Znaleziono w kategoriach:
Grill węglowy ACTIVA 19771

Instrukcja obsługi Grill węglowy ACTIVA 19771

Wróć
1
Instrukcja montażu i obsługi grilla okrągłego
Art. nr 19771
Przed uruchomieniem grilla ACTIVA należy dokładnie przeczytać tę instrukcję obsługi.
Szybko wtedy można stwierdzić, że montaż iobsługa grilla są bardzo łatwe.
Nie używać grilla w zamkniętej i / lub mieszkalnej przestrzeni, np. budynki mieszkalne,
namioty, przyczepy kempingowe, przyczepy mieszkalne (na kółkach), łodzie.
Niebezpieczeństwo śmiertelnego zatrucia tlenkiem węgla.
2
Przepisy dotyczące użytkowania zgodnego z przeznaczeniem:
Grilla można stosować wyłącznie do grillowania jadalnych potraw. Należyprzytym przestrzegać
wszystkich zaleceń niniejszej instrukcji montażuiobsługi. Grill jest przeznaczony tylko do użytku
prywatnego.
Grilla używać tylko w taki sposób, jak jest to opisane w tej instrukcji montażui obsługi. Każdy inny
sposób użytkowania nie jest traktowany jako zgodny z przeznaczeniem i może doprowadzić do szkód
rzeczowych lub obrażeń ciała.
Producent nie przejmuje żadnej rękojmi za szkody spowodowane używaniem tego produktu w sposób
niezgodny z przeznaczeniem!
Maksymalne obciążenie rusztu grillowego (na żywność) wynosi ok. 1,2 kg
Ogólne wskazówki dotyczące bezpieczeństwa:
OSTRZEŻENIE! Ten grill może być bardzo gorący, nie przesuwać/nie przenosić go w trakcie
użytkowania!
Nie używać wewnątrz pomieszczeń!
OSTRZEŻENIE! Nie używać spirytusu ani benzyny do rozpalania oraz ponownego rozpalania!
Używać wyłącznie podpałek zgodnych w EN 1860-3!
OSTRZEŻENIE! Trzymać dzieci i zwierzęta z dala od grilla!
informacja
ostrzegawcza!
należy
przestrzegać!
ok. 35 min.
Proszę przestrzegać następujących symboli oraz informacji ostrzegawczych!
3
Przygotowanie montażu:
Dokładnie przeczytać instrukcję montażuiobsługi i czynności montażowe wykonywać w podanej kolejności.
Zaplanować dostateczną ilość czasu na montaż grilla.
Przygotować powierzchnię do pracy ok. 2-3 m 2.
Z opakowania wyciągnąć części i przed montażem sprawdzić kompletność pojedynczych części
Ewentualnie proszę montaż wykonywać we dwoje.
Dopiero po kompletnym montażuurządzenia należy mocniej dokręcić wszystkie połączenia śrubowe.
Jeśli mimo starannej kontroli zabraknie jakiejś części, prosimy skontaktować się z naszym działem obsługi
klienta (patrz ostatnia strona), który niezwłocznie udzieli stosownej pomocy.
Podczas grillowania noś rękawice do grillowania zgodnie z DIN-EN 407 lub użyj odpowiednich szczypiec do
grilla!
Podczas grillowania można korzystać wyłącznie z węgla drzewnego / brykietów węglowych zgodnie z normą
DIN EN 1860-2.
Przed czyszczeniem grilla całkowicie ostudzić! W przeciwnym razie możedojść do wyfuknięć i wystąpienia
niekontrolowanej wysokiej temperatury powodujących w efekcie oparzenia!
Przed użyciem grilla zaleca się zainstalowanie go na stabilnym, poziomym podłożu.
Nie używać grilla na zadaszonych powierzchniach lub w zamkniętych pomieszczeniach
Gorącego grilla nie zostawiać bez nadzoru!
Nie ustawić grilla w pobliżu przejść lub na często uczęszczanych terenach
Podczas grillowania nie nosić ubrań z długimi rękawami!
Nie pozwalać dzieciom bawić się folią z opakowania!
Nie stosować do czyszczenia grilla żadnych rozpuszczalników ani rozcieńczalników!
Podczas spalania się węgla drzewnego tworzy się tlenek węgla. Ten gaz jest niebezpieczny i w zamkniętych
pomieszczeniach może prowadzić do zatruć!
Nie używać grilla podczas niepogody lub silnego deszczu!
4
MONTAŻGRILLA
5
Wskazówki dotyczące bezpiecznego użytkowania grilla
Pojemność miski paleniskowej wynosi około 1,7 kg węgla drzewnego lub brykietu. Zaleca
się, aby przed pierwszym użytkowaniem grilla był on rozgrzany a paliwo utrzymywane w
formie rozżarzonej przez co najmniej 30 minut przed pierwszym przygotowaniem potraw
na grillu.
1. Ułożyć warstwowo w formie piramidy węgiel lub brykiet w misce paleniskowej.
2. Położyć kilka kostek podpałki pod paliwem lub zalać je podpałką wpłynie bądź w
żelu. Używać wyłącznie podpałek zgodnych z EN 1860-3!
3. Pozostawić tak na około jedną minutę w celu skuteczniejszego działania a następnie
podpalić
4. Po rozżarzeniu paliwa należy je wnomiernie rozłożyć w misce i ewentualnie
dołożyć jego następną porcję.
5. Nigdy nie przepełniać miski paleniskowej, temperatura grillowania możebyć
przekroczona.
6. Po upływie 15 20 minut na materiale palnym pojawi się biała warstwa popiołu,
wtedy temperatura grillowania jest optymalna.
7. Założyć natłuszczony ruszt grillowy i rozpocząć grillowanie potraw.
Nigdy nie przyrządzać potraw zanim paliwo nie pokryje się białą warstwą popiołu!!!

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756