Codzienny pośpiech często oznacza brak czasu na spokojnie przygotowywanie zdrowych posiłków, a dla wielu osób jest to bardzo ważna kwestia. Może w tym pomóc urządzenie, które coraz częściej pojawia się w kuchniach. Jak działa szybkowar, co da się w nim przyrządzić i jak to zrobić?
Poszukując innowacyjnych rozwiązań kulinarnych, nie zawsze trzeba inwestować w duże urządzenia kuchenne, które zajmują wiele miejsca. Istnieje dla nich świetna alternatywa. Szybkowar – co to? W większości przypadków przypomina on tradycyjny garnek, kombiwar czy parowar. Wyróżnia się on jednak tym, w jaki sposób przygotowuje się w nim potrawy. Bazuje on na sile ciśnienia, co umożliwia gotowanie w sposób energooszczędny – czas obróbki potrawy skraca się nawet o 70%. Dodatkowo nie trzeba zużywać dużo wody, co z kolei jest korzystne pod kątem ochrony środowiska.
Zwykle szybkowar wykonany jest z aluminium lub stali nierdzewnej. Posiada szczelnie zamkniętą pokrywę, kluczową do prawidłowego działania urządzenia. To właśnie dzięki niej powstaje ciśnienie – rosnąca temperatura zatrzymuje powietrze w środku, a para zaczyna krążyć, penetrując przygotowywane składniki. Dzięki temu proces gotowania odbywa się w stabilnej temperaturze, co pozytywnie wpływa na jakość potraw, ich wartości odżywcze oraz smak.
Naczynie, o którym mówimy, wyposażone jest również w zawór bezpieczeństwa, zazwyczaj umieszczony na pokrywie. Jak działa szybkowar pod tym względem? Jego zadaniem jest regulacja ciśnienia, poprzez umożliwienie ujścia nadmiaru pary. Bez niego mogłoby dojść do niebezpiecznego rozerwania garnka. Dlatego tak ważne jest dbanie o stan techniczny szybkowaru, w tym zapewnienie drożności zaworu. Należy unikać gotowania w nim drobnych kasz i innych sypkich produktów, których drobinki mogą łatwo zablokować zawór.
Oprócz wspomnianej kwestii energooszczędności i skróconej szybkości przygotowywania dań, szybkowary mają jeszcze kilka innych cech, które warto znać. Przede wszystkim należy podkreślić, iż gotowane w nich składniki zachowują swoje wartości odżywcze, a zapachy z nich uchodzące nie rozprzestrzeniają się po pomieszczeniu. Nie jest zatem potrzebna praca okapu. Jednocześnie potrawy z tego urządzenia zachowują estetyczny wygląd. Dzieje się tak, nawet kiedy poszczególne produkty gotują się jednocześnie. Ponadto nie istnieje ryzyko przypalenia przygotowywanego jedzenia.
Warto mieć na uwadze fakt, iż większość szybkowarów dostosowana jest zarówno do kuchenek gazowych, elektrycznych, jak i płyt indukcyjnych. Mało tego, na rynku znajdziemy również modele, które da się podłączyć bezpośrednio do prądu. Dużym atutem tych urządzeń jest również ich rozmiar. Często są one mniejsze niż podobne im sprzęty, dzięki czemu da się je bezproblemowo przechowywać.
Aby w pełni cieszyć się zaletami szybkowarów, należy wziąć pod uwagę jeszcze kilka innych kwestii. Ze względu na specyficzny sposób przygotowywania dań, musimy zawsze pamiętać, aby rozpocząć gotowanie ze wszystkimi składnikami. W trakcie pracy urządzenia nie ma bowiem możliwości, by dołożyć brakujące produkty lub dodać przyprawy. Do tego złym pomysłem jest gotowanie w nich sypkich produktów (np. kasz), które mogłyby zapchać zawór. To z kolei doprowadziłoby do wybuchu.
Jak działa szybkowar pod tym względem i co trzeba zrobić, aby zachować bezpieczeństwo? Istotne jest, by nie próbować zbyt szybko go nie otwierać. Gdy po zakończeniu pracy ciśnienie odpowiednio opadnie, pokrywa stanie się gotowa do podniesienia. Nie będzie to wymagało wielkiego wysiłku. W innym wypadku może grozić nam poparzenie.
Zobacz także: Ranking frytkownic beztłuszczowych [TOP10]
Chcąc wybrać właściwy model tego typu sprzętu, warto zwrócić uwagę na różnego rodzaju cechy i funkcje dodatkowe, takie jak możliwość mycia w zmywarce. Część modeli jest do tego dostosowana, lecz nie wszystkie – warto więc upewnić się w tej kwestii. Niektóre natomiast zostały wyposażone w regulator temperatury czy minutnik. Przydatnymi akcesoriami bywają sitka przeznaczone do gotowania na parze.
Oprócz tego trzeba rozważyć pojemność urządzenia. Rozpiętość jest duża – od 2,5 do nawet 12 litrów. Dobrym pomysłem dopasowanie jest tego sprzętu do własnych potrzeb. Mniejszy szybkowar będzie dobrym wyborem, gdy chcemy gotować dla 1-2 osób. W przypadku większych rodzin potrzebny będzie model o większej objętości. To kwestia ważna także pod kątem przechowywania go.
Zastanawiając się, jak powinno się gotować w szybkowarze, trzeba mieć na uwadze kilka zasad. Po pierwsze urządzenie to nigdy nie powinno być całkowicie wypełnione wodą. Jej ilość zawsze powinno się dostosowywać do wielkości garnka oraz przygotowywanego produktu. Nigdy nie powinno to być jednak więcej niż 2/3 naczynia. W innym wypadku para nie będzie miała odpowiednio dużo miejsca na wytworzenie się, w związku z czym szybkowar nie spełni swojej podstawowej funkcji.
Po drugie, musimy wiedzieć, iż czas gotowania danej potrawy liczymy od momentu, gdy z zaworu ciśnieniowego zacznie wydobywać się para. I o ile początkowo, gdy chcemy dopiero wytworzyć odpowiednie ciśnienie, nastawiamy palnik kuchenki na maksymalną moc, o tyle po pojawieniu się pary trzeba zmniejszyć ją o około połowę. Zwracamy przy tym uwagę, czy strumień wydobywającej się pary pozostał stały. Nie powinien być przerywany, ani bulgotać. Jeżeli tak zacznie się dziać, będzie to oznaczało zbyt duże zmniejszenie temperatury.
Po trzecie, jak już wcześniej było wspomniane, szybkowaru nie możemy otwierać od razu po ukończeniu procesu gotowania. Musimy zaczekać, aż ciśnienie opadnie do bezpiecznego dla nas poziomu. Chodzi o efekt tak zwanej dekompresji, którą można przeprowadzić na kilka sposobów. Da się po prostu poczekać na naturalne obniżenie ciśnienia albo wyregulować je za pomocą odpowiedniego zaworu. Ta opcja nie jest jednak dostępna we wszystkich modelach. Zadziała też ochłodzenie pokrywy, aczkolwiek zrobienie tego zbyt gwałtownie może spowodować wybuch. W tym aspekcie nie można wstawiać naczynia do zimnej wody w całości. Powinno się najpierw delikatnie polać brzeg pokrywy i stopniowo przesuwać strumień na dalsze obszary urządzenia.
Osoby, które wcześniej nie korzystały z dobrodziejstw tego typu sprzętu, mogą zadawać sobie pytanie, co można gotować w szybkowarze? Poniżej podajemy przepisy dwa przykładowe przepisy.
Ćwiartki ziemniaków
Ziemniaki są jednym z częstszych dodatków do obiadów, ale też zup, czy różnego rodzaju gulaszów. W szybkowarze ich przygotowanie wyniesie dosłownie około 5 minut. Dla porównania tradycyjne gotowanie wiązałoby się z niemal półgodzinnym oczekiwaniem.
Filet drobiowy na parze
Filety drobiowe to mięso o minimalnej ilości tłuszczu oraz niewielkiej ilości kalorii. Przyrządza je się szybko, a można jeść zarówno w formie oddzielnego posiłku, jak i dodatku do zupy, czy pokroić na cienkie plastry i położyć na kanapkę.
Podsumowując, gotowanie w tego typu naczyniu ma wiele plusów i polecane jest zarówno do przygotowywania codziennych obiadów, jak i dań na wyjątkowe okazje. Biorąc pod uwagę walory smakowe, niewątpliwie jest to bardzo korzystny sposób szykowania potraw. Opisany wyżej filet z indyka, gdyby był gotowany w tradycyjny sposób, z dużym prawdopodobieństwem można założyć, że wyszedłby zbyt przesuszony. W szybkowarze takiego ryzyka nie ma. Jeśli szukamy zatem nowych rozwiązań w kuchni – warto spróbować!