Można więc zrobić sok w różnych urządzeniach do tego służących. Co ważne, nie będzie on miał cukru sypanego z torebki, ale naturalny, który przecież jest w owocach. Nie będzie w nim także konserwantów, dlatego najlepiej wypić go jeszcze tego samego dnia, w którym go wyciśniemy. Jakie urządzenia można w tym celu wykorzystać?
Sokowirówka działa na zasadzie siły odśrodkowej. Do ważnych elementów sokowirówki należą: wirujące sito (może osiągać nawet do 16 000 obrotów na minutę) oraz niewielkie noże. Jej praca polega na cięciu wrzuconych do środka owoców i warzyw oraz przeciskaniu soku przez sito. Za każdym razem trzeba używać specjalnego popychacza (jest w zestawie). Pulpa zostaje więc oddzielona, a sok cieknie wprost do szklanki lub specjalnego pojemnika, który często jest dołączany do kompletu.
Mamy zatem sok dość klarowny i czysty, który niestety dość szybko się utlenia, a na soku tworzy się piana. Nie mniej, można do niej dać różne owoce oraz warzywa. Te ostatnie, zwłaszcza korzeniowe. Można do niektórych modeli wrzucić nawet całe jabłka i małe marchewki, gdyż tak zostały zaprojektowane, ale niestety, ani z liści warzyw kapustnych, ani też z ziół, soku nie wyciśnie i trzeba o tym wiedzieć.
Za to, ze względu na swoje obroty, działa szybko, zwłaszcza gdy pozostałości są na bieżąco usuwane. Jeśli więc ktoś lubi soki klarowne, urządzenia te są godne polecenia.
Wyciskarki wolnoobrotowe są urządzeniami z ostatnich lat. Soki w nich pozyskiwane nie są tak klarowne, jak te z sokowirówek, a to dlatego, że działają zupełnie inaczej – one miażdżą zawartość za pomocą specjalnego, obracającego wałka-ślimaka. Stąd też biorą się drobinki miąższu przeciskanego wraz z sokiem, który jest aksamitny i nie tak przejrzysty. Wyciskarki wolnoobrotowe pracują dłużej niż sokowirówki, ale zdecydowanie są bardziej wydajne, gdy chodzi o pozyskiwanie soku.
Pozostająca pulpa jest bowiem bardzo dokładnie i wielokrotnie przeciskana. Dzięki temu, do tego typu urządzeń można dodawać także świeże zioła oraz warzywa liściaste, a nawet pokrzywę czy banana, które w zasadzie nie były nigdy źródłem soku. Uzyskiwany tą drogą napój jest zdrowszy, pełen witamin oraz błonnika, znajdującego się w pulpie. Praktycznie wyrzuca się wręcz suche resztki.
Dlatego też, w tego rodzaju wyciskarkach wolnoobrotowych (ok. 70 do 120 obrotów na minutę) z dodatkiem pulpy warzywnej, owocowej czy mieszanej, można zrobić smoothie. Warto wiedzieć, że tego typu wyciskarki dzielą się na jedno i dwuślimakowe, a także na pionowe oraz poziome (w pierwszych ślimak lub dwa) umieszczone są pionowo, a w drugich poziomo – ma to swoje odbicie w kształcie urządzeń.