
26 27
7. Pamiętaj o wyczyszczeniu dyszy do
spieniania mleka po każdym jej użyciu.
Instrukcje dotyczące tej czynności
znajdziesz w sekcji poświęconej
czyszczeniu.
8. Smacznego!
Pomocne wskazówki dotyczące spieniania
mleka:
1. Umieść końcówkę dyszy do
spieniania mleka tuż pod jego
powierzchnią.
2. Umieść dyszę do spieniania mleka
i dzbanek na mleko lub liżankę pod
kątem umożliwiającym wirowanie
mleka w naczyniu.
3. Wraz ze wzrostem poziomu mleka
ustaw dzbanek na mleko lub
liżankę niżej tak, aby końcówka
dyszy do spieniania mleka znajdowała
się tuż pod powierzchnią mleka.
4. Po spienieniu mleka zanurz dyszę do
spieniania do połowy.
Cykl schładzania
Po spienieniu mleka urządzenie będzie zbyt
gorące, aby natychmiast zaparzyć kolejną kawę.
Po naciśnięciu przycisku wskaźnik przycisku
zaparzania będzie szybko migać, a urządzenie
nie będzie nalewać kawy, jeśli pokrętło
sterowania zostanie ustawione w pozycji
zaparzania. Urządzenie można pozostawić na
kilka minut do samoczynnego ostudzenia lub
wykonać następujące kroki.
1. Upewnij się, że pokrętło sterowania znajduje
się w pozycji wyłączenia.
2. Umieść pusty dzbanek na mleko lub kubek
na blacie i upewnij się, że końcówka dyszy
do spieniania mleka jest dobrze zanurzona.
3. Naciśnij przycisk zaparzania. Wskaźnik
zacznie migać, sygnalizując, że temperatura
urządzenia jest zbyt wysoka.
4. Obróć pokrętło sterowania zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do pozycji spieniania.
Z urządzenia zacznie wydostawać się para.
5. Urządzenie automatycznie rozpoczyna
proces schładzania. Pompa rozpocznie
rytmiczną pracę, tłocząc naprzemiennie
parę i wodę przez dyszę do spieniania
mleka. Czas trwania pełnego cyklu wynosi
około 40 sekund.
6. Kiedy urządzenie wystarczająco się ostudzi,
wskaźnik przycisku zaparzania zacznie
świecić stałym światłem, a woda przestanie
wypływać z dyszy do spieniania mleka.
7. Ustaw pokrętło sterowania w pozycji
„Gotowości”.
8. Urządzenie jest gotowe do przygotowania
kolejnego espresso.
Funkcja gorącej wody
Ekspres ciśnieniowy Breville Bijou Barista
posiada funkcję gorącej wody. Woda nalewana
jest z dyszy do spieniania mleka i można jej
użyć do przygotowania kaw typu lungo.
1. Postaw liżankę z espresso na blacie
i umieść w niej końcówkę do spieniania
mleka.
2. Naciśnij przycisk zaparzania i upewnij
się, że wskaźnik świeci stałym światłem.
Urządzenie jest gotowe do użycia.
3. Obróć pokrętło sterowania zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do pozycji spieniania
/ gorącej wody. Gorąca woda zacznie
wypływać z dyszy do spieniania mleka.
4. Po uzyskaniu żądanej ilości gorącej wody
ustaw pokrętło z powrotem w pozycji
„Gotowości”.
RUTYNOWE CZYSZCZENIE
Upewnij się, że przed przystąpieniem do
czyszczenia ekspres ciśnieniowy Breville Bijou
Barista został odłączony od zasilania i całkowicie
się schłodził. Zalecamy ręczne mycie wszystkich
części w celu zachowania ich optymalnego
wyglądu. Nie zanurzaj obudowy urządzenia,
przewodu zasilającego ani wtyczki w wodzie ani
w żadnej innej cieczy.
Espresso
1. Po przygotowaniu espresso wyjmij kolbę
z ekspresu, aby wyrzucić zmielone ziarna
kawy. Podnieś „przycisk zabezpieczający
ltra” na uchwycie kolby i zahacz go
o krawędź ltra, aby przytrzymać go na
miejscu podczas wyrzucania zużytej kawy.
W ten sposób zabezpieczysz ltr w kolbie
podczas wyrzucania zbitych fusów.
2. Wyjmij ltr z kolby, przekręcając ltr tak,
aby jego wypustka znalazła się na równi
z zagłębieniem. Umyj ltr i kolbę w wodzie
z dodatkiem łagodnego mydła w płynie.
3. Umieść ltr z powrotem w kolbie i ponownie
włóż kolbę do ekspresu ciśnieniowego
Breville Bijou Barista. Wykonaj te same kroki
zaparzania espresso, ale bez kawy w ltrze.
Wylej wodę z liżanki.
4. Wyjmij kolbę z urządzenia i dokładnie ją
wysusz.
UWAGA: kolba NIE nadaje się do mycia
w zmywarce.
Dysza do spieniania mleka
1. Wytrzyj metalową część dyszy do spieniania
mleka wilgotną ściereczką. Końcówkę dyszy
można rozkręcić w celu wyczyszczenia, jeśli
to konieczne.
2. Napełnij zbiornik na wodę i umieść dzbanek
pod dyszą do spieniania mleka.
3. Naciśnij przycisk spieniania i poczekaj,
aż wskaźnik zacznie świecić stałym
światłem, a następnie przeprowadź
„Cykl schładzania”, zgodnie z opisem
przedstawionym w odpowiedniej części
podręcznika. Gumowa osłona dyszy
do spieniania mleka może być zdjęta
w celu wyczyszczenia, jeśli to konieczne.
Aby to zrobić, odkręć końcówkę dyszy
i zsuń z dyszy gumową osłonę. Pomocne
może być użycie wody jako środka
zmniejszającego tarcie, aby ułatwić
zsuwanie gumowej osłony z dyszy.
Opróżnianie tacy ociekowej
1. Kiedy taca ociekowa wypełni się
cieczą, ostrożnie wysuń ją z ekspresu
ciśnieniowego Breville Bijou Barista, zdejmij
pokrywę tacy ociekowej i wylej wodę.
2. Umieść pokrywę tacy ociekowej z powrotem
na tacy ociekowej, a następnie wsuń ją do
urządzenia.
ODKAMIENIANIE
Po okresie ciągłego użytkowania w ekspresie
ciśnieniowym Breville Bijou Barista mogą
odkładać się osady mineralne. Z tego względu
wymagane jest jego odkamienianie.
Zalecamy odkamienianie ekspresu co
4–6 miesięcy, ale długość tego okresu zależy od
twardości wody i częstotliwości użytkowania.
WAŻNE: w przypadku nieukończenia lub
przerwania procesu odkamieniania na
dowolnym etapie cały proces odkamieniania
należy powtórzyć od początku.
Odkamienianie:
1. Do pustego zbiornika na wodę wlej 2,5 łyżki
stołowej białego octu. Wlej do zbiornika 1,5 l
wody. Poczekaj, aż roztwór będzie dobrze
połączony.
2. Umieść z powrotem zbiornik w urządzeniu.
3. Włóż dowolny ltr do kolby, a następnie włóż
ją do ekspresu ciśnieniowego Breville Bijou
Barista. W środku nie powinno być kawy.
4. Umieść duży dzbanek lub miskę na
pokrywie tacy ociekowej.
5. WŁĄCZ urządzenie i naciśnij przycisk
zaparzania. Poczekaj, aż wskaźnik
przycisku zacznie świecić stałym światłem.
6. Ustaw pokrętło sterowania w pozycji
„Zaparzanie”.
7. Przez 60 sekund z ekspresu będzie
nieprzerwanie wypływać woda. Proces ten
zostanie zakończony automatycznie przez
urządzenie.
8. Ustaw pokrętło sterowania z powrotem
w pozycji „Gotowości” i wylej wodę.
9. Umieść duży dzbanek lub miskę na tacy
ociekowej i włóż do pojemnika dyszę do
spieniania mleka.
10. Upewnij się, że przycisk zaparzania został
naciśnięty i świeci stałym światłem.
11. Obróć pokrętło sterowania zgodnie z ruchem
wskazówek zegara do pozycji spieniania.
12. Przez 60 sekund z ekspresu będzie
nieprzerwanie wypływać woda. Proces ten
zostanie zakończony przez urządzenie.
13. Ustaw pokrętło sterowania z powrotem
w pozycji „Gotowości” i wylej wodę.
14. Wypłucz zbiornik na wodę oraz zespół kolby
w ciepłej wodzie z dodatkiem łagodnego
mydła w płynie.
15. Ponownie napełnij zbiornik czystą wodą do
maksymalnego poziomu „Max” i powtórz
czynności począwszy od Kroku 2.