Bądź na

Aktywuj już teraz

korzystaj ze zniżek przez okrągły rok!

Więcej

Schowek
Twój koszyk jest pusty
Koszyk
Poradniki Eksperta

Zdaniem eksperta

Czyszczenie ekspresu – jak dbać o ekspres do kawy?

 2023-11-23 

Domowe ekspresy do kawy, jak wszystkie urządzenia mające styczność z wodą, wymagają przeprowadzania okresowych czynności pielęgnacyjnych. Zaliczyć do nich w szczególności należy czyszczenie ekspresu w zakresie jednostki zaparzającej, odkamienianie, a także czyszczenie systemu mleka i dyszy spieniającej. Czynności te nie są uciążliwe, ani też czasochłonne, jednakże bardzo istotne dla prawidłowego działania urządzenia. Warto przeprowadzać je systematycznie i z użyciem detergentów rekomendowanych przez producenta ekspresu.

Rodzaje ekspresów do kawy a czyszczenie

Czyszczenie ekspresu do kawy będzie przede wszystkim zależne od jego rodzaju. Wśród nich należy wymienić ekspresy kolbowe, ekspresy przelewowe, ekspresy kapsułkowe oraz w pełni automatyczne. Każdy z wymienionych rodzajów należy czyścić i okresowo odkamieniać, stosując w tym zakresie rekomendacje producenta. Czynności pielęgnacyjne nie są uciążliwe, jednak wymagają od użytkownika systematyki. Takie działania sprawią, że nasze urządzenie będzie sprawnie pracowało.


Ekspresy automatyczne, wyposażone w szereg programów i systemów usprawniających czyszczenie ekspresu, są o tyle wygodniejsze w pielęgnacji, że użytkownik nie musi pamiętać o konserwacji. To sprzęt przypomina o konieczności przeprowadzenia określonego czyszczenia. Alerty powiadamiające mogą być sygnalizowane przy pomocy kolorowych diod lub komunikatów, które widoczne są na wyświetlaczu. Wiele modeli nie przygotuje kolejnej kawy, jeśli użytkownik nie przeprowadzi czynności konserwacyjnych.

Ekspresy ciśnieniowe w naszej ofercie:

Rodzaje bloków zaparzających a czyszczenie

Blok zaparzający, zwany też sercem ekspresu, wymaga określonych czynności pielęgnacyjnych i konserwacyjnych. Będą się one różnić, w zależności od rodzaju oraz modelu urządzenia. Czyszczenie ekspresu w zakresie bloku zaparzającego jest wykonywane wyłącznie w automatycznych ekspresach ciśnieniowych, które zaparzają napar z kawy mielonej lub świeżo mielonych ziaren, bezpośrednio przed przelaniem specjału kawowego do filiżanki.


Wyróżnia się dwa rodzaje jednostek zaparzających, biorąc pod uwagę ich czyszczenie. Pierwsze z nich to takie, które do prawidłowego wyczyszczenia i konserwacji należy wyjąć z ekspresu i wyczyścić poza nim. Drugim rodzajem są bloki zaparzające, które są czyszczone wewnątrz urządzenia, bez ich wyjmowania. Jest wielu zwolenników, jak i przeciwników jednego i drugiego rozwiązania, niemniej nie można stwierdzić, że czyszczenie zewnętrzne jest bardziej skuteczne, niż czyszczenie wewnętrzne. Tak samo, nie można stwierdzić, która z metod jest wygodniejsza. To zależy od preferencji użytkownika.

Filtry do ekspresów w naszej ofercie:

Czyszczenie jednostki zaparzającej

Czyszczenie ekspresu w zakresie jednostki zaparzającej, będzie się różniło w zależności od rodzaju samego bloku. O tym pisaliśmy w poprzednim akapicie. W obu wypadkach należy zapoznać się z instrukcją obsługi i użytkowania ekspresu oraz zaopatrzyć w odpowiednie detergenty rekomendowane przez producenta. Wyjęcie bloku zaparzającego nie jest skomplikowane, jednak wymaga pewnej wprawy. To samo dotyczy jego ponownego umieszczenia w wyznaczonym miejscu w ekspresie. Ekspresy ciśnieniowe czyszczone wyłącznie tabletką, również należy odpowiednio przygotować do tego procesu.


Wyjmowane bloki zaparzające nierzadko pomiędzy okresowym czyszczeniem poza ekspresem należy systematycznie czyścić tabletką czyszczącą. Taka informacja będzie znajdowała się w instrukcji użytkowania. Z kolei czyszczenie wyłącznie tabletką urządzeń, z których blok zaparzający nie jest wyjmowany, powinno być przeprowadzane co około 200 lub 250 cykli. W obu wypadkach sprzęt automatycznie upomni się o przeprowadzenie tej czynności pielęgnacyjnej. W urządzeniach z dużymi wyświetlaczami, cały proces czyszczenia widoczny jest na ekranie ekspresu.

Odkamienianie przewodów mających styczność z wodą

Każde urządzenie gospodarstwa domowego, które do prawidłowego działania wykorzystuje wodę i ją podgrzewa, należy okresowo odkamieniać. Dotyczy to zarówno pralki, zmywarki, jak i czajnika bezprzewodowego, czy żelazka. Nie inaczej jest również z ekspresem do kawy. Wszystkie rodzaje ekspresów do kawy należy systematycznie odkamieniać według rekomendacji producenta. Dotyczy to częstotliwości oraz wyboru odpowiedniego odkamieniacza do ekspresów .


Odkamienianie ekspresu do kawy to nic innego, jak specjalistyczne czyszczenie wszystkich przewodów mających styczność z wodą. W tym wypadku odkamieniane są wszystkie elementy, począwszy od zbiornika na wodę, poprzez wewnętrzne przewody przepływu i ogrzania wody, na dyszach do kawy skończywszy. Modele automatycznie informują użytkownika o konieczności przeprowadzenia odkamieniania i nierzadko są wyposażone w specjalny program automatyczny. Rolą użytkownika jest jedynie wlanie płynu odkamieniającego w wyznaczone miejsce w ekspresie i naciśnięcie odpowiedniego przycisku.

Detergenty do odkamieniania

Czynności pielęgnacyjne w ekspresach do kawy należy przeprowadzać z wykorzystaniem odpowiednich detergentów. Czyszczenie ekspresu zwykle jest przeprowadzane z wykorzystaniem tabletek, natomiast odkamienianie przy użyciu płynu. Wielu producentów do odkamieniania poleca również specjalne tabletki, jednak tuż przed ich zastosowaniem, należy je rozpuścić i wlać do zbiornika na wodę. Tak podany detergent odkamieniający, jest skuteczniejszy w działaniu.

Warto wiedzieć, że producenci ekspresów do kawy nierzadko posiadają w swojej ofercie również płyny odkamieniające. Wielu z nich ponadto uzależnia uznanie gwarancji, od korzystania z rekomendowanych detergentów. Warto brać to pod uwagę, podczas pielęgnacji ekspresu. Producent dopuszczając oferowane urządzenie do użytkowania sprawdza je pod wieloma aspektami, również prawidłowego działania przy systematycznym stosowaniu określonych płynów do odkamieniania. Dlatego tak ważne jest, aby dbając o ekspres do kawy, brać pod uwagę wskazania producenta w tym zakresie.

Czyszczenie systemu mleka

Ważną kwestią podczas czynności pielęgnacyjnych i konserwacyjnych ekspresu do kawy, jest czyszczenie systemu mleka. Elementy mające styczność z mlekiem, należy płukać każdorazowo po zrobieniu mlecznej kawy i systematycznie czyścić, najlepiej na koniec dnia, tuż przed wyłączeniem ekspresu na noc. Ekspresy automatyczne, wyposażone w system One Touch, czyli takie, które za naciśnięciem jednego przycisku przygotują mleczną kawę, w większości wyposażone są również w automatyczne metody płukania i czyszczenia systemu mlecznego, a także dyszy spieniającej. Czyszczenie ekspresu w zakresie przewodów mlecznych, będzie się różniło w zależności od rodzaju urządzenia.


Producenci do czyszczenia przewodów mających styczność z mlekiem, a także samej dyszy spieniającej, rekomendują specjalne detergenty, które rozpuszczają tłuszcz. Takie środki czyszczące będą odpowiednie do usunięcia pozostałości mleka i mlecznej pianki. Dodatkowo są także bezpieczne dla zdrowia użytkowników oraz środowiska naturalnego. Na półkach sklepowych znajdziemy wiele rozmaitych produktów, przeznaczonych do czyszczenia tych partii ekspresu. Warto wybrać taki, który rekomenduje producent urządzenia.

Dodatkowy pojemnik na mleko i rurka

Przeprowadzając czyszczenie ekspresu w zakresie systemu mleka, nie sposób pominąć pojemnika na mleko, jeśli ekspres jest w niego wyposażony lub też jeśli użytkownik korzysta z dodatkowego naczynia. W większości, automatyczne ekspresy ciśnieniowe, które przygotowują kawy mleczne, oferują w wyposażeniu standardowym dodatkowy pojemnik na mleko. Jego rolą jest odpowiednie podanie mleka do dyszy spieniającej. Taki pojemnik, w zależności od producenta, można umyć w zmywarce lub wyłącznie ręcznie z użyciem płynu do mycia naczyń.


Mleko podawane do dyszy spieniającej wprost z kartonu lub butelki wykorzystuje prosty system gumowej rurki. Rozwiązanie to sprawdza się i wyposażane są w niego ekspresy nawet najbardziej prestiżowych marek oferujących te produkty. Podczas czyszczenia ekspresu, nie należy zapominać o wyczyszczeniu gumowego wężyka, w którym może zalegać mleko. Takie zalegające resztki z jednej strony powodują rozkwit bakterii, a z drugiej mogą spowodować nieprawidłowe działanie dyszy spieniającej. To dlatego, że jakiejkolwiek zanieczyszczenia w systemie mleka, mogą mieć bardzo duży wpływ na to, że mleko do kawy nie będzie się spieniać. 

Codzienna pielęgnacja ekspresu do kawy

Niezależnie od rodzaju ekspresu do kawy i oferowanych przez niego automatycznych programów płukania, czyszczenia i odkamieniania, warto zadbać o codziennie czyszczenie ekspresu, które sprawi, że będzie on działał prawidłowo. Do codziennych czynności zaliczyć należy w szczególności opróżnianie i płukanie zbiornika na fusy oraz tacy ociekowej. Zalegające w tych miejscach resztki zaparzonej kawy oraz skroplin, mogą powodować rozwój grzybów, a także nieestetyczne przebarwienia.


Warto też zadbać o obudowę naszego ekspresu. Codzienne przetarcie wilgotną ściereczką tacy ociekowej i obudowy w bezpośredniej bliskości dysz przygotowujących kawę sprawi, że nasze urządzenie będzie się doskonale prezentować, bez nieestetycznych kropli kawy, czy odznaczonych od filiżanki kółek.

Powrót

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756