Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Ekspresy na lato z funkcją przygotowania zimnej kawy

 2023-07-14 

Ekspresy do kawy powoli stają się standardem w domowej kuchni. Producenci oferują rozmaite rodzaje tych urządzeń, zarówno wolnostojące, jak i do zabudowy. Przygotowanie ulubionego specjału kawowego w zaciszu domowym, który dodatkowo smakuje i prezentuje się w filiżance tak, jak kupiony w kawiarni za rogiem, to nie tylko duża przyjemność smakowa, ale również niemałe udogodnienie w codziennym życiu. Nowością wśród specjałów kawowych, która szybko zyskała na popularności, zwłaszcza w miesiącach letnich, jest automatyczne przyrządzanie kaw mrożonych. Na co zwrócić uwagę wybierając ekspres do kawy na zimno? Przygotowaliśmy krótki poradnik, który z pewnością będzie pomocny w dobraniu odpowiedniego urządzenia.

Kawa na zimno idealna na lato

Kawa na zimno to nic innego, jak jej specjalne przyrządzenie w taki sposób, aby odpowiednio smakowała podana również z lodem. Przygotowanie tego specjału kawowego w warunkach domowych zajmuje od 10 do 14 godzin. To długi proces i warto się do niego odpowiednio przygotować. Kawa do takiego zaparzenia powinna być grubiej zmielona i zalana wodą o temperaturze pokojowej. 

 

W praktyce, zmielone ziarna kawy umieszczamy w naczyniu, a następnie zalewamy letnią wodą i odstawiamy do zaparzenia. Można odstawić napar do lodówki lub w zacienione miejsce. Jak widać, czynność ta jest czasochłonna. Co zrobić, jeśli chcemy przyspieszyć ten proces? Do tego celu producenci sprzętów oferują rozmaite urządzenia do przyrządzania tego rodzaju kawy i jest to zarówno sprzęt manualny, np. za pomocą ekspresu kolbowego, jak i w pełni automatyczny, ciśnieniowy ekspres do kawy na zimno.

Kawa na zimno coraz bardziej popularna

Kawa mrożona z ekspresu, czyli popularne w ostatnim czasie Cold Brew, jest nowością, która bardzo szybko zyskała rzeszę fanów. Charakteryzuje się łagodnym smakiem bez goryczki i kwasowości oraz orzeźwiającym aromatem. Można ją wzbogacać ulubionymi dodatkami, takimi jak rozmaite syropy, alkohole, a także mlekiem i mleczną pianką. 

 

Ekspres do kawy na zimno, który wyposażony jest w funkcję przygotowywania np. Cold Brew Cappuccino czy Cold Brew Latte Macchiato, przyrządzi nam ten specjał z dodatkiem pianki mlecznej i mleka na zimno, według specjalnej receptury i z wykorzystaniem innowacyjnych systemów spieniania. To duże udogodnienie i zarazem świetne rozwiązanie dla smakoszy kaw mlecznych.

Czy w ekspresie można zrobić kawę mrożoną?

Ekspres do kawy mrożonej to innowacyjne urządzenie, które jest nowością wśród tego typu sprzętów. Cechują go najnowocześniejsze technologie oraz intuicyjna obsługa, a rozmaite odmiany Cold Brew, dostępne są dla użytkownika za jednym dotknięciem kolorowego i łatwego w obsłudze dotykowego panelu. Ekspres ciśnieniowy do kawy na zimno może być wyposażony w pojemnik do mleka, który ma zamontowaną specjalną dyszę do spieniania. W zależności od modelu i producenta, ekspres może oferować dwa pojemniki na mleko, z których jeden przeznaczony jest do przyrządzania mlecznych specjałów na ciepło, a drugi na zimno, z dodatkiem zimnego mleka lub zimnej pianki mlecznej. To udogodnienie cieszy się dużą popularnością wśród miłośników kawowych specjałów.

Kawa mrożona z ekspresu – jak zrobić?

Przyrządzanie kawy mrożonej w ekspresie do kawy jest bardzo proste. Dotyczy to zwłaszcza automatycznych urządzeń, które w standardzie oferują tego rodzaju specjały kawowe. Zwykle napój ten dostępny jest do wyboru na wyświetlaczu, a jego przygotowanie zajmuje krótki czas. Cały proces zaparzania pojawia się na ekranie i prowadzi użytkownika krok po kroku przez wszystkie czynności, które należy wykonać.

 

Do przygotowania takiej kawy potrzebny będzie automatyczny ekspres, kawa ziarnista lub kawa mielona, w zależności od wyposażenia ekspresu w młynek oraz kostki lodu. Dodatkowo, jeśli chcemy przygotować kawę mleczną, przygotowujemy świeże mleko, które wlewamy do pojemnika lub wkładamy specjalną rurkę do oryginalnego kartonu. Ustawiamy szklankę do kawy lub filiżankę pod wylewką kawy i dotykamy na wyświetlaczu specjał, który chcemy przygotować. Resztę ekspres wykona samodzielnie. Po kilku minutach możemy rozkoszować się pysznym napojem kawowym na zimno.

Jaki ekspres do kawy mrożonej?

Wybierając ekspres do kawy mrożonej, należy zwrócić uwagę na kilka ważnych parametrów. Jednym z nich jest określenie potrzeb domowników w zakresie ilości specjałów kawowych, które urządzenie przyrządzi automatycznie. Chodzi tu o kawy, które urządzenie ma na stałe zaprogramowane w elektronicznym panelu sterowania. Im więcej specjałów ekspres przygotuje automatycznie, tym urządzenie będzie bardziej intuicyjne w obsłudze, a także wszechstronne.

 

Tego rodzaju sprzęty mogą oferować przygotowanie nawet pięćdziesięciu rozmaitych napojów wprost z głównego panelu sterowania. Wybór ulubionej kawy wspomagany jest przez kolorową ikonografię i nazwy kaw. To znacznie ułatwia obsługę urządzenia. Wśród specjałów przygotowywanych przez ekspres do zimnej kawy, warto wymienić takie, jak popularne i wspomniane już wcześniej Cold Brew, Cold Americano, Cold Espresso, Cold Coffee, a także mleczne Cold Cappuccino, Cold Latte Macchiato, Cold Flat White i wiele innych.

Nowoczesne systemy w ekspresach do kawy

Systemy przyrządzania kaw w ekspresach automatycznych, różnią się w zależności od producenta. W przypadku systemu mlecznego, może to być zarówno dedykowany pojemnik na mleko, jak i rurka. Niezależnie od tego, mleko spieniane jest poprzez dyszę, w której ukryty jest system spieniania i to od niego zależy rezultat w filiżance.

 

Ciekawym rozwiązaniem, które jest innowacją wśród domowych ekspresów do kawy, jest system do przyrządzania kawy na wynos. To praktyczna funkcja, która pozwala na przyrządzenie ulubionej kawy wprost do kubka termicznego o pojemności wynoszącej nawet 500 ml. Duża pojemność nie oznacza słabszego smaku czy aromatu, a to za sprawą nowoczesnej automatyki i innowacyjnych, nierzadko opatentowanych przez producenta, systemów zaparzania.

Intuicyjne sterowanie i codzienna obsługa

Ekspres do kawy na zimno to zaawansowane technologicznie urządzenie, oferujące intuicyjne sterowanie za pomocą kolorowych ekranów dotykowych. Wraz z postępem technologicznym, producenci sprzętów gospodarstwa domowego prześcigają się w stosowaniu jak najbardziej przyjaznych w obsłudze i użytkowaniu paneli sterowania. Niezwykle ważną kwestią w ekspresie do kawy jest czytelna ikonografia, która bez najmniejszych wątpliwości przekaże użytkownikowi informację o tym, jaki specjał kawowy może przygotować za dotknięciem określonej ikonki, a także przeprowadzi go przez programy czyszczenia i konserwacji.

 

Panele sterowania zastosowane w automatycznych ekspresach do kawy, pozwalają nie tylko na przygotowanie ulubionego specjału kawowego, ale dodatkowo, dostosowanie go do własnych upodobań względem smaku i aromatu. Oznacza to, że z poziomu panelu sterowania możemy zmienić parametry przyrządzanej kawy, takie jak moc kawy, ilość wody, ilość spienionego mleka, a także temperaturę zaparzania. Te wszystkie parametry mają wpływ na rezultat w filiżance.

Innowacyjna obsługa bezprzewodowa

Ekspres do kawy na zimno, z uwagi na bardzo wysokie zaawansowanie technologiczne, w większości oferuje nowoczesną i wygodną obsługę bezprzewodową. Oznacza to, że urządzeniem można sterować, a także je programować z poziomu smartfonu lub tabletu poprzez bezpłatną aplikację oferowaną przez producenta. Aplikacja ta daje użytkownikowi możliwość przygotowania ulubionego specjału kawowego nie tylko w domu, ale również wszędzie tam, gdzie znajduje się ekspres połączony z aplikacją w naszym telefonie. Co więcej, podczas przyrządzania możemy dopasować jej parametry, takie jak wspomniana moc kawy, czy ilość spienionego mleka. 

 

Możliwości aplikacji są o wiele szersze i dotyczą również pielęgnacji ekspresu oraz komunikatów, które urządzenie wyświetla na ekranie. W praktyce, aplikacja poinformuje nas o konieczności odkamieniania ekspresu, dolania wody do pustego zbiornika czy dosypania ziaren kawy, w wypadku ich niedostatecznej ilości, potrzebnej do przyrządzenia wybranego przez nas specjału kawowego.

Czyszczenie i pielęgnacja ekspresu

Ekspres do kawy na zimno czyści się i pielęgnuje tak samo, jak pozostałe urządzenia automatyczne z tego segmentu. Najważniejsze, aby przeprowadzać te czynności systematycznie, a także okresowo, w zależności od potrzeb sprzętu. Urządzenia do zaparzania kawy wymagają czyszczenia i konserwacji w zakresie trzech ważnych systemów. Jednym z nich jest system mleczny. Płukanie tego systemu powinno odbywać się każdorazowo po przyrządzeniu kawy mlecznej, a czyszczenie na koniec dnia, przed wyłączeniem ekspresu.

 

Pozostałe systemy, które należy poddawać okresowej konserwacji, to system zaparzania oraz przewody mające styczność z wodą. Czyszczenie jednostki zaparzającej czy też bloku zaparzającego, może być wykonywane automatycznie lub manualnie, w zależności od producenta. Czynności te nie są skompilowane, a najważniejsze, aby przeprowadzać je systematycznie. To samo dotyczy odkamieniania wszystkich elementów i przewodów ekspresu, które podczas cyklu mają styczność z wodą. O konieczności czyszczenia i odkamieniania, ekspres do kawy na zimo poinformuje użytkownika na wyświetlaczu.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756