Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Przepis na gofry z gofrownicy - jak zrobić gofry z gofrownicy?

Data dodania: 01-05-2023

Chyba nie ma lepszej słodkiej przekąski niż chrupiące gofry. Latem możemy je jeść z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a jesienią z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Wbrew pozorom przygotowanie masy na gofry trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga posiadania specjalnych zdolności kulinarnych. Jak zrobić gofry? Wystarczy dobry przepis na gofry, aby zaskoczyć bliskich lub gości chrupiącym przysmakiem. Jak je zrobić? Oto kilka praktycznych wskazówek jak zrobić gofry w gofrownicy.

Przepis na gofry - potrzebne składniki

Jak zrobić gofry? Posiadamy gofrownicę lub opiekacz z gofrownicą? Znakomicie! Teraz wystarczy już tylko znaleźć sprawdzony przepis na gofry, kupić kilka produktów i w parę minut ciasto na pyszną przekąskę będzie gotowe. Do przygotowania chrupiących gofrów potrzebujemy następujących składników:


✓ 2 szklanki mąki pszennej;

✓ 2 szklanki mleka;

✓ 2 jajka;

✓ 1/3 szklanki oleju słonecznikowego;

✓ 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków;

✓ 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

✓ szczypta soli.

Gofrownice w naszej ofercie:

Ciasto gofrowe – jak zrobić?

Bez obaw - z wykonaniem przepisu na gofry poradzi sobie każdy!


✓ Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy.
✓ W większym naczyniu miksujemy mąkę, mleko, żółtka, olej, cukier, proszek do pieczenia i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy.
✓ Tak przygotowaną masę wlewamy do gofrownicy (np. gofrownicy Tefal, którą znajdziemy w jednym z salonów Media Expert) i pieczemy przez około 2-3 minuty.
✓ Wierzch gofrów możemy udekorować bitą śmietaną lub posypką.

Jak zrobić gofry w gofrownicy?

Jeśli szukasz przepisu na chrupiące gofry, które będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe, to przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji jak zrobić gofry w gofrownicy. Wystarczy zmieszać kilka składników, rozgrzać gofrownicę, gofrownicę z tosterem lub toster 3w1 bądź też profesjonalną gofrownicę Dezal, a później już tylko cieszyć się chrupiącą i zdrową przekąską. Jeśli chcesz, możesz wybrany przez siebie przepis na gofry nieco zmodyfikować – dodaj na wierzch ulubione owoce, aby było jeszcze zdrowiej i jeszcze bardziej słodko!

Gofry gryczane

Można je przygotować także w wersji bezglutenowej.
Do ich przygotowania potrzebujemy:


✓ 1 szklanki mąki gryczanej
✓ ¾ szklanki mleka
✓ 2 jajek
✓ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
✓ 2 łyżki cukru
✓ szczyptę soli


Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek, po czym ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami, dobrze mieszamy i wylewamy na gorącą i nasmarowaną tłuszczem gofrownicę.

Gofry owsiane

Znakomicie sprawdzą się zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.
Do ich przygotowania potrzebujemy:


✓ 2 szklanek mąki owsianej lub płatków owsianych;
✓ 1 szklanki mleka;
✓ 2 jajek;
✓ 1 łyżki oleju;
✓ 1 łyżki miodu;
✓ 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.


W pierwszej kolejności blendujemy płatki aż do momentu, w którym powstanie mąka. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Ciasto gofrowe powinno być gęste – jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Na koniec wylewamy ciasto na gofrownicę i pieczemy przez kilka minut.

Gofrownice w naszej ofercie:

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756