Znaleziono w kategoriach:
Szybkowar BROWIN 340205

Instrukcja obsługi Szybkowar BROWIN 340205

Powrót
1
Szybkowar
5L
MODEL: 340205
PL Szybkowar 5L ……………………………………………………………………….…2
GB Pressure cooker 5L ………………………………………...................................... 5
D Schnellkochtopf 5L …………………………………………………………………...9
RUS Скороварка 5л …………………………………………………………………… 13
UA Скороварка ………………………………………………………………….….. 16
CZ Tlakový hrnec 5 L .............................................................................................20
SK Tlakový hrniec 5L ..............................................................................................24
HU Kuktafazék 5L ...................................................................................................27
LT Greitpuodis 5L ................................................................................................... 31
LV Ātrvārāmais katls 5L ……………………….……………………………………….. 34
TR Düdüklü Tencere 5L .......................................................................................... 38
2
INSTRUKCJA OBSŁUGI
UWAGA!
Z urządzenia mogą korzystać wyłącznie osoby dorosłe. Nie należy nigdy pozostawiać pracującego
urządzenia bez nadzoru. Należy upewnić się, że miejsce przechowywania urządzenia jest
odpowiednio zabezpieczone przed dostępem dzieci i osób niepożądanych.
Producent nie odpowiada za ewentualne szkody spowodowane zastosowaniem urządzenia
niezgodnym z jego przeznaczeniem lub niewłaściwą jego obsługą.
Producent zastrzega sobie prawo modyfikacji wyrobu w każdej chwili, bez wcześniejszego
powiadamiania, w celu dostosowania do przepisów prawnych, norm, dyrektyw albo z przyczyn
konstrukcyjnych, handlowych, estetycznych i innych.
1. DANE TECHNICZNE:
Przeznaczenie: przybór kuchenny do użytku domowego
Materiał: stal nierdzewna
Źródło ciepła: kuchenka elektryczna, ceramiczna, gazowa, spirala
Ciśnienie robocze: 0,6 BAR
Ciśnienie otwarcia zaworu roboczego: 0,6 BAR
Ciśnienie otwarcia zaworu bezpieczeństwa: 1,1 BAR
Maksymalne napełnienie: maks. ⅔ objętości dla żywności nie zwiększającej swojej objętości
maks. ½ objętości dla żywności zwiększającej swoją objętość
Minimalne dopuszczalne napełnienie: 500 ml
Urządzenie służy do stosowania w warunkach domowych.
2. ŚRODKI OSTROŻNOŚCI:
Używać szybkowar tylko po przeczytaniu instrukcji oraz informacji dotyczących
bezpieczeństwa jego użytkowania
Przed każdym użyciem sprawdzić czy szybkowar jest kompletny oraz czy
bezpieczniki (wentyle) są czyste i drożne
Szybkowar gotuje pod ciśnieniem. Nieprawidłowe używanie może spowodow
oparzenia! Przed ogrzewaniem należy upewnić się czy szybkowar jest szczelnie
zamknięty!
W trakcie używania szybkowaru dzieci nie powinny znajdować się w jego pobliżu
Nie kierować otworów uchodzenia pary w kierunku użytkownika
Nie należy wkładać garnka do nagrzanego piekarnika
Szybkowar należy ustawiać na stabilnie stojącej kuchence i nie ustawiać na palnikach
o większej średnicy niż dno garnka
3
Do podgrzania używać tylko dozwolonych źródeł ciepła
Garnek pod ciśnieniem wymaga maksymalnej ostrożności w obsłudze, nie dotykać
nagrzanych powierzchni bez ochrony
Stale obserwować szybkowar, dostosowywać podgrzewania oraz czas gotowania,
utrzymywać, kontrolować ciśnienie oraz zawór ograniczający ciśnienie wewnątrz
szybkowaru
Nie ingerować w systemy bezpieczeństwa inaczej niż wskazuje instrukcja
Nie używać garnka do innych celów niż jest przeznaczony
Nie należy otwierać szybkowaru przy użyciu siły, dopiero po obniżeniu ciśnienia jest
to możliwe.
Nie należy używać garnka bez wody - może ulec uszkodzeniu bądź zniszczeniu
Maksymalne napełnienie szybkowaru - ⅔ objętości dla żywności nie zwiększającej
swojej objętości
Przy gotowaniu żywności zwiększającej swą objętość w trakcie gotowania np. ryżu lub
odwodnionych warzyw należy wypełnić szybkowar tylko do 1/2 jego objętości
Minimalne dopuszczalne napełnienie szybkowaru - 500 ml
Przy gotowaniu mięsa (ze skórą), które się wzdyma (np. wołowy język) nie przekłuw
go może spowodować oparzenia
Przy gotowaniu miękkich potraw przed otwarciem szybkowaru lekko nim potrząsnąć,
aby uniknąć opryskania jedzeniem
Nie wolno używać garnka do smażenia potraw pod ciśnieniem!
Nie wymuszać otwarcia szybkowaru
W przypadku uchodzenia pary przez zawór bezpieczeństwa lub pierścień
uszczelniający natychmiast wyłączyć palnik kuchenki
Należy zawsze gotować w czystym szybkowarze. Przypalone naczynie należy
najpierw odmoczyć a następnie umyć. Nie wolno używać do tego druciaków ani
proszków do czyszczenia.
Wszystkie części zamienne powinny być oryginalne i od autoryzowanego producenta.
Pokrywka i garnek powinny być tego samego typu i od tego samego producenta
3. BUDOWA SZYBKOWARU:
Opis:
1. Naczynie
2. Zawór roboczy
3. Poprzeczka
4. Rękojeść pokrywy
5. Zawór bezpieczeństwa
6. Pokrywa
7. Uszczelka
8. Uchwyt
4
4. UŻYTKOWANIE
PRZED PIERWSZYM UŻYCIEM
Garnek dokładnie umyć płynem do naczyń i wysuszyć. Nie używać tzw. druciaków lub
proszków czyszczących.
PRZED KAŻDYM UŻYCIEM
Przed każdym użyciem należy sprawdzić zawór roboczy oraz zawór bezpieczeństwa. Ramię zaworu
roboczego ustawić w położeniu poziomym i kilkakrotnie nacisnąć do dołu. Ramię musi swobodnie
powracać do położenia poziomego.
Zawór bezpieczeństwa należy kilkakrotnie pociągnąć do góry. Zawór musi swobodnie powracać do
pierwotnego położenia.
NAPEŁNIANIE SZYBKOWARU
Maksymalne dopuszczalne napełnienie:
1. 1/2 objętości naczynia w przypadku potraw, które podczas gotowania pęcznieją.
2. 2/3 objętości w przypadku potraw, które podczas gotowania nie zmieniają swojej objętości.
Minimalne dopuszczalne napełnienie: 500ml
W SZYBKOWARZE NIE NALEŻY GOTOWAĆ BEZ UŻYCIA WODY!!
ZAMYKANIE SZYBKOWARU
Prosimy przestrzegać kilku podstawowych zasad podczas zamykania pokrywy szybkowaru:
1. Rękojeść pokrywy odchylić do położenia „otwarte”.
2. Pokrywę wsunąć do garnka pod kątem w taki sposób aby obydwa końce poprzeczki opierały
się na krawędzi szybkowaru.
3. Rękojeść odchylić w drugą stronę do położenia „zamknięte”. Należy upewnić się, że pokrywa
szczelnie przylega do krawędzi szybkowaru.
5
4. Szybkowar po zamknięciu ma rękojeść położoną poziomo. Proszę nie naciskać na rękojeść
po zamknięciu ponieważ może to doprowadzić do uszkodzenia funkcji uszczelniających.
OTWIERANIE SZYBKOWARU
Przed otwarciem szybkowaru bardzo ważną czynnością, którą należy wykonać jest całkowite
obniżenie ciśnienia wewnątrz naczynia.
1. Ciśnienie obniżamy poprzez wypuszczenie pary (naciskamy kilkukrotnie ramię zaworu
roboczego lub schładzamy szybkowar pod strumieniem zimnej wody).
2. Następnie dla wyrównania ciśnienia zawór roboczy odchylamy do pozycji pionowej.
3. Gdy przestaniemy słyszeć syczenie otwieramy pokrywę.
NIGDY NIE OTWIERAĆ GARNKĄ NA SIŁĘ!!!
PO KAŻDYM UŻYCIU
Mszybkowar w delikatnych środkach do mycia naczyń. Nie używ tzw. druciaków oraz
proszków do czyszczenia.
PRZECHOWYWANIE
Przechowywać w czystym i suchym miejscu. Wieczko naczynia nie powinno być
zamknięte.
INSTRUCTION MANUAL
NOTE:
The device may be used only by adults. Never leave the distiller unattended when in operation.
Make sure that the place where you keep the device is safe from access by children and
unauthorized persons.
The manufacturer is not liable for damages caused by improper use of the device other than
intended use or improper handling.
The manufacturer reserves the right to modify the product at any time, without prior notice, for the
purpose of adapting it to the provision of law, norms, directives, or due to constructional, commercial,
aesthetic and other reasons.
1. TECHNICAL DATA:
Destination: household implement with kitchen applications

Właściciel serwisu: TERG S.A. Ul. Za Dworcem 1D, 77-400 Złotów; Spółka wpisana do Krajowego Rejestru Sądowego w Sądzie Rejonowym w Poznań-Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, IX Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod nr KRS 0000427063, Kapitał zakładowy: 40 618 750 zł; NIP 767-10-04-218, REGON 570217011; numer rejestrowy BDO: 000135672. Sprzedaż dla firm (B2B): dlabiznesu@me.pl INFOLINIA: 756 756 756