Znaleziono w kategoriach:
Okap MPM 60-OW-01N Inox 320m3/h 61dB klasa D

Instrukcja obsługi Okap MPM 60-OW-01N Inox 320m3/h 61dB klasa D

Wróć
MPM-60-OW-01A
MPM-60-OW-01N
MPM-60-OW-04
MPM agd S.A., ul. Brzozowa 3, 05-822 Milanówek Strona 2
Wer V2.9
Szanowni Państwo,
Dziękujemy za zaufanie i zakup naszego wyrobu. Nasze urządzenie zaprojektowane zostało z myślą
o spełnieniu Państwa oczekiwań w zakresie funkcjonalności oraz estetyki. Z pewnością stanowić
będzie element zarówno praktyczny jak i dekoracyjny każdej kuchni. Mamy nadzieję, że urządzenie
to będzie Państwu służyć przez wiele lat.
Przed przystąpieniem do prac montażowych okapu należy dokładnie zapoznać się z treścią
niniejszej obsługi. Dzięki temu unikną Państwo błędów podczas instalacji oraz problemów z obsługą
okapu.
Okap kuchenny przeznaczony jest do stosowania w indywidualnych gospodarstwach domowych,
służy on do eliminowania oparów i zapachów powstałych podczas przyrządzania potraw.
UWAGA: Producent nie ponosi odpowiedzialności za uszkodzenia powstałe wskutek
niepoprawnego montażu lub użytkowania niezgodnego z niniejszą instrukcją obsługi.
- Ostrzeżenie, należy zwrócić szczególną uwagę na wyróżniony zapis.
Ogólne warunki bezpieczeństwa i montażu
Niniejszą instrukcję obsługi należy zachować, aby móc z niej skorzystać w
każdej chwili.
Należy zapoznać się z treścią niniejszej instrukcji obsługi, która zawiera
dokładne informacje dotyczące instalacji, montażu i konserwacji okapu.
Okap może różnić się pod względem wyglądu od okapu przedstawionego na
rysunkach w niniejszej instrukcji, ale zalecenia dotyczące obsługi, konserwacji i
montażu okapu pozostają niezmienione.
Nie należy dokonywać zmian elektrycznych czy mechanicznych w okapie.
Nie należy podłączać urządzenia do sieci przed ukończeniem montażu.
Wszelkie czynności montażowe i konserwacyjne należy wykonywać
w rękawicach ochronnych.
Nie należy używać okapu bez prawidłowo zamontowanego filtra.
Montaż niezgodny z instrukcją obsługi może powodow zagrożenie
porażeniem elektrycznym.
Pod okapem kuchennym nie wolno używać otwartego ognia.
Posiłki przygotowywane na bazie uszczu powinny być stale nadzorowane,
gdyż przegrzany tłuszcz może się łatwo zapalić.
MPM agd S.A., ul. Brzozowa 3, 05-822 Milanówek Strona 3
Wer V2.9
Zasysane powietrze przez okap nie może być odprowadzane do kanału
kominowego służącego do odprowadzania spalin z urządzeń spalających gaz lub
inne paliwo (nie dotyczy to okapów z obiegiem zamkniętym).
Jeżeli w gospodarstwie domowym oprócz okapu, eksploatuje się inne
urządzenia o zasilaniu nieelektrycznym (np. piece na paliwa ciekłe, grzejniki
przepływowe, termy) należy zadbać o wystarczającą wentylację pomieszczeń
(dopływ powietrza).
Nie należy wyciągać wtyczki z gniazda sieciowego pociągając za przewód
zasilający.
Przewód zasilający nie może dotykać gorącej powierzchni.
Nie należy uruchamiać urządzenia, jeśli przewód zasilający jest uszkodzony.
Wymiana uszkodzonego przewodu zasilającego może być wykonana
wyłącznie przez producenta, serwis lub wykwalifikowanego specjalistę.
Okap powinien być czyszczony zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz
przynajmniej raz w miesiącu lub co 35 godzin pracy okapu. Każdorazowo przed
czyszczeniem okapu, zasilanie okapu musi być odłączone (należy wyjąć wtyczkę
zasilającą lub wyłączyć bezpieczniki).
Niniejszy sprzęt może być użytkowany przez dzieci w wieku co najmniej 8 lat
i przez osoby o obniżonych możliwościach fizycznych, umysłowych i osoby o
braku doświadczenia i znajomości sprzętu, jeżeli zapewniony zostanie nadzór lub
instruktaż odnośnie użytkowania sprzętu w bezpieczny sposób, tak aby związane z
tym zagrożenia były zrozumiałe.
Dzieci nie mogą bawić się sprzętem.
Dzieci bez nadzoru nie mogą wykonywać czyszczenia i konserwacji.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może
grozić porażeniem prądem elektrycznym.
UWAGA: Dostępne części mogą być gorące w czasie pracy kuchenki.
Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów mocujących może grozić
porażeniem prądem elektrycznym.
MPM agd S.A., ul. Brzozowa 3, 05-822 Milanówek Strona 4
Wer V2.9
Dane techniczne
Dane techniczne zawarte w niniejszej instrukcji obsługi oraz na dołączonych do okapu etykietach zostały
uzyskane poprzez wykonanie pomiarów i obliczeń zgodnie z wymogami rozporządzenia UE nr 65/2014 oraz
66/2014.
Przewód zasilający
Korpus okapu
Filtr przeciwtłuszczowy aluminiowy
Oświetlenie
Rys.1 Rysunek poglądowy okapu kuchennego
Płyta filtra
Sterowanie
mechaniczne
Rys. 2 Rysunek gabarytowy
596
555
266
205
240 125
490
O120
82
13 80
Obsługa
Okap jest przeznaczony do zasysania oparów podczas przygotowywania posiłków. Urządzenie może pracować
w dwóch trybach:
1. Jako wyciąg: opary usuwane na zewnątrz pomieszczenia za pomocą rury odprowadzającej. Rura
odprowadzająca nie jest dostępna w komplecie z urządzeniem i należy ją zakupić oddzielnie.
UWAGA:
Należy używać jak najkrótszego przewodu odprowadzającego opary.
Należy używać przewodu odprowadzającego o jak najgładszej powierzchni wewnętrznej (nie
zaleca się stosowania rur typu spiro).
Stosować przewód o jak najmniejszej liczbie zagięć (kąty zgięć nie powinny być większe niż 90o).
Nie zaleca się stosowania zmian przekroju przewodu (większego na mniejszy np. wylot powietrza
Ø150 mm na wylot powietrza Ø120mm).
UWAGA: Przewód odprowadzający należy zamontować na zewnętrzną część
kołnierza turbiny, zamontowany do wewnątrz - może przyczynić się do powstania
pożaru.
2. Jako pochłaniacz: opary oczyszczane z tłuszczu i zapachów zanim zostaną zwrócone do
pomieszczenia przez kratki w górnej osłonie komina. Aby okap pracował jako pochłaniacz należy
zainstalować filtr węglowy (Rys.7). Filtr węglowy nie jest wyposażeniem standardowym, należy
dokupić go u sprzedawcy.
MPM agd S.A., ul. Brzozowa 3, 05-822 Milanówek Strona 5
Wer V2.9
Instalacja okapu
UWAGA: Niezgodne z instrukcją zastosowanie śrub lub elementów
mocujących może grozić porażeniem prądem elektrycznym.
Minimalna odległość zawieszenia okapu między
powierzchnią, na której znajdują się naczynia na urządzeniu
grzewczym (kuchenka gazowa, elektryczna), a najniższą
częścią okapu kuchennego (Rys.3) powinna wynosić, nie
mniej niż 45 cm dla kuchenek o zasilaniu elektrycznym i
nie mniej niż 65 cm dla kuchenek gazowych. Jeżeli w
instrukcji obsługo urządzenia grzewczego podana jest
większa odległość instalowania okapu kuchennego niż
wskazana powyżej, należy dostosować się do takich
wskazań. Montaż okapu jest na rysunkach (Rys.4 - Rys.6)
Podczas montażu należy przestrzegać ogólnie
obowiązujących przepisów dotyczących odprowadzenia
powietrza z pomieszczeń.
Przed przystąpieniem do instalacji należy:
Sprawdzić, czy wymiary zakupionego produktu są dostosowane do wybranego miejsca docelowego.
Sprawdzić, czy w pobliżu strefy montowania okapu znajduje się gniazdko wtykowe i czy można
podłączyć okap do przewodu wentylacyjnego odprowadzającego opary na zewnątrz.
Sprawdzić, czy w miejscach w których będą wykonane wiercenia nie znajdują się przewody
instalacyjne (elektryczne, hydrauliczne itp.).
Sprawdzić, czy konstrukcja szafki pozwala na wycięcie otworu w taki sposób, by nie uszkodzić
narzędzi oraz całej konstrukcji z łączącymi śrubami.
Wyposażyć się w następujące narzędzia: miarkę, ołówek, wiertarkę /wkrętarkę, wkręty do drewna,
śrubokręt, piłę do cięcia drewna, dystanse (np.: drewniane lub z płyty ) montowane pomiędzy okapem
a ścianą szafki (wymiar zależny od szerokości szafki).
Czynności montażowe:
1. Przygotować szafkę do montażu okapu, należy wyciąć otwór w spodzie szafki zgodnie z rysunkiem
(Rys.4a). W przypadku, gdy konstrukcja szafki nie pozwala na wycięcie otworu, należy zdemontować
dolną płytę szafki (Rys.4b).
2. Wymontować filtry aluminiowe przeciwtłuszczowe (Rys.5).
3. Wsunąć ostrożnie okap we wcześniej wycięty otwór, przytrzymać okap jedną ręką lub poprosić
dodatkową osobę o pomoc. Wkręcić wkręty wybierając jeden wariant mocowania A-mocowanie do
boku szafki, B- mocowanie do góry szafki (Rys.6). Dodatkowo w przypadku demontażu dolnej płyty
w pierwszym punkcie czynności, po montażu okapu, należy zamontować listwę maskującą o
wymiarach dopasowanych do szafki i okapu (Rys.6a).
Kuchenki gazowe L 65cm
Kuchenki elektryczne L 45cm
L
Rys. 3 Minimalna odległość odyty grzewczej.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756