Znaleziono w kategoriach:
Air Fryer Frytkownica beztłuszczowa AMICA AFD 5010 7.2l 8 automatycznych programów

Instrukcja obsługi Air Fryer Frytkownica beztłuszczowa AMICA AFD 5010 7.2l 8 automatycznych programów

Wróć
IO-SDA-0492
12-2023
PL INSTRUKCJA OBSŁUGI 2
EN USER MANUAL 6
CS NÁVOD K OBSLUZE 10
SK NÁVOD NA OBSLUHU 14
DE BEDIENUNGSANLEITUNG 18
FR NOTICE D’UTILISATION 22
ES MANUAL DE INSTRUCCIONES 26
BG ИНСТРУКЦИИ ЗА УПОТРЕБА 30
HU KEZELÉSI UTASÍTÁS 34
UK ІНСТРУКЦІЯ З ОБСЛУГОВУВАННЯ 38
RO MANUAL DE UTILIZARE 42
AFD 5010
2
WSKAZÓWKI DOTYCZĄCE BEZPIE-
CZEŃSTWA UŻYTKOWANIA
Uwaga! Aby zminimalizować ry-
zyko powstania pożaru, porenia
prądem lub uszkodzenia ciała:
Uważnie przeczytaj instruk-
cję przed użytkowaniem urzą-
dzenia.
To urządzenie jest przeznaczo-
ne wyłącznie do użytku domo-
wego.
To urządzenie może być używa-
ne przez dzieci w wieku 8 lat i
starsze, przez osoby o ogra-
niczonej zdolności zycznej,
czuciowej lub psychicznej oraz
osoby o braku doświadczenia
lub znajomości sprzętu, gdy
one nadzorowane lub zostały
poinstruowane na temat korzy-
stania z urządzenia w sposób
bezpieczny i znają zagrenia
związana z użytkowaniem urzą-
dzenia. Dzieci nie powinny ba-
wić się urządzeniem. Czyszcze-
nie i konserwacja urządzenia
nie powinna być wykonywania
przez dzieci chyba że ukończy-
ły 8 lat i nadzorowane przez
odpowiednią osobę.
Dzieci nie zdają sobie sprawy z
niebezpieczeństw, które mogą
powstać podczas używania
urządz elektrycznych; dlate-
go trzymaj urządzenie poza za-
sięgiem dzieci.
Jeżeli przewód zasilający jest
uszkodzony należy go wymie-
nić, aby zapobiec zagreniu.
Wymiany przewodu może do-
konać autoryzowany przez pro-
ducenta serwis lub inna wy-
kwalikowana osoba.
Wyłączyć i odłączyć urządze-
nie od zasilania przed czyszcze-
niem, konserwacją lub przeno-
szeniem oraz za każdym razem,
gdy nie jest używane.
Przy wyciąganiu wtyczki z
gniazdka ściennego nigdy nie
ciągnij za przewód tylko za
wtyczkę jednocześnie trzyma-
jąc drugą ręką gniazdko siecio-
we.
Powierzchnie nagrzewają się
podczas pracy urządzenia dla-
tego należy zachować ostroż-
ność podczas użytkowania.
Nie zanurzać żadnej części urzą-
dzenia w wodzie lub innych pły-
nach.
Nie zakrywać otworów wlotu i
wylotu powietrza podczas pra-
cy urządzenia.
Nie napełniać miski olejem, po-
nieważ może to spowodować
zagrenie pożarowe.
Nigdy nie dotykać wnętrza
urządzenia podczas jego pracy.
Trzymać przewód zasilający z
dala od gorących powierzchni.
Podczas smażenia gorącym
powietrzem przez otwory wy-
lotowe wydostaje się gorąca
para. Trzymać ręce i twarz w
bezpiecznej odległości od pary
i otworów wylotowych powie-
trza. Należy również uważna
gorącą parę i powietrze pod-
czas wyjmowania blachy z urzą-
dzenia.
Natychmiast odłączyć urządze-
nie, jeśli z urządzenia wydoby-
wa się ciemny dym. Przed wy-
jęciem blachy poczekać, dym
przestanie się wydobywać.
PL
3PL
Ostrzenie: Niewłaściwe uży-
cie może spowodow poten-
cjalne obrażenia.
Upewnij się, że kosz do smaże-
nia jest zablokowany w przed-
niej części szuady obie wy-
pustki uchwytu kosza muszą
być całkowicie wsunięte w row-
ki na górze szuady kosza.
Zawsze upewnij się, że szuada
kosza do smażenia jest całkowi-
cie zamknięta, a uchwyt kosza
do smażenia jest bezpiecznie
zamknięty w szuadzie, gdy
frytkownica powietrzna jest
uruchomiona. OSTRZEŻENIE:
Frytownica nie będzie działać,
jeśli szuada kosza do smaże-
nia nie zostanie całkowicie za-
mknięta.
Urządzenia nie przezna-
czone do obsługi przy użyciu
zewnętrznego zegara lub od-
dzielnego, zdalnego systemu
sterowania.
Nie używać urządzenia do ce-
lów innych niż przeznaczone.
Wymagania elektryczne:
Należy sprawdzić, czy napięcie
podane na tabliczce znamionowej
odpowiada parametrom zasilania
elektrycznego w domu, przy czym
zasilanie to musi b oznaczone
jako ~ (prąd przemienny).
To urządzenie jest oznaczone zgodnie z Dyrektywą Europej-
ską 2012/19/UE oraz polską Ustawą o zużytym sprzęcie elek-
trycznym i elektronicznym symbolem przekreślonego kon-
tenera na odpady. Takie oznakowanie informuje, że sprzęt
ten, po okresie jego użytkowania, nie może być umieszczany
łącznie z innymi odpadami pochodzącymi z gospodarstwa
domowego. Użytkownik jest zobowiązany do oddania go prowadzą-
cym zbieranie zużytego sprzętu elektrycznego i elektronicznego. Pro-
wadzący zbieranie, w tym lokalne punkty zbiórki, sklepy oraz gminne
jednostki, tworzą odpowiedni system umożliwiający oddanie tego
sprzętu. Właściwe postępowanie ze zużytym sprzętem elektrycznym
i elektronicznym przyczynia się do uniknięcia szkodliwych dla zdrowia
ludzi i środowiska naturalnego konsekwencji, wynikających z obecności
składników niebezpiecznych oraz niewłaściwego składowania i prze-
twarzania takiego sprzętu.
DANE TECHNICZNE:
Model: AFD 5010
Napięcie znamionowe: 220-240 V~, 50-60 Hz
Moc znamionowa: 1800W
Pojemność:
- Kosz do smażenia - 6l
- Pojemnik / misa na olej - 7,2l
Przewód zasilający: ~0,90m
WYPOSAŻENIE I BUDOWA URZĄDZENIA:
1. Dotykowy panel sterujący
2. Korpus
3. Uchwyt
4. Kosz do smażenia
5. Szuada na kosz do smażenia
1
3
2
4
5
4
PRZYCISK DZIAŁANIE
Przycisk zasilania, uruchamia i wyłącza urządzenie
Regulacja czasu i temperatury
Zwiększanie wartości czasu i temperatury
Zmniejszanie wartości czasu i temperatury
M
Przycisk funkcji, pozwala na wybór programów
Przycisk uruchamia lub wstrzymuje prace urządzenia
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM:
1. Frytkownica jest dostarczana z koszem do smażenia zamkniętym w
szuadzie wewnątrz korpusu frytkownicy. Mocno chwyć uchwyt kosza
do smażenia, aby otworzyć szuadę kosza; następnie wyjmij szuadę z
urządzenia i umieść ją na płaskiej, czystej powierzchni roboczej.
2. Usuń wszystkie materiały opakowaniowe z wewnętrznej i zewnętrz-
nej strony frytkownicy. Sprawdź, czy pod koszem do smażenia i szuadą
oraz wokół niego nie ma opakowania.
3. Umyj kosz do smażenia i szuadę w gorącej wodzie z łagodnym de-
tergentem.
4. NIE ZANURZAJ FRYTKOWNICY W WODZIE. Wytrzyj obudowę fryt-
kownicy wilgotną szmatką. Dokładnie osusz wszystkie części.
5. Zablokuj czysty kosz do smażenia w szuadzie.
6. Z tyłu urządzenia znajduje się kratka wentylacyjna przez którą wy-
dostaje się gorące powietrze. Z powodów bezpieczeństwa należy za-
chować odstęp (co najmniej 30 - 50 cm) między urządzeniem, a ścianą,
meblami i innymi przeszkodami które uniemożliwią prawidłową wen-
tylacje.
URUCHOMIENIE URZĄDZENIA:
1. Włóż szuadę kosza na miejsce i podłącz zasilanie. Wszystkie lamp-
ki na ekranie wyświetlacza zaświecą się na 1 sekundę, następnie fryt-
kownica przejdzie w tryb gotowości, a kontrolka przycisku zasilania
zacznie świecić.
2. Naciśnij raz przycisk zasilania , a frytkownica wyda sygnał dźwięko-
wy. Wszystkie lampki na ekranie wyświetlacza zaświecą i pojawi się do-
myślna temperatura „200°C” z domyślnym czasem „0:15” (15 minut).
3. Dotknij przycisk , aby wybrać temperaturę lub czas. Za pomocą
przycisków i ustaw czas i temperaturę smażenia. Czas można
zwiększ lub zmniejszać w odstępach 1-minutowych. Temperaturę
można zwiększlub zmniejszyć o 5°C. Możesz dotknąć i przytrzymać
przycisk lub , aby szybko przejść do żądanego czasu lub tempera-
tury . Zakres ustawień temperatury wynosi 40-200°C.
4. Dotknij przycisk , frytkownica zacznie działać, a obok wyświetlacza
cyfrowego zaświecą się kontrolki grzania i wentylatora. Mogą one au-
tomatycznie włączać się i wyłączać podczas ustawionego programu. Po
usmażeniu frytkownica pięciokrotnie wyda sygnał dźwiękowy, czas na
wyświetlaczu będzie wynosić „000”, po czym frytkownica przejdzie w
tryb czuwania. Należy odłączyć urządzenie po każdym użyciu.
Uwaga! Aby zapewnić równomierne smażenie/zarumienienie, otwórz
szuadę kosza w połowie czasu smażenia. Sprawdź, obróć lub energicz-
nie potrząśnij żywność w koszu do smażenia.
Ważne! Po wyciągnięciu szuady z korpusu frytkownicy urządzenie
przestaje działać. Urządzenie wznawia pracę po ponownym wsunięciu
szuady do korpusu urządzenia.
OBSŁUGA URZĄDZENIA:
1. Umieść frytkownicę na płaskim, żaroodpornym miejscu pracy, blisko
gniazdka elektrycznego.
2. Mocno chwyć uchwyt, aby otworzyć szuadę kosza do smażenia;
następnie wyjmij szuadę z urządzenia i umieść na płaskiej, czystej
powierzchni.
3. Włóż żywność do kosza do smażenia nie przepełniając go. Aby zapew-
nić prawidłowe smażenie i cyrkulację powietrza, NIGDY nie napełniaj
kosza do smażenia więcej niż do 1/2 wysokości.
4. Włóż kosz do smażenia do szuady, upewnij się, że jest na swoim
miejscu i jest zablokowany, upewnij się, że szuada koszyka jest całko-
wicie zamknięta.
5. Podłącz przewód zasilający do gniazdka elektrycznego.
6. Regulowany zakres temperatur wynosi 40-200°C.
7. Jeśli frytkownica jest zimna, ustaw czas na 3-5 minut, aby rozgrzać
urządzenie do żądanej temperatury. Wskaźnik nagrzewania elektrycz-
nego pokazuje, że frytkownica zaczyna się nagrzewać.
Uwaga!
-Jeśli przycisk (start) nie zostanie naciśnięty, frytkownica nie będzie
się nagrzewać.
-Jeśli szuada frytkownicy nie zostanie całkowicie zamknięta, frytkowni-
ca nie będzie się nagrzewać, a wyświetlacz będzie wyłączony.
-Po osiągnięciu ustawionej temperatury, wskaźnik nagrzewania nie wy-
świetla migającego komunikatu na wyświetlaczu.
-Podczas pracy lampka kontrolna grzania
~
~
~
jest cyklicznie włączana i
wyłączana, aby utrzymać wybraną temperaturę.
8. Aby zapewnić równomierne smażenie/zarumienienie, otwórz szu-
adę kosza w połowie czasu smażenia. Sprawdź, obróć lub energicznie
potrząśnij żywność w koszu do smażenia.
9. Po otwarciu szuady całe urządzenie zostaje wyłączone, wentylator
przestaje działać, a wyświetlacz gaśnie. Po ponownym umieszczeniu
szuady na miejscu urządzenie automatycznie wznawia pracę.
10. Po osiągnięciu ustawionego czasu pracy urządzenie będzie emito-
wać ciągły sygnał dźwiękowy. Urządzenie wyłączy się automatycznie,
cały ekran wyświetlacza przejdzie w tryb czuwania i zaświeci się tylko
włącznik zasilania. Jeśli chcesz kontynuować smażenie, dostosuj tempe-
raturę i czas, aż potrawa będzie całkowicie usmażona.
11. Po zakończeniu pracy wyciągnij szuadę z korpusu maszyny i połóż
ją na płaskiej i żaroodpornej powierzchni.
12. Usmażone jedzenie włóż do odpowiedniego pojemnika. Kontynuuj
smażenie, jeśli to konieczne.
13. Odłącz urządzenie, gdy nie jest używane.
Uwaga!
- Należy zachować ostrożność podczas obracania żywności w naczyniu
wewnętrznym. Aby uniknąć obrażciała lub szkód materialnych, nie
obracaj żywności poprzez potrząsanie całym urządzeniem.
- Należy zachować szczególną ostrożność podczas wyjmowania i wkła-
dania szuady, aby uniknąć poparzenia gorącą parą.
- Na dnie szuady frytkownicy może gromadzić się gorący olej. Aby
uniknąć obraż ciała lub zanieczyszczenia żywności, przed czyszcze-
niem należy wyjąć kosz z szuady, a następnie oczyścić dno frytkownicy
z resztek oleju.
- Po usmażeniu nigdy nie kładź szuady kosza na powierzchni wrażli-
wej na ciepło; zawsze umieszczaj na odpowiedniej podstawce lub po-
wierzchni chroniącej przed ciepłem.
- Przed odłączeniem od sieci użyj przycisk zasilania na frytkownicy,
aby ją wyłączyć.
- Podczas przygotowywania kolejnej potrawy, system grzewczy frytkow-
nicy nagrzeje się szybciej niż za pierwszym razem.
PROGRAMY I FUNKCJE:
Urządzenie posiada 8 programów gotowania. Aby ustawić program użyj
przycisk funkcji
M
, a następnie wybierz preferowany program.
Uwaga!
- Domyślny czas przyrządzania potraw w tabeli nie gwarantuje, że dane
ustawienie sprawdzi się idealnie. Ilość, grubość i kształt porcji oraz to,
czy żywność jest dokładnie rozmrożona, mogą mieć wpływ na całkowity
czas smażenia. Smażenie mniejszych porcji skróci czas pracy urządzenia.
Jeśli urządzenie rozpoczyna pracę na zimno, należy zwiększyć czas sma-
żenia o ok. 3 minuty.
- Jeśli żywność nie jest wstępnie naoliwiona, aby uzyskać rumiany i chru-
piący efekt, wszystkie potrawy powinny zostać lekko naoliwione przed
smażeniem. Oleje w sprayu sprawdzają się idealnie, ponieważ olej jest
równomiernie rozprowadzony i potrzebne są mniejsze ilości oleju.
PL
5
Potrawa
Temperatura Czas
Ustawienie
domyślne Zakres
regulacji Ustawienie
domyślne Zakres
regulacji
Ciasta 160°C
40-200°C
30 minut
1-60
minut
Frytki 200°C 20 minut
Ryby 170°C 20 minut
Pałki z kur-
czaka 200°C 20 minut
Mięsa i
wędliny 200°C 15 minut
Steki 180°C 10 minut
Skrzydełka z
kurczaka 200°C 13 minut
Suszone
owoce 40-80°C 40-80°C 4 godzin 2-9
godzin
CZYSZCZENIE I KONSERWACJA:
1. Odłącz przewód zasilający. Wyjmij kosz do smażenia z szuady urzą-
dzenia. Przed czyszczeniem upewnij się, że szuada kosza i kosz do sma-
żenia całkowicie ostygły.
2. Umyj szuadę kosza i kosz do smażenia w gorącej wodzie z deli-
katnym środkiem czyszczącym. Nie używaj metalowych przyborów
kuchennych ani ściernych środków czyszczących lub produktów czysz-
czących, ponieważ może to spowodować uszkodzenie powłoki zapobie-
gającej przywieraniu.
3. W celu czyszczenia wytrzyj obudowę frytkownicy miękką, nieścierną,
wilgotną szmatką.
PL

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756