Znaleziono w kategoriach:
Kawiarka ARIETE Breakfast Station 1344 Biały

Instrukcja obsługi Kawiarka ARIETE Breakfast Station 1344 Biały

Powrót
WSKAZÓWKI OGÓLNE
PRZESTRZEGAJ PONIŻSZYCH WSKAZÓWEK PRZY KORZYSTANIU Z URZĄDZENIA.
* Nie uruchamiać urządzenia bez wody.
* Kabel elektryczny nie może stykać się z gorącymi elementami urządzenia.
* Przed czyszczeniem bądź dłuższą przerwą w pracy urządzenia wyciągnąć wtyczkę z kontaktu.
* Nie pozostawiać urządzenia w pomieszczeniach poniżej 0 st.C. Pozostałości wody mogą zamarznąć
powodując uszkodzenie urządzenia.
* Wyciągnąć wtyczkę z kontaktu przed napełnieniem zbiornika wodą.
* Urządzenie przeznaczone tylko do użytku domowego.
* Nie pozostawiać włączonego urządzenia w obecności dzieci, bez opieki dorosłych.
* W przypadku uszkodzenia kabla elektrycznego wyłączyć urządzenie i skontaktować się
z autoryzowanym serwisem.
* Nie dotykać zewnętrznych części metalowych podczas pracy urządzenia. Grozi porażeniem !
* Urządzenie można czyścić wilgotną szmatką po wyciągnięciu wtyczki z kontaktu i ostygnięciu
gorących elementów. Można używać delikatnych środków myjących, nigdy żrących !
NIE ZANURZAĆ URZĄDZENIA W WODZIE ANI W INNYCH PŁYNACH.
* Przed podłączeniem urządzenia do prądu, sprawdzić zgodność napięć w gniazdku i na tabliczce
znamionowej urządzenia.
* Użycie przedłużaczy nie dopuszczonych przez producenta może spowodować szkody.
* Nie napełniać zbiornika urządzenia wodą gorącą, wrzącą lub gazowaną.
* Urządzenie postawić na stabilnym podłożu, z dala od źródeł ciepła.
* Nigdy nie kierować strumienia pary na części ciała.
* Nigdy nie używać urządzenia uszkodzonego. W razie konieczności należy zwrócić się do
autoryzowanego serwisu. Wyłącza się wszelką odpowiedzialność producenta za szkody powstałe w
wyniku nieprawidłowej eksploatacji urządzenia.
* Urządzenie postawić w miejscu dostatecznie oświetlonym, z łatwym dostępem do gniazdka.
* Unikać kontaktu części elektrycznych z wodą - może powstać zwarcie.
Urządzenie jest zgodne z regulacją nr 1935/2004 z 27/10/2004.
Dystrybucja w Polsce: GERO Sp. z o.o.
00-697 Warszawa, Al. Jerozolimskie 47/1
INSTRUKCJA OBSŁUGI
urządzenie 3 w 1 - kawiarka, spieniacz, czajnik
Breakfast Station
model 1344
BUDOWA - urządzenie składa się z podstawy zasilającej, kawiarki i spienicza/czajnika DWIE FILIŻANKI
A - włącznik kawy Napełnić bojler E mniejszą ilością wody (Rys. 2).
B - włącznik spieniacza Włożyć filtr G do bojlera E. Aby zaparzyć dwie filiżanki, włożyć do filtra G filtr na dwie filiżanki H (Rys. 3).
C - włącznik czajnika Kolejne czynności należy wykonać zgodnie ze wskazówkami z tytułu PARZENIE KAWY.
D - podstawa zasilająca
KAWIARKA SPIENIACZ/CZAJNIK PODTRZYMYWANIE TEMPERATURY
E - bojler O - pokrywka Pozostawienie kawiarki na podstawie uruchomi funkcję podtzymywania temperatury.
F - zawór P - końcówka bez spirali Funkcja pozostaje aktywna przez 30 minut.
G - filtr na cztery kawy Q - końcówka ze spiralą
H - filtr na dwie kawy R - dzbanek SPIENIANIE MLEKA/GOTOWANIE WODY
I - uszczelka S - uchwyt Napełniając dzbanek R należy przestrzegać wskazanych w dzbanku poziomów MAX i min -
J - sitko T - wskaźnik poziomu: bolec na końcówkę U powinien zostać zakryty.
K - dzbanek MAX - dla końcówki bez spirali Nigdy nie uruchamiać urządzenia na sucho.
L - otwory parzenia kawy MAX - dla końcówki ze spiralą Istnieje możliwość jednoczesnego użycia kawiarki i spieniacza/czajnika.
M - pokrywka U - bolec na końcówkę SPIENIANIE MLEKA
N - uchwyt W celu uzyskania większej pianki należy użyć końcówkę ze spiralą.
W celu uzyskania mniejszej pianki należy użyć końcówkę bez spirali.
PRZED UŻYCIEM Zaleca się przechowywanie końcówek w miejscu do tego przeznaczonym Rys. 4.
Przed pierwszym użyciem umyć wszystkie podzespoły. Ustawić urządzenie na twardym i stabilnym 1. Zdjąć pokrywkę z dzbanka.
podłożu, poza zasięgiem dziecka, z dala od źródeł wody i ciepła. Sprawdzić, czy napięcie w gniazdku 2. Nałożyć na bolec końcówkę.
odpowiada danym zamieszczonym na tabliczce znamionowej urządzenia. 3. Nalać mleko do wskazanego poziomu.
Podłączyć urządzenie do prądu (kontakt z uziemieniem). 4. Nałożyć pokrywkę na dzbanek.
5. Nałożyć dzbanek na podstawę.
PARZENIE KAWY 6. Włożyć wtyczkę do kontaktu.
Przed pierwszym użyciem i po dłuższej przerwie w użytkowaniu zaleca się zaparzenie kawy testowej. 7. Nacisnąć przycisk B - urządzenie uruchomi się, lampka zaświeci się na czerwono.
Upewnić się, że urządzenie nie jest gorące. Spienianie z końcówką ze spiralą trwa ok. 1,5 minuty, bez spirali ok. 2 minuty.
Odkręcić dzbanek K, trzymając jedną ręką korpus dzbanka, a drugą przekręcając bojler w kierunku Urządzenie wyłączy się automatycznie - lampka zacznie migać.
zgodnym z ruchem wskazówek zegara. Zaleca się umycie wnętrza dzbanka od razu po spienieniu.
UWAGA! Nigdy nie trzymać za uchwyt dzbanka podczas odkręcania i zakręcania dzbanka. Istnieje możliwość spienienia mleka bez jego podgrzewania.
Wyjąć filtr G i napełnić bojler wodą do poziomu zaworu F (Rys. 2). Woda nie powinna zakryć zaworu. W tym celu należy zamontować końcówkę ze spiralą i nacisnąć przycisk B na ok. 2 sekundy -
Włożyć filtr G do bojlera E. Napełnić filtr G kawą, nie ubijając jej. lampka zaświeci się na niebiesko. Spienianie trwa ok. 1,5 minuty.
Zaleca się użycie kawy wysokiej jakości, o średnim stopniu zmielenia, do ekspresu moka. Urządzenie wyłączy się automatycznie - lampka zacznie migać.
Użycie zbyt dużej ilości kawy może spowodować nieszczelność dzbanka. Aby przerwać proces spieniania wystaczy nacisnąć przycisk B.
Połączyć dzbanek z bojlerem. Aby wrócić do spieniania należy ponownie nacisnąć przycisk B.
Podczas parzenia się kawy pokrywka powinna być opuszczona. GOTOWANIE WODY
Postawić kawiarkę na podstawie D. Wyjąć z dzbanka końcówkę do spieniania.
Wcisnąć włącznik A - zaświeci się lampka włącznika na czerwono, sygnalizując uruchomienie urządzenia. 1. Napełnić dzbanek wodą (nie wolno przekroczyć poziomu MAX).
Po kilku minutach kawa zacznie się parzyć. 2. Nałożyć pokrywkę na dzbanek.
Po zaparzeniu się kawy lampka włącznika zacznie migać. 3. Nałożyć dzbanek na podstawę i podłączyć urządzenie do prądu.
Aby zaparzyć kolejną kawę, poczekać na ostygnięcie urządzenia. 4. Nacisnąć przycisk C - urządzenie uruchomi się, lampka zaświeci się na czerwono.
Kiedy woda się zagotuje, urządzenie wyłączy się automatycznie - lampka zacznie migać.
PODGRZEWANIE WODY do 80 st. C GDY WYSTĄPIĄ PROBLEMY - spieniacz/czajnik
Wyjąć z dzbanka końcówkę do spieniania. A - urządzenie wyłącza się przed zakończeniem pracy - sprawdź, czy urządzenie ostygło
1. Napełnić dzbanek wodą (nie wolno przekroczyć poziomu MAX). po ostatnim uruchomieniu.
2. Nałożyć pokrywkę na dzbanek. B - lampka świeci się na niebiesko - odłącz urządzenie od prądu i uruchom ponownie
3. Nałożyć dzbanek na podstawę i podłączyć urządzenie do prądu. C - mleko nie spieniło się - odłącz urządzenie od prądu i sprawdź, czy końcówka została
4. Nacisnąć przycisk C na ok. 2 sekundy - urządzenie uruchomi się, lampka zaświeci się na żółto. zamontowana prawidłowo. Sprawdź, czy wnętrze dzbanka jest czyste, bez osadu.
Kiedy woda zostanie podgrzana, urządzenie wyłączy się automatycznie, lampka zacznie migać. D - urządzenie działa bardzo głośno - odłącz urządzenie od prądu i sprawdź, czy prawidłowo
Zaleca się opróżnienie dzbanka z wody po każdym użyciu. została zamontowana końcówka. Sprawdź, czy w dzbanku jest wystarczając ilość mleka/wody.
Odczekać kilka sekund przed kolejnym uruchomieniem.
KONSERWACJA
Przed przystąpieniem do czyszczenia urządzenia odłączyć je od prądu i poczekać na jego ostygnięcie.
Urządzenie należy konserwować regularnie.
Podzespołów nie można myć w zmywarce.
Nigdy nie zanurzać w wodzie bojlera kawiarki, dzbanka R i podstawy urządzenia.
Bojler, dzbanek i podstawę należy przecierać wilgotną szmatką i dokładnie osuszać.
Sitko J czyścić za pomocą szczoteczki (Rys. 6), po zdemontowniu uszczelki.
Po dłuższym czasie użytkowania w bojlerze E może powstać osad z kamienia.
Osad należy usunąć w następujący sposób:
* poczekać na ostygnięcie urządzenia
* zdjąć dzbanek z bojlera
* napełnić bojler środkiem odkamieniającym (na przykład kwasek cytrynowy)
* odczekać ok. 0,5 godziny
* oczyścić bojler
* przed przystąpieniem do parzenia kawy należy zaparzyć co najmniej trzy kawy testowe
Wnętrze dzbanka R należy oczyścić po każdym spienieniu.
Zaleca się okresowe odkamienianie dzbanka.
GDY WYSTĄPIĄ PROBLEMY - kawiarka
A - kawa nie parzy się - sprawdź, czy jest woda w zbiorniku.
B - woda wycieka z bojlera - prawdopodobnie za dużo kawy jest w filtrze.
Należy wsypać odpowiednią ilość kawy.
Należy oczyścić uszczelkę i filtr.
Należy sprawdzić, czy bojler został odpowiednio połączony z dzbankiem.
C - kawa parzy się zbyt wolno
UWAGA! Użycie kawy aromatyzowanej może spowolnić proces parzenia.
Należy oczyścić uszczelkę i filtr.
Należy sprawdzić, czy kawa nie jest zbyt drobno zmielona.
Należy zmniejszyć dawkę kawy.
Należy sprawdzić, czy bojler nie jest zakamieniony.
D - kawa jest zimna i nie jest dostatecznie mocna
Należy sprawdzić, czy kawa nie jest zbyt grubo zmielona lub użyć mniej wody.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756