Jak parzyć kawę w kawiarce – woda
Parzenie kawy w kawiarce rozpocznij od dobrania odpowiedniej wody. Tak pod względem smaku jak i jakości. Choć ta z kranu z wodociągów zawsze nadaje się do picia, warto uzdatnić ją np. przelewając przez filtr dzbankowy. Mało osób zdaje sobie sprawę z faktu, że woda (jej smak, zapach i skład) ma dla kawy kolosalne znaczenie. Powinna one też być miękka i nieprzegotowana – taki dobór jej parametrów sprawi, że łatwiej będzie Ci utrzymać kawiarkę w czystości oraz cieszyć się pełnym aromatem kawy.
Kiedy zapanowałeś już nad jakością wody, nalej ją do specjalnie wyznaczonego w pojemniku na wodę poziomu. Nigdy nie przelewaj wody ponad oznaczony poziom, ponieważ grozi to wytworzeniem się zbyt dużego ciśnienia podczas zaparzania kawy i uszkodzeniem kawiarki.
Jak parzyć kawę w kawiarce – kawa
W kawiarce możesz użyć swoich ulubionych ziaren kawy, choć sugeruje się używanie ziaren mocniej wypalonych. Decyzja, która mieszanka smakuje Ci najbardziej, należy do Ciebie. Podobnie jak z wodą – od jakości kawy i jej aromatu oraz cech własnych zależy smak i zapach naszej „małej czarnej”. Niestety, szeroko dostępna, fabrycznie zmielona kawa, może się nie nadawać do używania w kawiarce. Często kawa mielona jest bardzo drobno, a to może powodować cierpkość i gorzkość napoju. Ziarna kawy, by oddały najwięcej aromatu przy użyciu kawiarki, powinny być zmielone na średni stopień zmielenia.
Na szczęście rozwiązanie tego problemu leży na wyciągnięcie ręki, w postaci młynków do kawy. Szczególnie te elektryczne, bez żadnego problemu, będą w stanie zmielić kawę na wybrany przez Ciebie stopień. Gdy mielenie kawy masz za sobą, pozostaje wsypanie jej do pojemnika na kawę. Ilość kawy, którą musisz wsypać, zależy wyłącznie od Twoich upodobań. Jeżeli lubisz kawę słabszą, wsyp ją do połowy pojemności pojemnika. Jeśli wolisz mocniejszą, możesz wsypać aż po sam brzeg, uważając jednak, by nie nasypać jej za dużo i by nie utworzyła się górka. Teraz wystarczy, że tylko lekko dociśniesz kawę palcami lub łyżeczką, bądź postukasz po bokach pojemnika, by mogła równomiernie się rozłożyć. Następnie skręć zbiorniczek na wodę z pojemnikiem na kawę i gotowe.
Jak zaparzyć kawę w kawiarce – gotowanie
Teraz czas na właściwe parzenie kawy w kawiarce. Przede wszystkim, warto rozwiać wątpliwości co do typu kuchenki jaki posiadasz, a możliwością parzenia kawy w kawiarce. Zdecydowana większość kawiarek nadaje się do używania na kuchenkach gazowych; w końcu to od otwartego płomienia Włosi rozpoczęli historię kawiarki. Jeżeli posiadasz jednak kuchenkę indukcyjną, nie musisz się martwić. W sprzedaży dostępne są liczne kawiarki przystosowane do podgrzewania indukcyjnego – warto zwrócić na to uwagę przy zakupie. Zamkniętą szczelnie kawiarkę postaw na palniku. W przypadku, gdy używasz palnika gazowego, nie pozwól, by płomienie otaczały kawiarkę. Powinny podgrzewać kawiarkę od spodu, a nie po bokach. Zaparzenie kawy w kawiarce przeważnie trwa od czterech do pięciu minut. Wyraźnym sygnałem do zdjęcia kawiarki ze źródła ciepła, jest dźwięk bulgotania. Teraz wystarczy tylko wyłączyć kuchenkę i przelać świeżą, aromatyczną kawę do filiżanek. To takie proste!
Kawiarka elektryczna
Rewolucyjną odsłoną kawiarki, jest kawiarka elektryczna. Możemy jej użyć nie tylko w domu, ale praktycznie wszędzie! Sposób parzenia kawy jest właściwie identyczny, jak przy klasycznych kawiarkach, lecz nie potrzebujesz do tego osobnego źródła ciepła. Kawiarka elektryczna przypomina w działaniu czajnik elektryczny. Wlewamy do niej wodę, uzupełniamy kawę, stawiamy na bazie, klikamy guzik i tyle. Kawa z kawiarki zaparzy się sama, bez potrzeby jakiegokolwiek nadzoru. Co więcej, niektóre kawiarki elektryczne są wyposażone w system ustawienia godziny parzenia, a także utrzymywania temperatury po zaparzeniu. Dzięki temu rozwiązaniu, możesz zostać obudzony zapachem świeżo zaparzonej kawy. Parzenie kawy w kawiarce nigdy nie było prostsze!