Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Jakie małe AGD kupić, aby przygotować zapasy na zimę?

Data dodania: 01-05-2023

Lato i wczesna jesień to okres zbiorów warzyw i owoców. Warto zachować je na zimę, przygotowując z nich różnego rodzaju przetwory. Pomóc w tym może odpowiedni sprzęt AGD. Pozwoli on na przetrwanie zimy w odpowiednim zdrowiu, dzięki zapewnieniu organizmowi niezbędnych witamin i mikroelementów każdego dnia.

Jakie przetwory pozwolą przetrwać zimę i jak je przechowywać?

Jeśli chodzi o przetwory na zimę, warto w pierwszej kolejności wymienić dżemy. Ich głównymi składnikami są owoce i cukier. Oprócz tego w spiżarni powinny znaleźć się soki, kompoty i przetwory warzywne. Najczęściej przygotowywane przetwory z warzyw to ogórki kiszone i konserwowe, marynowana papryka, buraczki, ale także domowe ketchupy i passaty, sosy warzywne, leczo czy też sałatki na zimę. Przetworzone warzywa i owoce umieszczone w słoikach przy ich odpowiednim zabezpieczeniu i trzymaniu we właściwej temperaturze są w stanie przetrwać wiele miesięcy. Dla przetworów warzywnych i owocowych należy wygospodarować osobne pomieszczenie, najlepiej odpowiednio wentylowane, o nieco niższej temperaturze. Oprócz piwnicy doskonale sprawdzi się w tej kwestii spiżarnia, w której nie ma grzejników, jak i nie stosuje się innych sposobów ogrzewania. Jeśli nie ma takiej możliwości, należy zrobić wszystko by bronić przetwory domowe przed negatywnym działaniem światła słonecznego. W tym celu wystarczy wygospodarować półkę w zamykanej szafce, oddaloną od okna oraz od grzejników. Dzięki temu takie przetwory w słoikach nie ulegną szybkiemu zepsuciu.

Urządzenia AGD i ich rola w przygotowaniu przetworów

W przygotowaniu zapraw zimowych pomocne jest małe AGD. Przydadzą się one na każdym etapie czynności kuchennych. Do przygotowania dżemu idealnym rozwiązaniem będzie wypiekacze do chleba. Choć nazwa takich urządzeń sugeruje zupełnie inne przeznaczenie, posiadają one tak dużo programów, że mogą służyć do różnych celów. Jednym z nich jest przygotowanie dżemu. Wystarczy wrzucić składniki do pojemnika, a urządzenie dzięki odpowiedniej obróbce termicznej z łatwością stworzy domowe przetwory. Maszyna do pieczenia chleba jest alternatywą dla patelni i garnka, które używa się przy samodzielnym przygotowaniu dżemów.

  

Sok przygotuje się o wiele łatwiej dzięki sokowirówce. Wystarczy wrzucić do niej pokrojone owoce lub warzywa i wcisnąć znajdujący się na niej przycisk by do specjalnego pojemnika zaczęła spływać pyszna esencja. Przed zakupem takiego urządzenia warto zwrócić uwagę na jego moc. Im jest ona większa, tym więcej soku można wycisnąć z określonej ilości warzyw i owoców. Oprócz tego istotna jest liczba programów, która pozwala na dostosowanie pracy urządzenia do odmiany przetwarzanych na sok zbiorów. W niektórych sokowirówkach dostępna jest dodatkowa funkcja (tzw. reverse). Pozwala ona na włączenie trybu wstecznego, dzięki któremu można wycisnąć jeszcze więcej soku z twardszych warzyw i owoców, które są w ten sposób krojone dokładniej.Przygotowując soki, dżemy czy inne przetwory owocowe, trzeba wziąć pod uwagę to, że w niektórych owocach (jak np. wiśnie, czereśnie lub śliwki), znajdują się pestki. Ich usunięcie jest możliwe dzięki drylownicy. Ten manualny sprzęt do usuwania pestek dostępny jest w dwóch wariantach – wyrobu z tworzywa sztucznego, ze specjalnym pojemnikiem lub też nieco mniejszego produktu wykonanego ze stali, przypominającego nieco swoim wyglądem popularnego dziadka do orzechów.

Przed przygotowaniem sałatek i wielu innych przetworów warzywnych, konieczne jest ich odpowiednie pokrojenie. Optymalnym rozwiązaniem w zakresie przygotowania przetworów na zimę, jest robot wieloczynnościowy. Dzięki całemu zestawowi noży pozwala on na sprawne pokrojenie warzyw i owoców w odpowiednie kształty. W przypadku robota kuchennego trzeba postawić przede wszystkim na dużą moc oraz na sprzęt, który posiada na swoim wyposażeniu dużą ilość noży. W ten sposób dzięki niemu można stworzyć przetwory, które będą się różniły między sobą kształtem pokrojenia warzyw i owoców, jak i konsystencją.

 

Zaprawy na zimę powinny znaleźć się w spiżarni każdej osoby. Przepisy na przetwory można znaleźć w książce kucharskiej lub w Internecie. Ich przygotowanie jest bardzo proste, jeśli dysponuje się odpowiednim sprzętem małego AGD. W takim przypadku potrzebny jest tylko czas i pomoc ze strony najbliższych.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756