Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Czat
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Pomiń menu
Produkty
Promocje i nowości
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
plus.
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BOSCH
›
Instrukcja Kuchenka mikrofalowa BOSCH HMT84G451
Znaleziono w kategoriach:
Mikrofalówki
(4)
Wróć
Instrukcja obsługi Kuchenka mikrofalowa BOSCH HMT84G451
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
3FHJTUFS
\RXU
QHZGH
YLFHRQ
0\%RVFKQR
ZDQG
JH
WIUHHEHQHILWV
CPTDIIPNFDPN
XFMDPNF
[
pl
]
Instrukcja obsługi
2
[
ru
]
Правила пользования
1
9
[
tr
]
Kullanma kιlavuzu
3
5
Kuchenka mikrofalowa
Микроволновая печь
Mikro dalga
Microwave
HMT84G421 HMT84G461 HMT84G451
2
ë
Spis tre
ś
ci
[
p
l]
In
s
tr
u
k
c
ja
o
b
s
ł
u
g
i
Wa
ż
ne wskazówki dotycz
ą
ce bezpiecze
ń
stwa
.......................
2
Przyczyny uszkodze
ń
.........................................................................5
Ustawianie i pod
łą
czanie...........................................................
5
Pulpit obs
ł
ugi
.............................................................................
6
Prze
łą
cznik obrotowy
.........................................................................6
Rodzaje grzania
..................................................................................6
Wyposa
ż
enie
........................................................................................6
Przed pierwszym u
ż
yciem.........................................................
7
Nastawianie godziny...........................................................................7
Nagrzewanie komory gotowania
......................................................7
Mikrofale
.....................................................................................
7
Wskazówki dotycz
ą
ce naczy
ń
..........................................................7
Moce mikrofal
......................................................................................8
Nastawianie mikrofal
..........................................................................8
Wentylator.............................................................................................8
Grillowanie..................................................................................
8
Ustawianie grilla
..................................................................................
8
Kombinacja mikrofal i grilla
......................................................
9
Ustawianie mikrofal i grilla
................................................................9
Pami
ęć
........................................................................................
9
Zapisywanie w pami
ę
ci......................................................................9
W
łą
czanie pami
ę
ci
...........................................................................
10
Zmiana czasu trwania sygna
ł
u
...............................................
10
Konserwacja i czyszczenie
.....................................................
10
Ś
rodek czyszcz
ą
cy
..........................................................................
10
Tabela usterek
..........................................................................
11
Serwis
.......................................................................................
12
Symbol produktu (nr E) i numer fabryczny (nr FD)
...................
12
Utylizacja zgodna z przepisami o ochronie
ś
rodowiska
naturalnego
.......................................................................................
12
Programy automatyczne
.........................................................
12
Ustawianie programu
......................................................................
12
Rozmra
ż
anie z zastosowaniem programów automatycznych
.
13
Gotowanie z zastosowaniem programów automatycznych
.....
13
Program gotowania w trybie kombi
.............................................
13
Przetestowane w naszym studiu gotowania
.........................
14
Informacje zawarte w tabelach
......................................................
14
Rozmra
ż
anie
.....................................................................................
14
Rozmra
ż
anie, podgrzewanie i gotowanie potraw mro
ż
onych
.
14
Podgrzewanie potraw
......................................................................
15
Gotowanie potraw
............................................................................
16
Porady dotycz
ą
ce u
ż
ytkowania kuchenki mikrofalowej
............
16
Tabela grilla
......................................................................................
16
Kombinacja grilla i kuchenki mikrofalowej
..................................
17
Potrawy testowe zgodnie z EN 60705
....................................
18
Gotowanie i rozmra
ż
anie za pomoc
ą
mikrofal
...........................
18
Produktinfo
Wi
ę
cej informacji na temat naszych produktów, wyposa
ż
enia,
cz
ęś
ci zamiennych oraz serwisu mo
ż
na znale
źć
na stronie
internetowej:
www.bosch-home.com
oraz w sklepie
internetowym:
www.bosch-eshop.com
:
Wa
ż
ne wskazówki dotycz
ą
ce bezpiecze
ń
stwa
Nale
ż
y dok
ł
adnie przeczyta
ć
niniejsz
ą
instrukcj
ę
. Zapoznanie si
ę
z ni
ą
pozwoli na
bezpieczne i w
ł
a
ś
ciwe u
ż
ytkowanie
urz
ą
dzenia. Instrukcj
ę
obs
ł
ugi nale
ż
y
zachowa
ć
do pó
ź
niejszego wgl
ą
du lub dla
kolejnego u
ż
ytkownika.
Po rozpakowaniu nale
ż
y sprawdzi
ć
stan
urz
ą
dzenia. Nie pod
łą
cza
ć
, je
ś
li urz
ą
dzenie
zosta
ł
o uszkodzone podczas transportu.
Urz
ą
dzenie bez wtyczki mo
ż
e pod
łą
czy
ć
wy
łą
cznie specjalista z odpowiednimi
uprawnieniami elektrycznymi. Gwarancja
nie obejmuje szkód wynikaj
ą
cych z
niew
ł
a
ś
ciwego pod
łą
czenia.
Urz
ą
dzenie jest przeznaczone wy
łą
cznie do
u
ż
ytku domowego. Urz
ą
dzenia nale
ż
y
u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie do przygotowywania
potraw i napojów. Nie zostawia
ć
w
łą
czonego urz
ą
dzenia bez nadzoru.
Urz
ą
dzenia u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie w
zamkni
ę
tych pomieszczeniach.
To urz
ą
dzenie jest przeznaczone do u
ż
ytku
na wysoko
ś
ci do 4000 metrów nad
poziomem morza.
Urz
ą
dzenie nie jest przystosowane do pracy
z zewn
ę
trznym zegarem steruj
ą
cym ani z
systemem zdalnego sterowania.
Urz
ą
dzenie mog
ą
obs
ł
ugiwa
ć
dzieci w
wieku powy
ż
ej 8 lat oraz osoby z
ograniczonymi zdolno
ś
ciami fizycznymi,
sensorycznymi lub umys
ł
owymi, a tak
ż
e
osoby nie posiadaj
ą
ce wystarczaj
ą
cego
do
ś
wiadczenia lub wiedzy, je
ś
li pozostaj
ą
pod nadzorem osoby odpowiedzialnej za
ich bezpiecze
ń
stwo lub zosta
ł
y pouczone,
jak w
ł
a
ś
ciwie obs
ł
ugiwa
ć
urz
ą
dzenie i s
ą
ś
wiadome zwi
ą
zanych z tym zagro
ż
e
ń
.
Dzieci nie mog
ą
bawi
ć
si
ę
urz
ą
dzeniem.
Czyszczenie i czynno
ś
ci konserwacyjne nie
mog
ą
by
ć
wykonywane przez dzieci, chyba
ż
e maj
ą
one uko
ń
czone 15 lat i s
ą
nadzorowane przez osob
ę
doros
łą
.
3
Dzieciom poni
ż
ej 8 roku
ż
ycia nie nale
ż
y
pozwala
ć
na zbli
ż
anie si
ę
do urz
ą
dzenia ani
przewodu przy
łą
czeniowego.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
Przechowywane w komorze gotowania
ł
atwopalne przedmioty mog
ą
si
ę
zapali
ć
.
Nigdy nie przechowywa
ć
przedmiotów
ł
atwopalnych w komorze gotowania. Nigdy
nie otwiera
ć
drzwiczek urz
ą
dzenia, gdy
wydobywa si
ę
z niego dym. Wy
łą
czy
ć
urz
ą
dzenie i wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda
lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
Urz
ą
dzenie bardzo si
ę
nagrzewa. Nie
wolno nic stawia
ć
na urz
ą
dzeniu.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
Urz
ą
dzenie bardzo si
ę
nagrzewa.
Przestrzega
ć
zalece
ń
dotycz
ą
cych
minimalnego odst
ę
pu nad urz
ą
dzeniem.
(Ustawianie i pod
łą
czanie)
■
Nie montowa
ć
urz
ą
dzenia za drzwiami
dekoracyjnymi ani za drzwiami mebla.
■
Urz
ą
dzenia nie wolno ustawia
ć
wewn
ą
trz
mebli do zabudowy.
Istnieje ryzyko przegrzania.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
U
ż
ycie urz
ą
dzenia niezgodnie z
przeznaczeniem jest niebezpieczne i mo
ż
e
spowodowa
ć
szkody.
Niedopuszczalne jest suszenie potraw lub
ubra
ń
, podgrzewanie kapci, poduszek
wype
ł
nionych ziarnem lub zbo
ż
em, g
ą
bek,
wilgotnych
ś
ciereczek itp.
Na przyk
ł
ad podgrzane kapcie lub
poduszki wype
ł
nione ziarnem lub zbo
ż
em
mog
ą
si
ę
zapali
ć
nawet po kilku
godzinach. Urz
ą
dzenia nale
ż
y u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie do przygotowywania potraw i
napojów.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
Produkty spo
ż
ywcze mog
ą
si
ę
zapali
ć
. W
ż
adnym wypadku nie wolno podgrzewa
ć
produktów w opakowaniach
izotermicznych.
Nigdy nie podgrzewa
ć
bez nadzoru
potraw w pojemnikach z tworzywa
sztucznego, papieru lub z innych palnych
materia
ł
ów.
W
ż
adnym wypadku nie wolno nastawia
ć
zbyt du
ż
ej mocy mikrofal ani zbyt d
ł
ugiego
czasu grzania. Nale
ż
y przestrzega
ć
wskazówek podanych w instrukcji obs
ł
ugi.
W
ż
adnym wypadku nie wolno suszy
ć
produktów spo
ż
ywczych przy u
ż
yciu
mikrofal.
Nie podgrzewa
ć
ani nie rozmra
ż
a
ć
produktów spo
ż
ywczych o niskiej
zawarto
ś
ci wody, np. chleba, z
zastosowaniem zbyt du
ż
ej mocy lub przez
zbyt d
ł
ugi czas.
Niebezpiecze
ń
stwo po
ż
aru!
■
Olej spo
ż
ywczy mo
ż
e si
ę
zapali
ć
. W
ż
adnym wypadku nie wolno podgrzewa
ć
w kuchence mikrofalowej samego oleju
jadalnego.
Niebezpiecze
ń
stwo wybuchu!
P
ł
yny lub po
ż
ywienie w szczelnie
zamkni
ę
tych naczyniach mog
ą
eksplodowa
ć
. Nigdy nie podgrzewa
ć
p
ł
ynów ani po
ż
ywienia w szczelnie
zamkni
ę
tych naczyniach.
Powa
ż
ne zagro
ż
enie zdrowia!
■
W przypadku niedostatecznego
czyszczenia mo
ż
e doj
ść
do uszkodzenia
powierzchni urz
ą
dzenia. Z urz
ą
dzenia
mog
ą
wydostawa
ć
si
ę
mikrofale.
Regularnie czy
ś
ci
ć
urz
ą
dzenie i
natychmiast usuwa
ć
z niego resztki
po
ż
ywienia. Dopilnowa
ć
, aby komora
gotowania, uszczelka drzwiczek, drzwiczki
i przylga drzwiowa by
ł
y zawsze czyste;
patrz równie
ż
rozdzia
ł
Konserwacja i
czyszczenie
.
Powa
ż
ne zagro
ż
enie zdrowia!
■
Przez uszkodzone drzwiczki komory
gotowania lub uszczelk
ę
drzwiczek mog
ą
wydostawa
ć
si
ę
mikrofale. Nigdy nie
u
ż
ywa
ć
urz
ą
dzenia, je
ś
li drzwiczki komory
gotowania lub uszczelka drzwiczek s
ą
uszkodzone. Wezwa
ć
serwis.
Powa
ż
ne zagro
ż
enie zdrowia!
■
Z urz
ą
dze
ń
bez pokrywy obudowy
wydobywaj
ą
si
ę
mikrofale. Nigdy nie
zdejmowa
ć
pokrywy obudowy. W sprawie
konserwacji lub naprawy urz
ą
dzenia
zwróci
ć
si
ę
do serwisu.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Nieprawid
ł
owo przeprowadzane naprawy
stanowi
ą
powa
ż
ne zagro
ż
enie. Wy
łą
cznie
przeszkoleni technicy serwisu mog
ą
przeprowadza
ć
naprawy i wymienia
ć
uszkodzone przewody przy
łą
czeniowe.
Je
ś
li urz
ą
dzenie jest uszkodzone, nale
ż
y
wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwa
ć
serwis.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Izolacja przewodu urz
ą
dzenia
elektrycznego mo
ż
e si
ę
stopi
ć
na
gor
ą
cych cz
ęś
ciach urz
ą
dzenia. W
ż
adnym wypadku nie mo
ż
e doj
ść
do
4
kontaktu przewodu przy
łą
czeniowego z
gor
ą
cymi cz
ęś
ciami urz
ą
dzenia.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Wnikaj
ą
ca wilgo
ć
mo
ż
e spowodowa
ć
pora
ż
enie pr
ą
dem. Nie u
ż
ywa
ć
myjek
wysokoci
ś
nieniowych ani parowych.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Wnikaj
ą
ca wilgo
ć
mo
ż
e prowadzi
ć
do
pora
ż
enia pr
ą
dem. Nie wystawia
ć
urz
ą
dzenia na dzia
ł
anie wysokiej
temperatury i wilgotno
ś
ci. Urz
ą
dzenia
u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie w zamkni
ę
tych
pomieszczeniach.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Uszkodzone urz
ą
dzenie mo
ż
e prowadzi
ć
do pora
ż
enia pr
ą
dem. Nigdy nie w
łą
cza
ć
uszkodzonego urz
ą
dzenia. Wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda lub wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w skrzynce bezpiecznikowej.
Wezwa
ć
serwis.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Urz
ą
dzenie pracuje pod wysokim
napi
ę
ciem. Zdejmowanie obudowy jest
zabronione.
Niebezpiecze
ń
stwo pora
ż
enia pr
ą
dem!
■
Wnikaj
ą
cy p
ł
yn mo
ż
e prowadzi
ć
do
pora
ż
enia pr
ą
dem.
Wyci
ą
gn
ąć
wtyczk
ę
z gniazda lub
wy
łą
czy
ć
bezpiecznik w skrzynce
bezpiecznikowej.
Nigdy nie stawia
ć
na urz
ą
dzeniu naczy
ń
z
p
ł
ynami ani nie u
ż
ywa
ć
urz
ą
dzenia jako
powierzchni do odk
ł
adania.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Akcesoria i naczynia bardzo si
ę
nagrzewaj
ą
. Do wyjmowania gor
ą
cego
wyposa
ż
enia lub naczy
ń
z komory
gotowania zawsze u
ż
ywa
ć
ł
apek
kuchennych.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Opary alkoholowe mog
ą
zapali
ć
si
ę
w
gor
ą
cej komorze gotowania. Nigdy nie
przygotowywa
ć
potraw z du
żą
ilo
ś
ci
ą
wysokoprocentowych napojów
alkoholowych. U
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie
niewielkich ilo
ś
ci wysokoprocentowych
napojów. Ostro
ż
nie otwiera
ć
drzwiczki
urz
ą
dzenia.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
W trakcie podgrzewania, ale równie
ż
ju
ż
po podgrzaniu, produkty ze skorupk
ą
,
ł
upin
ą
lub skórk
ą
mog
ą
si
ę
rozprysn
ąć
.
Nigdy nie gotowa
ć
jaj w skorupkach ani
nie podgrzewa
ć
jaj gotowanych na twardo.
Nigdy nie gotowa
ć
skorupiaków. W
przypadku jajek sadzonych lub w szklance
trzeba najpierw nak
ł
u
ć
ż
ó
ł
tko.
Ł
upina lub
skórka produktów, np. jab
ł
ek, pomidorów,
ziemniaków lub kie
ł
basek, mo
ż
e pop
ę
ka
ć
Przed podgrzewaniem nale
ż
y nak
ł
u
ć
ł
upin
ę
lub skórk
ę
.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Ciep
ł
o w po
ż
ywieniu dla niemowl
ą
t
rozprowadza si
ę
nierównomiernie. W
ż
adnym wypadku nie wolno podgrzewa
ć
po
ż
ywienia dla niemowl
ą
t w zamkni
ę
tych
naczyniach. Zawsze nale
ż
y zdejmowa
ć
pokrywk
ę
lub smoczek. Po podgrzaniu
dobrze wymiesza
ć
lub wstrz
ą
sn
ąć
. Przed
podaniem dziecku nale
ż
y sprawdzi
ć
temperatur
ę
po
ż
ywienia.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Podgrzane potrawy oddaj
ą
ciep
ł
o.
Naczynie mo
ż
e by
ć
gor
ą
ce. Do
wyjmowania gor
ą
cego wyposa
ż
enia lub
naczy
ń
z komory gotowania zawsze
u
ż
ywa
ć
ł
apek kuchennych.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
W przypadku podgrzewania produktów w
hermetycznych opakowaniach mo
ż
e doj
ść
do porozrywania opakowania. Zawsze
przestrzega
ć
wskazówek podanych na
opakowaniu. Do wyjmowania gor
ą
cych
naczy
ń
z komory gotowania zawsze
u
ż
ywa
ć
ł
apek kuchennych.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Urz
ą
dzenie bardzo si
ę
nagrzewa. Nigdy
nie dotyka
ć
gor
ą
cych powierzchni
wewn
ą
trz komory gotowania ani
elementów grzejnych. Zawsze odczeka
ć
,
a
ż
urz
ą
dzenie ostygnie. Nie zezwala
ć
dzieciom na zbli
ż
anie si
ę
!
Niebezpiecze
ń
stwo oparzenia!
■
U
ż
ycie urz
ą
dzenia niezgodnie z
przeznaczeniem jest niebezpieczne.
Nie jest dozwolone: suszenie potraw lub
ubra
ń
, podgrzewanie kapci, poduszek z
wype
ł
nieniem z ziaren, g
ą
bek, wilgotnych
ś
ciereczek i tym podobnych.
Zbyt gor
ą
ce kapcie, poduszki z
wype
ł
nieniem z ziaren, wilgotne
ś
ciereczki
i tym podobne mog
ą
spowodowa
ć
oparzenia
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Podczas otwierania drzwiczek urz
ą
dzenia
mo
ż
e wydostawa
ć
si
ę
gor
ą
ca para.
Ostro
ż
nie otwiera
ć
drzwiczki urz
ą
dzenia.
Nie zezwala
ć
dzieciom na zbli
ż
anie si
ę
!
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Woda w gor
ą
cej komorze gotowania mo
ż
e
prowadzi
ć
do powstania gor
ą
cej pary
wodnej. Nigdy nie wlewa
ć
wody do
gor
ą
cej komory gotowania.
Niebezpiecze
ń
stwo poparzenia!
■
Podczas podgrzewania p
ł
ynów mo
ż
e
doj
ść
do zahamowania wrzenia. Oznacza
to,
ż
e temperatura wrzenia jest osi
ą
gana
bez powstawania typowych p
ę
cherzyków
powietrza. Nawet ma
ł
e wstrz
ąś
ni
ę
cie
mo
ż
e spowodowa
ć
,
ż
e gor
ą
cy napój
nagle zaczyna kipie
ć
i rozpryskiwa
ć
si
ę
.
Podczas podgrzewania p
ł
ynu zawsze
5
nale
ż
y wk
ł
ada
ć
ł
y
ż
k
ę
do naczynia. W ten
sposób zapobiega si
ę
zahamowaniu
wrzenia.
Niebezpiecze
ń
stwo obra
ż
e
ń
!
■
Porysowane szk
ł
o lub drzwiczki
urz
ą
dzenia mog
ą
p
ę
kn
ąć
. Nie u
ż
ywa
ć
skrobaczki do szk
ł
a,
ż
r
ą
cych ani
szoruj
ą
cych
ś
rodków czyszcz
ą
cy.
Niebezpiecze
ń
stwo obra
ż
e
ń
!!
■
Nieodpowiednie naczynia mog
ą
pop
ę
ka
ć
.
Naczynia porcelanowe lub ceramiczne
mog
ą
mie
ć
drobne pory w uchwytach lub
pokrywkach. Za tymi otworami znajduje
si
ę
pusta przestrze
ń
. Wilgo
ć
, która
wnikn
ęł
a do pustej przestrzeni, mo
ż
e
spowodowa
ć
p
ę
kni
ę
cie naczynia. Nale
ż
y
u
ż
ywa
ć
wy
łą
cznie naczy
ń
nadaj
ą
cych si
ę
do u
ż
ycia w kuchenkach mikrofalowych.
Niebezpiecze
ń
stwo zranienia!
■
Naczynia i pojemniki wykonane z metalu
lub naczynia z metalowymi elementami
mog
ą
powodowa
ć
iskrzenie w przypadku
stosowania wy
łą
cznie trybu mikrofal.
Urz
ą
dzenie ulegnie uszkodzeniu. Nigdy
nie u
ż
ywa
ć
metalowych pojemników w
trybie samych mikrofal.
Niebezpiecze
ń
stwo zranienia!
■
Talerz obrotowy mo
ż
e si
ę
rozprysn
ąć
.
Nigdy nie uderza
ć
twardymi przedmiotami
w talerz obrotowy.
Niebezpiecze
ń
stwo zranienia!
■
Rysy i p
ę
kni
ę
cia na talerzu obrotowym s
ą
zagro
ż
eniem. Z talerzem obrotowym
nale
ż
y obchodzi
ć
si
ę
ostro
ż
nie.
Przyczyny uszkodze
ń
Uwaga!
■
Silnie zabrudzone uszczelki: Je
ś
li uszczelka jest mocno
zabrudzona, podczas eksploatacji drzwiczki urz
ą
dzenia nie
zamykaj
ą
si
ę
szczelnie. Fronty s
ą
siaduj
ą
cych mebli mog
ą
ulec uszkodzeniu. Zawsze dba
ć
o czysto
ść
uszczelki.
■
U
ż
ytkowanie kuchenki mikrofalowej bez potraw: Eksploatacja
urz
ą
dzenia bez potraw prowadzi do przeci
ąż
enia. Nigdy nie
w
łą
cza
ć
urz
ą
dzenia bez potraw w komorze gotowania.
Wyj
ą
tek stanowi krótki test naczy
ń
(patrz rozdzia
ł
Kuchenka
mikrofalowa, Naczynia).
■
Pra
ż
ona kukurydza w kuchence mikrofalowej: Nigdy nie
ustawia
ć
zbyt du
ż
ej mocy mikrofal. U
ż
ywa
ć
maksymalnie
600 wat. Torebk
ę
z kukurydz
ą
zawsze k
ł
a
ść
na szklanym
talerzu. Na skutek przeci
ąż
enia szyba mo
ż
e p
ę
kn
ąć
.
■
Uwa
ż
a
ć
, aby p
ł
yny, które wykipia
ł
y, nie dosta
ł
y si
ę
do wn
ę
trza
urz
ą
dzenia poprzez nap
ę
d talerza obrotowego. Obserwowa
ć
proces gotowania. Najpierw zastosowa
ć
krótki czas
gotowania, a w razie konieczno
ś
ci przed
ł
u
ż
y
ć
.
■
Nigdy nie u
ż
ywa
ć
kuchenki mikrofalowej bez talerza
obrotowego.
■
Powstaj
ą
ce iskry: Odst
ę
p przedmiotu metalowego (np.
ł
y
ż
ki
w szklance) od
ś
cianek i wewn
ę
trznej strony drzwiczek
piekarnika musi wynosi
ć
minimum 2 cm. Iskry mog
ą
uszkodzi
ć
wewn
ę
trzn
ą
szklan
ą
powierzchni
ę
drzwiczek.
■
Tacki aluminiowe: Nie u
ż
ywa
ć
tacek aluminiowych.
Powstaj
ą
ce iskry mog
ą
uszkodzi
ć
urz
ą
dzenie.
■
Studzenie z otwartymi drzwiczkami urz
ą
dzenia: Podczas
studzenia komora gotowania powinna by
ć
zawsze
zamkni
ę
ta. Nic nie wk
ł
ada
ć
pomi
ę
dzy drzwiczki a urz
ą
dzenie.
Nawet je
ś
li drzwiczki urz
ą
dzenia s
ą
tylko uchylone, fronty
s
ą
siaduj
ą
cych mebli mog
ą
z czasem ulec uszkodzeniu.
■
Skropliny w komorze piekarnika: Na szybie drzwi,
ś
ciankach
wewn
ę
trznych i dnie komory mog
ą
osadza
ć
si
ę
skropliny.
Jest to normalne. Dzia
ł
anie mikrofal nie jest przez to
zak
ł
ócone. Aby zapobiec korozji, po ka
ż
dym gotowaniu
nale
ż
y wytrze
ć
skropliny.
Ustawianie i pod
łą
czanie
U
s
ta
w
ia
n
ie
i
p
o
d
łą
c
z
a
n
ie
Urz
ą
dzenie przeznaczone jest wy
łą
cznie do u
ż
ytku w
prywatnych gospodarstwach domowych.
Urz
ą
dzenie ustawi
ć
na twardym, równym pod
ł
o
ż
u (co najmniej
85 cm nad pod
ł
og
ą
). Nie wolno zas
ł
ania
ć
szczelin
wentylacyjnych. Minimalna wysoko
ść
wolnej przestrzeni nad
górn
ą
ś
ciank
ą
urz
ą
dzenia wynosi 30 cm.
Urz
ą
dzenie jest gotowe do pod
łą
czenia i mo
ż
na je pod
łą
czy
ć
wy
łą
cznie do gniazda z uziemieniem, zainstalowanego zgodnie
z przepisami. Napi
ę
cie sieciowe musi by
ć
zgodne z napi
ę
ciem
podanym na tabliczce znamionowej.
Przesuni
ę
cia gniazda w inne miejsce lub wymiany przewodu
przy
łą
czeniowego mo
ż
e dokona
ć
wy
łą
cznie elektryk. Wtyczka
urz
ą
dzenia musi by
ć
zawsze dost
ę
pna.
Nie u
ż
ywa
ć
rozga
łę
ziaczy ani przed
ł
u
ż
aczy. W razie przeci
ąż
e
ń
wyst
ę
puje zagro
ż
enie po
ż
arem.
NOWOŚCI
Nintendo Switch 2
Philips OneUp
iPhone 16e
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Etui iPhone 16e
PS5 Pro
Router Starlink
Mac mini
Call of Duty Black Ops 6
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
POMYSŁ NA PREZENT
Pomysł na prezent
Prezent na ślub
Domek dla dzieci
Zabawki
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Etui iPhone 16 Pro Max
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking laptopów [TOP10]
Ranking smartwatchy [TOP10]
Ranking słuchawek bezprzewodowych [TOP10]
Ranking odkurzaczy pionowych [TOP10]
4 dyski SSD w kieszeni? Sprawdź, co potrafi obudowa OWC Express 4M2
Ranking gier planszowych [TOP10]
Wyprawka do szkoły - ranking przyborów dla ucznia [TOP20]
Ranking rowerów elektrycznych [TOP10]
Do czego służą pierścienie pośrednie?
Soki z sokowirówki - jakie owoce wybrać?
Rodzaje pomp wodnych
Uszkodzony termostat – objawy w przypadku lodówki
Ranking piekarników do zabudowy [TOP10]
Wędkarstwo spinningowe – na czym polega?
Ranking proszków do prania [TOP10]
Sprawdź więcej poradników