Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje LIEBHERR
›
Instrukcja Lodówka LIEBHERR CUEFE 331 181.2cm Srebrna
Znaleziono w kategoriach:
Lodówki
(160)
Wróć
Instrukcja obsługi Lodówka LIEBHERR CUEFE 331 181.2cm Srebrna
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Instruk
cja obs
ł
ugi
Ch
ł
odziarko-
zamra
ż
ark
a
20240405
7086293 - 00
CU
... 23
../28../33
..
Zawarto
ś
ć
1
Prezen
tacja urz
ą
dzenia.........................................
2
1.1
Przegl
ą
d urz
ą
dzenia i wyposa
ż
enia..........................
2
1.2
Zakres zast
osowania urz
ą
dzenia..............................
2
1.3
Z
godno
ś
ć.......................................................................
3
1.4
Substancje SVHC zgodnie z r
ozporz
ą
dzeniem
REACH............................................................................
3
1.
5
Baza danych produktów EPREL.................................
3
1.6
Wymiary do zabudowy................................................
3
1.7
Osz
cz
ę
dzanie energii...................................................
3
2
Ogólne zasady bezpiecze
ń
stwa............................
4
3
Elementy obs
ł
ugi i wska
ź
niki...............................
5
3
.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania..................................
5
4
Uruchomienie........................................................
5
4.1
T
ransportowanie urz
ą
dz
enia......................................
5
4.2
Ustawianie urz
ą
dzenia................................................
5
4.3
Zmiana kierunku otwier
ania drzwi............................
7
4.4
Zabudowa w ci
ą
gu szaf
ek kuchennych...................
8
4.
5
Utylizacja opakowania................................................
8
4.6
Pod
łą
czanie urz
ą
dzenia..............................................
8
4.7
W
łą
czanie urz
ą
dzenia.................................................
9
5
Obs
ł
uga.................................................................
9
5
.1
Ch
ł
odziarka...................................................................
9
5
.2
Zamra
ż
alnik...................................................................
10
6
K
onserwacja..........................................................
11
6.1
Rozmra
ż
anie r
ę
czne.....................................................
11
6.2
Czyszczenie urz
ą
dzenia..............................................
11
6.3
Wymiana o
ś
wietlenia wewn
ę
trznego.......................
12
6.4
Serwis............................................................................
12
6.
5
Klasa efektywno
ś
ci energetycznej o
ś
wie
tlenia......
13
7
Us
terki...................................................................
13
8
Wy
łą
czanie urz
ą
dzenia.........................................
14
8.1
Wy
łą
czanie urz
ą
dzenia...............................................
14
8.2
Wy
łą
czenie urz
ą
dzenia...............................................
14
9
Utylizacja...............................................................
14
9
.1
Przygotowanie urz
ą
dz
enia do utylizacji...................
14
9
.2
Utylizacja urz
ą
dzenia w sposób przyjazny dla
ś
rodowiska....................................................................
15
Producent ci
ą
gle pr
acuje nad ulepszaniem wszystkich
typów i modeli urz
ą
dze
ń
. Dlatego prosim
y o zrozumienie,
i
ż
jeste
ś
my zmuszeni zas
trzec sobie prawo wpr
owadzenia
zmian kszta
ł
tu, wyposa
ż
enia i r
ozwi
ą
za
ń
techniczny
ch.
W celu zapoznania si
ę
ze wszystkimi zale
tami nowego urz
ą
‐
dzenia zalecamy uwa
ż
ne przeczytanie wsk
azówek zawar
‐
tych w niniejsz
ej instruk
cji.
Instruk
cja zosta
ł
a opracow
ana dla kilku modeli urz
ą
dze
ń
.
Mog
ą
zatem wyst
ę
pować pewne r
ó
ż
nice pomi
ę
dzy opisem
i urz
ą
dzeniem. F
ragmenty dotycz
ą
ce tylk
o okre
ś
lonych urz
ą
‐
dze
ń
s
ą
zaznaczone gwiazdk
ą
(*
).
Instruk
cje robocze s
ą
wyr
ó
ż
nione symbolem
, a wyniki
dzia
ł
a
ń
symbolem
.
1
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
1.1
Przegl
ą
d urz
ą
dzenia i wyposa
ż
enia
Wsk
azówka
u
Produkty spo
ż
ywcz
e podzielić zgodnie
z
ilustr
acj
ą
.
W
ten
sposób urz
ą
dzenie pracuje ener
gooszcz
ę
dnie.
u
Pó
ł
ki, szuflady lub kosz
e
w
stanie dostawy s
ą
r
ozmie‐
szczone tak, by uzysk
ać optymaln
ą
ef
ektywno
ś
ć energe‐
tyczn
ą
.
Fig.
1
(1)
Pó
ł
ki, regulowane
(8)
Pojemniki na warzywa,
sa
ł
at
ę
, owoce
(2)
Pojemnik na jajka
(9)
T
abliczka znamionowa
(3)
Pó
ł
ki na drzwiach,
regulowane
(10)
Wysokie szuflady zamr
a‐
ż
alnika
(4)
W
łą
cznik/
wy
łą
cznik
i termostat or
az o
ś
wie‐
tlenie wewn
ę
trzne
(11)
Nó
ż
ki przednie
(5)
Odp
ł
yw wody
z topnienia
(12)
Pojemnik na kos
tki lodu
(6)
Ruszt na butelki
(13)
Uchwyt wpuszczany
(7)
Najzimniejsza stre
fa
komory ch
ł
odniczej, do
przechowywania deli‐
katnych, szybk
o psuj
ą
‐
cych si
ę
produkt
ów
1.2
Zakres zas
tosowania urz
ą
dz
enia
U
ż
ytk
owanie zgodne z prz
eznaczeniem
Urz
ą
dzenie jest prz
eznaczone wy
łą
cznie do
ch
ł
odzenia pr
oduktów spo
ż
ywczych
w
ś
r
odo‐
wisku domowym lub podobnym. Zalicza si
ę
do tego np. u
ż
ytk
owanie
-
w
prywatnych kuchniach, pensjonatach z
e
ś
niadaniem,
-
przez go
ś
ci
w
dworkach, ho
telach, mote‐
lach oraz inny
ch miejscach noclegowych,
-
przy cateringach oraz podobn
ych us
ł
ugach
w handlu hurtowym.
Urz
ą
dzenie nie jest prz
eznaczone do st
oso‐
wania w formie urz
ą
dz
enia do zabudowy
.
Ka
ż
de inne zast
osowanie jest niedopusz
‐
czalne.
Przewidziane u
ż
ytk
owanie niezgodne
z
prze‐
znaczeniem
Stanowczo zabr
ania si
ę
:
-
Przechowywania i ch
ł
odzenia lek
ów
,
plazmy krwi, prepar
atów laboratoryjny
ch
oraz inny
ch materia
ł
ów i produktów
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
2
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
wymienianych w dyr
ektywie dotycz
ą
cej
produktów medy
cznych 2007
/
4
7
/WE
-
Stosowania na obszar
ach zagro
ż
onych
wybuchem
U
ż
ytkow
anie urz
ą
dzenia niezgodne z prz
ezna‐
czeniem mo
ż
e dopr
owadzić do uszkodzenia
lub zepsucia przechowywan
ych towar
ów
.
Klasy klimatyczne
Zale
ż
nie od klasy klimatycznej urz
ą
dz
enie jest
przeznaczone do pr
acy
w obr
ę
bie wsk
azanych
granic temper
atury otoczenia. Klasa klima‐
tyczna obowi
ą
zuj
ą
ca dla danego urz
ą
dzenia
podana jest na tabliczce znamionowej.
Wsk
azówka
u
Aby zagwar
antować pr
awid
ł
ow
ą
prac
ę
,
przestrz
egać podanych temper
atur
otoczenia.
Klasa klima‐
tyczna
T
emperatura o
toczenia
SN
10°C do 32°C
N
16°C do 32°C
ST
16°C do 38°C
T
16°C do 43°C
SN-ST
10°C do 38°C
SN-
T
10°C do 43°C
1.3
Z
godno
ś
ć
Szczelno
ś
ć obiegu czynnika ch
ł
odnicz
ego zosta
ł
a poddana
kontr
oli. Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
odpowiednimi przepisami
bezpiecze
ń
stwa i odpowiednimi dyr
ektywami.
Na rynek UE:
Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
dyr
ektyw
ą
2014/53/EU
.
Na rynek GB:
Urz
ą
dzenie jest zgodne
z
Radio E
quipment
Regulations 2017 SI 2017 No. 1206.
Pe
ł
ny teks
t deklaracji zgodno
ś
ci UE jes
t dost
ę
pny pod
nast
ę
puj
ą
cym adr
esem: www
.Liebherr
.com
1.4
Substancje SVHC z
godnie z ro
zpo‐
rz
ą
dzeniem REACH
W poni
ż
szym linku mo
ż
na sprawdzić, czy urz
ą
‐
dzenia zawiera subs
tancje SVHC zgodnie z r
ozporz
ą
‐
dzeniem REACH:
home.liebherr
.com/
de/
deu/
de/liebherr
-
erleben/
nachhaltigk
eit/
umwelt/
scip/
scip.html
1.5
Baza dan
ych pr
oduktów EPREL
Od 1 marca 2021 inf
ormacje odno
ś
nie etykietow
ania ener
‐
getycznego or
az wymaga
ń
dotycz
ą
cych ek
oprojektu mo
ż
na
znale
ź
ć
w
europejskiej bazie dan
ych produkt
ów (EPREL).
Baza danych pr
oduktów jest dost
ę
pna pod adr
esem https:/
/
eprel.ec.
europa.eu/
. Po wej
ś
ciu na s
tron
ę
wy
ś
wie
tli si
ę
pole‐
cenie wpisania identyfikator
a modelu. Identyfikator modelu
jest podany na tabliczce znamionowej.
1.6
Wymiary do zabudowy
Fig.
2
H
CU... 23
..
1372
CU... 28..
1612
CU... 33
../ CU 33..
1812
K
Gw 1855 2E
1812
x
W
przypadku urz
ą
dze
ń
z
do
łą
czonymi elementami dy
stan‐
sowymi wymiary zwi
ę
kszaj
ą
si
ę
o
35 mm
(patrz
4.2 Usta‐
wianie urz
ą
dzenia) .
1.7
Osz
cz
ę
dzanie energii
-
Nale
ż
y zawsze dbać o dobr
ą
wen
tylacj
ę
. Nie zakrywać
otworów wen
tylacyjnych wzgl. kr
atek wentylacyjnych.
-
Nie nale
ż
y ustawiać urz
ą
dzenia
w
miejscach nar
a
ż
onych
na bezpo
ś
rednie dzia
ł
anie pr
omieni s
ł
onecznych, ani
obok grzejnika itp.
-
W
przypadku ustawienia urz
ą
dzenia bezpo
ś
r
ednio przy
piekarniku zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e si
ę
nieco zwi
ę
kszy
ć. Jest
to uzale
ż
nione od okresu
i
in
tensywno
ś
ci u
ż
ytk
owania
piekarnika.
-
Zu
ż
ycie ener
gii jest zale
ż
ne od warunk
ów
w miejscu usta‐
wienia np. od temperatury o
toczenia
(patrz
1.2 Zakres
zastosowania urz
ą
dzenia) .
W
przypadku podwy
ż
sz
onej
temperatury o
toczenia zu
ż
ycie ener
gii mo
ż
e by
ć wi
ę
ksze.
-
Otwierać urz
ą
dzenie na mo
ż
liwie jak najkrótszy czas.
-
Im ustawiona b
ę
dzie ni
ż
sza temper
atura, tym zu
ż
ycie
energii b
ę
dzie wy
ż
sze.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze przechowywać posort
owane:
home.liebherr
.com/food
.
-
Wszys
tkie produkty spo
ż
ywcze prz
echowywać dobrze
zapakowane lub pod przykry
ciem. Pozwoli to unikn
ą
ć
powstania szronu.
-
Artyku
ł
y spo
ż
ywcze wyci
ą
gn
ą
ć na jak najkr
ótszy czas, by
zbytnio si
ę
nie nagrza
ł
y
.
-
Wk
ł
adanie ciep
ł
ych potraw: odczekać a
ż
os
tygn
ą
do
temperatury pok
ojowej.
-
Produkty mr
o
ż
one r
ozmra
ż
ać w
komorze ch
ł
odziarki.
-
Je
ż
eli w urz
ą
dzeniu wytworzy
ł
a si
ę
gruba war
stwa
szronu: r
ozmro
zić urz
ą
dzenie.
Pre
zentacja urz
ą
dz
enia
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
3
Osady kurzu zwi
ę
kszaj
ą
zu
ż
ycie ener
gii:
-
Agregat ch
ł
odziarki wr
az z wymienni‐
kiem ciep
ł
a - metalowa kratk
a z ty
ł
u
urz
ą
dzenia - nale
ż
y odkurzać raz
w r
oku.
2
Ogólne zasady bezpiecze
ń
s
twa
Niniejsz
ą
instruk
cj
ę
obs
ł
ugi nale
ż
y starannie
przechowywać, aby zawsz
e mieć do niej
dost
ę
p.
W przypadku przekazania urz
ą
dz
enia nale
ż
y
równie
ż
prz
ekazać instruk
cj
ę
obs
ł
ugi nast
ę
p‐
nemu u
ż
ytkownik
owi.
W celu prawid
ł
owego i bezpiecznego
u
ż
ytkow
ania urz
ą
dzenia nale
ż
y zapoznać
si
ę
z niniejsz
ą
instruk
cj
ą
obs
ł
ugi przed
ro
zpocz
ę
ciem eksploatacji. Stosow
ać si
ę
stale do zawartych w niej ins
truk
cji, wska‐
zówek bezpiecze
ń
s
twa i wskaz
ówek ostrze‐
gawczych. S
ą
one isto
tne, aby prawid
ł
owo
i bezpiecznie zainstalować i ek
sploatować
urz
ą
dzenie.
Zagro
ż
enia dla u
ż
ytk
ownika:
-
Urz
ą
dzenie to mo
ż
e być u
ż
yw
ane przez
dzieci oraz prz
ez osoby
z
ogr
aniczonymi
zdolno
ś
ciami fizycznymi, sensory
cznymi
i
mentalnymi lub prze
z osoby posiadaj
ą
ce
niedostateczne do
ś
wiadczenie or
az wiedz
ę
,
gdy znajduj
ą
si
ę
one pod nadzor
em lub
je
ś
li zosta
ł
y poin
formowane
o
bezpieczn
ym
stosowaniu urz
ą
dz
enia oraz
o
mo
ż
liwych
zagro
ż
eniach. Dzieci nie mog
ą
si
ę
bawić
urz
ą
dzeniem. Czyszcz
enie
i
k
onserwacja
nie mo
ż
e by
ć przeprowadzane przez dzieci
nie b
ę
d
ą
ce pod nadzor
em. Dzieci
w
wieku
3-8 lat mog
ą
umieszczać pr
odukty
w
urz
ą
‐
dzeniu or
az je
z
niego wyjmować. Dzieci
w
wieku poni
ż
ej 3 lat nie mog
ą
przebyw
ać
w pobli
ż
u urz
ą
dzenia, je
ż
eli nie s
ą
w sposób
nieprzerwany nadz
orowane.
-
Gniazdk
o sieciowe musi być zawsz
e
ł
atwo
dost
ę
pne, aby w s
ytuacji awaryjnej mo
ż
liwe
by
ł
o jak najszybsze od
łą
cz
enie urz
ą
dzenia
od zasilania elektrycznego. Musi si
ę
znaj‐
dować poza obszar
em tylnej
ś
ciany urz
ą
‐
dzenia.
-
Podczas od
łą
czania urz
ą
dzenia od sieci,
zawsze chwytać za wtyczk
ę
. Nie ci
ą
gn
ą
ć
kabla.
-
W
razie us
terek wy
ci
ą
gn
ą
ć wtyk
z
gniazda
sieciowego b
ą
d
ź
wy
łą
czyć bezpiecznik.
-
Nie uszkodzić prz
ewodu zasilaj
ą
cego. Nie
eksploatować urz
ą
dz
enia
z
uszk
odzonym
przewodem zasilaj
ą
cym.
-
Naprawy
, ingerencje w urz
ą
dzenie or
az
wymian
ę
przewodu zasilaj
ą
cego nale
ż
y
powierzać wy
łą
cznie placówce serwi‐
sowej lub odpowiednio wykwalifik
owanemu
personelowi.
-
Montować, pod
łą
czać
i
utyliz
ować urz
ą
‐
dzenie zgodnie z
e wskazówk
ami zawartymi
w ins
truk
cji.
Zagro
ż
enie po
ż
ar
owe:
-
Zawarty
w
urz
ą
dzeniu czynnik ch
ł
odniczy
(dane na tabliczce znamionowej) jest przy
‐
jazny dla
ś
rodowisk
a, ale
ł
atwopalny
.
Wyp
ł
ywaj
ą
cy czynnik ch
ł
odniczy mo
ż
e ulec
zap
ł
onowi.
•
Nie wolno dopu
ś
cić do uszkodz
enia prze‐
wodów obiegu czynnika ch
ł
odniczego
.
•
W
ewn
ą
trz urz
ą
dzenia nie wolno manipu‐
lować
ź
ród
ł
ami zap
ł
onu.
•
W
ewn
ą
trz urz
ą
dzenia nie wolno u
ż
ywać
ż
adnych urz
ą
dze
ń
elektry
cznych (np.
myjek parowy
, grzejnik
ów
, lodziarek itp).
•
Je
ż
eli wydos
taje si
ę
czynnik ch
ł
odniczy:
Usun
ą
ć ogie
ń
lub
ź
ród
ł
a zap
ł
onu, znajdu‐
j
ą
ce si
ę
w pobli
ż
u miejsca nieszczelno
ś
ci.
Dobrze przewie
trzyć pomieszczenie.
Powiadomić serwis techniczny
.
-
W urz
ą
dzeniu nie wolno przechowywać
ż
adnych materia
ł
ów wybuchowy
ch ani
puszek zawier
aj
ą
cych aer
ozole z palnymi
propelen
tami, takimi jak butan, propan,
pentan itp. T
akie puszki z aer
ozolami mo
ż
na
ro
zpoznać na podstawie nadruk
owanego
opisu zawarto
ś
ci lub symbolu p
ł
omienia na
puszce. Ewen
tualnie ulatniaj
ą
ce si
ę
gazy
mog
ł
yby zapalić si
ę
w zetkni
ę
ciu z cz
ęś
‐
ciami elektrycznymi.
-
Pal
ą
ce si
ę
ś
wiece, lampy i inne przedmio
ty
z otwartym p
ł
omieniem trzymać z dala od
urz
ą
dzenia, aby go nie podpalić.
-
Butelki
z
napojami alk
oholowymi lub inne
pojemniki
z
alkoholem nale
ż
y przecho‐
wywać wy
łą
cznie szcz
elnie zamkni
ę
te.
Ewentualnie wyp
ł
ywaj
ą
cy alk
ohol móg
ł
by
zapalić si
ę
w zetkni
ę
ciu z cz
ęś
ciami elek
‐
trycznymi.
Niebezpiecze
ń
stw
o spadni
ę
cia lub wywró‐
cenia:
-
Coko
ł
u, szuflad, drzwi it
d. nie wolno
u
ż
ywać jak
o podnó
ż
k
ów
, nie wolno
stosować ich jak
o podparcia. Dotyczy t
o
zw
ł
aszcza dzieci.
Niebezpiecze
ń
stw
o zatrucia
ż
ywno
ś
ci
ą
:
-
Nie spo
ż
ywać
ż
ywno
ś
ci z przekr
oczon
ą
dat
ą
przydatno
ś
ci do spo
ż
y
cia.
Ogólne zasady bezpiecze
ń
s
twa
4
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
Niebezpiecze
ń
stw
o odmro
ż
e
ń
, utraty czucia
lub bólu:
-
Unikać d
ł
ugo
trwa
ł
ego k
ontaktu sk
óry
z zimnymi powierzchniami lub z ch
ł
o‐
dziarko-
zamra
ż
ark
ą
albo przedsi
ę
wzi
ą
ć
odpowiednie
ś
rodki os
tro
ż
no
ś
ci, np. u
ż
yć
r
ę
k
awic.
Niebezpiecze
ń
stw
o zranienia osób
i uszk
odzenia urz
ą
dzenia:
-
Gor
ą
ca par
a mo
ż
e spowodować obra
ż
enia.
Do ro
zmra
ż
ania nie wolno u
ż
ywać urz
ą
dz
e
ń
elektryczny
ch do ogrzewania, urz
ą
dze
ń
do
czyszczenia par
ą
pod ci
ś
nieniem, otwar
‐
tego ognia ani spray
ów rozmra
ż
aj
ą
cy
ch.
-
Nie u
ż
ywać ostrych prz
edmiotów do
usuwania lodu.
Ryzyk
o zgniecenia:
-
Nie si
ę
gać do zawiasu podczas otwier
ania
i
zamykania drzwi. Mo
ż
e doj
ś
ć do zakle‐
szczenia si
ę
palców
.
Symbole na urz
ą
dzeniu:
Symbol ten mo
ż
e si
ę
znajdować na spr
ę
‐
ż
arce. Odnosi si
ę
do oleju umieszcz
onego
w
spr
ęż
ar
ce
i
wskazuje na nast
ę
puj
ą
ce
niebezpiecze
ń
stwo: Mo
ż
e być
ś
miertelny
w
przypadku po
ł
kni
ę
cia
i
przedostania
si
ę
do dróg oddechowych. W
skazówka
ta jest isto
tna jedynie
w
przypadku recy‐
klingu. Brak niebezpiecze
ń
s
twa
w
trak
cie
normalnej eksploatacji.
Symbol ten znajduje si
ę
na spr
ęż
ar
ce
i
wskazuje na zagro
ż
enie zwi
ą
zane
z
substancjami palnymi. Nie usuwać
naklejki.
T
aka lub podobna naklejka mo
ż
e znaj‐
dować si
ę
z
ty
ł
u urz
ą
dzenia. W
skazuje
ona,
ż
e na drzwiach i/lub
w
obudowie znaj‐
duj
ą
si
ę
pró
ż
niowe panele iz
olacyjne (VIP)
lub panele perlitowe. Wsk
azówka ta jest
istotna jedynie
w
przypadku r
ecyklingu. Nie
usuwać naklejki.
Nale
ż
y przestrz
egać wskaz
ówek ostrzega‐
wczych or
az innych specjalnych wsk
azówek
podanych w
innych ro
zdzia
ł
ach:
NIEBEZPIE‐
CZE
Ń
STWO
inf
ormuje o bezpo
ś
rednio niebez
‐
piecznej sytuacji, która w r
azie
zlekcewa
ż
enia spowoduje
ś
mierć
lub ci
ęż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRZE
‐
Ż
ENIE
informuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować
ś
mier
ć
lub ci
ęż
kie obra
ż
enia cia
ł
a.
OSTRO
Ż
NIE
in
formuje o niebezpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować lekkie lub
ś
rednie obr
a
ż
enia cia
ł
a.
UW
AGA
informuje o niebe
zpiecznej
sytuacji, która w r
azie zlekcewa‐
ż
enia mo
ż
e spowodować szk
ody
rzeczowe.
Wska‐
zówka
oznacza ogólne u
ż
yt
eczne wska‐
zówki i porady
.
3
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
3
.1
Elementy obs
ł
ugi i ster
owania
Fig.
3
(1)
T
ermostat
(2)
Przycisk SuperCool
4
Uruchomienie
4.1
T
ransport
owanie urz
ą
dzenia
u
T
ransportować urz
ą
dzenie w opak
owaniu.
u
T
ransportować urz
ą
dzenie w po
zycji stoj
ą
cej.
u
Nie transportować urz
ą
dz
enia wjedn
ą
osob
ę
.
4.2
Ustawianie urz
ą
dzenia
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru na skut
ek wilgoci!
W razie zwil
ż
enia elemen
tów znajduj
ą
cych si
ę
pod napi
ę
‐
ciem lub przewodu zasilaj
ą
cego mo
ż
e doj
ś
ć do zwar
cia.
u
Urz
ą
dzenie jest prze
znaczone do zastosowa
ń
w pomie‐
szczeniach zamkni
ę
ty
ch. Nie nale
ż
y u
ż
ytkować urz
ą
‐
dzenia na zewn
ą
trz lub w miejscach wilgotn
ych albo
nara
ż
on
ych na kon
takt z rozpry
skami wody
.
OSTRZE
Ż
ENIE
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru
z
powodu niepr
awid
ł
owego
ustawienia!
Je
ś
li kabel sieciowy lub wtyczk
a dotyka tylnej
ś
ciany urz
ą
‐
dzenia, wibracje urz
ą
dz
enia mog
ą
uszkodzić k
abel sieciowy
lub wtyczk
ę
, powoduj
ą
c zwarcie.
u
Podczas ustawiania urz
ą
dzenia nale
ż
y upewnić si
ę
,
ż
e
pod urz
ą
dzeniem nie jest zakleszcz
ony
ż
aden kabel
sieciowy
.
u
Urz
ą
dzenie ustawić
w
ten sposób, b
y nie styka
ł
o si
ę
z
ż
adn
ą
wtyczk
ą
lub k
ablem sieciowym.
u
Nie pod
łą
czać urz
ą
dze
ń
do gniazdek w obszarze tylnej
ś
ciany urz
ą
dzenia.
u
Listew zasilaj
ą
cych lub r
ozdzielaczy or
az innych elektr
o‐
nicznych urz
ą
dze
ń
(jak np. tr
ansformat
or halogenów)
nie
wolno umieszczać i eksploatować za urz
ą
dz
eniami.
Elementy obs
ł
ugi i wsk
a
ź
niki
* zale
ż
ne od modelu i wyposa
ż
enia
5
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Tekken 8
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na dzień mamy
Prezent na komunię
Ranking smartwatchy
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Co można pakować próżniowo?
Wymiana matrycy w laptopie – ile kosztuje?
Dofinansowanie do rowerów elektrycznych 2025
To już koniec wsparcia dla Skype. Co to oznacza dla użytkowników po 22 latach korzystania z komunikatora?
Jaki aparat do vlogowania wybrać?
Technologia No Frost – nowoczesne chłodzenie bez szronu
Rodzaje i zastosowanie obroży dla kota
Gdzie ustawić kuwetę dla kota?
Czym jest MagSafe? Poznaj technologię, która upraszcza życie
Kody do The Forest – przedmioty, mutanty, budowanie i wiele więcej
Jaki pokrowiec na samochód wybrać?
Telewizor w sypialni - czym się kierować podczas wyboru?
Kolagen od A do Z – wszystko, co musisz wiedzieć
Ranking zmywarek do zabudowy 45 cm [TOP10]
Ranking inhalatorów dla dzieci [TOP10]
Sprawdź więcej poradników