Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Menu
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa od 99 zł
Odbiór za 1h
Odbiór za godzinę
Dostawa jutro
Dostawa jutro
Raty 0%
Raty 0% i leasing
Znajdź sklep
Aplikacja mobilna
Pomoc i kontakt
Kontakt
Status zamówienia
Status reklamacji
Reklamacje
Zwroty
Centrum Informacyjne
Zgłoś błąd
Infolinia
756 756 756
Infolinia: 756 756 756
pon.-pt.
08:00-20:00
sob.-niedz.
10:00-18:00
Menu
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Media Expert | Sklep internetowy RTV, AGD, komputery
Zaloguj się
Zamówienia
Paragony i faktury
Tutaj dodasz dowód zakupu
Moje dane
Kupony rabatowe
Porównania
Opinie
Reklamacje
Zwroty
Zaloguj się
Załóż konto
Schowek
Koszyk
Produkty
Promocje
Outlet
Oferta dla Ciebie
Status zamówienia
Bądź na
Bądź na plus
Oszczędzaj na zakupach
Strona główna
›
Instrukcje obsługi
›
Instrukcje BOSCH
›
Instrukcja Płyta indukcyjna BOSCH PVQ61CHB1E
Znaleziono w kategoriach:
Płyty do zabudowy
(69)
Wróć
Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna BOSCH PVQ61CHB1E
Wróć
Pobierz
Drukuj
Udostępnij
Wyświetl w osobnym oknie
Register
your
new device on
MyBosch now and
get free benefits:
bosch-home.com/
welcome
I
n
d
u
k
c
y
j
n
a
p
ł
y
t
a
g
r
z
e
w
c
z
a
PVQ..HB..
[pl]
Instrukcja obsługi
pl
Spis treści
Dodatkowe informacje i objaśnienia są dostępne online.
Zeskanuj kod QR na stronie tytułowej.
Spis treści
Spis
treści
1
Bezpieczeństwo
......................................................
2
2
Zapobieganie szkodom materialnym
....................
4
3
Ochrona środowiska i oszczędność
.....................
5
4
Odpowiednie naczynia do gotowania
...................
5
5
Poznawanie urządzenia
..........................................
6
6
Przed pierwszym użyciem
......................................
7
7
Aktualizacja oprogramowania ................................
8
8
Podstawowy sposób obsługi
.................................
8
9
Przycisk Ulubione
...................................................
9
10
CombiZone
............................................................
9
11
Funkcje zegara
....................................................
10
12
PowerBoost
.........................................................
10
13
PanBoost
..............................................................
11
14
Funkcja podtrzymywania ciepła
........................
11
15
Zabezpieczenie przed dziećmi
...........................
11
16
Pauza
...................................................................
12
17
Indywidualny wyłącznik bezpieczeństwa
.........
12
18
Ustawienia podstawowe
....................................
12
19
Test naczyń do gotowania
.................................
13
20
HomeConnect
...................................................
14
21
Sterowanie okapem za pośrednictwem płyty
grzewczej
.............................................................
16
22
Czyszczenie ipielęgnacja
..................................
17
23
Usuwanie usterek
...............................................
18
24
Utylizacja
.............................................................
19
25
Serwis
..................................................................
20
26
Informacje o oprogramowaniu wolnym i
otwartym
..............................................................
20
27
Deklaracja zgodności
.........................................
20
28
Potrawy testowe
.................................................
21
Bezpieczeństwo
1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡
Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡
Instrukcje, paszport urządzenia i informacje
o produkcie należy zachować i starannie
przechowywać jako źródło informacji oraz z
myślą o innych użytkownikach.
¡
Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zosta-
ło uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenie bez wtyczki może podłączyć wy-
łącznie specjalista z odpowiednimi uprawnie-
niami elektrycznymi. Gwarancja nie obejmuje
szkód wynikających z nieprawidłowego podłą-
czenia urządzenia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania zapew-
nione jest tylko po prawidłowym zamontowaniu
zgodnie z instrukcją montażu. Monter jest od-
powiedzialny za prawidłowe działanie w miej-
scu instalacji urządzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡
do przygotowywania potraw i napojów.
¡
pod nadzorem. Nieprzerwanie nadzorować
krótkotrwałe procesy gotowania.
¡
w prywatnym gospodarstwie domowym i za-
mkniętych pomieszczeniach domowych.
¡
do wysokości 4000m nad poziomem mo-
rza.
Nie używać urządzenia:
¡
z zewnętrznym timerem lub osobnym zdal-
nym sterowaniem. Nie dotyczy to sytuacji, w
której praca została ukończona przy pomocy
urządzeń objętych EN 50615.
W przypadku stosowania aktywnego implantu
medycznego (np. rozrusznika serca lub defi-
brylatora) należy zasięgnąć opinii lekarza, czy
urządzenie to spełnia wymogi dyrektywy Rady
90/385/EWG z dnia 20 czerwca 1990 r. oraz
normy EN 45502-2-1 i normy EN 45502-2-2
oraz zostało dobrane, wszczepione i zaprogra-
mowane zgodnie z regułami VDE-AR-E
2750-10. Jeżeli są spełnione powyższe warun-
ki i używane są niemetalowe przybory oraz na-
2
Bezpieczeństwo
pl
czynia kuchenne z niemetalowymi uchwytami,
użytkowanie indukcyjnej płyty grzewczej zgod-
nie z przeznaczeniem jest całkowicie bezpiecz-
ne.
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oograni-
czonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiadają-
ce wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Gotowanie na tłuszczu lub oleju na płycie
grzewczej bez nadzoru może być niebezpiecz-
ne i prowadzić do pożaru.
Nigdy nie pozostawiać gorących olejów i
tłuszczów bez nadzoru.
Nigdy nie próbować gasić ognia wodą, tylko
wyłączyć urządzenie a następnie przykryć
płomienie pokrywką lub kocem gaśniczym.
Powierzchnia grzewcza bardzo się nagrzewa.
Nigdy nie kłaść łatwopalnych przedmiotów
na powierzchnię grzewczą ani w jej pobliżu.
Nigdy nie przechowywać przedmiotów na
powierzchni grzewczej.
Urządzenie silnie się nagrzewa.
Nie przechowywać przedmiotów łatwopal-
nych ani sprayów w szufladach znajdujących
się bezpośrednio pod płytą grzewczą.
Pokrywy płyt grzewczych mogą powodować
wypadki, np. wskutek przegrzania, zapalenia
czy rozpryskania materiałów.
Nie używać pokryw na płyty grzewcze.
Po każdym użyciu wyłączyć płytę grzejną
włącznikiem głównym.
Nie czekać, aż płyta grzewcza samo się wy-
łączy, ponieważ nie stoją już na nim żadne
naczynia.
Produkty spożywcze mogą się zapalić.
Proces gotowania należy nadzorować. Krótki
proces gotowania należy stale nadzorować.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Podczas używania urządzenie i jego części do-
tykowe nagrzewają się, zwłaszcza rama płyty
grzewczej, jeżeli taka istnieje.
Zachować ostrożność, aby uniknąć dotknię-
cia gorących elementów.
Nie pozwalać, aby dzieci poniżej 8 roku ży-
cia zbliżały się do urządzenia.
Kratka ochronna płyty grzewczej może prowa-
dzić do wypadków.
Nigdy nie używać kratki ochronnej płyty
grzewczej.
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pracy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia odcze-
kać, aż urządzenie ostygnie.
Metalowe przedmioty bardzo szybko nagrze-
wają się na płycie grzejnej.
Nigdy nie odkładać na płytę grzejną metalo-
wych przedmiotów, takich jak noże, widelce,
łyżki i pokrywki.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia prą-
dem!
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez wykwalifikowany personel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego lub przewodu przyłączeniowego tego
urządzenia należy wymienić ten przewód na
specjalny przewód zasilający lub specjalny
przewód przyłączeniowy, który można nabyć
od producenta lub w jego serwisie.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego tego urządzenia należy zlecić jego
wymianę wykwalifikowanemu personelowi.
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Jeżeli powierzchnia została przerwana, wyłą-
czyć urządzenie, aby uniknąć potencjalnego
zwarcia elektrycznego. W tym celu wyłączyć
urządzenie nie za pomocą przełącznika
głównego a za pomocą bezpiecznika w
skrzynce bezpiecznikowej.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
3
pl
Zapobieganie szkodom materialnym
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyłączyć bezpiecznik w skrzynce bez-
piecznikowej.
Skontaktować się z serwisem.
Strona20
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
Izolacja przewodu urządzenia elektrycznego
może się stopić w pobliżu gorących części
urządzenia.
W żadnym wypadku nie może dojść do kon-
taktu przewodu przyłączeniowego z gorący-
mi częściami urządzenia.
Kontakt z metalowymi przedmiotami przez
wentylator znajdujący się na spodzie płyty
grzewczej może spowodować porażenie prą-
dem.
Nie trzymać długich, ostro zakończonych
metalowych przedmiotów w szufladach pod
płytą grzewczą.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia ob-
rażeń ciała!
Jeśli powierzchnia między polem grzewczym a
spodem garnka jest mokra, garnki mogą nagle
podskakiwać.
Pole grzewcze i spód garnka muszą być za-
wsze suche.
Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
W przypadku gotowania w kąpieli wodnej mo-
że dojść do rozpryśnięcia płyty grzejnej i na-
czynia w wyniku przegrzania.
Naczynie w kąpieli wodnej nie powinno bez-
pośrednio dotykać dna wypełnionego wodą
garnka.
Używać wyłącznie żaroodpornych naczyń do
gotowania.
Urządzenie posiadające porysowaną lub pęk-
niętą powierzchnię może spowodować skale-
czenie.
Nie używać urządzenia, jeżeli wykazuje ono
porysowaną lub pękniętą powierzchnię.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opako-
wania na głowę lub zawinąć się w nie i udusić
się.
Materiały z opakowania należy trzymać poza
zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opakowa-
niem, aszczególnie folią.
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udusze-
nia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
Zapobieganie
szkodom
materialnym
2 Zapobieganie szkodom materialnym
Tutaj znajduje się opis najczęstszych przyczyn uszkodzeń i sposobów ich unikania.
Uszkodzenie
Przyczyna
Rozwiązanie problemu
Plamy
Niezamierzony proces gotowania.
Obserwować proces gotowania.
Plamy, odpryski
Rozlane artykuły spożywcze, przede wszyst-
kim takie, które zawierają cukier.
Natychmiast usuwać skrobaczką do szkła.
Plamy, odpryski i pęk-
nięcia szkła
Uszkodzone naczynia do gotowania, naczy-
nia do gotowania ze stopioną emalią lub na-
czynia do gotowania z miedzianym lub alumi-
niowym spodem.
Używać odpowiedniego naczynia do gotowa-
nia i w dobrym stanie.
Plamy, przebarwienia
Niedozwolone metody czyszczenia.
Używać wyłącznie środków czyszczących, któ-
re są odpowiednie i czyścić płytę grzewczą tyl-
ko wtedy, gdy jest ostygnięta.
Odpryski i pęknięcia
szkła
Uderzenia lub spadające naczynie kuchenne,
akcesoria kuchenne lub inne twarde lub ostre
przedmioty.
Podczas gotowania nie uderzać w szkło ani
nie upuszczać przedmiotów na płytę grzew-
czą.
Zadrapania, przebar-
wienia
Szorstkie dno naczynia do gotowania lub
przesuwanie naczynia do gotowania po pły-
cie grzewczej.
Sprawdzić naczynia. Unosić naczynie do goto-
wania przy przesuwaniu.
Zarysowania
Sól, cukier albo piasek.
Nie używać płyty grzewczej jako blatu robo-
czego lub miejsca do odstawiania.
4
Ochrona środowiska i oszczędność
pl
Uszkodzenie
Przyczyna
Rozwiązanie problemu
Uszkodzenie urządze-
nia!
Gotowanie w zamrożonym naczyniu.
Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do go-
towania.
Uszkodzenie naczynia
lub urządzenia
Gotowanie bez zawartości.
Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania bez
zawartości na gorącą płytę grzewczą ani nie
rozgrzewać ich.
Uszkodzenia szyby
Stopiony materiał na gorącej strefie grzew-
czej lub gorąca pokrywka garnka na szkle.
Nie kłaść na płytę grzewczą papieru do pie-
czenia lub folii aluminiowej ani naczyń z two-
rzyw sztucznych.
Przegrzanie
Gorące naczynie do gotowania na pulpicie
obsługi lub na ramce.
Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania na
tych obszarach.
UWAGA
Ta płyta grzewcza wyposażona jest w części spodniej w
wentylator.
Jeśli pod płytą grzewczą znajduje się szuflada, nie na-
leży w niej przechowywać małych ani spiczastych
przedmiotów, papieru ani ściereczek do naczyń.
Przedmioty te mogą zostać zassane i uszkodzić wen-
tylator lub mieć negatywny wpływ na chłodzenie.
Pomiędzy zawartością szuflady a wentylatorem należy
zachować odstęp minimum 2cm.
Ochrona
środowiska
i
oszczędność
3 Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami zu-
żywa jeszcze mniej energii.
Wybierać strefy grzewcze dostosowane do wielkości
garnków. Stawiać naczynia do gotowania pośrodku pól
grzewczych.
Używać naczyń o średnicy dna zgodnej ze średnicą po-
la grzewczego.
Wskazówka:
Producenci naczyń często podają górną
średnicę garnków. Jest ona często większa od średnicy
dna.
Niedopasowane naczynia do gotowania i niecałkowi-
cie przykryte pola grzewcze zużywają dużo energii.
Przykrywać garnki dopasowanymi do nich pokrywkami.
Gotowanie bez pokrywki wymaga znacznie większej
ilości energii.
Pokrywkę należy podnosić jak najrzadziej.
Przy podnoszeniu pokrywki następuje utrata dużej ilo-
ści energii.
Używać szklanych pokrywek.
Przez szklaną pokrywkę można widzieć zawartość
garnka bez podnoszenia pokrywki.
Używać garnków i patelni z płaskim dnem.
Nierówne dna zwiększają zużycie energii.
Używać naczyń do gotowania dopasowanych do ilości
artykułów spożywczych.
Podgrzanie dużego naczynia z niewielką zawartości
zużywa większą ilość energii.
Gotować w niewielkiej ilości wody.
Im większa ilość wody w naczyniu, tym większa ilość
energii potrzebna do jego podgrzania.
Jak najszybciej zmniejszać stopień mocy.
Zbyt wysoki stopnień mocy grzania podczas dogoto-
wywania powoduje marnowanie energii.
Odpowiednie
naczynia
do
gotowania
4 Odpowiednie naczynia do gotowania
Naczynie do gotowania przystosowane do używania na
płycie indukcyjnej musi posiadać ferromagnetyczne dno,
czyli musi być przyciągane elektromagnesem. Poza tym
dno musi odpowiadać rozmiarowi strefy grzewczej. Je-
żeli strefa grzewcza nie rozpoznaje naczynia do gotowa-
nia, postawić naczynie na kolejną strefę grzewczą o naj-
mniejszej średnicy.
4.1 Rozmiar i cechy naczynia do gotowania
Aby naczynie do gotowania mogło zostać prawidłowo rozpoznane, należy uwzględnić wielkość i materiał, z którego
zostało ono wykonane. Dna wszystkich naczyń do gotowania muszą być całkowicie równe i gładkie.
Za pomocą Test naczyń do gotowania sprawdzić, czy naczynie do gotowania jest odpowiednie.
"Test naczyń do gotowania", Strona13
5
Pomiń
NOWOŚCI
iPhone 17 PRO
Iphone 17
Iphone 17 AIR
Samsung S25 FE
Nintendo Switch 2
Samsung Fold 7
Samsung Flip 7
Philips OneUp
JBL Flip 7
JBL Charge 6
Pomiń
GAMING
RTX 5070
RTX 5090
RX 9070 XT
GeForce RTX 4080 Super
Funko Pop
Nintendo Switch OLED
PS5
Fotel gamingowy
Karta graficzna do gier
Procesor do gier
Pomiń
NA CZASIE
Huśtawka ogrodowa
Grill gazowy
Jacuzzi
Zbiorniki na deszczówkę
Stół ogrodowy
Buty robocze
Lampy solarne
Pawilon ogrodowy
Ławka ogrodowa
Lampy ogrodowe
Pomiń
PORADNIK MEDIA EXPERT
Odkurzacz pionowy ranking
Smartwatch damski ranking
Jaka parownica do ubrań najlepsza?
Ranking odkurzaczy
Ranking ekspresów do kawy
Ranking pralek
Ranking lodówek
Ranking telefonów
Najlepsze gry planszowe
Robot sprzątający ranking
Pomiń
POMYSŁ NA PREZENT
Kubek Stanley
Prezent na ślub
Back To University
Pomysł na prezent
Prezent na Dzień Chłopaka
LEGO
Prezent dla mężczyzny
Prezent na 40. urodziny
Prezent dla 7-latka
Prezent dla 5-latka
Pokaż więcej
Pomiń sekcję
Najnowsze poradniki
Zobacz więcej
Ranking patelni tytanowych [TOP10]
Ranking mikrofalówek do zabudowy [TOP10]
Ranking szlifierek oscylacyjnych [TOP10]
Premiera EA Sports FC 26 już jutro! Co warto wiedzieć o grze zanim wbiegniecie na boisko?
Ranking żeli do prania [TOP10]
Ranking telewizorów do PS5 [TOP10]
Pierwsze uruchomienie zmywarki? Sprawdź, co musisz zrobić
Ranking książek dla 5-latka [TOP10]
Ranking powerbanków [TOP10]
Ranking klawiatur gamingowych [TOP10]
Ranking robotów kuchennych [TOP10]
Ranking aparatów natychmiastowych [TOP10]
Ranking rowerów górskich [TOP10]
Ranking foteli gamingowych do 500 zł [TOP10]
Ranking bieżni domowych [TOP10]
Sprawdź więcej poradników