Znaleziono w kategoriach:
Płyta indukcyjna BOSCH PVQ61CHB1E

Instrukcja obsługi Płyta indukcyjna BOSCH PVQ61CHB1E

Wróć
Register your
new device on
MyBosch now and
get free benefits:
bosch-home.com/
welcome
Indukcyjna płyta grzewcza
PVQ..HB..
[pl] Instrukcja obsługi
pl Spis treści
Dodatkowe informacje i objaśnienia są dostępne online.
Zeskanuj kod QR na stronie tytułowej.
Spis treściSpis treści
1 Bezpieczeństwo⁠ ⁠ ......................................................⁠ ⁠2
2 Zapobieganie szkodom materialnym⁠ ⁠ ....................⁠ ⁠4
3 Ochrona środowiska i oszczędność⁠ ⁠ .....................⁠ ⁠5
4 Odpowiednie naczynia do gotowania⁠ ⁠ ...................⁠ ⁠5
5 Poznawanie urządzenia⁠ ⁠ ..........................................⁠ ⁠6
6 Przed pierwszym użyciem⁠ ⁠......................................⁠ ⁠7
7 Aktualizacja oprogramowania⁠ ⁠................................⁠ ⁠8
8 Podstawowy sposób obsługi⁠ ⁠.................................⁠ ⁠8
9 Przycisk Ulubione⁠ ⁠ ...................................................⁠ ⁠9
10 CombiZone⁠ ⁠ ............................................................⁠ ⁠9
11 Funkcje zegara⁠ ⁠ ....................................................⁠ ⁠10
12 PowerBoost⁠ ⁠ .........................................................⁠ ⁠10
13 PanBoost⁠ ⁠..............................................................⁠ ⁠11
14 Funkcja podtrzymywania ciepła⁠ ⁠ ........................⁠ ⁠11
15 Zabezpieczenie przed dziećmi⁠ ⁠...........................⁠ ⁠11
16 Pauza⁠ ⁠ ................................................................... ⁠ ⁠12
17 Indywidualny wyłącznik bezpieczeństwa⁠ ⁠......... ⁠ ⁠12
18 Ustawienia podstawowe⁠ ⁠ .................................... ⁠ ⁠12
19 Test naczyń do gotowania⁠ ⁠ ................................. ⁠ ⁠13
20 HomeConnect ⁠ ⁠ ................................................... ⁠ ⁠14
21 Sterowanie okapem za pośrednictwem płyty
grzewczej⁠ ⁠............................................................. ⁠ ⁠16
22 Czyszczenie ipielęgnacja⁠ ⁠.................................. ⁠ ⁠17
23 Usuwanie usterek⁠ ⁠ ............................................... ⁠ ⁠18
24 Utylizacja⁠ ⁠ ............................................................. ⁠ ⁠19
25 Serwis⁠ ⁠ .................................................................. ⁠ ⁠20
26 Informacje o oprogramowaniu wolnym i
otwartym⁠ ⁠.............................................................. ⁠ ⁠20
27 Deklaracja zgodności⁠ ⁠......................................... ⁠ ⁠20
28 Potrawy testowe⁠ ⁠ ................................................. ⁠ ⁠21
Bezpieczeństwo  1 Bezpieczeństwo
Przestrzegać poniższych wskazówek bezpie-
czeństwa.
1.1 Wskazówki ogólne
¡Należy dokładnie przeczytać niniejszą in-
strukcję.
¡Instrukcje, paszport urządzenia i informacje
o produkcie należy zachować i starannie
przechowywać jako źródło informacji oraz z
myślą o innych użytkownikach.
¡Jeżeli w trakcie transportu urządzenie zosta-
ło uszkodzone, nie wolno go podłączać.
1.2 Użytkowanie zgodne zprzeznaczeniem
Urządzenie bez wtyczki może podłączyć wy-
łącznie specjalista z odpowiednimi uprawnie-
niami elektrycznymi. Gwarancja nie obejmuje
szkód wynikających z nieprawidłowego podłą-
czenia urządzenia.
Bezpieczeństwo podczas użytkowania zapew-
nione jest tylko po prawidłowym zamontowaniu
zgodnie z instrukcją montażu. Monter jest od-
powiedzialny za prawidłowe działanie w miej-
scu instalacji urządzenia.
Urządzenia należy używać wyłącznie:
¡do przygotowywania potraw i napojów.
¡pod nadzorem. Nieprzerwanie nadzorować
krótkotrwałe procesy gotowania.
¡w prywatnym gospodarstwie domowym i za-
mkniętych pomieszczeniach domowych.
¡do wysokości 4000m nad poziomem mo-
rza.
Nie używać urządzenia:
¡z zewnętrznym timerem lub osobnym zdal-
nym sterowaniem. Nie dotyczy to sytuacji, w
której praca została ukończona przy pomocy
urządzeń objętych EN 50615.
W przypadku stosowania aktywnego implantu
medycznego (np. rozrusznika serca lub defi-
brylatora) należy zasięgnąć opinii lekarza, czy
urządzenie to spełnia wymogi dyrektywy Rady
90/385/EWG z dnia 20 czerwca 1990 r. oraz
normy EN 45502-2-1 i normy EN 45502-2-2
oraz zostało dobrane, wszczepione i zaprogra-
mowane zgodnie z regułami VDE-AR-E
2750-10. Jeżeli są spełnione powyższe warun-
ki i używane są niemetalowe przybory oraz na-
2
Bezpieczeństwo pl
czynia kuchenne z niemetalowymi uchwytami,
użytkowanie indukcyjnej płyty grzewczej zgod-
nie z przeznaczeniem jest całkowicie bezpiecz-
ne.
1.3 Ograniczenie grupy użytkowników
To urządzenie może być obsługiwane przez
dzieci powyżej lat 8 oraz przez osoby oograni-
czonych zdolnościach fizycznych, sensorycz-
nych lub umysłowych albo osoby nieposiadają-
ce wymaganego doświadczenia i/lub wiedzy
tylko pod warunkiem, że znajdują się one pod
nadzorem lub zostały dokładnie poinformowa-
ne o sposobie bezpiecznej obsługi urządzenia
oraz zrozumiały wynikające stąd zagrożenia.
Dzieciom nie wolno bawić się urządzeniem.
Dzieciom nie wolno wykonywać żadnych prze-
widzianych dla użytkownika czynności z zakre-
su czyszczenia i konserwacji urządzenia, chy-
ba że są wieku co najmniej 15 lat i wykonują
te czynności pod nadzorem.
Urządzenie i jego przewód sieciowy należy
trzymać poza zasięgiem dzieci poniżej 8 roku
życia.
1.4 Bezpieczne użytkowanie
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko pożaru!
Gotowanie na tłuszczu lub oleju na płycie
grzewczej bez nadzoru może być niebezpiecz-
ne i prowadzić do pożaru.
Nigdy nie pozostawiać gorących olejów i
tłuszczów bez nadzoru.
Nigdy nie próbować gasić ognia wodą, tylko
wyłączyć urządzenie a następnie przykryć
płomienie pokrywką lub kocem gaśniczym.
Powierzchnia grzewcza bardzo się nagrzewa.
Nigdy nie kłaść łatwopalnych przedmiotów
na powierzchnię grzewczą ani w jej pobliżu.
Nigdy nie przechowywać przedmiotów na
powierzchni grzewczej.
Urządzenie silnie się nagrzewa.
Nie przechowywać przedmiotów łatwopal-
nych ani sprayów w szufladach znajdujących
się bezpośrednio pod płytą grzewczą.
Pokrywy płyt grzewczych mogą powodować
wypadki, np. wskutek przegrzania, zapalenia
czy rozpryskania materiałów.
Nie używać pokryw na płyty grzewcze.
Po każdym użyciu wyłączyć płytę grzejną
włącznikiem głównym.
Nie czekać, aż płyta grzewcza samo się wy-
łączy, ponieważ nie stoją już na nim żadne
naczynia.
Produkty spożywcze mogą się zapalić.
Proces gotowania należy nadzorować. Krótki
proces gotowania należy stale nadzorować.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko oparzeń!
Podczas używania urządzenie i jego części do-
tykowe nagrzewają się, zwłaszcza rama płyty
grzewczej, jeżeli taka istnieje.
Zachować ostrożność, aby uniknąć dotknię-
cia gorących elementów.
Nie pozwalać, aby dzieci poniżej 8 roku ży-
cia zbliżały się do urządzenia.
Kratka ochronna płyty grzewczej może prowa-
dzić do wypadków.
Nigdy nie używać kratki ochronnej płyty
grzewczej.
Urządzenie silnie nagrzewa się podczas pracy.
Przed przystąpieniem do czyszczenia odcze-
kać, aż urządzenie ostygnie.
Metalowe przedmioty bardzo szybko nagrze-
wają się na płycie grzejnej.
Nigdy nie odkładać na płytę grzejną metalo-
wych przedmiotów, takich jak noże, widelce,
łyżki i pokrywki.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko porażenia prą-
dem!
Nieprawidłowo przeprowadzone naprawy sta-
nowią poważne zagrożenie.
Naprawy urządzenia mogą być wykonywane
wyłącznie przez wykwalifikowany personel.
Do naprawy urządzenia należy używać wy-
łącznie oryginalnych części zamiennych.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego lub przewodu przyłączeniowego tego
urządzenia należy wymienić ten przewód na
specjalny przewód zasilający lub specjalny
przewód przyłączeniowy, który można nabyć
od producenta lub w jego serwisie.
W przypadku uszkodzenia przewodu zasila-
jącego tego urządzenia należy zlecić jego
wymianę wykwalifikowanemu personelowi.
Uszkodzone urządzenie lub uszkodzony prze-
wód przyłączeniowy stanowią zagrożenie.
Nigdy nie włączać uszkodzonego urządze-
nia.
Jeżeli powierzchnia została przerwana, wyłą-
czyć urządzenie, aby uniknąć potencjalnego
zwarcia elektrycznego. W tym celu wyłączyć
urządzenie nie za pomocą przełącznika
głównego a za pomocą bezpiecznika w
skrzynce bezpiecznikowej.
Nigdy nie ciągnąć za przewód przyłączenio-
wy, aby odłączyć urządzenie od sieci. Za-
3
pl Zapobieganie szkodom materialnym
wsze ciągnąć za wtyczkę przewodu przyłą-
czeniowego.
W przypadku uszkodzenia urządzenia lub
przewodu przyłączeniowego należy natych-
miast wyłączyć bezpiecznik w skrzynce bez-
piecznikowej.
Skontaktować się z serwisem.
Strona20
Wnikająca wilgoć może prowadzić do poraże-
nia prądem.
Nie używać do czyszczenia urządzenia my-
jek parowych ani ciśnieniowych.
Izolacja przewodu urządzenia elektrycznego
może się stopić w pobliżu gorących części
urządzenia.
W żadnym wypadku nie może dojść do kon-
taktu przewodu przyłączeniowego z gorący-
mi częściami urządzenia.
Kontakt z metalowymi przedmiotami przez
wentylator znajdujący się na spodzie płyty
grzewczej może spowodować porażenie prą-
dem.
Nie trzymać długich, ostro zakończonych
metalowych przedmiotów w szufladach pod
płytą grzewczą.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko odniesienia ob-
rażeń ciała!
Jeśli powierzchnia między polem grzewczym a
spodem garnka jest mokra, garnki mogą nagle
podskakiwać.
Pole grzewcze i spód garnka muszą być za-
wsze suche.
Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do
gotowania.
W przypadku gotowania w kąpieli wodnej mo-
że dojść do rozpryśnięcia płyty grzejnej i na-
czynia w wyniku przegrzania.
Naczynie w kąpieli wodnej nie powinno bez-
pośrednio dotykać dna wypełnionego wodą
garnka.
Używać wyłącznie żaroodpornych naczyń do
gotowania.
Urządzenie posiadające porysowaną lub pęk-
niętą powierzchnię może spowodować skale-
czenie.
Nie używać urządzenia, jeżeli wykazuje ono
porysowaną lub pękniętą powierzchnię.
OSTRZEŻENIE‒Ryzyko uduszenia się!
Dzieci mogą sobie naciągnąć materiały opako-
wania na głowę lub zawinąć się w nie i udusić
się.
Materiały z opakowania należy trzymać poza
zasięgiem dzieci.
Nie pozwalać dzieciom na zabawę opakowa-
niem, aszczególnie folią.
Dzieci mogą połknąć drobne części lub zadła-
wić się nimi, co może doprowadzić do udusze-
nia.
Drobne części należy trzymać poza zasię-
giem dzieci.
Nie należy pozwalać dzieciom na zabawę
drobnymi częściami.
Zapobieganie szkodom materialnym2 Zapobieganie szkodom materialnym
Tutaj znajduje się opis najczęstszych przyczyn uszkodzeń i sposobów ich unikania.
Uszkodzenie Przyczyna Rozwiązanie problemu
Plamy Niezamierzony proces gotowania. Obserwować proces gotowania.
Plamy, odpryski Rozlane artykuły spożywcze, przede wszyst-
kim takie, które zawierają cukier.
Natychmiast usuwać skrobaczką do szkła.
Plamy, odpryski i pęk-
nięcia szkła
Uszkodzone naczynia do gotowania, naczy-
nia do gotowania ze stopioną emalią lub na-
czynia do gotowania z miedzianym lub alumi-
niowym spodem.
Używać odpowiedniego naczynia do gotowa-
nia i w dobrym stanie.
Plamy, przebarwienia Niedozwolone metody czyszczenia. Używać wyłącznie środków czyszczących, któ-
re są odpowiednie i czyścić płytę grzewczą tyl-
ko wtedy, gdy jest ostygnięta.
Odpryski i pęknięcia
szkła
Uderzenia lub spadające naczynie kuchenne,
akcesoria kuchenne lub inne twarde lub ostre
przedmioty.
Podczas gotowania nie uderzać w szkło ani
nie upuszczać przedmiotów na płytę grzew-
czą.
Zadrapania, przebar-
wienia
Szorstkie dno naczynia do gotowania lub
przesuwanie naczynia do gotowania po pły-
cie grzewczej.
Sprawdzić naczynia. Unosić naczynie do goto-
wania przy przesuwaniu.
Zarysowania Sól, cukier albo piasek. Nie używać płyty grzewczej jako blatu robo-
czego lub miejsca do odstawiania.
4
Ochrona środowiska i oszczędność pl
Uszkodzenie Przyczyna Rozwiązanie problemu
Uszkodzenie urządze-
nia!
Gotowanie w zamrożonym naczyniu. Nigdy nie używać zamrożonych naczyń do go-
towania.
Uszkodzenie naczynia
lub urządzenia
Gotowanie bez zawartości. Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania bez
zawartości na gorącą płytę grzewczą ani nie
rozgrzewać ich.
Uszkodzenia szyby Stopiony materiał na gorącej strefie grzew-
czej lub gorąca pokrywka garnka na szkle.
Nie kłaść na płytę grzewczą papieru do pie-
czenia lub folii aluminiowej ani naczyń z two-
rzyw sztucznych.
Przegrzanie Gorące naczynie do gotowania na pulpicie
obsługi lub na ramce.
Nigdy nie stawiać naczyń do gotowania na
tych obszarach.
UWAGA
Ta płyta grzewcza wyposażona jest w części spodniej w
wentylator.
Jeśli pod płytą grzewczą znajduje się szuflada, nie na-
leży w niej przechowywać małych ani spiczastych
przedmiotów, papieru ani ściereczek do naczyń.
Przedmioty te mogą zostać zassane i uszkodzić wen-
tylator lub mieć negatywny wpływ na chłodzenie.
Pomiędzy zawartością szuflady a wentylatorem należy
zachować odstęp minimum 2cm.
Ochrona środowiska i oszczędność3 Ochrona środowiska i oszczędność
3.1 Usuwanie opakowania
Materiały opakowaniowe są przyjazne dla środowiska i
nadają się do recyklingu.
Poszczególne elementy utylizować zgodnie z rodza-
jem materiału.
3.2 Oszczędzanie energii
Urządzenie użytkowane zgodnie z tymi wskazówkami zu-
żywa jeszcze mniej energii.
Wybierać strefy grzewcze dostosowane do wielkości
garnków. Stawiać naczynia do gotowania pośrodku pól
grzewczych.
Używać naczyń o średnicy dna zgodnej ze średnicą po-
la grzewczego.
Wskazówka: Producenci naczyń często podają górną
średnicę garnków. Jest ona często większa od średnicy
dna.
Niedopasowane naczynia do gotowania i niecałkowi-
cie przykryte pola grzewcze zużywają dużo energii.
Przykrywać garnki dopasowanymi do nich pokrywkami.
Gotowanie bez pokrywki wymaga znacznie większej
ilości energii.
Pokrywkę należy podnosić jak najrzadziej.
Przy podnoszeniu pokrywki następuje utrata dużej ilo-
ści energii.
Używać szklanych pokrywek.
Przez szklaną pokrywkę można widzieć zawartość
garnka bez podnoszenia pokrywki.
Używać garnków i patelni z płaskim dnem.
Nierówne dna zwiększają zużycie energii.
Używać naczyń do gotowania dopasowanych do ilości
artykułów spożywczych.
Podgrzanie dużego naczynia z niewielką zawartości
zużywa większą ilość energii.
Gotować w niewielkiej ilości wody.
Im większa ilość wody w naczyniu, tym większa ilość
energii potrzebna do jego podgrzania.
Jak najszybciej zmniejszać stopień mocy.
Zbyt wysoki stopnień mocy grzania podczas dogoto-
wywania powoduje marnowanie energii.
Odpowiednie naczynia do gotowania4 Odpowiednie naczynia do gotowania
Naczynie do gotowania przystosowane do używania na
płycie indukcyjnej musi posiadać ferromagnetyczne dno,
czyli musi być przyciągane elektromagnesem. Poza tym
dno musi odpowiadać rozmiarowi strefy grzewczej. Je-
żeli strefa grzewcza nie rozpoznaje naczynia do gotowa-
nia, postawić naczynie na kolejną strefę grzewczą o naj-
mniejszej średnicy.
4.1 Rozmiar i cechy naczynia do gotowania
Aby naczynie do gotowania mogło zostać prawidłowo rozpoznane, należy uwzględnić wielkość i materiał, z którego
zostało ono wykonane. Dna wszystkich naczyń do gotowania muszą być całkowicie równe i gładkie.
Za pomocą Test naczyń do gotowania sprawdzić, czy naczynie do gotowania jest odpowiednie.
"Test naczyń do gotowania", Strona13
5

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756