-50% na wybrane usługi i 100 dni na zwrot!
Kawę można zaparzać na rozmaite sposoby. Ich tradycja i różnorodność wywodzi się już od początków wynalezienia tego smacznego napoju, bez którego dzisiaj wielu ludzi nie wyobraża sobie poranka, przerwy podczas konferencji, czy w czasie spotkania biznesowego. Smak zaparzanej kawy może się też różnić w zależności od regionu jej uprawy i zbioru, stopnia i metody prażenia, a także dystrybucji i konsumpcji. Jedną z najstarszych, a zarazem najprostszych metod zaparzania kawy, jest przygotowywanie wywaru w kawiarce. Nie jest to czynność skomplikowana, jednak warto pamiętać o kilku ważnych aspektach, aby kawa nie była zbyt mocna, gorzka lub kwaśna. Jak zaparzać kawę w kawiarce w sposób prawidłowy i taki, aby była smaczna? Postaramy się wyjaśnić proces zaparzania krok po kroku w naszym poradniku.
Pierwsze kawiarki zostały wynalezione i zastosowane we Włoszech. Szybko zyskały grono zwolenników, z uwagi na niewielkie gabaryty oraz prostotę użytkowania. Obecnie nazywane są również kafeteriami, makietkami czy kupresami. Kawa w kawiarce zaparzana jest z użyciem naturalnie wytworzonego ciśnienia, a więc inaczej niż w przypadku profesjonalnych ekspresów kolbowych, kompaktowych, automatycznych ekspresów do kawy, czy nawet niewielkich ekspresów kapsułkowych. W tym wypadku, wszystko odbywa się manualnie, od namielenia kawy, poprzez jej odpowiednie umieszczenie w specjalnie wyznaczonym w kawiarce miejscu, aż po właściwe zaparzanie. O ile czynności te nie są obarczone dużym stopniem trudności, o tyle warto mieć świadomość o kilku ważnych tematach, aby mieć wiedzę, jak zaparzyć kawę w kawiarce w sposób prawidłowy.
Kawiarki w naszej ofercie:
Wydawać by się mogło, że najważniejsza w procesie przygotowania kawy jest sama kawa lub jakość ziarna. To prawda, niemniej jeszcze ważniejsza od kawy jest woda, która stanowi aż 98 proc. tego specjału. Zatem na jakość kawy ma bezpośredni wpływ również jakość wody używana do jej parzenia. Do kawiarki warto używać wody przefiltrowanej lub miękkiej, tak samo jak w przypadku rozmaitych, automatycznych ekspresów do kawy. Nalewamy ją do dolnej części urządzenia. Ważną zasadą jest, aby nie wlewać jej więcej, niż wskazuje wyryta wewnątrz sprzętu miarka. Zbyt duża ilość wody podczas zaparzania, a zatem podczas wytwarzania przez kawiarkę ciśnienia, może ją trwale uszkodzić. Wiele poradników w kwestii wody i na temat tego, jak zaparzać kawę w kawiarce wskazuje, że do zaparzania można wlać zarówno zimną, jak i lekko podgrzaną wodę. Warto tu zaznaczyć, że nie ma to wpływu na smak kawy, a jedynie na czas jej przygotowania. Cieplejsza woda szybciej zostanie doprowadzona do wrzenia i tym samym w krótszym czasie wytworzy ciśnienie niezbędne do zaparzenia naparu.
Jak już wcześniej wspomnieliśmy, obok wody ważna jest również sama kawa. Jej jakość, a także wcześniejszy sposób obróbki na każdym etapie wytworzenia. Najlepsza to taka, która zostanie zmielona tuż przed zaparzaniem. Jeśli nie mamy młynka do kawy, możemy użyć kawy uprzednio zmielonej. Warto szukać sprawdzonych producentów, którzy podają precyzyjny skład oraz sposób obróbki. Nie bez znaczenia będzie również jej pochodzenie i dystrybucja. Mieloną kawę umieszczamy w specjalnym sitku. Powinna być równomiernie rozłożona, ale nie ubita. Zwarta kawa może skutkować nierównomiernym zaparzaniem, co w konsekwencji będzie miało wpływ na smak naparu. W zależności od nieprawidłowego ułożenia kawy lub jej zbyt zwartej struktury, będziemy mieli do czynienia z tak zwanym zjawiskiem nadekstrakcji lub podekstrakcji. Oba zjawiska niekorzystnie wpływają na smak i aromat zaparzonej kawy. Równomierne rozłożenie kawy można uzyskać przez lekkie pukanie łyżeczką lub palcem w ściankę zbiornika. Zbyt dużą ilość wystającą nad zbiorniczek, wyrównujemy palcem i usuwamy.
Zanim przejdziemy do właściwego zaparzania i opowiemy krok po kroku, jak zaparzać kawę w kawiarce, przygotujmy niezbędne akcesoria i produkty. Najpierw rozłóżmy kawiarkę na 3 części. Dolna część to ta, do której wlewamy wodę. W środkowej części, zwanej sitkiem, umieszczamy kawę. Jeśli chcemy uniknąć w gotowym naparze drobinek kawy, możemy dodatkowo wypełnić sitko małym filtrem do kawy. Specjalne filtry do kawiarek dostępne są u większości producentów i dystrybutorów tych urządzeń oraz kawy. W górnej części urządzenia będzie przyrządzana kawa. Wszystkie części dokładnie składamy i skręcamy. Tak przygotowaną kawiarkę, ustawiamy na płycie grzejnej. Większość kawiarek doskonale sprawdza się na płytach gazowych i elektrycznych. W ofercie producentów dostępne są również kawiarki do użytkowania na płytach indukcyjnych. W przypadku ustawienia urządzenia na palniku gazowym, warto zwrócić uwagę na to, aby płomień ogrzewał jedynie dno kawiarki, a nie dodatkowo jej boki. Proces zaparzania trwa średnio około 5 minut. Po tym czasie, należy zdjąć kawiarkę z płyty i rozlać przygotowany napar do filiżanek. Najlepiej porcelanowych i uprzednio ogrzanych.
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt 08:00 - 20:00
Sob 10:00 - 18:00
Niedz 10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756