Poradniki Eksperta

Co to jest szynkowar i jak działa?


Z roku na rok, coraz bardziej wzrasta świadomość konsumentów, jak ważne jest zdrowe odżywianie. Unikamy przetworzonej żywności, zwracamy uwagę na jej skład i częściej samodzielnie przygotowujemy posiłki dla swoich bliskich. Domowa wędlina to rarytas, po który warto sięgnąć. Pomocny w przygotowaniu aromatycznych i soczystych mięs, będzie niepozorny, ale jakże praktyczny szynkowar. Co to jest szynkowar? Do czego służy i jak działa to urządzenie? Czy warto je mieć w kuchni? Na te i inne pytania, znajdziesz odpowiedź w tym poradniku.



szynkowar co to


Co to jest szynkowar?


Na pytanie co to jest szynkowar, można odpowiedzieć, że jest to urządzenie, które pomoże Ci w pełni profesjonalnie przygotować wędliny domowej roboty. Swoim wyglądem przypomina wysoki garnek o okrągłym, owalnym, prostokątnym, czy też kwadratowym kształcie. Wybierasz ten, który będzie dla Ciebie najbardziej praktyczny. Klasyczny szynkowar będziesz musiał umieścić w garnku napełnionym wodą. Warto więc, abyś wybrał odpowiedni kształt. Ten przydatny sprzęt wykonany jest z metalu lub specjalnego tworzywa sztucznego, które może mieć kontakt z żywnością. Szynkowary mają różne pojemności. To Ty decydujesz, który będzie dla Ciebie idealny. Możesz kupić urządzenie o mniejszej pojemności (np. 1 kg), jak i o większej pojemności (np. 2-3 kg).


Jak zbudowany jest szynkowar?


Szynkowar nie jest skomplikowanym urządzeniem. Składa się z głównego pojemnika, w którym umieszczasz zamarynowane mięso oraz ze specjalnej pokrywy zamykającej szczelnie naczynie. W niektórych modelach na pokrywie umieszczony jest termometr, ułatwiający mierzenie temperatury. Urządzenie wyposażone jest również w sprężynkę i płytkę dociskową, które służą do skompresowania mięsa i zapewniają mu zwartą konsystencję. Dzięki temu, wędlina po wyjęciu nie rozpadnie się i będzie idealna do spożycia. Na rynku dostępne są szynkowary wyposażone w dodatkowe funkcje, jak chociażby regulator ciśnienia i wskaźnik ciśnienia na pokrywie, minutnik czy zawór bezpieczeństwa.



Jak przyrządzamy mięso w szynkowarze?


Szynkowar, jak działa? Działanie tego urządzenia polega na parzeniu mięsa w odpowiedniej temperaturze i przez określony czas. Zamarynowane mięso umieszczasz w urządzeniu, które wstawiasz do garnka napełnionego wodą (do 3/4 wysokości szynkowaru) i parzysz mięso w odpowiedniej temperaturze. Woda nie może wrzeć, dlatego pomocny jest tu termometr z sondą lub szynkowar z termometrem w zestawie. Aby zapobiec wrzeniu wody, moc palnika nie może być zbyt wysoka. Sposobem na zmniejszenie temperatury, jest dolanie do garnka zimnej wody. Czas parzenia zależy od rodzaju przyrządzanego mięsa.


Po zakończeniu tego procesu, warto podlać urządzenie chłodną wodą i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowane mięsa, mają niezwykły aromat. Są soczyste i rewelacyjnie smakują. Mogą być hitem każdego przyjęcia.


Jakie są rodzaje szynkowarów?


Jeśli zdecydujesz się na ułatwienie sobie pracy przy wyrobie smacznych, domowych wędlin, możesz wybrać szynkowar klasyczny. Przeznaczony jest on do każdego rodzaju kuchni, zarówno gazowej, jak i ceramicznej, elektrycznej czy też indukcyjnej. Umieszczasz go na palniku i zaczynasz proces parzenia. Na uwagę zasługują również szynkowary elektryczne. Do uruchomienia tego urządzenia nie musisz mieć kuchenki. Wystarczy, że podłączysz je do prądu. Niektóre modele posiadają funkcję automatycznego wyłączania i termometr. Są praktyczne i wygodne. Rozważ, który szynkowar wybrać i ciesz się komfortem pracy.



Jakie są akcesoria do szynkowaru?


Dodatkowe akcesoria do szynkowaru ułatwią Ci przygotowanie mięsa. Możesz kupić je w zestawie z urządzeniem, bądź osobno. Przydatne są woreczki do szynkowaru, w których umieszczasz wcześniej zamarynowane mięso. Nie dotyka ono wówczas ścian sprzętu, a na koniec procesu parzenia, łatwo je wyjąć. Jeżeli w Twoim szynkowarze nie ma wbudowanego termometru, możesz go dokupić. Specjalny termometr z sondą, pozwoli Ci kontrolować temperaturę, by nie dopuścić do wrzenia wody. Do przyrządzenia szynki peklowanej, pomocna jest nastrzykiwarka. Ten mały gadżet umożliwi Ci zaaplikowanie przypraw do peklowania do środka mięsa. Innym dodatkowym elementem jest również podstawka do garnka, dzięki której mięso będzie nagrzewało się równomiernie.



Dlaczego warto przygotować mięso w szynkowarze?


Mięso przygotowane w szynkowarze ma niepowtarzalny smak. Jest smaczne, aromatyczne, a przede wszystkim zdrowe. Sam decydujesz, jakie przyprawy dodajesz. Będziesz miał pewność, że w Twoim mięsie nie będzie sztucznych barwników ani substancji konserwujących. Wbrew stereotypom, nie jest to trudny proces. Dla ułatwienia możesz skorzystać z gotowych przepisów. Jakie mięso przygotujesz w szynkowarze? Mogą to być różnego rodzaju szynki (wieprzowe, drobiowe, cielęce), golonki, mielonki, pasztety, rolady czy też kiełbasy.


Zatem co to jest szynkowar? To urządzenie, które musisz mieć. Jest funkcjonalne i wydajne. Pomoże Ci w przygotowaniu mięsnych przysmaków, które zachwycą niejednego konesera dobrego i zdrowego jedzenia. Wypróbuj ten sprzęt, a przekonasz się, że będziesz go używać regularnie.


Powrót

Zapisz się na niskie ceny!

Zostaw nam swój e-mail, aby otrzymywać informacje o nowościach oraz gazetkę promocyjną

Sprzedaż dla firm i instytucji

Ubezpieczenia "Gwarancja PLUS"

Zakupy na raty przez internet

Karty podarunkowe Media Expert