Jak przyrządzamy mięso w szynkowarze?
Szynkowar, jak działa? Działanie tego urządzenia polega na parzeniu mięsa w odpowiedniej temperaturze i przez określony czas. Zamarynowane mięso umieszczasz w urządzeniu, które wstawiasz do garnka napełnionego wodą (do 3/4 wysokości szynkowaru) i parzysz mięso w odpowiedniej temperaturze. Woda nie może wrzeć, dlatego pomocny jest tu termometr z sondą lub szynkowar z termometrem w zestawie. Aby zapobiec wrzeniu wody, moc palnika nie może być zbyt wysoka. Sposobem na zmniejszenie temperatury, jest dolanie do garnka zimnej wody. Czas parzenia zależy od rodzaju przyrządzanego mięsa.
Po zakończeniu tego procesu, warto podlać urządzenie chłodną wodą i odstawić do ostudzenia. Tak przygotowane mięsa, mają niezwykły aromat. Są soczyste i rewelacyjnie smakują. Mogą być hitem każdego przyjęcia.
Jakie są rodzaje szynkowarów?
Jeśli zdecydujesz się na ułatwienie sobie pracy przy wyrobie smacznych, domowych wędlin, możesz wybrać szynkowar klasyczny. Przeznaczony jest on do każdego rodzaju kuchni, zarówno gazowej, jak i ceramicznej, elektrycznej czy też indukcyjnej. Umieszczasz go na palniku i zaczynasz proces parzenia. Na uwagę zasługują również szynkowary elektryczne. Do uruchomienia tego urządzenia nie musisz mieć kuchenki. Wystarczy, że podłączysz je do prądu. Niektóre modele posiadają funkcję automatycznego wyłączania i termometr. Są praktyczne i wygodne. Rozważ, który szynkowar wybrać i ciesz się komfortem pracy.