Zdaniem eksperta
Szybkowar to urządzenie, które wróciło do łask w wielu kuchniach. Docenią go zwłaszcza osoby, które prowadzą intensywny tryb życia. Jak gotować w szybkowarze, by Twoje potrawy były smaczne? Dlaczego warto go mieć? Oto kilka ciekawostek na temat tych praktycznych urządzeń.
W artykule znajdziesz:
Co to jest szybkowar? To specjalny garnek do gotowania pod ciśnieniem. Charakteryzuje się on dużą szczelnością. Podczas procesu gotowania wzrasta w nim ciśnienie i podnosi się temperatura. Metoda ta sprawia, że potrawy są znacznie szybciej. Jest to więc bardzo pomocne przy napiętym harmonogramie dnia. Wymieniając zalety szybkowaru nie można również zapomnieć o zachowaniu wartości odżywczych potraw.
Ponadto szczelna pokrywa zapobiega ulatnianiu się pary. Sprawia to, że dania są bogatsze w smaku i bardziej aromatyczne. W tym wszechstronnym urządzeniu przygotujesz zarówno mięso, ryby, warzywa, gulasz jak i inne dania jednogarnkowe. To jedno urządzenie może zastąpić nawet kilka sprzętów kuchennych. Gotowanie na szybkowarze to z pewnością przyjemność.
Gotowanie w szybkowarze pozwala na przygotowanie zdrowych posiłków. Nie musisz dodawać tłuszczy tak, jak w przypadku smażenia. Składniki gotują się we własnym sosie i parze wodnej. Dzięki temu potrawy są mniej kaloryczne. Ponadto są one bogatsze w wartości odżywcze i zachowują dużo więcej witamin i minerałów. Krótszy czas gotowania i zamknięta przestrzeń garnka pozwalają zachować więcej tych ważnych dla zdrowia związków. Szybkowar pomoże Ci wprowadzić do diety zdrowe posiłki bez dużego nakładu pracy.
Jak gotować w szybkowarze? Nawet jeśli nie jesteś doświadczonym kucharzem, doskonale sobie z tym poradzisz. Urządzenia różnią się od siebie. Warto, abyś przed rozpoczęciem gotowania zapoznał się z instrukcją obsługi konkretnego modelu. Aby potrawy wyszły idealnie, a użytkowanie było bezpieczne, przestrzegaj kilku podstawowych zasad. Po przygotowaniu składników (np. obraniu i umyciu warzyw), należy je umieścić w garnku szybkowaru. Kolejną bardzo ważną czynnością jest dolanie odpowiedniej ilości wody, czy też bulionu. Jest to istotne ze względu na to, że para wodna jest kluczowa do wytwarzania ciśnienia.
Ze względu na różną pojemność tych urządzeń, różne będą poziomy minimalnego i maksymalnego napełniania. Zazwyczaj minimalna ilość płynu wynosi jedną czwartą wysokości garnka, zaś maksymalna dwie trzecie jego wysokości. W garnku zawsze powinno pozostać miejsce na wytwarzającą się podczas gotowania parę. Następnym krokiem jest szczelne zamknięcie pokrywy. Na jej wierzchu umieszczony jest specjalny zawór regulowania ciśnienia. Po jego nagromadzeniu wskaźnik podniesie się, a nadmiar pary zacznie się uwalniać. Zjawisku temu towarzyszy lekki szum. Wówczas możesz zmniejszyć moc palnika i ustawić czas niezbędny do ugotowania danego rodzaju potrawy.
Nieco inaczej jest w przypadku szybkowarów elektrycznych. W zależności od modelu umożliwiają one wybór odpowiedniego programu, czy też czasu gotowania. Dla podsumowania, jak gotować w szybkowarze? Włóż składniki do garnka, zalej odpowiednią ilością wody i zakręć pokrywę. Gotowanie w szybkowarze jest naprawdę bardzo proste..
Zobacz także: Ranking termorobotów [TOP10]
Niezwykle istotny jest także czas gotowania w szybkowarze. Szczegółowe informacje w tej kwestii znajdziesz w instrukcji dołączonej do urządzenia. W dużej mierze jest on zależny od rodzaju składników oraz ich wielkości. Inny będzie czas gotowania warzyw miękkich, a inny twardych. Z pewnością czas gotowania w szybkowarze jest zdecydowanie krótszy, niż w przypadku tradycyjnego przygotowywania dań.
Jak długo gotować w szybkowarze poszczególne produkty? Oto przykładowa tabela czasów gotowania w szybkowarze popularnych składników:
Dla przykładu, potrawkę rybną ugotujesz w czasie od 3 do 4 minut, zupę jarzynową w czasie około 6 minut, zaś gulaszową będziesz gotował około 15 minut. Wyżej podane czasy gotowania są tylko przykładowe. Ich długość w dużej mierze zależy od tego ile ważą, czy produkty są pokrojone na kawałki czy też gotujesz je w całości. Warto kontrolować ten proces, by wydobyć z nich to, co najwartościowsze. Pomocne będzie tu szczegółowe przeanalizowanie danych zawartych w instrukcji konkretnego modelu szybkowaru.
Już wiesz, jak gotować w szybkowarze, zwróć uwagę na jego parametry i przydatne funkcje. Urządzenia są wykonane zazwyczaj z wysokiej jakości stali nierdzewnej. Dzięki temu są trwałe i będą Ci służyły przez długi czas. Wybierając, zwróć uwagę na jego pojemność. Większe modele (np. 12 l) sprawdzą się do gotowania potraw dla kilkuosobowej rodziny. Natomiast mniejsze (np. 4 czy 5 l) dedykowane są do przyrządzania mniejszych porcji. Niezwykle przydatny w szybkowarze jest regulator ciśnienia. Wskazuje on osiągnięty poziom ciśnienia lub uwalania nadmiar pary.
Dla zagwarantowania bezpieczeństwa, urządzenie może być wyposażone w zawór bezpieczeństwa (zabezpiecza przed przypadkowym otwarciem szybkowaru), czy też w pokrywę z systemem bezpiecznego zamykania. Wyróżnia się dwa rodzaje szybkowarów. Jest to szybkowar klasyczny przeznaczony do postawienia na różnego rodzaju kuchniach (np. elektrycznej, gazowej, czy indukcyjnej).
Drugim rodzajem jest szybkowar elektryczny, który posiada własne źródło ciepła. Nowoczesne modele tych urządzeń wyposażone są w automatyczne programy gotowania, timer oraz automatyczne wyłączanie.
Najnowsze poradniki
Obsługa klienta
Informacje
Zakupy
Moje konto
Pomoc
Zadzwoń do nas
Tel. 756 756 756
Pon - Pt
08:00 - 20:00
Sob
10:00 - 18:00
Niedz
10:00 - 18:00
Fax 22 122 31 11
Інфолінія:
пн-пт: 8:00 - 20:00
Infoline:
Mon-Fri: 8:00 - 20:00
Znajdź swój sklep
Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 943 750,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756