Znaleziono w kategoriach:
Frytkownica RUSSEL HOBBS 19773-56 Cook@Home

Instrukcja obsługi Frytkownica RUSSEL HOBBS 19773-56 Cook@Home

Wróć
r
I www.russellhobbs.com
19773-56
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
UA
AE
2
e
f
g
i
jk
m
l
n
o
r
s
t
uv
w
w
`
`
h l
94
Instrukcję należy przeczytać, zachować, przekazać kolejnemu użytkownikowi, jeśli odstępujemy
urządzenie innej osobie. Wyjmij z opakowania przed użyciem.
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIECZEŃSTWA
Postępuj zgodnie ze wskazówkami dotyczącymi bezpieczeństwa, między innymi:
Urządzenie nie może być użytkowane przez dzieci w wieku 0 do 8 lat.
Urządzenie może być użytkowane przez dzieci w wieku od 8 lat i więcej,
jeśli zapewniono im odpowiedni nadzór. Urządzenie może być
użytkowane przez osoby o ograniczonej sprawności zycznej, czuciowej
lub psychicznej lub osoby niemające doświadczenia lub znajomości
urządzenia, jeżeli odbywa się to pod nadzorem /z instruktażem oraz są
świadome istniecych zagr. Przechowuj urządzenie i przewód
zasilania w miejscu niedostępnym dla dzieci w wieku ponej 8 lat.
Czyszczenia i czynnci konserwacyjnych nie mogą wykonywać dzieci
pozostające bez nadzoru.
Urządzenie należy ustawić na stabilnej powierzchni z założonymi
uchwytami, aby uniknąć rozlania gorącej cieczy.
h Powierzchnie urdzenia rozgrzewają się.
Nie podłączaj urządzenia za pomocą regulatora czasowego lub zdalnego
sterowania.
Należy czyścić wszystkie powierzchnie mające kontakt z żywnością lub
olejem. Patrz Konserwacja i obsługa.
Jeżeli przewód zasilający ulegnie uszkodzeniu, powinien być wymieniony
przez producenta, jego serwis techniczny lub specjalistyczny zakład
naprawczy w celu uniknięcia zagrożenia.
b Nie należy używać tego urządzenia w pobliżu wanny, prysznica, umywalki lub innych nacz
zawierających wodę.
Nie przenoś niczego w przestrzeni nad lub w pobliżu urządzenia - jeśli coś wpadnie do urządzenia,
gorący olej będzie pryskać.
Nie pozostawiać włączonego urządzenia bez nadzoru.
Nie wolno przenosić urządzenia wypełnionego gorącym olejem.
Nie należy używać urządzenia w pobliżu lub pod zasłonami lub innymi materiałami palnymi, należy
nadzorować grill w trakcie użytkowania.
Nie przykrywaj urządzenia i niczego na nim nie stawiaj.
Przed użyciem całkowicie rozwiń kabel.
Odłącz urządzenie od sieci, kiedy nie jest używane.
Przenoś urządzenie wyłącznie chwytając za rączki do podnoszenia.
Nie używaj innych akcesoriów niż te, które są dostarczone z urządzeniem.
Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie z jego przeznaczeniem określonym w niniejszej instrukcji.
Nigdy nie używaj uszkodzonego urządzenia lub jeśli zaczęło wadliwie działać.
TYLKO DO UŻYTKU DOMOWEGO
95
RYSUNKI
1. Uchwyt pokrywy
2. Pokrywa
3. Uchwyt
4. Kosz
5. Dno kosza
6. Lampka zasilania
7. Lampka termostatu
8. Regulator temperatury
9. Przycisk reset
10. Rowki
11. Zespół regulacji
temperatury z grzałką
12. Grzałka
13. Miska
14. Korpus
15. Rączka do podnoszenia
16. prowadnice
PRZYGOTOWANIE
1. Ustaw urządzenie na stabilnej, równej i termoodpornej powierzchni.
2. Ze wszystkich stron urządzenia należy pozostawić, co najmniej 50mm wolnej przestrzeni.
3. Ustaw urządzenie tak, aby uchwyt kosza nie dochodził lub nie wystawał poza krawędź blatu, można
o uchwyt przypadkiem zaczepić znajdujac się obok.
4. Rozłóż koszyk uchwyt i naciśnij na elementy pionowe nad zatrzaskiem powyżej zawiasu.
5. Po usmażeniu, podłóż papierowy ręcznik pod durszlak, aby usunąć nadmiar oleju.
MONTAŻ
1. Wstaw miskę w korpus frytkownicy.
2. Dopasuj rowki na regulatorze do prowadników na tyle korpusu (RYS. A) i wsuń regulator aż do
zablokowania (RYS. B). Jeśli regulator nie zostanie prawidłowo zamontowany, wyłącznik
bezpieczeństwa regulatora nie pozwoli na uruchomienie frytkownicy.
3. Włóż kosz do miski.
4. Przesuń uchwyt kosza do przodu i przychyl go w dół do kosza.
5. Ponownie załóż pokrywę.
NAPEŁNIANIE
1. Napełnij miskę dobrej, jakości płynnym olejem jadalnym w ilości między oznaczeniami na misce MIN
(2,7 litry) i MAX (3,2 litry).
2. Nie należy używać twardych olejów spożywczych, tłuszczy, masła ani margaryny.
3. Nie należy mieszać olejów różnych rodzajów, ponieważ mogą one mieć różne charakterystyki
zyczne.
4. Ponownie załóż pokrywę.
PRZYGOTOWYWANIE ŻYWNOŚCI
1. Pokrój produkt na kawałki mniej więcej jednakowej wielkości.
2. Produkty mokre (np. ryby, ananas) obtocz w mące, tartej bułce, rzadkim cieście, itd.
3. Nie wolno używać tego urządzenia do rozmrażania produktów żywnościowych. Każdy produkt
żywnościowy inny niż wstępnie obgotowany, lub schłodzony, przed włożeniem do urządzenia musi
być całkowicie rozmrożony.
4. Przy przyrządzaniu produktów w opakowaniach jednostkowych, wypełnić wszelkie wskazówki na
opakowaniu lub etykiecie.
5. Przed gotowaniem surowych warzyw (np. ziemniaki w plasterkach lub kostkach), wysuszyć kawałki
żywności papierowym ręcznikiem lub ściereczką.
UŻYTKOWANIE FRYTOWNICY
1. Ustaw termostat na potrzebną temperaturę 130-190°C).
2. Włóż wtyczkę w gniazdko sieciowe.
3. Lampka zasilania będzie świecić tak długo, jak długo urządzenie jest podłączone do zasilania.
4. Zaświeci się lampka termostatu, temperatura będzie stabilizowana w cyklu włącz/wyłącz termostatu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
UA
AE
96
5. Przed grillowaniem poczekaj, aż lampka zgaśnie.
6. Włóż wstępnie przygotowane produkty do kosza.
7. Staraj się nie umieszczać w koszu więcej niż dwóch warstw żywności. Jeśli trzeba ugotować więcej,
rób to partiami.
8. Chwytając przez rękawicę kuchenną, weź kosz za uchwyt i opuść kosz powoli i delikatnie w olej.
9. W kontakcie z mokrą żywnością olej może się pienić. Dopóki tworząca się piana nie grozi
przepełnieniem miski, nie powinno to stanowić powodu do niepokoju.
10. Jeżeli ilość pianya grozi przelaniem przez miskę, wyjąć kosz, ustawić go na papierze kuchennym, a
następnie postępować według wskazówek z rozdziału "Problemy".
11. Zaczekaj, aż jedzenie będzie gotowe.
12. Sprawdź, czy jedzenie jest gotowe. Jeśli masz wątpliwości, opiekaj nieco dłużej.
13. Chwytając przez rękawicę kuchenną, weź kosz za uchwyt, zaczep o krawędź miski, pozwól
obcieknąć.
14. Wyłóż jedzenie na durszlak, aby przed podaniem jeszcze lepiej odprowadzić olej.
15. Ponownie załóż pusty kosz na krawędź miski.
16. Jeśli chcesz przygotować kolejną partię jedzenia, sprawdź poziom oleju i w miarę potrzeby uzupełnij.
17. Po skończeniu, wyjmij wtyczkę z gniazdka.
WSKAZÓWKI I PORADY
Każde dodanie żywności do oleju obniża temperaturę oleju.
Jeśli dodajesz artykuły po trochu, olej szybko dochodzi do odpowiedniej temperatury i jedzenie jest
przygotowywane prawidłowo.
Po dodaniu produktu żywnościowego w urządzeniu powinny się wytwarzać bąbelki.
Bąbelki są parą wodną ulatniającą się z wilgotnego wsadu.
Bąbelki wydostające się z żywności zapobiegają nadmiernemu wsiąkaniu oleju w jedzenie.
Gdy jedzenie smaży się równomiernie - jest jędrne i kruche.
Jeśli dodajesz od razu zbyt wiele żywności, olej nie odzyskuje dostatecznie szybko wymaganej
temperatury i będzie absorbowany przez produkt.
PANIERKI I CIASTA
Należy panierować wszystkie produkty, za wyjątkiem wsadów o wysokiej zawartości skrobi, jak ziemniaki
i pączki. Panierka chroni potrawę, zapobiega przedostawaniu się własnych soków produktu do oleju i daje
smaczne, chrupiące jedzenie. Ogólnie, panierki nie przylegają do mrożonek.
Mąka z przyprawami
Grubsze panierki nie przylegają dobrze do produktów mokrych/wilgotnych, dlatego najpierw obtocz je w
mące z przyprawami. Całe tłuste ryby, jak śledzie, wystarczy panierować samą mąką.
Jajko i bułka tarta
Panierka dobra do ryb, kurczaka i jajek po szkocku, daje powłokę atrakcyjną, czystą i chrupiącą. Idealna do
potraw, które mają być podawane na zimno, ponieważ przez wiele godzin zachowuje kruchość.
1. Obtocz mąką z przyprawami. Zanurz się w ubitym jajku, a potem w bułce tartej, powtórz, aż produkt
będzie całkowicie obtoczony panierką, przyciśnij i otrząśnij nadmiar.
2. Świeża bułka tarta nadaje chropowatość. Można własnoręcznie wykonać bułkę tartą z upieczonych
na złoty kolor kawałków pieczywa i następnie ich pokruszeniu lub starcie.
Podstawowe rzadkie ciasto
100 g mąka samo-rosnąca
1 szczypta sól
woda
Mąkę przesiej do miski. Dodaj sól. Tuż przed wykorzystaniem, dodać tyle wody ile potrzeba, aby powstało
gładkie ciasto.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756