Znaleziono w kategoriach:
Garnek z patelnią BROWIN 330527

Instrukcja obsługi Garnek z patelnią BROWIN 330527

Wróć
- INSTRUKCJA OBSŁUGI -
ŻELIWNY GARNEK
Z PATELNIĄ 3,5 L
No 330527
2
JĘZYKI
INSTRUKCJA OBSŁUGI
ŻELIWNY GARNEK
Z PATELNIĄ
PL - 3
USER MANUAL
CAST IRON POT
WITH A PAN
GB - 6
BEDIENUNGSANLEITUNG
GUSSEISERNER TOPF
MIT PFANNE
DE - 10
РУКОВОДСТВО
ПОЛЬЗОВАТЕЛЯ –
ЧУГУННАЯ КАСТРЮЛЯ
СО СКОВОРОДОЙ
RU - 13
NAUDOJIMO INSTRUKCIJA -
KETAUS PUODAS
SU KEPTUVE
LT - 17
LIETOŠANAS PAMĀCĪBA -
ČUGUNA KATLS AR
PANNU
LV - 21
KASUTUSJUHEND -
MALMPOTT
KOOS PANNIGA
EE - 24
3
INSTRUKCJA OBSŁUGI ─
ŻELIWNY GARNEK Z PATELNIĄ
Przy pomocy tego żeliwnego garnka o pojemności 3,5 L można szybko
przygotować wiele pysznych potraw, zachowując ich walory zdrowotnie i
smakowe. Sprawdzi się on do przygotowywania potraw zapiekanych,
gulaszowych, zup itd. - wszystko zależy od Twojego pomysłu.
Pokrywa garnka pełni jednoczenie funkcję patelni grillowej, dzięki której
można szybko podpiec ulubione potrawy.
Zarówno garnka, jak i patelni można używać na każdym źródle ciepła:
kuchenkach gazowych, elektrycznych, ceramicznych, indukcyjnych, w
piekarnikach, jak i na ruszcie nad otwartym ogniem, np. ogniska czy grilla.
Nie używać w kuchenkach mikrofalowych.
Podczas użytkowania w wysokich temperaturach w kontakcie z różnymi
potrawami naczynie nie wydziela żadnych szkodliwych związków.
Dzięki żeliwnemu odlewowi bardzo wysokiej jakości równomiernie się
nagrzewa i oddaje ciepło.
Estetyka wykonania garnka oraz patelni sprawia, że nadają się do
serwowania w nich potraw bezpośrednio na stół. Dania przy takiej formie
podawania długo utrzymują ciepło.
Zestaw zawiera:
Garnek z żeliwnymi uchwytami:
pojemność: 3,5 L
wymiary:
średnica zewnętrzna dolna: 23 cm
średnica zewnętrzna górna: 26 cm
wysokość bez patelni: 12 cm
wysokość z patelnią: 15 cm
4
Patelnia grillowa z żeliwnymi uchwytami, pełniąca jednocześnie
funkcję pokrywy garnka:
średnica zewnętrzna: 26 cm
UWAGA! Przed rozpoczęciem korzystania z produktu należy zapoznać
się z poniższą instrukcją, a następnie zachować ją na przyszłość.
UWAGA! Żeliwne uchwyty naczynia nagrzewają się, konieczne jest
użycie rękawic ochronnych.
SPOSÓB UŻYCIA
Pierwsze użycie:
· Naczynie (zarówno garnek jak i patelnię) umyj dokładnie w ciepłej wodzie z
dodatkiem octu białego (50/50%), w celu pozbycia s oleju roślinnego
użytego do zabezpieczenia powierzchni naczynia po produkcji, a następnie
dokładnie naczynie wysusz, najlepiej przy użyciu papierowego ręcznika.
· Dokładnie wysmaruj powierzchnię naczynia grubą warstwą dowolnego
oleju jadalnego (np. używając miękkiej ściereczki lub papierowego ręcznika).
· Wygrzej naczynie na palniku lub w piekarniku w wysokiej temperaturze
(170-200°C) przez ok. 15 minut.
· Po ostygnięciu naczynie wytrzyj z nadmiaru oleju, np. papierowym
ręcznikiem.
· Wypalanie przeprowadzaj w dobrze wentylowanym pomieszczeniu,
ponieważ rozgrzany olej może dymić i wytwarzać nieprzyjemny zapach.
· Im lepiej przeprowadzisz pierwszą konserwację, tym dłużej garnek będzie
spełniał swoją funkcję.
Po każdym użyciu:
· Naczynie myj od razu po ostygnięciu, nie należy go jednak namaczać.
W przypadku powstania przypalenia nie używaj agresywnych detergentów,
możesz użyć np. piasku.
5
· Dokładnie osusz garnek i nałóż na wewnętrzne ścianki naczynia cienką
warstwę oleju jadalnego.
· Naczynie przechowuj w suchym miejscu.
Nieodpowiednia konserwacja naczynia może doprowadzić do
rdzewienia garnka. Może ono b spowodowane długim namaczaniem,
przecho-wywaniem w szafkach naczyń nieosuszonych oraz trzymaniem w
żeliwie kwaśnych potraw.
Gdyby pojawiły się ślady rdzy, usuń je drucianym zmywakiem, piaskiem lub
sodą oczyszczoną szoruj powierzchnię garnka tak długo, znikną z niej
wszystkie ślady rdzy, bez obaw że garnek zostanie zniszczony. Po tym
etapie powtórz czynności opisane w punkcie: Pierwsze użycie.
Pamiętaj:
Do mycia naczżeliwnych nie stosuj żadnych detergentów i
nie myj ich w zmywarce.
Nie używaj żeliwnych naczyń na powierzchniach szklanych i
kruchych, podatnych na uszkodzenia.
Naczyń żeliwnych nie używaj w kuchenkach mikrofalowych.
Korzystając z naczyń żeliwnych używaj jedynie przyborów
drewnianych bądź silikonowych tak, by nie uszkodzić powierzchni
żeliwa.
Nie umieszczaj zimnego żeliwnego naczynia bezpośrednio na
rozgrzanej płycie grzewczej, ani też w gorącym piekarniku.
Grozi to „szokiem termicznym” i zniszczeniem produktu.
Naczynie zawsze umieszczaj na zimnej płycie grzewczej lub w
zimnym piekarniku i stopniowo zwiększaj temperaturę
zapobiega to również przywieraniu potrawy do naczynia.
W trakcie użytkowania naczynie ustawiaj wyłącznie na stabilnej
powierzchni.
Podczas podgrzewania na kuchence gazowej płomień ustawiaj tak,
by nie przekraczał on dolnej krawędzi garnka.
Żeliwo nie nadaje sdo gotowania na sucho – zawsze używaj oleju,
masła lub tłuszczu. Podgrzewanie potrawy na sucho może
spowodować trwałe uszkodzenie naczynia.

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 41 287 500,00 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756