Utrzymanie ciepła – co ma znaczenie?
Praktycznie wszystko – od materiału wykonania, po rodzaj zamknięcia. Na rynku znajdziemy dwa rodzaje termosów: ze szklanym wkładem i stalowe. Pierwsze, to tradycyjne modele znane od lat. Ich wadą jest dosyć duża waga i podatność na uszkodzenia. Upadek oznacza konieczność zakupu nowego.
Zdecydowanie lżejsze i odporniejsze są modele wykonane ze stali nierdzewnej, również mające duże właściwości izolacyjne. Podwójne ścianki sprawiają, że stalowy termos nie potrzebuje dodatkowego wkładu, przez co jest mniej podatny na uszkodzenia i korozję, zdecydowanie bardziej uniwersalny i sprawdza się w trudnych warunkach.
Pojemność
Kolejnym parametrem wpływającym na utrzymanie temperatury, jest pojemność. Temperatura dłużej utrzyma się w termosie, który jest całkowicie wypełniony. Dlatego przy zakupie, trzeba wziąć pod uwagę kwestię przeznaczenia. Do kawy, którą pijemy w drodze do pracy, model o pojemności 1 l będzie złym wyborem. Tutaj zdecydowanie lepiej, sprawdzi się kubek termiczny. Duże znaczenie ma także średnica termosu i grubość ścianek.
Szczelność i rodzaj zamknięcia
Termosy długo trzymające ciepło, muszą być przede wszystkim szczelne. Podczas nalewania gorącego napoju tracimy dużo ciepła, a jeśli dodatkowo korek nie jest odpowiednio szczelny, utracimy je w ekspresowym tempie. Kolejna kwestia, to uniknięcie przykrej niespodzianki w postaci zalanego plecaka czy torebki – tak więc rozdaj zamknięcia to coś na co warto zwrócić uwagę. Co proponują producenci?
W klasycznych termosach turystycznych, standardowo stosuje się dwa rozwiązania: korek z gwintem lub korek automatyczny. Pierwszy znany jest od lat. Żeby otworzyć termos, musimy po prostu odkręcić korek. Prawda jest taka, że gdy nalewamy np. gorącą herbatę, to przez szeroki otwór ucieka nam ciepło. Jeśli jednak jest to świetny termos, to jest to jedyny moment, gdy je tracimy. Drugi ma specjalny guzik, który trzeba nacisnąć i który otwiera mały zawór. Podczas nalewania napoju, otwór do którego wlewamy herbatę czy kawę, jest praktycznie zamknięty tak więc automatycznie dłużej utrzymujemy wysoką temperaturę. Jednak i tutaj jest haczyk. Tego typu korek, czasami się zacina i psuje a wtedy albo kupujemy nowy termos albo korzystamy z niego odkręcając go – czyli wracamy do punktu wyjścia.
Na rynku znajdziemy też produkty, które zamiast korka mają specjalną pompkę i kranik. Wystarczy nacisnąć przycisk w pokrywce i podstawić kubek, żeby napić się gorącej kawy. Takie rozwiązanie najczęściej spotykamy w modelach konferencyjnych. W produktach o mniejszej pojemności znajdziemy termosy/kubki termiczne ze specjalnym ustnikiem.
Ważny jest też kubek
Warto pamiętać o kubku pełniącym dwie funkcje. Po pierwsze, służy nam jako naczynie do picia, dzięki czemu nie musimy zabierać ze sobą dodatkowego obciążenia. Po drugie, po nałożeniu na termos zamienia się w wieczko, które powinno być szczelne. Nie izoluje tak jak próżnia, ale jest dodatkowym zabezpieczeniem przed rozlaniem napoju i kolejną barierą chroniącą przed ubytkiem ciepła. Warto wybrać model, który nie nagrzewa się pod wpływem wysokiej temperatury.
Termosy długo trzymające ciepło – jak długo?
To zależy od modelu. Przykładowo w zwykłym termosie, gorące napoje zachowują jej poziom np. do 8 godzin, a zimne do 12. Ten czas jest zdecydowanie dłuższy, w termosach turystycznych. Tutaj możemy mówić nawet o 12 i 24 godzinach.
O tym jak długo termos utrzymuje temperaturę, informują producenci. Niektórzy podają bardziej szczegółowe informacje. Przykładowo, jeśli wlejesz do termosu o pojemności 1 l herbatę o temperaturze 98 stopni Celsjusza, to po 12 godzinach jego temperatura wyniesie ok. 75 stopni Celsjusza. Te wszystkie informacje znajdziesz w instrukcji obsługi.
Jak dłużej utrzymać temperaturę?
Termosy długo trzymające ciepło, wymagają odpowiedniego traktowania. Najważniejsze jest hartowanie. Na czym ono polega? To nic innego, jak zalanie termosu na kilka minut wrzątkiem tak, aby nagrzać jego ścianki. Podobnie robi się w przypadku zimnych napojów, z tą różnicą, że używamy zimnej wody.
Kolejna ważna rzecz, to odpowiednie napełnienie termosu. Staramy się go zalać do pełna bez względu na to, czy będzie to gorący czy zimny napój. Trzeba też pamiętać o tym, aby nie otwierać go bez potrzeby i jak najszybciej zakręcać nie wychładzając czy ogrzewając jego zawartości.