Znaleziono w kategoriach:
Okap MAAN Santina 2 80 Czarny 410m3/h 64dB klasa A

Instrukcja obsługi Okap MAAN Santina 2 80 Czarny 410m3/h 64dB klasa A

Wróć
Instrukcja obsługi okapu wyspowego
SANTINA 2 80
MAAN Sp. z o.o.
Podole 9, 05-600 Grójec
Tel./fax + 48 6645056
E-mail: info@maan.pl
www.maan.pl
Strona 2
Wer V2.10
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Nasze urządzenie zaprojektowane zostało z myślą
o spełnieniu Państwa oczekiwań w zakresie funkcjonalności oraz estetyki. Z pewnością stanowić
będzie element zarówno praktyczny jak i dekoracyjny każdej kuchni. Mamy nadzieję, że urządzenie
to będzie Państwu służyć przez wiele lat.
Firma MAAN posiada certyfikat zarządzania jakością ISO 9001, ISO14001
Przed przystąpieniem do prac montażowych okapu należy dokładnie zapoznać się z treścią
niniejszej obsługi. Dzięki temu unikną Państwo błędów podczas instalacji oraz problemów z obsługą
okapu.
Okap kuchenny przeznaczony jest do stosowania w indywidualnych gospodarstwach domowych,
służy on do eliminowania oparów i zapachów powstałych podczas przyrządzania potraw.
UWAGA: Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe wskutek
niepoprawnego montażu lub użytkowania niezgodnego z niniejszą instrukcją obsługi.
- Ostrzeżenie, należy zwrócić szczególną uwagę na wyróżniony zapis.
Ogólne warunki bezpieczeństwa i montażu
Niniejszą instrukcję obsługi należy zachować, aby móc z niej skorzystać w
każdej chwili.
Należy zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji obsługi, która zawiera
dokładne informacje dotyczące instalacji, montażu i konserwacji okapu.
Okap może różnić się pod względem wyglądu od okapu przedstawionego na
rysunkach w niniejszej instrukcji, ale zalecenia dotyczące obsługi, konserwacji i
montażu okapu pozostają niezmienione.
Nie należy dokonywać zmian elektrycznych czy mechanicznych w okapie.
Nie należy podłączać urządzenia do sieci przed ukończeniem montażu.
Wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne należy wykonywać
w rękawicach ochronnych.
Nie należy używać okapu bez prawidłowo zamontowanego filtra.
Montaż niezgodny z instrukcją obsługi może powodować zagrożenie
porażeniem elektrycznym.
Pod okapem kuchennym nie wolno używać otwartego ognia.
Strona 3
Wer V2.10
Posiłki przygotowywane na bazie tłuszczu powinny być stale nadzorowane,
gdyż przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
Zasysane powietrze przez okap nie może być odprowadzane do kanału
kominowego użącego do odprowadzania spalin z urządzeń spalających gaz lub
inne paliwo (nie dotyczy to okapów z obiegiem zamkniętym).
Jeżeli w gospodarstwie domowym oprócz okapu, eksploatuje się inne
urządzenia o zasilaniu nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki
przepływowe, termy) należy zadbać o wystarczającą wentylację pomieszczeń
(dopływ powietrza).
Przewód zasilający nie może dotykać gorącej powierzchni.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony.
Wymiana uszkodzonego przewodu zasilającego może być wykonana
wyłącznie przez producenta, serwis lub wykwalifikowanego specjalistę.
Okap powinien być czyszczony zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
przynajmniej raz w miesiącu lub co 35 godzin pracy okapu. Każdorazowo przed
czyszczeniem okapu, zasilanie okapu musi być odłączone (należy odłączyć
zasilanie okapu na wszystkich biegunach).
Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co najmniej 8 lat
i przez osoby o obniżonych możliwościach fizycznych, umysłowych i osoby o
braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony zostanie nadzór lub
instruktaż odnośnie użytkowania sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z
tym zagrożenia były zrozumiałe.
Dzieci nie mogą bawić się sprzętem.
Dzieci bez nadzoru nie mogą wykonywać czyszczenia i konserwacji.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może
grozić porażeniem prądem elektrycznym.
W stałej instalacji elektrycznej zasilającej okap, należy zastosować odłącznik,
zgodny z przepisami dotyczącymi instalacji. Odłącznik powinien mieć przerwy
stykowe na wszystkich biegunach, zapewniające pełne odłączenie w warunkach
przepięć kategorii III
UWAGA: Dostępne części mogą być gorące w czasie pracy kuchenki.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może grozić
porażeniem prądem elektrycznym.
Strona 4
Wer V2.10
Ochrona środowiska
To urządzenie zostało zaprojektowane i wykonane z materiałów oraz komponentów wysokiej jakości, które
nadają się do ponownego wykorzystania. Symbol przekreślonego kontenera na odpady umieszczony na wyrobie
(Rys. A) oznacza, że produkt podlega selektywnej zbiórce zgodnie z postanowieniami Dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2012/19/UE.
Jeżeli na wyrobie umieszczony jest symbol przekreślonego kontenera na odpady (Rys. B) oznacza, że produkt
zawiera baterie, które podlegają selektywnej zbiórce zgodnie z postanowieniami Dyrektywy Parlamentu
Europejskiego i Rady 2006/66/WE.
Takie oznakowanie informuje, że sprzęt elektryczny i elektroniczny oraz baterie (jeżeli występują) po okresie
użytkowania, nie mogą być wyrzucone wraz z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa domowego.
Użytkownik jest zobowiązany do oddania zużytego sprzętu oraz baterii (jeżeli występują) prowadzącym punkty
zbiórki zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego oraz baterii. Prowadzący punkty zbiórki, w tym lokalne
punkty zbiórki, sklepy oraz gminne jednostki, tworodpowiedni system umożliwiający oddanie tego sprzętu oraz
baterii (jeżeli występują). Prawidłowa utylizacja zużytego sprzętu oraz baterii (jeżeli występują) przyczynia się do
uniknięcia szkodliwych dla zdrowia ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z możliwości
obecności w sprzęcie i bateriach składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i przetwarzania
takiego sprzętu i baterii. Gospodarstwo domowe spełnia ważną rolę w przyczynianiu się do ponownego użycia i
odzysku, w tym recyklingu, zużytego sprzętu, na tym etapie kształtuje spostawy, które wpływana zachowanie
wspólnego dobra jakim jest czyste środowisko naturalne. Gospodarstwa domowe także jednym z większych
użytkowników drobnego sprzętu i racjonalne gospodarowanie nim na tym etapie wpływa na odzyskiwanie
surowców wtórnych. W przypadku niewłaściwej utylizacji tego produktu mogą zostać nałożone kary zgodnie z
ustawodawstwem krajowym.
Dane techniczne
Dane techniczne zawarte w niniejszej instrukcji obsługi oraz na dołączonych do okapu etykietach zostały
uzyskane poprzez wykonanie pomiarów i obliczeń zgodnie z wymogami rozporządzenia UE nr 65/2014 oraz
66/2014.
Rys. A
Rys. B
Li-FeS2
Strona 5
Wer V2.10
Obsługa
Okap jest przeznaczony do zasysania oparów podczas przygotowywania posiłków. Urządzenie pracuje jako
pochłaniacz: opary są oczyszczane z tłuszczu i zapachów, zanim zostaną zwrócone do pomieszczenia. Aby okap
pracował poprawnie należy przed uruchomieniem zainstalować filtr węglowy (Rys.9). Filtr węglowy jest
wyposażeniem standardowym i znajduje się w zestawie wraz z okapem.
Instalacja okapu
UWAGA: Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów
mocujących może grozić porażeniem prądem elektrycznym.
Minimalna odległość zawieszenia okapu między
powierzchnią, na której znajdują się naczynia na
urządzeniu grzewczym (kuchenka gazowa,
elektryczna), a najniższą częścią okapu
kuchennego (Rys.3) powinna wynosić, nie mniej
niż 45 cm dla kuchenek o zasilaniu elektrycznym
i nie mniej n 65 cm dla kuchenek gazowych.
Jeżeli w instrukcji obsługi urządzenia grzewczego
podana jest większa odległość instalowania okapu
kuchennego niż wskazana powyżej, należy
dostosować się do takich wskazań. Montaż okapu
do sufitu przedstawiony jest na rysunkach (Rys.4
- Rys.7). Przed montażem okapu należy upewnić
się czy element, do którego ma być
przymocowany okap, potrafi przenieść
wystarczające obciążenia. Okap powinien być
montowany bezpośrednio do stropu bądź do
konstrukcji nośnej, która jest adekwatnie
wytrzymała. Zabrania się montować okap do
elementów wiotkich typu płyty kartonowo -
gipsowe. Okap wyposażony jest w kołki mocujące do betonu. Podczas montażu należy przestrzegać ogólnie
obowiązujących przepisów dotyczących odprowadzenia powietrza z pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do instalacji należy:
Sprawdzić, czy wymiary zakupionego produktu są dostosowane do wybranego miejsca docelowego.
Odłączyć i usunąć (jeżeli istnieje taka możliwość) meble znajdujące się w obszarze instalacji okapu,
aby uzyskać łatwy dostęp do sufitu na którym ma być zamontowany okap. Jeśli nie jest to możliwe
należy zabezpieczyć elementy znajdujące się w pobliżu wykonywanych prac.
Sprawdzić, czy w pobliżu strefy montowania okapu znajdują się wyprowadzone przewody do
podłączenia okapu.
Sprawdzić, czy w miejscach w których będą wykonane wiercenia nie znajdują się przewody
instalacyjne (elektryczne, hydrauliczne itp.).
Wyposażyć się w następujące narzędzia: miarkę, ołówek, wiertar/wkrętarkę, wiertło Ø10, śrubokręt,
poziomicę.
Czynności montażowe:
1. Wyznaczyć elementu grzewczego i przenieść na sufit, gdzie będzie zamontowany okap.
Zaznaczyć wszystkie charakterystyczne punkty mocowań okapu. Użyć wiertarki i wywiercić otwory
(Rys. 4).
2. W wywiercone otwory włożyć kołki rozporowe.
3. Przez mocowanie sufitowe przełożyć linki montażowe (Rys. 5A), przykręcić podstawę mocowania do
sufitu za pomocą dołączonych śrub oraz podłączyć przewód zasilający (Rys. 5B.) i skręcić osłonę
mocowania wkrętami (Rys. 5C). Instalację okapu należy powierzyć osobie z odpowiednimi
uprawnieniami np. elektrykowi.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756