Znaleziono w kategoriach:
Okap MPM 90-OV-23

Instrukcja obsługi Okap MPM 90-OV-23

Powrót
S5
S2
S1
496/596
127
300-560
30
°
160
218
300
400
35
270
S4
INSTRUKCJA OBSŁUGI Okapu Kuchennego
MPM-60-OV-09/10/11/19 / MPM-90-OV-22/23
Parametry techniczne
Wydajność 305m³/h
Napięcie znamionowe 220-240V, ~50Hz
Moc ogólna 117,4 W
Moc żarówkę 2x1,2W (Max 1,2W, GU 10)
Wylot powietrza Ø120mm
Ogólne warunki bezpieczeństwa i montażu:
Przy przeprowadzeniu instalacji urządzenia, należy postępować zgodnie z
warunkami i wskazówkami, zamieszczonymi w niniejszej instrukcji
użytkowania.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku domowego. W przypadku
wykorzystania go do celów biznesu gastronomicznego, warunki gwarancji
zmieniają się.
Nie wyciągaj wtyczki z gniazda sieciowego pociągając za przewód.
Przewód zasilający nie może dotykać gorącej powierzchni.
Nie uruchamiaj urządzenia , jeśli przewód zasilający jest uszkodzony.
Okap kuchenny, służy do usuwania oparów kuchennych na zewnątrz,
należy podłączyć go do odpowiedniego kanału wentylacyjnego (nie
podłączać do kanałów kominowych, dymowych lub spalinowych, będących
w eksploatacji).
Producent uchyla się od wszelkiej odpowiedzialności za uszkodzenia
wynikłe na skutek instalacji niezgodnej z instrukcją użytkowania,
Wszelkie zmiany dokonywane w konstrukcji okapu przez osoby bez
odpowiednich uprawnień skutkują wyłączeniem odpowiedzialności
producenta za produkt.
Jeżeli okap nad kuchenny jest używany jednocześnie z urządzeniami
spalającymi gaz lub inne paliwa pomieszczenie powinno być odpowiednio
wentylowane (nie dotyczy obiegu zamkniętego).
Pod okapem nad kuchennym nie wolno używać otwartego ognia,
Jeżeli przewód zasilający, nie odłączalny, ulegnie uszkodzeniu, to
powinien być zastąpiony specjalnym przewodem lub zespołem dostępnym
u wytwórcy lub w specjalistycznym zakładzie naprawczym.
Powietrze okapu nie może być odprowadzane do kanału kominowego
służącego do odprowadzania spalin z urządzeń spalających gaz lub inne
paliwa ( nie dotyczy to okapów z obiegiem zamkniętym
Przed podłączeniem okapu do zasilania sieciowego i sprawdzeniem jego
prawidłowego działania należy zawsze skontrolować czy kabel zasilania
został prawidłowo zainstalowany i nie został przygnieciony przez okap w
trakcie montażu.
Przed czyszczeniem należy wyjąć wtyczkę z gniazda zasilającego.
Jeżeli czyszczenie nie jest wykonywane zgodnie z instrukcją istnieje
ryzyko pożaru.
Niniejszy sprzęt nie jest przeznaczony do użytkowania przez osoby (w tym
dzieci) o ograniczonej zdolności fizycznej, czuciowej lub psychicznej, lub
osoby nie mające doświadczenia lub znajomości sprzętu, chyba że
odzywa się to pod nadzorem lub zgodnie z instrukcją użytkowania sprzętu,
przekazanej przez osoby odpowiadające za ich bezpieczeństwo
Przeznaczenie i tryb pracy
Okap jest przeznaczony do pracy w trybie zasysającym z odprowadzaniem oparów na zewnątrz lub do pracy w trybie
filtrującym z wewnętrzną recyrkulacją, obieg zamknięty.
Instalacja okapu
Minimalna odległość między powierzchnią, na której znajdują się naczynia na urządzeniu grzejnym a najniższą
częścią okapu kuchennego powinna wynosić nie mniej niż 45cm w przypadku kuchenek elektrycznych i nie mniej niż
65cm przypadku kuchenek gazowych lub elektryczno-gazowych. Jeżeli w instrukcji urządzenia grzejnego podana jest
większa odległość instalowania okapu kuchennego, należy dostosować się do takich wskazań. Montaż okapu i rury
osłonowej okapu przedstawiony jest na rysunku S3. Podczas montażu okapu należy przestrzegać ogólnie
obowiązujących przepisów dotyczących odprowadzania powietrza z pomieszczenia. Należy wziąć pod uwagę, że
używanie spiralnych rur aluminiowych ogranicza wydajność okapu i powoduje zwiększenie głośności przepływającego
powietrza.
Podłączenie elektryczne
Napięcie sieci powinno odpowiadać warunkom podanym na tabliczce znamionowej umieszczonej we wnętrzu okapu.
Jeżeli okap jest wyposażony we wtyczkę należy ją umieścić w gniazdu wtykowym spełniającym wymagania
obowiązujących przepisów i znajdującym się w łatwo dostępnym miejscu. Jeżeli okap nie jest wyposażony we
wtyczkę, instalację okapu należy powierzyć osobie z odpowiednimi uprawnieniami.
Czyszczenie okapu
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek operacji związanych z konserwacją urządzenia, należy wyłączyć okap z sieci
zasilania energią elektryczną. Urządzenie powinno być myte specjalistycznymi środkami do powierzchni wykonanej z
blachy nierdzewnej. Okap należy czyścić łagodnymi środkami, nie należy używać środków ściernych. Regularna
konserwacja polepszy działanie okapu.
Uwaga: NIE STOSOWAĆ ALKOHOLU!
Filtr przeciw tłuszczowy
Okap jest wyposażony w filtr aluminiowy. Filtr wyjmuje się poprzez przesunięcie zamków w kierunku wskazanym
strzałką (Rys.S1). Filtr powinien być myty ręcznie w następujący sposób, poprzez zanurzenie przez 15 minut w wodzie
z płynem o temperaturze 40-50ºC. Po upływie 15 minut należy rozpocząć mycie i dokładnie opłukać filtr. Filtr musi być
kompletnie suchy przed ponownym umieszczeniem w okapie. Filtr nie czyszczony regularnie zmniejsza wydajność
okapu i może przyczynić się do powstania pożaru. Podczas mycia w zmywarce filtr przeciw uszczowy może się
odbarwić, ale nie ma to wpływu na jego właściwości filtrowania.
Filtr węglowy (tylko dla obiegu zamkniętego - rys. S5)
Okap może być wyposażony w filtry węglowe. Filtry węglowe stosuje się wyłącznie wtedy, kiedy okap nie jest
podłączony do przewodu wentylacyjnego. Filtry należy umieścić na obudowie turbiny, tak jak ilustruje rysunek S5. W
tym wypadku oczyszczone powietrze jest z powrotem odprowadzane do pomieszczenia. Okap nie powinien być
wówczas podłączony do kanałów wentylacyjnych. W celu zapewnienia prawidłowej pracy okapu i skutecznego
pochłaniania zapachów należy regularnie wymieniać filtry węglowe (co 3 do 6 miesięcy) w zależności od
intensywności użytkowania okapu.
Wymiana oświetlenia (rys. S2)
Przed przystąpieniem do jakichkolwiek operacji związanych z wymianą oświetlenia, należy wyłączyć okap z sieci
zasilania energią elektryczną. Wymianę żarówki należy rozpocząć od odłączenia okapu od sieci energetycznej. Jeżeli
okap był wcześniejączony należy odczekać klika minut i po ochłodzeniu żarówki można przystąpić do jej wymiany.
Uwaga! Nie dotykać żarówek dopóki są gorące. Należy uważać, aby zakładaną żarówkę halogenu nie dotykać
bezpośrednio palcami.
Wymiana filtra aluminiowego - Rys. S1
Wymiana oświetlenia - Rys. S2
Montaż okapu i komina – Rys S3
Wymiary okapu – Rys. S4
Wymiana filtrów węglowych - Rys. S5
Symbol umieszczony na produkcie lub na dołączonych do niego dokumentach oznacza, że niniejszy produkt nie jest
klasyfikowany jako odpad z gospodarstwa domowego. Urządzenie, w celu jego złomowania, należy
zdać w odpowiednim punkcie utylizacji odpadów w celu recyklingu komponentów elektrycznych i
elektronicznych. Urządzenie należy złomować zgodnie z lokalnymi przepisami dotyczących utylizacji
odpadów. Dodatkowe informacje na temat utylizacji, złomowania i recyklingu opisywanego urządzenia
można uzyskać w lokalnym urzędzie, przedsiębiorstwie utylizacji odpadów lub w sklepie, w którym produkt został
zakupiony
Sterowanie mechaniczne
Sterowanie pracą turbiny
„0” – wyłącza turbinę okapu
„1” - praca turbiny - z minimalną prędkością
„2” - praca turbiny - z średnią prędkością
„3” - praca turbiny - z maksymalną prędkością
Turbinę uruchamiamy poprzez naciśniecie wybranego przycisku. Wyższy bieg oznacza większy przepływ powietrza.
Oświetlenie
„Symbol żarówki” - naciśnięcie przycisku włącza oświetlenie. Powtórne naciśnięcie przycisku wyłącza
oświetlenie.
Dane techniczne w niniejszej instrukcji oraz na dączonych etykietach, zostały uzyskane poprzez wykonanie
pomiarów i obliczeń zgodnie z wymogami rozporządzenia UE nr 65/2014 oraz 66/2014.
Sposoby zmniejszenia wpływu procesu gotowania na środowisko:
W celu zmniejszenia zużycia energii należy gotować w naczyniach pod przykrywką.
Filtry aluminiowe okapu należy utrzymywać w czystości. Zalecany czas pracy filtra aluminiowego pomiędzy jego
czyszczeniami wynosi 35h pracy okapu.
Należy dbać na bieżąco o drożność przewodów wentylacyjnych.
Poziom pracy turbiny podczas gotowania należy zawsze ustawiać na minimalny bieg, który pozwoli na usunięcie
oparów przy aktualnej intensywności gotowania.
6x PW8x40
6x HS4,0x45
2x O3,9x9,5
2x O2,9x9,5
142
205
195
250
S3

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756