przebywać w pobliżu urządzenia bez stałego
nadzoru. Dzieci w wieku 8 lat i starsze, osoby o
ograniczonej sprawności zycznej, sensorycznej
lub umysłowej oraz osoby bez odpowiedniego
doświadczenia i wiedzy, mogą korzystać z
urządzenia wyłącznie pod nadzorem lub po
otrzymaniu odpowiednich instrukcji dotyczących
bezpiecznego użytkowania urządzenia oraz pod
warunkiem, że rozumieją zagrożenia związane z
obsługą urządzenia. Nie należy dopuszczać, by
urządzeniem bawiły się dzieci. Dzieci nie mogą
bez nadzoru czyścić ani konserwować
urządzenia.
Dzieci w wieku od 3 do 8 lat mogą umieszczać
produkty w urządzeniach chłodniczych oraz je z
nich wyjmować.
PRZEZNACZENIE
OSTRZEŻENIE: Urządzenie nie jest
przystosowane do obsługi za pomocą
zewnętrznego urządzenia przyłączanego, np.
programatora czasowego ani niezależnego
systemu zdalnego sterowania.
To urządzenie jest przeznaczone do użytku w
gospodarstwach domowych oraz do podobnych
zastosowań takich jak: kuchnie dla personelu
wsklepach, biurach iinnych środowiskach pracy;
gospodarstwa wiejskie; samodzielna obsługa
przez klientów hoteli, moteli, pensjonatów
oferujących nocleg ze śniadaniem i innych
obiektów mieszkalnych.
Urządzenie nie jest przeznaczone do użytku
przemysłowego. Nie używać urządzenia na
zewnątrz.
Żarówka stosowana wurządzeniu jest
przeznaczona do urządzeń domowych inie jest
odpowiednia do ogólnego oświetlenia
pomieszczeń wgospodarstwie domowym
(Rozporządzenie WE 244/2009).
Urządzenie zostało zaprojektowane do pracy
w miejscach o temperaturze zgodnej z podanymi
poniżej zakresami, zależnie od klasy klimatycznej
podanej na tabliczce znamionowej. Urządzenie
może nie działać prawidłowo, jeśli przez dłuższy
czas będzie pozostawało w pomieszczeniu o
temperaturze przekraczającej podany zakres.
Temperatura otoczenia w zależności od klasy
klimatycznej:
SN: Od 10°C do 32°C;
N: Od 16°C do 32°C
ST: Od 16°C do 38°C;
T: Od 16°C do 4C
To urządzenie nie zawiera
chlorouorowęglowodorów (CFC). W
układzie chłodniczym wykorzystywany
jest R600a (HC). Urządzenia zawierające
izobutan (R600a): izobutan jest gazem
naturalnym i nieszkodliwym dla środowiska,
ale jest łatwopalny. Dlatego należy uważać,
aby przewody rurowe obwodu chłodzenia
nie uległy uszkodzeniu, zwłaszcza podczas
opżniania obwodu chłodzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie dopuścić do uszkodzenia
przewodów obiegu czynnika chłodniczego
urządzenia.
OSTRZEŻENIE: Nie zatykać otworów
wentylacyjnych znajdujących się wewnątrz
urządzenia lub w jego obudowie.
OSTRZEŻENIE: W celu przyspieszenia procesu
odszraniania nie stosować środków
mechanicznych, elektrycznych lub chemicznych
innych niż zalecane przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Nie używać ani nie umieszczać
urządzeń elektrycznych w komorach urządzenia,
jeżeli nie zostały one wyraźnie dopuszczone do
tego celu przez producenta.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu lub dozowniki
wody, które nie są podłączone bezpośrednio do
instalacji wodnej, napełniać wyłącznie wodą
pitną.
OSTRZEŻENIE: Kostkarki do lodu lub
dystrybutory wody powinny być podłączone
wyłącznie do doprowadzenia wody pitnej, o
ciśnieniu od 0,17 do 0,81MPa (od 1,7 do 8,1 bar).
W pobliżu urządzenia nie przechowywać
materiałów wybuchowych takich, jak puszki
aerozolowe i nie składować, ani nie używać
benzyny lub innych materiałów łatwopalnych.
4
Płyn (nietoksyczny) znajdujący się we
wkładach chłodzących (w niektórych modelach)
nie nadaje się do picia. Nie spożywać kostek lodu
ani lizaw lodowych zaraz po wyjęciu z
zamrażarki, gdyż może to spowodować
odmrożenia.
Wprzypadku produktów, w których ltr
znajduje się wewnątrz pokrywy wentylatora,
musi on być zawsze na swoim miejscu podczas
pracy chłodziarki.
Nie przechowywać szklanych pojemników
zpłynami wkomorze zamrażarki, ponieważ
mogą pęknąć.
Nie zasłaniać wentylatora (jeśli jest w
wyposażeniu) produktami spożywczymi.
Po włożeniu żywności sprawdzić, czy drzwiczki
komór zamykają się prawidłowo, zwłaszcza
drzwiczki zamrażarki.
Uszkodzoną uszczelkę należy jak najszybciej
wymienić.
Komora chłodziarki powinna być używana
wyłącznie do przechowywania świeżych
produktów żywnościowych, natomiast komora
zamrażarki wyłącznie do przechowywania
mrożonek, zamrażania świeżych produktów oraz
przygotowywania kostek lodu.
Nie przechowywać nieopakowanej żywności
w komorze chłodziarki lub komorze zamrażarki,
aby unikać bezpośredniego kontaktu zich
powierzchniami wewnętrznymi.
Urządzenie może być wyposażone wspecjalne
komory (komora na świeżą żywność, komora
„Zero Degree” itd.).
Jeśli wbroszurze danego produktu nie określono
inaczej, można je wyjąć, zachowując wnoważne
poziomy wydajności.
C-pentan jest stosowany jako czynnik
porotwórczy wpiance izolacyjnej ijest
gazem palnym.
Najbardziej odpowiednie komory urządzenia, w
których należy przechowywać określone rodzaje
żywności, biorąc pod uwagę żny rozkład
temperatur w żnych komorach urządzenia, są
następujące:
- Komora chłodziarki:
1) rny obszar drzwi komory lowki - strefa
temperatury: Przechować owoce tropikalne,
puszki, napoje, jajka, sosy, pikle, masło, dżemy
2) Środkowa część komory chłodziarki - strefa
niskiej temperatury: Przechowywać sery, mleko,
nabiał, artykuły delikatesowe, jogurty
3) Dolna strefa komory chłodziarki - strefa
najchłodniejsza: Przechowywać wędliny, desery,
mięso i ryby, sernik, świeży makaron, kwaśną
śmietanę, pesto/ salsę, domowe jedzenie, masę
do ciasta, budyń i ser śmietankowy
4) Szuada na owoce i warzywa na dole komory
chłodziarki: Przechowywać warzywa i owoce (z
wyjątkiem owow tropikalnych)
5) Komora chłodziarki: Mięso i ryby przechowywać
wyłącznie w najzimniejszej szuadzie - Komora
zamrażarki.
Komora strefy 4-gwiazdkowej (****) jest
odpowiednia do zamrażania żywności o
temperaturze otoczenia i do przechowywania
mrożonek, ponieważ temperatura jest
równomiernie rozprowadzona w całej komorze.
Zakupione mrożonki posiadają datę ważności
podaną na opakowaniu. Data ta uwzględnia
rodzaj przechowywanej żywności, dlatego
należy jej przestrzegać. Świeża żywność powinna
być przechowywana w następujących terminach:
1-3 miesiące dla sera, owoców morza, lodów,
szynki/ kiełbasy, mleka, świeżych płynów; 4
miesiące dla steków lub kotlew (wołowych,
jagnięcych, wieprzowych); 6 miesięcy dla masła
lub margaryny, drobiu (kurczaka, indyka); 8-12
miesięcy dla owoców (z wyjątkiem cytrusów),
pieczonego mięsa (wołowego, wieprzowego,
jagnięcego), warzyw. Daty ważności na
opakowaniach żywności przechowywanej w
stree 2-gwiazdkowej muszą być przestrzegane.
Aby uniknąć zanieczyszczenia żywności, należy
przestrzegać następujących zasad:
Otwieranie drzwi na długi czas może
spowodować znaczny wzrost temperatury w
komorach urządzenia.
Regularnie czyścić powierzchnie, które mogą
wejść w kontakt z żywnością i dostępnymi
systemami odwadniającymi.
Czyścić zbiorniki wody, jeśli nie były używane
przez 48 godzin; przepłukać system wodny
podłączony do źródła wody, jeśli woda nie była
pobierana przez 5 dni.
Surowe mięso i ryby przechowywać w
odpowiednich pojemnikach w lowce, tak aby
nie miały kontaktu z innymi produktami
spożywczymi i aby nie kapało z nich na te
produkty.
Dwugwiazdkowe komory mrożonej żywności
są odpowiednie do przechowywania wstępnie
zamrożonej żywności, przechowywania lub
robienia lodów i kostek lodu.
Nie zamrażać świeżej żywności w komorach o
klasie mrożenia jedno-, dwu- lub trzygwiazdkowej.
Jeśli urządzenie chłodnicze pozostanie puste
przez dłuższy czas, należy je wyłączyć, rozmrozić,
wyczyścić, osuszyć, a także zostawić otwarte
5
drzwi, aby zapobiec rozwojowi pleśni wewnątrz
urządzenia.
INSTALACJA
Urządzenie musi być przytrzymywane oraz
montowane przez co najmniej dwie osoby
ryzyko obrażeń. Podczas wypakowywania i
instalacji stosować rękawice ochronne - ryzyko
skaleczenia.
Instalacje, w tym instalacje wodne (jeżeli
dotyczy), podłączenia elektryczne i wszelkie
naprawy powinny być przeprowadzane przez
wykwalikowanego technika. Nie naprawiać ani
nie wymieniać żadnej części urządzenia jeśli nie
jest to wyraźnie dozwolone w instrukcji obsługi.
Nie należy pozwalać dzieciom zbliżać się do
miejsca instalacji. Po rozpakowaniu urządzenia
należy sprawdzić, czy nie zostało uszkodzone
podczas transportu. W przypadku problemów,
należy skontaktować się z najbliższym serwisem
technicznym. Po zakończeniu instalacji,
niepotrzebne elementy opakowania (plastik,
elementy ze styropianu, itd.) należy
przechowywać poza zasięgiem dzieci - ryzyko
uduszenia. Przed przystąpieniem do
jakichkolwiek czynności montażowych
urządzenie należy odłączyć od zasilania
elektrycznego – ryzyko porażenia prądem.
Podczas instalacji dopilnować, aby urządzenie
nie uszkodziło przewodu zasilającego - ryzyko
pożaru lub porażenia prądem. Urządzenie
można uruchomić dopiero po zakończeniu
instalacji.
Zachować ostrożność, aby nie uszkodzić
podłogi (np. parkietu) podczas przemieszczania
urządzenia. Urządzenie należy zainstalować na
podłożu oodpowiedniej wytrzymałości
iwmiejscu odpowiednim do jego masy,
rozmiarów iprzeznaczenia. Ustawiając
urządzenie odpowiednio, należy upewnić się, że
nie znajduje się ono w pobliżu źródeł ciepła i że
stoi stabilnie na podłodze, na wszystkich czterech
żkach. Należy wnież sprawdzić za pomocą
poziomnicy, czy jest ono dokładnie
wypoziomowane. Przed włączeniem urządzenia
należy odczekać co najmniej dwie godziny, aby
obwód chłodzenia był w pełni efektywny.
OSTRZEŻENIE: Ustawiając urządzenie,
upewnić się, że przed zasilania nie jest
zablokowany lub uszkodzony.
OSTRZEŻENIE: Aby uniknąć ryzyka związanego
zbrakiem stabilności, pozycjonowanie lub
mocowanie urządzenia należy przeprowadzić
zgodnie zinstrukcjami producenta.
Nie wolno umieszczać chłodziarki w taki sposób,
aby przewód metalowy kuchenki gazowej, rury
kanalizacyjne lub przewody elektryczne stykały
się z tylną ścianką chłodziarki (skraplaczem).
Aby zapewnić odpowiednią wentylację,
należy pozostawić trochę miejsca nad i po obu
stronach urządzenia. Odległość pomiędzy tylną
ścianką urządzenia a ścianą za urządzeniem
powinna wynosić co najmniej 50 mm, aby
uniknąć kontaktu z gorącą powierzchnią.
Zmniejszenie tej odległości spowoduje
zwiększenie zużycia energii przez produkt.
Przed podłączeniem urządzenia do źródła
zasilania należy odłączyć przewód zasilający od
połączenia skraplacza.
ZASADY BEZPIECZNEGO PODŁĄCZENIA
ELEKTRYCZNEGO
Musi istnieć możliwość odłączenia urządzenia
od źródła zasilania przez wyjęcie wtyczki (jeśli
wtyczka jest dostępna) lub za pomocą
dostępnego przełącznika wielobiegunowego,
zainstalowanego wprzewodzie do gniazda
zasilania zgodnie zobowiązującymi normami
krajowymi; urządzenie musi także posiadać
uziemienie zgodne zobowiązującymi normami
krajowymi dotyczącymi sprzętu elektrycznego.
Nie stosować przedłużaczy, rozdzielaczy ani
adapterów. Po zakończeniu instalacji użytkownik
nie powinien mieć dostępu do podzespołów
elektrycznych urządzenia. Nie korzystać z
urządzenia, będąc mokrym lub na boso.
Nie uruchamiać urządzenia, jeżeli kabel zasilający
lub wtyczka są uszkodzone, nie działa ono
prawidłowo lub zostało uszkodzone bądź
upuszczone.
Jeśli przewód zasilający jest uszkodzony, ze
wzglęw bezpieczeństwa jego wymianę na
identyczny należy zlecić przedstawicielowi
producenta, serwisowi technicznemu lub innej
wykwalikowanej osobie ryzyko porażenia
prądem.
OSTRZEŻENIE: Nie umieszczać gniazdek
ruchomych o kilku wejściach lub przenośnych
źródeł energii z tyłu urządzenia.
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA
OSTRZEŻENIE: Sprawdzić, czy urządzenie
zostało wyłączone i odłączone od źródła zasilania
przed przystąpieniem do czynności
konserwacyjnych. Aby uniknąć ryzyka obrażeń
ciała, należy używać rękawic ochronnych (ryzyko
skaleczenia) i butów ochronnych (ryzyko
stłuczenia) pamiętać o obsłudze przez dwie
osoby (zmniejszenie obciążenia); w żadnym
przypadku nie stosować urządzeń parowych do
czyszczenia (ryzyko porażenia prądem).

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756