Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje RUSSELL HOBBS
›
Instrukcja Frytkownica RUSSEL HOBBS 19773-56 Cook@Home
Znaleziono w kategoriach:
Frytkownice
(6)
Wróć
Instrukcja obsługi Frytkownica RUSSEL HOBBS 19773-56 Cook@Home
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
r
I
ww
w
.russellhobbs.com
19
7
7
3
-
5
6
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
UA
AE
2
e
f
g
i
j
k
m
l
n
o
r
s
t
u
v
w
w
`
`
h l
94
Instrukcję nale
ży pr
zec
z
yt
ać, zachow
ać, prze
kaz
ać kolejnemu uż
y
tkownikowi, jeśli odstęp
ujemy
urz
ądzenie inn
ej osobie. Wy
jmij z opakowania pr
zed uż
yciem.
WSK
A
ZÓWKI D
OT
Y
CZ
Ą
CE BE
ZPIE
CZ
EŃS
TWA
Postępuj zgod
nie ze wskazówk
ami dot
yczą
cymi b
ezpie
czeńst
wa, mię
dz
y innymi:
Urządz
eni
e ni
e mo
że b
y
ć uży
tk
o
wa
ne p
rzez dzi
eci w w
iek
u 0 do 8 la
t.
Urządz
eni
e mo
że b
y
ć uży
tk
o
wa
ne p
rzez dzi
eci w w
iek
u od 8 la
t i wi
ęce
j,
jeś
l
i zapewn
io
no im od
po
wied
ni n
ad
zór
. Urządz
eni
e mo
że b
y
ć
uży
tk
o
wan
e przez o
sob
y o ogr
an
iczo
nej s
pr
a
wno
śc
i zyczne
j, czuc
io
w
ej
lub ps
ychic
znej
lub oso
by niemające
doświa
dc
zenia lub
znajom
ości
urządze
ni
a, j
eżel
i od
bywa si
ę to pod n
adz
or
em /
z i
n
stru
ktażem or
az są
świ
adom
e is
tn
ie
ją
cyc
h zagr
oż
eń
. P
rzech
ow
uj u
rządzen
ie i p
rzew
ód
zas
il
an
ia w m
ie
j
sc
u ni
edost
ę
pn
ym d
la d
ziec
i w wi
eku pon
iż
e
j 8 la
t.
Cz
yszcze
ni
a i cz
ynn
oś
ci k
o
ns
erwacyjn
y
c
h ni
e mogą wykon
y
wa
ć dzi
eci
pozostaj
ąc
e bez
nadzoru.
Urządz
eni
e należy usta
wić na st
abi
lnej po
wierzc
hn
i z z
ało
żon
ymi
uchw
y
t
ami, aby
uniknąć
rozlania g
orącej cie
c
z
y
.
h
Powier
zchnie ur
zą
dzenia rozgr
zewają się.
Nie podłą
c
zaj u
rządzen
ia za pomocą reg
ula
to
ra c
zaso
wego l
ub zda
ln
ego
sterowania
.
Nal
eży c
zyści
ć wszystkie po
wierzch
nie ma
jąc
e kon
takt z ż
y
wno
ścią l
ub
olejem. Pat
rz
K
onser
wacj
a i obsługa.
Jeże
li p
rzew
ód z
a
sila
jący uleg
nie usz
kodze
niu, po
win
ien b
yć w
ym
ien
ion
y
przez pr
oduc
en
ta, jego serwis t
echn
iczny l
ub spec
jali
st
y
c
zn
y zakład
napr
a
wc
z
y w
celu unik
nięcia
za
grożenia.
b
Nie nale
ży uż
y
wać tego ur
ząd
zenia w pobliż
u wanny
, pr
ysznic
a, umywalk
i lub innych nacz
yń
zaw
ier
ając
ych wo
dę.
•
Nie pr
zenoś nic
zego w pr
zestr
zeni nad lub w po
bliżu urz
ądzenia - je
śli coś wpadnie do ur
ządze
nia,
gorąc
y olej b
ędzie pr
ysk
ać.
•
Nie pozost
awiać włąc
zonego ur
ządzenia b
ez nadzoru.
•
Nie wolno p
rzenosić ur
ząd
zenia w
ype
łnione
go gorąc
ym olej
em.
•
Nie nale
ży uż
y
wać ur
ządzenia w p
obliżu lub p
od zasł
onami lub innymi materia
łami palnymi, nale
ży
nadzorowa
ć grill w trakcie uż
y
tkowania.
•
Nie pr
zy
kr
y
waj urz
ądzenia i nic
zego na nim nie s
tawiaj.
•
Prze
d użycie
m całkowicie roz
wiń kab
el.
•
Odłąc
z urz
ądzenie o
d sieci, kie
dy nie jest u
ży
wane.
•
Przen
oś urz
ądzenie w
yłąc
znie chw
y
tając za rąc
zki do p
odnos
zenia.
•
Nie uż
y
waj innych akc
esoriów niż te, k
tóre są dos
tarcz
one z urz
ądzeniem
.
•
Nigdy ni
e uży
waj ur
ządz
enia niezgodni
e z jego pr
zeznac
zeniem ok
reślonym w niniejs
zej instrukcji.
•
Nigdy ni
e uży
waj us
zkodzoneg
o urz
ądzenia lub jeśli z
aczę
ło wadli
wie działa
ć.
T
YLKO DO UŻ
Y
TKU D
OMOWE
GO
95
R
Y
SUNKI
1.
U
ch
wyt p
ok
rywy
2.
P
ok
rywa
3.
Uchw
y
t
4.
Ko
sz
5.
Dno
kosz
a
6.
Lampka z
asilania
7.
Lampk
a termostatu
8.
Regulator temper
atury
9.
Prz
ycisk reset
1
0.
Rowk
i
11
.
Zesp
ół regulacji
temper
atury z gr
za
łką
12
.
Grzałka
13
.
Miska
14
.
Korpus
15
.
Rąc
zka do p
odnoszenia
16
.
prowadnice
PR
ZYGOTOWANIE
1.
Ustaw ur
ządzenie n
a stabilnej
, równej i termoo
dporn
ej powier
zchni.
2.
Ze wsz
ystkich s
tron urz
ądzenia nal
eży p
ozostawić, co najmniej 50
mm wolnej pr
zestr
zeni.
3.
U
s
taw urz
ądzenie tak
, aby uchw
y
t kosza nie d
ochodzi
ł lub nie w
ystawał p
oza kr
awędź blatu, można
o uchw
yt p
rz
ypadk
iem z
aczep
ić znajdujac się obo
k.
4.
Rozł
óż koszy
k uchwy
t i naciśnij na ele
ment
y pionowe nad z
atrz
askiem pow
y
żej zawiasu.
5.
Po usmażeniu, po
dłóż papie
rowy rę
cznik p
od dursz
lak, aby usunąć nadmiar o
leju.
M
O
N
TA
Ż
1.
Wstaw miskę w korpus fr
y
tkownicy.
2.
Dop
asuj rowki na regulator
ze do prowadników na t
yle korp
usu (R
YS. A) i wsuń regulator aż do
zab
lokowania (RY
S. B).
Jeśli regulator nie
zostanie prawidłowo zamontowan
y, wyłąc
znik
bezpiec
zeństwa regulatora nie pozwoli na uruchomienie fr
ytkownicy.
3.
W
łóż kosz do miski.
4.
Pr
zesuń uchw
yt kos
za do pr
zodu i pr
zychyl go w d
ół do kosz
a.
5.
Ponownie za
łóż pok
r
ywę.
NAPEŁN
IANIE
1.
Nap
ełnij miskę dob
rej, jakości pł
ynny
m olejem jadalnym w il
ości międz
y oznac
zeniami na misce MIN
(2,7 litry) i MA
X (3
,2 lit
ry).
2.
Nie nale
ży uż
y
wać t
wardych olejów sp
oży
wcz
ych, tłus
zcz
y
, mas
ła ani margar
yny
.
3.
Nie należ
y miesz
ać olejów różnych rodz
ajów
, poniew
aż mogą on
e mieć różne charak
ter
yst
yk
i
z
yczne.
4.
Ponowni
e załóż p
okr
y
wę.
PR
ZYGOTOW
Y
WANIE Ż
Y
WN
OŚCI
1.
Pokrój p
roduk
t na kawałk
i mniej więcej je
dnakowej wielkości.
2.
Produk
ty m
okre (np. ry
by
, ananas) obtocz w mące, tar
tej bu
łce, rzad
kim cieście, itd.
3.
Nie wolno uż
y
wać tego ur
ządze
nia do rozmraż
ania produk
tów ży
wnoś
ciowych. K
ażdy pro
dukt
ż
yw
nościow
y inny niż wstępnie ob
gotowany
, lub schł
odzony
, p
rzed w
łożeniem do ur
ządze
nia musi
być całkowicie rozmr
ożony
.
4.
Pr
zy p
rz
yr
ządz
aniu produk
tów w opakowaniach jedn
ostkowych, w
y
peł
nić wszelk
ie wskazówk
i na
opakowaniu lub et
yk
iecie.
5.
Prze
d gotowaniem surow
ych warz
y
w (
np. ziemniak
i w plasterka
ch lub kostkach)
, w
ysusz
yć kawałk
i
ż
yw
ności papierow
ym rę
cznik
iem lub ściere
czk
ą.
UŻY
T
K
OW
ANI
E FRY
TOWNI
CY
1.
Ustaw termos
tat na potr
zebną temp
eraturę 1
30
-
1
90
°C).
2.
Włóż w
tyc
zkę w gniazdko sieciowe.
3.
Lampk
a zasilania bę
dzie świe
cić tak dłu
go, jak długo u
rzą
dzenie jest p
odłąc
zone do z
asilania.
4.
Zaś
wieci się lamp
ka termost
atu, temperatu
ra będzi
e stabilizowa
na w cyk
lu włąc
z
/wy
łącz ter
mostatu.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
UA
AE
96
5.
Prze
d grillowaniem p
ocze
kaj, aż lampk
a zgaśnie.
6.
Włóż w
stępnie pr
zygo
towane produk
t
y do kosza.
7.
Staraj się nie u
mieszc
zać w koszu w
ięcej niż dwóch wars
tw ż
y
wności. J
eśli trzeb
a ugotować więcej,
rób to par
tiami.
8.
Ch
w
yt
ając prze
z rękawicę kuche
nną, weź kosz z
a uchw
yt i o
puść kosz powoli i de
likatnie w olej.
9.
W kontakcie z mo
krą ż
y
wnością olej m
oże się pienić. D
opók
i twor
ząca się p
iana nie grozi
pr
zepe
łnieniem misk
i, nie powinno to s
tanowić powo
du do niepokoju.
1
0.
Jeże
li ilość pianya grozi pr
zelaniem pr
zez miskę, w
yjąć kosz, ust
awić go na papier
ze kuche
nnym, a
następnie p
ostępować we
dług wsk
azówek z rozdział
u "Problemy
"
.
11
.
Z
acze
kaj, aż je
dzenie bę
dzie gotowe.
12
.
Sprawdź, c
zy je
dzenie jes
t gotowe. Jeśli masz wątpli
wości, opiek
aj nieco dłużej.
13
.
C
hw
yt
ając przez rę
kawicę kuchenną
, weź kosz z
a uchwy
t, z
ac
zep o krawędź misk
i, poz
wól
obcieknąć.
14
.
Wyłóż je
dzenie na dur
szlak
, aby prze
d podanie
m jeszc
ze lepiej odp
rowadzić olej
.
15
.
Ponownie z
ałóż pust
y kosz na k
rawędź miski.
16
.
Jeśli chcesz pr
z
ygotować kolejną par
tię jed
zenia, sprawdź pozi
om oleju i w miarę potr
zeby uzup
ełnij
.
17.
Po skończe
niu, wy
jmij wt
ycz
kę z gniazdka.
WSK
A
ZÓWKI I P
OR
AD
Y
•
Każd
e dodanie ż
y
wności do ol
eju obniża temp
eraturę oleju
.
•
Jeśli do
dajesz ar
t
ykuł
y po tro
chu, olej sz
ybko do
chodzi do o
dpowie
dniej temperatur
y i je
dzenie jes
t
pr
zyg
otow
yw
ane pr
awidłowo.
•
Po dodaniu pro
duktu ż
y
wnościowe
go w urz
ądzeniu powinny się w
y
tw
arz
ać bąbelk
i.
•
Bąbe
lki są pa
rą wodną ulatniającą się z wil
gotnego ws
adu.
•
Bąbe
lki w
ydostające się z ż
y
wności z
apobie
gają nadmiern
emu wsiąkaniu oleju w j
edzenie.
•
Gdy jed
zenie smaż
y się równomie
rnie - jest ję
drne i kr
uche.
•
Jeśli do
dajesz od r
azu zby
t wiele ż
y
wności, ol
ej nie odz
yskuje dos
tatec
znie sz
ybko w
ymaganej
temper
atury i b
ędzie abs
orbowany pr
zez produk
t.
P
AN
IE
RK
I I CIAST
A
Należ
y panie
rować wsz
ystk
ie produk
ty, za w
yjątkie
m wsadów o w
ysok
iej zawar
tości skrob
i, jak ziemniak
i
i pąc
zki. Panierk
a chroni potr
awę
, zap
obiega p
rzed
ostawaniu się wł
asn
ych soków produk
tu do ol
eju i daje
smac
zne, chrupiące jed
zenie. Ogólni
e, panierk
i nie prz
yle
gają do mrożonek
.
Mąka z p
rzy
prawami
Grubs
ze panierk
i nie prz
yl
egają dobr
ze do produk
tów mok
rych
/wilgotnych, dlatego najpi
erw o
btocz je w
mące z prz
yp
rawami. Całe tł
uste r
yby
, jak śle
dzie, w
ystarc
z
y panierować sa
mą mąką.
Jajko i buł
ka tar
ta
Panierka d
obra do r
yb, kurc
zak
a i jajek po sz
kocku, daje powł
okę atrakcyjn
ą, c
zys
tą i chrupiącą. I
dealna do
potraw, które mają być p
odawane na zimno, p
onieważ pr
zez wiel
e godzin z
achowuje k
ruchość.
1.
Obtoc
z mąką z pr
zy
prawami. Z
anurz się w ubit
ym jajk
u, a potem w buł
ce tartej, p
owtór
z, aż p
roduk
t
będ
zie całkowici
e obtoczo
ny panierką
, prz
yciśnij i otrz
ąśnij nadmiar
.
2.
Śwież
a bułk
a tar
ta nadaje chrop
owatość. Można wł
asnoręc
znie w
ykonać buł
kę tart
ą z upiec
zonych
na złot
y kolor kawa
łków piec
zy
wa i nas
tępnie ich pok
ruszeniu lu
b starcie.
Podstawo
we rzadkie cias
to
•
1
0
0 g mąka sam
o-
rosnąca
•
1 szc
zy
pta sól
•
woda
Mąkę pr
zesiej do miski. D
odaj sól. T
u
ż prze
d wy
korz
ystanie
m, dodać t
yle wod
y ile potr
zeba, aby p
owstało
gła
dkie ciasto.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Karma dla psa
Karma dla kota
Obroża Foresto
MagSafe
Kolagen
Frytkownica beztłuszczowa
Ranking suszarek do prania
Piekarnik do zabudowy ranking
Termometr bezdotykowy ranking
Ranking zmywarek
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na ślub
Zabawki
LEGO
Słuchawki bezprzewodowe ranking
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking smartwatchy damskich [TOP10]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Wyprawka do szkoły - ranking przyborów dla ucznia [TOP20]
GTA 6 Online – czego możemy się spodziewać po nowym trybie multiplayer?
Do czego służą pierścienie pośrednie?
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Drukarka w trybie offline – co robić?
Uszkodzony termostat – objawy w przypadku lodówki
Ranking frytkownic beztłuszczowych [TOP10]
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Jak podgłośnić mikrofon? Czym jest czułość?
Ranking proszków do prania [TOP10]
Ranking suchych karm dla psa [TOP10]
Sprawdź więcej poradników