Znaleziono w kategoriach:
U Lodówka RAVANSON LKK-88S

Instrukcja obsługi U Lodówka RAVANSON LKK-88S

Powrót
MODEL:
LKK-88S
Producent:
Ravanson Ltd Sp. z o.o. ul. Mazowiecka 6, 09-100 Płońsk, Polska
tel.: 0048 23 662 68 01, fax: 0048 23 662 68 02
e-mail: grass@grass.pl
www.ravanson.pl
Aktualizacja 20. 09. 2015r.
PL
Instrukcja oryginalna
2
ENG
User’s manual
7
DE
Bedienungsanleitung
12
RUS
Инструкция по обслуживанию
17
CZ
Návod na obsluhu
22
SK
Návod na obsluhu
27
SLO
Navodila za uporabo
32
LT
Naudojimo instrukcija
37
EST
Kasutusjuhend
41
HU
Felhasználói kézikönyvek
46
2
PL
Przed przystąpieniem do użytkowania należy przeczytać wszystkie wskazówki i ostrzeżenia
dotyczące bezpieczeństwa użytkowania.
Nieprzestrzeganie podanych niżej ostrzeżeń, dotyczących bezpieczeństwa i wskazówek
bezpieczeństwa, może być przyczyną porażenia prądem elektrycznym, pożaru i/lub
poważnych obrażeń.
Zachowaj wszystkie ostrzeżenia i wskazówki dotyczące bezpieczeństwa, aby c skorzystać z
nich w przyszłości.
OGÓLNE WSKAZÓWKI BEZPIECZEŃSTWA
To urządzenie może być używane przez dzieci powyżej 8 roku życia oraz osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, sensorycznej lub umysłowej lub z brakiem doświadczenia i wiedzy, jeżeli odbywa się to pod nadzorem
lub zgodnie z instrukcją ytkowania w sposób bezpieczny i osoby te zrozumiały niebezpieczeństwa związane z
użytkowaniem urządzenia.
Dzieci nie powinny bawić się urządzeniem.
Czyszczenie i konserwacja nie mogą być wykonywane przez dzieci bez nadzoru.
Dzieci nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństw, które mogą powstać podczas używania urządzeń
elektrycznych.
Nie używaj uszkodzonego urządzenia.
Nie używaj urządzenia, jeżeli przewód zasilający jest uszkodzony. Jeżeli przewód zasilający jest
uszkodzony, musi zostać wymieniony przez producenta, autoryzowany serwis lub podobnie
wykwalifikowane osoby, w celu uniknięcia zagrożenia.
Należy uważać, aby przewód zasilający nie stykał się z ostrymi krawędziami oraz gorącymi powierzchniami.
Wtyczka urządzenia musi pasować do gniazdka.
Nie należy w żaden sposób przerabiać wtyczki.
Urządzenie jest przeznaczone do użytku wewnątrz pomieszczeń. Nie można go używać
ani przechowywać w miejscach narażonych na atmosferyczne czynniki zewnętrzne.
Nie należy narażać urządzenia na działanie deszczu i warunków wilgotnych.
Do czyszczenia urządzenia używać miękkiej, wilgotnej (nie mokrej) ściereczki i delikatnego detergentu. Nie
wolno używać rozpuszczalników, benzyny i innych środków mogących uszkodzić urządzenie.
Urządzenie przechowywać (magazynować) i transportować w pozycji pionowej, w oryginalnym opakowaniu,
zabezpieczającym przed uszkodzeniami mechanicznymi, wilgocią i kurzem.
Naprawę urządzenia należy zlecać wyłącznie osobie wykwalifikowanej, wykorzystującej oryginalne części
zamienne.
Otwory wentylacyjne w obudowie urządzenia lub w otaczających przegrodach zabudowy muszą być
całkowicie drożne i pozbawione przeszkód.
Nie używaj urządzeń mechanicznych ani innych środków w celu przyspieszenia procesu rozmrażania innych niż
zalecane przez producenta.
Należy uważać, aby nie uszkodzić obiegu chłodniczego.
Nie należy używać urządzeń elektrycznych wewnątrz komór do przechowywania żywności, jeśli nie są one typu
zalecanego przez producenta.
Chłodziarka zawiera łatwopalny, przyjazny środowisku naturalnemu gaz ziemny izobutan (R600a).
Gaz (R 600a) jest łatwopalny. Przed podłączeniem należy upewnić się, że obieg chłodniczy nie został
uszkodzony.
W przypadku uszkodzenia:
- unikać otwartego ognia
3
- natychmiast przewietrzyć pomieszczenie, w którym stoi chłodziarka.
UWAGA!
Pomimo stosowania urządzenia zgodnie z przeznaczeniem i przestrzegania wszystkich wskazówek
bezpieczeństwa, nie można całkowicie wyeliminować określonych czynników ryzyka resztkowego.
PRZEZNACZENIE I BUDOWA
Urządzenie to jest przeznaczone do stosowania w gospodarstwach domowych lub podobnych środowiskach,
takich jak:
- kuchnie w sklepach, biurach i innych środowiskach pracy
- wyposażenie dla klientów w hotelach, motelach i innych środowiskach mieszkalnych.
Chłodziarka z zamrażalnikiem przeznaczona jest do przechowywania i zamrażania żywności.
1. Termostat
2. łki
3. Pokrywa pojemnika na warzywa
4. Pojemnik na warzywa
5. Nóżki regulowane
6. Drzwi zamrażalnika
7. Półka drzwiowa
8. Drzwi lodówki
9. Stojak do butelek
PARAMETRY
Napięcie znamionowe: 220-240 V
Częstotliwość: 50 Hz
Moc znam. lampki: 10 W
Prąd znamionowy: 1,0 A
Klasa ochronności: I
Klasa klimatyczna: SN, ST, N
Czynnik chłodzący/ masa: R600a/ 28 g
Gaz izolacji: C5H10
Klasa energetyczna: A+
CHARAKTERYSTYKA KLAS KLIMATYCZNYCH
Klasa klimatyczna Temperatura powietrza
SN (rozszerzona - umiarkowana) od +10°C do +32°C
N (umiarkowana) od +16°C do +32°C
ST (sub -tropikalna) od +18°C do +38°C
T (tropikalna) od +18°C do +43°C
PRZYGOTOWANIE DO PRACY
1. Zdjąć wszystkie elementy zabezpieczające
2. Chłodziarkę należy ustawić na równej i stabilnej, poziomej powierzchni. Ewentualnie wyrównać
poziom przy pomocy regulowanych nóżek.
4
3. Aby zapewnić właściwe warunki wentylacji, należy ustawić chłodziarkę z zachowaniem następujących
odległości od ścian i innych przedmiotów: tył i boki chłodziarki nie mniej niż 10 cm, góra nie mniej niż
20 cm. Należy zostawić wolne miejsce dla drzwi chłodziarki, by mogły się otworzyć do kąta 160o.
4. Chłodziarkę należy ustawić z dala od źródeł ciepła (kuchenka, grzejnik, piec, itp.) i nie należy wystawiać
jej na bezpośrednie działanie promieni słonecznych.
5. Lodówka nie może być ustawiona w pobliżu łatwopalnych lub wybuchowych materiałów, takich jak:
gaz, benzyna, alkohol itp. Wszystkie wymienione substancje nie mogą być przechowywane w lodówce.
6. Nie ustawiać chłodziarki w miejscach o wysokiej wilgotności.
7. Po ustawieniu chłodziarki w odpowiednim miejscu, należy odczekać min. 2h przed podłączeniem jej do
zasilania.
8. Upewnić się, że źródło zasilania, do którego ma być podłączone urządzenie, odpowiada parametrom
podanym na tabliczce znamionowej. Urządzenie wykonane jest w I klasie ochronności, co oznacza, że
musi bpodłączone do gniazdka z bolcem uziemiającym. Jeśli występują wahania napięcia, to należy
do lodówki podłączyć specjalne urządzenie, które automatycznie reguluje napięcie.
9. Przewód zasilający nie powinien b wydłużany ani zwijany, gdy urdzenie jest włączone. Ponadto
należy uważać, aby przewód zasilający nie przebiegał zbyt blisko kompresora, znajdującego się z tyłu
lodówki. Kompresor podczas pracy osiąga wysoką temperaturę i może uszkodzić przewód zasilający.
10. W razie przypadkowego odłączenia od źródła zasilania, przed ponownym włączeniem należy odczekać
min. 5 minut.
Pierwsze podłączenie
Po podłączeniu chłodziarki do źródła zasilania, przestawić pokrętło termostatu w pozycję między
1 a 5. Chłodziarka rozpocznie pracę. Zamknąć drzwi. Po ok. 30 minutach, dotykając obudowę chłodziarki z
prawej lub lewej strony, wyczuwalne jest ciepło, a w komorze chłodzenia czuć wyraźny spadek temperatury.
Oznacza to prawidłową pracę sprężarki.
Termostat
Pracą chłodziarki steruje termostat. W pozycji “0” chłodziarka przestaje pracować. W pozycjach
“1 do 5” - im niższa pozycja ustawienia termostatu, tym wyższa temperatura chłodzenia.
Chłodziarka powinna być ustawiona na wyższy poziom, odpowiadający użytkownikowi.
Poziom “5” odpowiedni jest do szybkiego zamrażania. Po szybkim zamrożeniu zaleca się przestawić termostat
do normalnej pozycji pracy.
Wytwarzanie lodu
Zalać pojemnik na lód wodą pitną i umieścić go w zamrażalniku. Ustawić pokrętło termostatu w pozycji 4/5.
Komora chłodnicza
Temperatura w komorze chłodniczej wynosi około 0oC 10oC; odpowiednia do przechowywania warzyw,
owoców, napoi w krótkim czasie.
Zamrażalnik
Temperatura zamrażalnika wynosi około 18oC. Odpowiednia do przechowywania zamrożonych ryb, mięsa i
innych produktów, które wymagają dłuższego czasu przechowywania.
PRZECHOWYWANIE ŻYWNOŚCI
Zaleca się przechowywanie żywności w zamkniętych pojemnikach, przeznaczonych do kontaktu
z żywnością, w celu zapobieżenia przyswajaniu zapachów, pochodzących z innych przechowywanych
produktów.
Żywność nie powinna być ułożona zbyt blisko siebie, w celu umożliwienia swobodnego przepływu powietrza.
Nie wkładać gorących potraw do chłodziarki. Przed włożeniem, schłodzić do temperatury pokojowej.
Należy zminimalizować częstotliwość otwierania i czas otwarcia drzwi chłodziarki.
Jeżeli żywność przed chłodzeniem powinna być oczyszczona (np. warzywa), należy umyć, wysuszyć, a
następnie przechować w chłodziarce.
ROZMRAŻANIE I CZYSZCZENIE
Jeśli warstwa lodu wewnątrz komór chłodziarki i zamrażalnika osiągnie grubość około 3-5 mm, należy
5
urządzenie rozmrozić. Urządzenie wymaga ręcznego rozmrażania. W celu rozmrożenia należy:
Ustawić termostat na pozycję „0” i odłączyć urządzenie od źródła zasilania.
Usunąć żywność z komór chłodziarki i zamrażalnika.
Otworzyć drzwi, aby samoczynnie rozpuścić lód. W celu przyspieszenia procesu rozmrażania, można
umieścić na półce miskę z ciepłą wodą i zamknąć drzwi chłodziarki/ zamrażalnika.
UWAGA! Nie wolno używać metalowych narzędzi lub elektrycznych podgrzewaczy, w celu
przyspieszenia procesu rozmrażania.
Usunąć wodę z komór chłodziarki i zamrażalnika za pomocą miękkiej ściereczki. Um urządzenie
wewnątrz i na zewnątrz za pomocą miękkiej, wilgotnej ściereczki z neutralnym środkiem myjącym.
Osuszyć komory.
UWAGA! Nie wolno wylewać wody na zewnętrzną obudowę chłodziarki. Może
to doprowadzić do uszkodzenia warstwy izolacyjnej. Zabrania się używania do mycia gorącej wody,
kwasu, zasad, benzyny, benzenu, środków żrących, alkoholu i środków ściernych.
Włożyć żywność do chłodziarki i zamrażalnika, ustawić termostat na żądaną pozycję i podłączyć
chłodziarkę do źródła zasilania.
Aby zachować higienę, wnętrze chłodziarki, należy myć ją odpowiednio często. W tym celu należy:
Odłączyć chłodziarkę od źródła zasilania.
Umyć wnętrze miękką, wilgotną ściereczką z użyciem neutralnego detergentu.
Wytrzeć do sucha.
Należy zwrócić szczególną uwagę na utrzymanie w odpowiednim stanie gumowych uszczelek znajdujących się
przy drzwiach. Powinny być one zawsze czyste.
Jeżeli urządzenie nie będzie użytkowane przez dłuższy czas, należy usunąć żywność, umyć komorę chłodziarki
i zamrażalnika i osuszyć. Drzwiczki powinny pozostać otwarte.
WYMIANA ŻARÓWKI
Przed przystąpieniem do wymiany żarówki przestawić pokrętło termostatu na pozycję „0” i odłączyć
chłodziarkę od źródła zasilania. Usunąć żywność z górnej półki i wysunąć półkę do przodu. Żarówka znajduje się
w tylnej części obudowy termostatu.
W celu zdjęcia obudowy żarówki, należy delikatnie rozgiąć jej tylną część i wysunąć obudowę do przodu,
zgodnie z rysunkiem. Wykręcić przepaloną żarówkę, wkręcić nową i założyć obudowę żarówki.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756