Znaleziono w kategoriach:
Opiekacz BREVILLE High Gloss VST074X

Instrukcja obsługi Opiekacz BREVILLE High Gloss VST074X

Powrót
VST074X
Opiekacz do kanapek High Gloss
Instrukcja obsługi
3
u
q
t
y
w
er
WAŻNE ZASADY BEZPIECZEŃSTWA
Przed przystąpieniem do użytkowania prosimy dokładnie
zapoznać się z treścią instrukcji. Prawidłowe użycie
urządzenia pozwoli uzyskać najlepsze rezultaty.
Instrukcję należy zachować.
Urządzenie to może być używane przez dzieci od
8 roku życia oraz osoby o ograniczonej sprawności
fizycznej, czuciowej lub psychicznej lub osoby niemające
doświadczenia ani wiedzy, pod warunkiem, że korzystają
z urządzenia pod nadzorem lub zostały poinstruowane
odnośnie bezpiecznego używania urządzenia oraz mają
świadomość ryzyka związanego z jego użytkowaniem. Dzieci
nie powinny bawić się urządzeniem. Dzieci nie powinny
czyścić ani konserwować urządzenia bez nadzoru. Podczas
użytkowania urządzenia części mogą stać się gorące.
Urządzenie oraz przewód należy przechowywać poza
zasięgiem dzieci w wieku poniżej 8 lat. W celu uniknięcia
zagrożenia, uszkodzony przewód zasilający może być
wymieniony jedynie przez producenta, autoryzowany serwis
lub wykwalifikowaną osobę. Nie wolno używać opiekacza
pod szafkami ściennymi lub półkami. Nigdy nie obsługuj
urządzenia za pomocą osobnego wyłącznika czasowego lub
systemu zdalnego sterowania. Podczas działania urządzenia
nie dotykaj jego metalowych części, ponieważ mogą być
bardzo gorące. Nigdy nie używaj urządzenia niezgodnie
z jego przeznaczeniem. Nie wolno go używać na zewnątrz.
Nigdy nie dotykaj wtyczki ani wyłącznika zasilania
wilgotnymi rękami.
Zawsze używaj urządzenia na stabilnej, bezpiecznej,
suchej i poziomej powierzchni.
Należy zachować ostrożność, gdy urządzenie jest
używane na powierzchniach, które może uszkodzić
wysoka temperatura. W takiej sytuacji zaleca się użycie
podkładki izolacyjnej.
Pieczywo może się zapalić, dlatego nie należy używać
urządzenia w pobliżu materiałów łatwopalnych, takich jak
firanki.
Aby wyłączyć urządzenie, należy odłączyć przewód
zasilający z gniazdka elektrycznego. Nie należy odłączać
ciągnąc za przewód.
Z urządzeniem nie należy używać przedłużacza.
Tego urządzenia nie można umieszczać na żadnych
potencjalnie gorących powierzchniach (takich jak kuchenki
gazowe lub elektryczne) ani w ich pobliżu.
Przewód zasilający nie może zwisać nad krawędzią blatu
ani dotykać gorących powierzchni; nie wolno go zapętlać,
przycinać ani przyciskać.
Nie używaj urządzenia, które zostało upuszczone lub
posiada widoczne oznaki uszkodzenia.
Przed czyszczeniem urządzenie musi zostać wyłączone i
odłączone od gniazda zasilania.
Przed czyszczeniem lub odłożeniem na miejsce
przechowywania urządzenie musi ostygnąć.
Nie zanurzaj w wodzie (ani innym płynie) obudowy,
przewodu zasilającego ani wtyczki.
Nigdy nie pozostawiaj działającego urządzenia bez
nadzoru.
UWAGA: TO URZĄDZENIE NIE JEST
PRZEZNACZONE DO UŻYTKU KOMERCYJNEGO.
Używać urządzenia można wyłącznie
zgodnie z jego przeznaczeniem.
Do użytku tylko w gospodarstwach domowych.
NALEŻY ZACHOWAĆ INSTRUKCJĘ.
OPIS
1. Zatrzask
2. Uchwyt
3. Kontrolka zasilania (zielona)
4. Kontrolka temperatury (żółta)
5. Przycisk zwalniający górną płytę grzejną
6. Przycisk zwalniający dolną płytę grzejną
7. Wyjmowane płyty grzejne z powłoką DuraCeramic™
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Rozpakuj opiekacz. Opakowanie może się przydać
w przyszłości.
Wyjmij i dokładnie umyj płyty grzejne, aby usunąć
wszystkie zanieczyszczenia i pozostałości z procesu
produkcyjnego (postępuj zgodnie ze wskazówkami
w części Czyszczenie).
Wyczyść opiekacz od zewnątrz miękką ściereczką
lekko zwilżoną wodą z detergentem. Pokrywę można
wytrzeć suchą, miękką szmatką.
Podczas pierwszego użycia opiekacza może być
wyczuwalny swąd i może się pojawić dym. To normalne
objawy, które po chwili ustępują.
KORZYSTANIE Z OPIEKACZA
Płyty grzejne pokryte są powłoką DuraCeramic. To
specjalna powłoka ceramiczna, która przekazuje ciepło
szybciej i wydajniej niż zwykłe powłoki zapobiegające
przywieraniu, dzięki czemu pyszne domowe przekąski
można przygotować szybciej .
Powłoka DuraCeramic™ jest też odporna na zarysowania
i czterokrotnie trwalsza niż zwykłe powłoki zapobiegające
przywieraniu - będzie Ci służyć przez całe lata. Powłoka
DuraCeramic™ nie zawiera PTFE ani PFOA, jest więc nie
tylko trwała i łatwa do czyszczenia, ale też bezpieczna.
Powłoka DuraCeramic™ - sprawdzi się w każdej sytuacji.
Ważne informacje:
Pamiętaj, żeby zawsze zostawić 2 cm odstępu między
nadzieniem a brzegiem kromki.
Nigdy nie wkładaj do grzanek za dużo nadzienia,
zwłaszcza jeśli używasz składników zawierających
barwniki spożywcze albo kolorowych serów. Jeśli
nadzienia będzie za dużo, może wypłynąć i zabarwić
obudowę opiekacza.
1. Podłącz opiekacz do gniazdka zasilania. Zaświeci
się zielona kontrolka zasilania i opiekacz zacznie się
nagrzewać.
2. Gdy opiekacz w pełni się nagrzeje, zaświeci się kontrolka
temperatury. Kontrolka ta będzie się zaświecać i gasnąć
podczas opiekania.
3. Posmaruj kanapki OD ZEWNĄTRZ masłem lub innym
tłuszcze.
4. Połóż obie kromki pieczywa na dolnej płycie,
posmarowaną stroną od dołu. Umieść kromki tak,
aby każda była skierowana górną skórką na zewnątrz
urządzenia, czyli jedna na lewo, a druga na prawo (rys.1).
5. Dodaj dodatki. Głębiej wyprofilowane płyty grzejne
pozwalają na użycie większej ilości ulubionych
składników, ale pamiętaj żeby wokół dodatków zostawić
margines ok. 2 cm (rys. 2). Pozwoli to na właściwe
formowanie kanapek i będzie zapobiegać wyciekaniu ich
zawartości. W celu uzyskania najlepszego efektu ilości
sera, gdy jest to jedyny składnik w kanapce, jego ilość
nie powinna przekraczać 60 g. W przypadku dodawania
też innych składników zalecamy odpowiednio ograniczyć
ilość sera.
6. Umieść pozostałe kromki pieczywa na wierzchu,
posmarowaną stroną na zewnątrz (pozwoli to uzyskać po
opieczeniu apetyczny, złoty kolor kanapki).
7. Zamknij pokrywę na zatrzask i opiekaj mniej więcej 4-5
minut, aż do zarumienienia. Opiekaj dłużej lub krócej,
zależnie od indywidualnych upodobań.
8. Zwolnij zatrzask i otwórz pokrywę. Uważaj na parę
wydobywającą się z opiekacza - użyj ręcznika lub załóż
rękawice kuchenne. Wyjmij gotową kanapkę, używając
drewnianej lub silikonowej łopatki.Nie używaj metalowych
przedmiotów, aby nie uszkodzić powłoki DuraCeramic na
płytach grzejnych.
9. Zachowaj ostrożność podczas jedzenia przygotowanych
kanapek, ponieważ dodatki, zwłaszcza owoce lub
pomidory mogą być bardzo gorące.
CZYSZCZENIE
Przed czyszczeniem tostownicy wyłącz ją, wyjmij wtyczkę
z gniazdka i poczekaj, aż całkiem ostygnie. Nie zanurzaj
w wodzie (ani innym płynie) obudowy, przewodu
zasilającego ani wtyczki.
Do czyszczenia tostownicy nie używaj stalowych
zmywaków, myjek z twardej wełny, środków czyszczących
o właściwościach ściernych ani metalowych narzędzi.
1. Przetrzyj płyty grzejne ręcznikiem papierowym lub wilgotną,
miękką szmatką.
2. Wyczyść opiekacz od zewnątrz miękką ściereczką lekko
nawilżoną wodą z detergentem. Pokrywę można wytrzeć
suchą, miękką szmatką.
3. Naciśnij przyciski zwalniające płyty grzejne i zdejmij płyty
z opiekacza. Umyj płyty ciepłą wodą z mydłem. Opłucz
czystą wodą. Wytrzyj do sucha miękką szmatką. Aby
zapobiec utlenianiu powierzchni płyt niezabezpieczonych
powłoką, umieść płytę ponownie w opiekaczu i nagrzewaj
przez 1 minutę przy zamkniętej pokrywie.
Uwaga: Aby chronić powłokę DuraCeramic zalecamy myć płyty
grzejne wyłącznie ręcznie.
TURN ON YOUR CREATIVITY™
Zespół firmy Breville zaprasza Cię do świata potraw i napojów,
gdzie możesz puścić wodzę swojej fantazji. Nie musisz udawać
się daleko: aby odkryć naszą BEZPŁATNĄ witrynę internetową
ze wspaniałymi, pobudzającymi wyobraźnię pomysłami
i przepisami, wystarczy sięgnąć po komputer, tablet lub
smartfon. Dołącz do nas na www.turnyoutcreativity.com
PRZYKŁADOWE PRZEPISY
Przygotowanie opiekanych kanapek jest łatwe i przyjemne.
Korzystając z podstawowych składników można w ciągu kilku
minut przygotować smakowite, słodkie lub pikantne przekąski,
idealne na każdą porę dnia. Poniżej kilka klasycznych wersji
opiekanych kanapek, które warto wypróbować.
tuńczyk (tuńczyk, cebula, majonez i ser)
ser i pomidor
ser, fasola i szynka
indyk, nadzienie i żurawina
szynka, ser typu brie, pieczarki i rukola
kotlet i pieczarki
BLT (chudy boczek, sałata i pomidor)
chudy boczek i ser
kurczak, czerwona papryka i ser typu brie
kurczak na słodko z chili
camembert i żurawina
banan i czekolada
jabłko i toffi

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756