JESTEŚ TUTAJ: Sklep Mediaexpert.pl Poradnik Eksperta Małe AGD Jak zrobić chrupiące gofry? Przepis na gofry z gofrownicy
Chyba nie ma lepszej słodkiej przekąski niż chrupiące gofry. Latem możemy je jeść z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a jesienią z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Wbrew pozorom przygotowanie masy na gofry trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga posiadania specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy dobry przepis na gofry, aby zaskoczyć bliskich lub gości chrupiącym przysmakiem. Jak je zrobić? Oto kilka praktycznych wskazówek.

" />

Jak zrobić chrupiące gofry? Przepis na gofry z gofrownicy

Chyba nie ma lepszej słodkiej przekąski niż chrupiące gofry. Latem możemy je jeść z bitą śmietaną i świeżymi owocami, a jesienią z syropem klonowym lub cukrem pudrem. Wbrew pozorom przygotowanie masy na gofry trwa zaledwie kilka minut i nie wymaga posiadania specjalnych zdolności kulinarnych. Wystarczy dobry przepis na gofry, aby zaskoczyć bliskich lub gości chrupiącym przysmakiem. Jak je zrobić? Oto kilka praktycznych wskazówek.

 

Spis treści:
1. Składniki potrzebne na ciasto gofrowe

2. Masa na gofry – jak zrobić?

3. Jak zrobić zdrowe gofry?


Składniki potrzebne na ciasto gofrowe

Posiadamy gofrownicę lub opiekacz z gofrownicą? Znakomicie! Teraz wystarczy już tylko znaleźć sprawdzony przepis na gofry, kupićkilka produktów i w parę minut ciasto na pyszną przekąskę będzie gotowe.

Do przygotowania gofrów potrzebujemy następujących składników:

 2 szklanki mąki pszennej;

 2 szklanki mleka;

 2 jajka;

 1/3 szklanki oleju słonecznikowego;

 1-2 łyżki drobnego cukru do wypieków;

 1 łyżeczka proszku do pieczenia;

 szczypta soli.


 

Masa na gofry – jak zrobić?

Bez obaw - z wykonaniem przepisu na gofry poradzi sobie każdy!
 Zaczynamy od rozgrzania gofrownicy.
 W większym naczyniu miksujemy mąkę, mleko, żółtka, olej, cukier, proszek do pieczenia i sól. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy do ciasta i bardzo delikatnie mieszamy. 
 Tak przygotowaną masę wlewamy do gofrownicy (np. gofrownicy tefal, którą znajdziemy w jednym z salonów Media Expert) i pieczemy przez około 2-3 minuty. 
 Wierzch gofrów możemy udekorować bitą śmietaną lub posypką.

Jakim sprzętem można upiec dobre gofry?

 

Jak zrobić zdrowe gofry?

Jeśli szukasz przepisu na gofry, które będą nie tylko pyszne, ale i zdrowe, to przygotowaliśmy dla Ciebie kilka propozycji. Wystarczy zmieszać kilka składników, rozgrzać gofrownicę, gofrownicę z tosterem lubtoster 3w1 bądź też profesjonalną gofrownicę Dezal, a później już tylko cieszyć się chrupiącą i zdrową przekąską. Jeśli chcesz, możesz wybrany przez siebie przepis na gofrynieco zmodyfikować – dodaj na wierzch ulubione owoce, aby było jeszcze zdrowiej i jeszcze bardziej słodko!

 

Gofry gryczane, które można przygotować także w wersji bezglutenowej.

Do ich przygotowania potrzebujemy:

 1 szklanki mąki gryczanej

 ¾ szklanki mleka

 2 jajek

 2 łyżki mąki ziemniaczanej

 2 łyżki cukru

 szczyptę soli

Zaczynamy od oddzielenia żółtek od białek, po czym ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie łączymy je z pozostałymi składnikami, dobrze mieszamy i wylewamy na gorącą i nasmarowaną tłuszczem gofrownicę.

 

Gofry owsiane, które znakomicie sprawdzą się zarówno w wersji na słono, jak i na słodko.
Do ich przygotowania potrzebujemy:

 2 szklanek mąki owsianej lub płatków owsianych;

 1 szklanki mleka;

 2 jajek;

 1 łyżki oleju;

 1 łyżki miodu;

 1 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia.

W pierwszej kolejności blendujemy płatki aż do momentu, w którym powstanie mąka. Następnie dodajemy pozostałe składniki i dobrze mieszamy. Ciasto na gofry powinno być gęste – jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy trochę mąki. Na koniec wylewamy ciasto na gofrownicę i pieczemy przez kilka minut.


Chrupiące gofry